Home > Uncategorized > Projek doorgift label

Projek doorgift label

February 18, 2014 Leave a comment Go to comments

Ok, makcik ni entahlah… terlalu berjimat atau kedekut, ekk?

Sabor je laa..

Ni kita buat label sendiri… design sendiri, print guna printer inkjet cannon murah tu, guna kertas a4 biasa jer, tak guna kertas sticker sebab nak jimat lagi, kah kah kah…. Gam jer guna gam putih tu, melekat jugak.

IMG_1619Sebenarnya senang jer nak design dan print label sendiri ni.. ya laa.. bila dah menjadi baru rasa senang, padahal ligat juga otak ni memikirnya…

1 cari background yang kita minat.. google jer contohnya ‘polkadot background’ klik image…

2 bila dah ada yg berkenan, download dan save ler..

3 nak tambah lagi design, kita cari ‘ stripe background’… pastu save lagi…

4Kemudian cari ‘free label png’ supaya senang nak tepek kat atas background tu…

5 bila dah dpt semua, bukak photoscape.. ooo.. lupa lak, kita cuma reti guna photoscape.. photoshop tu pernah guna dulu, tapi asyik lupa jer… terkial2 berjam2 nak godek.. last2 guna photoscape jer.. sesuai utk makcik simple..

zoomKasi zoom sket, kita gunting dgn gunting zigzag….

6. ok, sambung citer….

bila dah bukak photoscape, kita amik polkadot pink tu sebagai background. Pastu clik add photo, amik colorful strips tu atas dia.. adjust sket supaya berada di tengah2, kasi compress stripes tu…. dan save dulu…

7. Kemudian add photo lagi, amik label png lak… letak tengah2.. crop keseluruhan gambar bagi kemas dan save.

8. Buka menu, photo baru, cari color pink terang… kemudian add gambar yg kita dah save. Buka text, tulis apa2 yg patut… save..

9 akhir sekali crop supaya kemas dan save lagi.

oh, ya.. nak print seperti atas ni, kita bukak words… insert, adjust size, copy paste seberapa byk yg kita suka..lepas print bolehlah gunting…

Huh.. penat lak menaip panjang lebor ni.. entah paham ke idak, ekk…??

Categories: Uncategorized Tags:
  1. February 21, 2014 at 8:35 am

    Amboi, makin hebat la skill dia. Lama kawe tak jengok, dia makin pro sekarang. Tahniah ehhh..

    • March 15, 2014 at 10:57 pm

      Mekasih Mail.. hehe…

  2. February 24, 2014 at 2:58 pm

    warh chomelnyer🙂 pandainyer K’Tie

    • March 15, 2014 at 10:57 pm

      Tu lar… terasa pandai lak, kah kah kah…

  3. March 15, 2014 at 10:17 pm

    Kak!! Bila letak kat rabbit bertambah seram. Kalau pakai waktu tidur dalam bas,mesti terkejut orang kat sebelah. Ish3!!🙂

    • March 15, 2014 at 10:57 pm

      Hahahaha….. memang tak ada siapa pun berani kacau!!

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: