Home > Berita, kehidupan > Langkah pertama

Langkah pertama

Petang kelmarin  abang balik bawa ini…..

.

.

.

.

.

Kain pasang untuk uniform persatuan kaum ibu….. (selama ni kita pakai baju raya, ekekeke…)

.

.

.

Bagi sesiapa yang kenal, diam-diam tau, hihihi….

Pertama kali setelah 19 tahun berkahwin dan jadi isteri warga **** abang bagi kebenaran (dan dorongan) supaya aktif dalam Persatuan Kebajikan Isteri-Isteri ****.

Kita bertanya ‘ Kenapa?”

Abang kata ,” Kena bersedia……”

Oh  Tidak !!!

Sebenarnya persatuan tersebut merupakan tulang belakang warga ****. Cuma Tie je yang sukar untuk menyesuaikan diri dengan ahli-ahlinya.

Orang yang paling kita benci bila bersama mereka ini adalah diri Tie sendiri. Entah kenapa terasa jadi plastik tetiba. I really hate this!

.

.

Tolong lah. Bagaimana nak elakkan  dari  lupa diri ?

.

 Satu lagi, bagaimana nak jadi cool  bila berada di pentas, berucap atau sekadar menyampaikan hadiah ? I’m a nervous freak!!

HELP !!!

.

Categories: Berita, kehidupan
  1. nahmy
    May 11, 2011 at 7:20 am

    cari dan makan ‘pil nervous’ byk2…itu pun klu ada jualla…

    • Tie
      May 11, 2011 at 10:54 am

      Kalau ada, kita telan dulu..😆

  2. May 11, 2011 at 8:21 am

    Tie
    Sori tak dapat tolong tapi boleh tak I kihkihkih kejap?🙂 Nampaknya kita nih sama, I pun hate it kalau berhadapan dgn keadaan cenggitu.

    Apa pun, good luck Tie, I know you can do it *wink*

    • Tie
      May 11, 2011 at 10:55 am

      Som, penyakit nervous Tie ni dah lama, sejak kecik lagi. Dulu pernah disuruh main organ tika school concert. Terus bisu, nak tunduk hormat pun lupa.

  3. May 11, 2011 at 9:00 am

    cantik uniform tu.
    tak dapat nak bagi nasihat sebab kpah pun menggelabah gak bila menghadap orang ramai..

    • Tie
      May 11, 2011 at 10:56 am

      Kakpah menggelabah? Ish… macam tak caya, jer..:mrgreen:

  4. May 11, 2011 at 9:55 am

    kalau nervous berucap mcm kawe.. guna taktik kawe jer kak.. ambik jawatan penolong jer.. penolong presiden, penolong s/u, penolong bendahari, etc.. solamat ehh.. taktik yg berjaya sejak berkurun lamannya..😆

    • Tie
      May 11, 2011 at 11:00 am

      Mail, jawatan penolonglah paling bahaya. Kalau ada kes emergency, tak ke haru kita dibuatnya. Kak tie tak nak sandang apa-apa jawatan pun (walaupun dulu pernah dipaksa, kita tak hadir langsung). Jadi Ahli biasa dah cukup stress bagi kak tie. Cuma, kekadang ada masa nama kita dipanggil secara sepontan, kena naik pentas.. tu yang selalu kena bersedia.

      • May 11, 2011 at 2:23 pm

        erkk.. kalau gitew, kronik jugak tu kak..😆

  5. May 11, 2011 at 9:57 am

    err nape uniform mcm tu? persatuan boria kg pisang ke kak? jgn mare… kita citer kita citer dulu..😀

    • Tie
      May 11, 2011 at 11:03 am

      Kain tu dibuat baju kurung. Kena pakai bila ada majlis formal… (mesyuarat, lawatan, high tea dll….) Selama ni kita ponteng😆

  6. May 11, 2011 at 10:46 am

    gamba uniform tak keluar2 lagi kak. jenuh nak tengok. uniform apa? rasanya saya sorg ja x dpt tengok lg.

    • Tie
      May 11, 2011 at 11:06 am

      Biarkan je ia loading … atau reload semula. Mungkinkah Solehah guna broadband? Biasanya gitulah.

  7. May 11, 2011 at 11:36 am

    pelan2 belajar, lama2 nanti ketagih la tu,kekekkekeek

    • Tie
      May 11, 2011 at 9:10 pm

      Ketagih ? Kak tie memang dari dulu tak suka menonjolkan diri. Sifat pemalu😳
      masih lagi menebal, ekekeke…..

  8. Ctnik
    May 11, 2011 at 1:25 pm

    Jgn segan…jgn malu2…jgn pandang2-nyanyi versi ana.hihi.sb tuh abg pksa tu nk tgk wife dia speak up.cr nk hilang nervous slh satunya praktiks dpn cermin n ank.

    • Tie
      May 11, 2011 at 9:14 pm

      Susahlah ct, kita dah tua. Kalau budak-budak mudah masuk ajar, ni dah kerepot, hihihi…..

  9. DrSinga
    May 11, 2011 at 2:13 pm

    jangan terbalik tau..
    tang kain buat baju..
    tang baju buat kain…

    • Tie
      May 11, 2011 at 9:14 pm

      Opocot!! Kita pun terfikir jugak!

  10. May 11, 2011 at 4:44 pm

    Julap adalah jawapannya.. heheheheh

    • Tie
      May 11, 2011 at 9:16 pm

      Maza ooii!
      Memang nak kena senduk ni…!!

  11. May 11, 2011 at 4:51 pm

    apa kata kak tie amek kursus ke..
    maza dolu2 pernah berkursus ni. nama kursus itu ialah komunikasi berkesan.. nanti diajarkan lah macam mana nak buat dan atasi nervous tu..

    kalau dulu2 di kampung, ada mak andam akan fuhhh satu kali kat muka kasik agar tak gelabah puyuh bila nak bersanding, khatam atau khatan.. tak mak andam tu pun dah kembali ke rahmatullah, tak sempat lak mentera apa digunakan.. tapi yg sohih bukan Mentera Anjismoro a.k.a Ajinomoto.. hahhaha

    • Tie
      May 11, 2011 at 9:20 pm

      Abg kita pun pernah ambik kursus tu, err… public speaking. Dia tak pe laa.. dah biasa , kita ni dari kecik lagi perangai tak serupa orang…. ehehehe… penakut macam tiekus..

      Err… dulu mak andam pernah fuh fuh kat Maza, ekk?

      Oooooo … Patut laa…:mrgreen:

  12. May 11, 2011 at 4:52 pm

    Oh maza baru ingat.. kawan maza bernama Pak Jabit, Setiausaha JKKKKK Kampung Pisang juga boleh membantu..

    Pak Jabit punyai warung dan berpengalaman luas dlm menjadi juru acara, pengerusi pentas dan jurucakap..

    mana tau ada tips2 berguna utk kak tie….

    ahaks!

    hahahahhaha

    • Tie
      May 11, 2011 at 9:21 pm

      Amboi…. banyaknya K’s………….

      Maza ni loyar buruk laa… ekekeke…

  13. May 11, 2011 at 4:53 pm

    wallaaa…. takpe kak tie… lama2 nanti mesti terer tu..

    • Tie
      May 11, 2011 at 9:23 pm

      Ye laa…. hendak tak hendak kena belajar menyesuaikan diri.:mrgreen:

  14. ima
    May 11, 2011 at 6:07 pm

    assalam kak tie…lepas ni mesti sibuklah dibuatnya…selamat berpersatuan kak tie…mesti banyak pengalaman yang ditimba nanti…

    • Tie
      May 11, 2011 at 9:25 pm

      Assalam Ima.

      Tak la sibuk sangat, anak2 pun dah besar.

      Nanti kak tie cuba kongsi di sini kiranya ada yang baik-baik, ya…😛

  15. sya
    May 12, 2011 at 2:56 pm

    kak tie,
    saya yang keje hari2 bercakap depan budak, sesekali kalau kena bercakap depan orang yang kita tak kenal, nervous juga…
    ada petua nak hilangkan nervous, tarik nafas dalam2, kemudian hembus dengan mulut… insyaAllah, hilang nervous.. hehe..

    • May 12, 2011 at 11:33 pm

      Kalau tarik nafas dalam-dalam, kendian hebus kat lubang telinga pun volleh.. hehehehe

      • Tie
        May 13, 2011 at 1:49 pm

        Ooiitt! Lain macam je bunyinya…!!

    • Tie
      May 13, 2011 at 1:49 pm

      Sya,
      Insyallah, kak tie akan cuba… tapi tetap debor laa…😛

  16. aza
    May 12, 2011 at 9:38 pm

    cantik ye tie,agak2 nak buat baju kurung ke,kebaye saiz s….hihi.aza dah terbayang betaoa anggunnya tie dengan baju ni,,,

    • Tie
      May 13, 2011 at 1:50 pm

      Aza, kalau kita pakai sorang2 memang cantik. Tapi kalau dah satu dewan berpakaian serupa, sakit mata la jadinya.

      Ingat nak buat mini kurung, atas saranan Aza juga, hehehe…

  17. May 13, 2011 at 9:11 am

    mcm mana nak cool?
    susah nak ckp haha

    sy dulu xde la nervous sgt psl slalu masuk poetry reading la, pidato la, debate la smpai xde rs malu sgt bila dpn org
    lps tu… dah 2-3 tahun tak buat trus nervous balik hihihihi

    slalunya mula2 je nervous (sminit dua je kan)
    lps tu sure syok je dok atas pentas😉

    • Tie
      May 13, 2011 at 1:52 pm

      Adila, dah confidence… bagus tu. Senang nak kerja nanti. Kak tie cuma confidence kat dapur je. Tu pun kekadang tak menjadi masaknya…😛

  18. Azian
    May 13, 2011 at 5:32 pm

    Aaaaaaaaaaargh! finally mu nak masuk Puspanita. Kih..kih..kih Dulu ambo duduk di Kemaman,Ghanu. Ambo pun lebih kurang mu jugok. Hi..hi..hi(evil mode)

    • Tie
      May 13, 2011 at 5:54 pm

      Puspanita ?
      Waaakakakaa……. (kita pun nak ketawa evil gitu!!)
      .
      .
      .
      Err… lebih kurang la tu…. kah kah !!:mrgreen:

  19. aza
    May 13, 2011 at 10:11 pm

    ye la tie,aza kan pa tie dulu,sekarang dan selamanya.kalau wat mini kurung,nampakla kurussss sikit..hihihi

    • Tie
      May 14, 2011 at 12:30 pm

      Nanti bila dah siap, Tie antor gambor, ekk! Sekarang ni abg busy, mungkin minggu depan boleh buat baju.

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: