Penggunaan kertas gam untuk buat bantal ber applique

Assalam, di sini kak tie nak tunjukkan cara ringkas untuk menggunakan kertas gam pada bantal berfabrik lembut seperti plush, velboa, fleece dan lain2.

Buat bantal memang senang, tapi kalau kita guna fabrik lembut dan lembik, agak sukar untuk menjahit applique di atasnya, juga untuk jahit di sekeliling bantal.

Kerana itu kak tie guna kertas gam, kita boleh beli di kedai barang jahitan. Kertas gam ni ada banyak ketebalannya. Kak tie guna ketebalan sederhana.

Sebelum kita jahit applique pada bantal, kita tampal kertas gam pada saiz bantal, gosok guna seterika agar ia melekat pada belakang fabrik.. contoh seperti di bawah, kak tie dah jahit applique dengan mudahnya.

Permukaan kertas gam yang berkilat itulah terkandung gam. Jadi pastikan gosok pada permukaan yang betul.. kalau tak ia melekat pada seterika pulak!

IMG_0960Ini adalah di belakang muka depan bantal. kak tie dah jahit sekali tepi bantal. Err.. sebenarnya segan nak tunjuk jahitan buruk tu, tapi kerana nak kongsi ilmu, terpaksalah, ya.. hehe..

.

.

IMG_0959Ini pula di bahagian belakang bantal.. nama empunya bantal. Kedua2 belah bantal ni kak tie lapiskan dibelakangnya dengan kertas gam sebab kedua2nya perlu dijahit applique. Kalau bahagian depan sahaja perlu applique, maka tak perlulah guna kertas gam di belakang bantal.

.

.

IMG_0961Ok, bila kita dah jahit keliling bantal, sebelum diterbalikkan, kita buanglah kertas gam tu.. tinggal di bahagian applique sahaja. Tujuannya supaya bantal tak lah rasa keras. Tapi kalau kita guna kertas gam yang nipis tuek tu, rasa tak perlu buang, kerana lama kelamaan kertas tu akan hancur di dalam bantal, hi hi.. Oh, ya.. jangan jahit semuanya, tinggalkan untuk diterbalikkan dan utk diisi fiber/kekabu.

.

.

IMG_0962Dan inilah rupanya di belakang applique nama tu… cuma kena hati2 bila nak buang kertas gam, takut tergunting kain kang menangislah tak berlagu, haha..

.

.IMG_0957

Setelah diterbalikkan, sebelum diisi fiber/kekabu..

.

.

IMG_0958Ini pulak di belakang bantal, kita letak nama atas permintaan ibunya.

.

.

IMG_0965Dah isi fiber… comel tak??

.

.

IMG_0967Akhirnya….. kita buat sepasang.. untuk abang dan adiknya…. peminat tegar Superman… hik hik..

20 Comments (+add yours?)

  1. zati
    Sep 30, 2013 @ 10:52:55

    salam..kak seronok tgk akak buat bantal ni. kreatif..kak nk tny skit blh x? kat mn ye sy blh beli applique tu kak? teringin nk buat bantal utk anak2.

    Reply

    • Tie KC
      Sep 30, 2013 @ 12:57:15

      Applique yang macam mana ya? Kak tie boleh buat dan jual.. cuma ambil masa sikit. Boleh cari design dengan menggoogle, pastu bagi link, nanti kak tie tengok samada boleh buat.

      Reply

  2. fathihah
    Nov 01, 2013 @ 11:07:11

    Salam..nak tanye sikit ni kak tie, camne kak tie jahit untuk tutup lubang yng kite simpan utk masukkan fibre tu? sbb xboleh guna mesin jahit dh kan.. nanti xcantikla plak, jahit dgn tangan..

    Reply

  3. izura
    Apr 07, 2014 @ 21:10:26

    salam kak tie..saye tak brape faham la cam mane nak gune applique ni..dah try tengok2 kat internet tapi still tak faham..nak try buat bantal cam tu..boleh tolong terangkan sikit tak..mane nak cari design2..lps tu kene buat ape..

    Reply

  4. miey
    Apr 22, 2014 @ 21:39:56

    Salam..nk tye blh thu tak cmne nk dptkn bahan2 nye…berminat jgk nk buat dh lme dh tp xthu nk bli dkt mne bahan2

    Reply

  5. zaa ina
    May 19, 2014 @ 01:26:58

    cantiknye sis…kreatif..

    Reply

  6. mastura
    Jul 04, 2014 @ 10:01:16

    Sis,mcm mana nk contact sis.saya nak tempah bantal superman ni

    Reply

  7. sabrina
    Aug 26, 2014 @ 09:50:39

    would love to order from u… how to contact u?

    Reply

  8. cik kirra
    Dec 17, 2014 @ 17:49:21

    Kaktie.. ada whatsapp x.. sy nk order applique

    Reply

  9. Noorfadzilah
    Dec 30, 2014 @ 13:37:35

    Terima kasih atas perkongsian infonya.
    Good job! Keep it up.
    Jemput singgah ke blog saya http://sihat-cantikmulus.blogspot.com/

    Reply

  10. nurshanem
    Apr 10, 2017 @ 16:13:30

    Assalam, kak.maafla kite nk tanye.. corak superman tue akk jait ke?

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: