Home > Berita, kehidupan > Minyak masak menyusul selepas gula?

Minyak masak menyusul selepas gula?

Pandai je makcik ni,πŸ˜†

Ye la, dulu gula selalu je main sorok-sorok. Tup tup terus naik harga.

2-3 hari lepas, kita perasan, di sini hanya dijual minyak masak yang mahal tu. Yang dari sunflower seeds dan Jagung. Manalah mampu kita beli, adoi laa…. Tapi, kalau mampu pun sayang nak keluar duit. (kita bukan kedekut, cuma cer-mat!)

Adakah kemungkinan harga minyak masak akan naik ? Tempat kalian bagaimana? Ada minyak masak tak?

.

.

.

Cukuplah untuk 2 minggu kot…:mrgreen:

* Menu menjimatkan penggunaan minyak – bakar, kukus dan rebus.

Categories: Berita, kehidupan Tags:
  1. May 14, 2011 at 11:24 pm

    dekat rumah maza tak leh bakar di rumah.. nanti org2 Bandaraya datang bagi saman.. aderkk!!

    katanya kalau kenaikan harga minyak masak itu nanti, yg untuk org kampung dan felda juga.. sbb dapat meningkatkan pendepatan mereka.. org kita gak tu kak TIe.. mak ayah kita tu..

    oh oh, mau tambah sedap lagi… mungkin kata2 Tun M boleh dijadikan pedoman. Kenaikan harga minyak masak itu boleh dianggap sebagai ‘charity’ utk peneroka felda, org kampung, pekerja kilang sawit, anak2 org kampung, juga bisnes hiliran.. Jadinya kita kena REDHO! .. hahahha.. apa mcm? setuju?!

    • May 14, 2011 at 11:27 pm

      alamak typo error lah fulaks..

      gini.. “yg untuk org kampung” sebenarnya “yg untung org kampung!”

      • May 15, 2011 at 9:32 am

        wah sarkastik nya abg Maza kita nie..
        yer lah redho la kita… minyak tu bukannya seumor nya ada.. bekalannya makin lama makin kurang sedangkan umat manusia makin bertambah jer.. Yer lah kata Rabbani pun Perang Dah TamatπŸ˜€
        So paham2 jer lah kalau brg naik harga..

      • Tie
        May 17, 2011 at 8:46 pm

        @ Maza, kak long dan Mail….
        :mrgreen: Kita cuma suri rumah je…… risaukan budget dapur yang makin mengecil.

  2. ima
    May 14, 2011 at 11:40 pm

    kak tie…kat kaw ima tinggal ni pun susah nak dptkan minyak yg botol 5kg tu…sekarang ni yg paling besar cuma 2kg je…tu yg susahnya…

    • Tie
      May 17, 2011 at 8:47 pm

      Alamak! Kalau gini kak tie kena cari la minyak masak tu sebelum menghilang terus.!!

  3. jm
    May 14, 2011 at 11:58 pm

    skrg mmg minyak ssh sgt nk dpt.. gula lg lah…
    jadinye… minum ayor kosong dgn memasah kaedah bakar rebus kukus ..tp mampu ke nk masak camtu je….oh..

    • Tie
      May 17, 2011 at 8:49 pm

      Gula dah berlambak, dek. Sebab dah boleh naik harga, tokey gula dah boleh goyang kaki… dah bertahun nak naikkan harga gula.

      Minyak ni kemungkinan besar diseludop ke nagara jiran oleh orang2 bodoh sombong tu. Yang tahu nak untung sedangkan merekalah yang menyusahkan bangsa sendiri.

  4. aza
    May 15, 2011 at 10:40 am

    Tapi elok gak maza,tie.harga 2 barang ni naik,sbb kadar penyakit diabetes,sakit jantung(sbb kolestrol)..turun..hehe.maza,nak bakar ikan ja,bukan bakar rumah..hehe.kalau org bandaraya dtg,jamu le ikan bakar tu,sure hari2 mereka datang.kan tie..

    • May 16, 2011 at 12:08 am

      uiks.. tak boleh ada abg SPRM jeling2.. karang masuk muka depan suratkhabar… Blogger mati di HQ SPRM.. ahaks!…

      hehehehhe

      • Tie
        May 17, 2011 at 8:53 pm

        @ Maza,

        Sekarang opis SPRM dah pindah ke tingkat bawah. So, kalau nak terjun atau ada orang yang tolak pun paling teruk patah gigi, kot!

    • Tie
      May 17, 2011 at 8:51 pm

      @Aza, kalau setakat nak guna untuk harian ni okaylah, cuma bila nak buat kenduri atau jamuan, tentulah leceh. Hmm… kalau nak buat ayam bakar atau ikan bakar tu best gak time kenduri, tapi siapalah sanggup nak bakar banyak2 tu…..

  5. May 15, 2011 at 10:48 am

    harga minyak masak pun nak naik.
    itu la masalah orang islam.guna
    sangat peraturan orang barat.

    • Tie
      May 17, 2011 at 8:55 pm

      Rasanya bukan orang barat dek, tapi tokey2 yang kawal harga ni. Kalau tak dibenarkan naik, mereka sorok atau apa-apa laa… Penyeludupan pun boleh sebabkan ketiadaan minyak masak dipasaran. Susah bila tiada perasaan patriotik dikalangan para peniaga ni… hanya nak untung sendiri je.

  6. nahmy
    May 16, 2011 at 12:44 am

    spt yg selalu kita tgk bila benda penting naik hrga…maka naiklah benda2 lain. harga minyak masak yg ada skrg ni pun tgh tercungap-cungap nak bertahan.

    • Tie
      May 17, 2011 at 8:56 pm

      Tie rasa dah lama harga minyak masak tak naik. Rasanya sebab kes seludup minyak masak ke Thailand ni… orang kita juga yang buat. Rasa nak bako je..

  7. DrSinga
    May 16, 2011 at 7:09 am

    kita bakor aje…

    sihat
    kurang kolesterol

    • Tie
      May 17, 2011 at 8:56 pm

      Haa.. memang nak start bakor-bakor ni…πŸ˜›

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: