Hello Kitty

Ok, oleh kerana ada permintaan untuk buat bantal Hello Kitty, kita tunjukkan applique yang kita buat ni dulu.

Mula2 kita trace bentuk ribbonnya, kita buat applique guna fabrik cotton, sempadannya yang berwarna dark brown tu kita guna felt.. tampal dan jahit supaya tepi cotton tu tak tercarik dan nampak kemas.

IMG_1010Kita belum jahit sepenuhnya, sebab belum tampal pada fabrik utk buat bantal.

.

IMG_1011Kepalanya kita buat asing dari badan. Mata dan hidung dari felt. Kepala dari fabrik short plush. Tujuan guna fabrik ni supaya ia tahan lama dan lebih lembut. Tapi kerana ia lembek, kita kena stabilkan ia guna kertas gam di belakang, sama jer dgn semua applique yang diperbuat dari fabrik cotton. Outline dari felt dark brown tu kita gunting manual, semuanya kita trace dari printout, ya.. tampal dulu, mana2 yang boleh kita jahit dulu, tepinya kita akan jahit kemudian bila ditampal pada bantal nanti.

.

.IMG_1012

Sorrylah ya, gambar tak clear. Ni badannya, semuanya kita gunting asing dan tampal outline guna felt. Kita belum habis jahit lagi. Untuk siapkan applique sahaja makan masa 2-3 hari. Tapi nampaknya mungkin lebih dari itu, kita terpaksa stop buat bila tiba hari jumaat dan sabtu, sebab anak2 dan suami ada di rumah.. jadi kena utamakan keluarga dulu…
Nanti bila dah siap kita sambung ….

IMG_1037Yeay.. dah siap. Applique tu semuanya kita jahit tangan. Rumit, tapi kerana minat, kita gigih kan juga, ekekeke….

Lepas kita jahit jadikan bantal… taraaa………….

.

.

IMG_1041Comel tak kak ton…? Hahaha….

 

 

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: