JIN – Pengalaman dan Pengajaran

Jin merupakan salah satu makhluk Allah. Tidak seperti syaitan ia terdiri dari dua golongan, jin Islam dan jin Kafir. Akan tetapi, Jin yang mengaku dirinya Islam juga terbahagi dua, iaitu Jin yang benar-benar mengabdikan diri kepada Allah dan yang satu lagi jin yang hanya mengaku Islam (macam manusia juga) tetapi sebenarnya fasik.

Jika hendak mengetahui lebih lanjut bolehlah klik di link ini dan laman web http://www.darussyifa.org/. Ada beberapa ayat Alquran yang juga mengisahkannya, contohnya dalam surat ar-Rahman [55] ayat 15  yang bermaksud  “Dan DIA menciptakan jin dari nyala api”

Tujuan Tie menulis kisah Jin ini adalah untuk mencatat pengalaman dan dengan harapan dapat membantu kalian memahami dan mungkin dapat menyelesaikan masalah ringan dengan makhluk tersebut, Insyaallah.

  1. aza
    April 7, 2011 at 12:48 pm

    t,memang ada jin didalam kelompok manusia,tapi tak ade manusia dalam kelompok jin..memang wujud.pengalaman sendiri kat rumah dikampung satu ketika dulu..dan aza memang percaya tentang kewujudan mereka..

    • Tie
      April 7, 2011 at 1:07 pm

      Aza, dulu Tie tak percaya benda-benda gini.

      Tapi bila dah terkena, baru padan muka sendiri! Sekarang ni kalau Aza tengok Tie, memang kelakor.

      Tie ikat dengan rambut duit yang ada ni, pastu bubuh dalam purse kecik yang harga 2 rial tu, pin kan kat baju atau kain yang Tie pakai.. Macamlah banyak sangat pitih! Nak tidor pun gitu. Siksa betul. Kalau kita cuai, alamat tinggal duit syiling jer laa…..

      Dan satu lagi, kami tak berani nak bercerita tang jin ni dlm rumah ni. Tiap kali kami cakap2 atau call kawan untuk pertolongan, tang tu la duit hilang 2-3 hari berturut-turut. Seolah-olah sikeparat tu tahu dan sengaja nak tunjuk kuasa.

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: