Home > Berita, kehidupan > Mengapa tiada rasa belas

Mengapa tiada rasa belas

Semalam kita tengok video yang adik share di Fb. Rasa nak nangis.

Kes seorang pelajar perempuan dibuli oleh classmatesnya, digunting rambut dan dijerut leher, ketika gurunya tiada dikelas.

Tak faham, ke manakah perginya sifat kemanusiaan mereka. Pelajar tu tak berdaya nak melawan, hanya menangis je…. Dan tiada seorang pun rakan kelasnya cuba membantu.

.

.

.

Pagi ni keluar berita di Harian Metro, bapanya buat report setelah sedar video mengenai anaknya  keluar dalam youtube dan fb…. Harap benar pembuli-pembuli tersebut menerima akibatnya.

link akhbar di sini :

http://www.hmetro.com.my/articles/Bapamangsabulibuatlaporan/Article

.

.

Categories: Berita, kehidupan Tags:
  1. May 9, 2011 at 9:13 am

    Time belajar dah tunjuk samseng.. Patut buat iklan besar2 kat IPT dan sekolah, sapa buli kena automatik buang sekolah/IPT. Jadi kalau ada berlaku kejadian begini terus buang.. no appeal lagi. Budak2 samseng ni menyusahkan negara aje nanti … !!!

    • Tie
      May 9, 2011 at 7:17 pm

      Budak2 tu dah digantung sekolah. Setakat minta maaf je tak cukup! Mesti mangsa tu trauma.. sekarang dah ditukar ke sekolah yang berdekatan… Simpati betul padanya.

      • May 10, 2011 at 9:48 am

        budak2 pompuan lagi tu Kak.. hih tak senonoh betul.. Nanti dpt balasan tuhan – dapat laki suka buli.. baru dia tau!!

  2. May 9, 2011 at 9:16 am

    risaunya.rasaya tu cabaran anak2 kita zaman sekarang. kena pastikan anak kita bukan jadi salah sorang pembuli macam budak-budak tu. minta dijauhkan.

    • Tie
      May 9, 2011 at 7:19 pm

      Ibubapa ni kena selalu berinteraksi dengan anak-anak, kenal kawan2nya. Di samping itu kena selalu berdoa untuk kebaikan mereka.

  3. May 9, 2011 at 9:42 am

    budak zaman sekarang dah mula kurang ilmu agama.
    kena perkuatkan akidah depa tu kembali.

    • Tie
      May 9, 2011 at 7:19 pm

      Tiada sifat kasih sayang….. tu yang sanggup buat apa saja.

  4. zue
    May 9, 2011 at 11:23 am

    masyaallah budak2 perempuan ni nak jadi samseng sekolah. budak2 ni mmg patut hantar ke sekolah juvana..baru dia tahu nanti..:(

    • Tie
      May 9, 2011 at 7:20 pm

      Betul tu Zue. Mereka ni bukanya semudah itu untuk merasa insaf. Biasanya mereka tu keras kepala. Takut diulangi atau berdendam lak…

    • May 9, 2011 at 7:28 pm

      kak tie kasi rotan je.baru diaorang tahu.hehe…

      • Tie
        May 9, 2011 at 7:31 pm

        Dulu bolehlah rotan2 dek. Sekarang ni semuanya masuk court.

  5. nurul
    May 9, 2011 at 12:08 pm

    risau la..macam mana nak didik anak-anak nanti..kat rumah sikap lain kat luar sikap lain..sangat mencabar nak jadi ibubapa..

    • Tie
      May 9, 2011 at 7:22 pm

      Ada anak2 begitulah Nurul. Depan ibubapa bukan main baik lagi. Sebagai seorang ibu kita mesti tahu sikap anak2 kita sebenarnya. Macam kak tie ni, boleh tahu kiranya anak berbohong atau buat salah… kita boleh baca airmukanya… hehe… Tu yang kekadang anak merungut, ‘macam mana mama tau?” Kak tie selalu jawap, mama ada cctv, hahaha….

  6. May 9, 2011 at 9:34 pm

    huhuhu.. mujur gak ler masa kat Varsiti tak der saper nak buli maza. huhuhu

    eh! ada ke org nak buli maza? hmmm
    maza kan cute… hahahhaha

    • Tie
      May 10, 2011 at 6:21 am

      Siapalah sanggup buli Maza. Nampak dari jauh dah lari. Tak sempat nak kejar, hehe…

      • May 10, 2011 at 11:40 am

        oh sudah macam kuda hitam lari kencang lah fulaks.. hahahaha

  7. May 10, 2011 at 3:11 am

    dulu kami pernah gak kena buli tapi tak lah teruk macam tu.. setakat senior suruh nyanyi and berlakon tu okay je rasanya walaupun geram lah jugak hahaha!!! Tapi gunting rambut tu memang melampau.. zalim betul…

    • Tie
      May 10, 2011 at 6:22 am

      Itulah . Melampau betul. Rasa nak tolong je budak tu bila tengok video tu.. sakit hati betul!

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: