Home > tumbuhan > Yang menjulur

Yang menjulur

Err…….

Cer kalian teka. Benda apakah menjulur keluar ni. Bukan ular tau. Jangan takut. Kita dah lama bela benda alah ni.😛

.

.

.

.

.

Kita baru je perasan 3-4 hari yang lepas. Punyalah sibuk sampai tak sedor ada benda hidup dalam kabinet!

 

 

 

.

.

.

.

.

.

.

.

Inilah cik sengkuang, kah kah..! Kita beli hari tu konon-konon nak buat popiah. Kulit popiah lak abis, cari yang kecik tak ada…  Tu yang sampai hidup sengkuang ni menunggu. Adoi laa…….

 

 

.

Categories: tumbuhan Tags:
  1. ima
    April 12, 2011 at 6:24 pm

    assalam kak tie…dua tiga hari tak bukak blog…banyak betul ima tertinggal kat sini…hari ni baru lapang sikit…

    kih3 cepatnya sengkuang tu tumbuh…sampai tuannya pun tak perasan…boleh buat benih lah tu kak tie…

    • Tie
      April 12, 2011 at 9:26 pm

      Assalam… Ima….
      Ima sibuk tu, kak tie faham… kak tie ni dok saje di rumah, sambil tak henti mengunyah, hehe…

      Tak boleh buat benihlah Ima, kat sini tanah keras, semput sengkuang tu nak bernyawa nanti…

  2. April 12, 2011 at 6:38 pm

    hehehe.. tanam dalam pasu jerk. .lepas tu ubah kat tanah lak..

    mana tau, lepas ni ia menjulang tinggi ke awan. untung boleh sampai kayangan dan bawak balik dlm sepeti dua emas dan permata dari sana…makcik kayo! gitew.. hahahahha

    • Tie
      April 12, 2011 at 9:28 pm

      Amboi… perli kita , ya….

      Kita betul-betul kayo nanti, baru tahu..:mrgreen:

      • April 15, 2011 at 9:36 pm

        keh keh keh..
        mudah2 kak. Dah kaya Kak beli la satu Ferari dan park kat bandar Kahang tu..😀

        Baru cik abg tu tau…

        • Tie
          April 15, 2011 at 9:57 pm

          Ferari ?

          Hehe…. Boleh jugak tu.😆

  3. April 12, 2011 at 7:10 pm

    Tie..sampai cari nyawa dia tu..he he..
    nak hirup udara segar..kena lah menjulur keluar dari kabinet tu.

    • Tie
      April 12, 2011 at 9:29 pm

      Itulah Kak erna, masa nak masak, terperasan, benda apa yang jolok2 kain kita, …heha.. tengok2 pokok sengkuang, kah kah..!

  4. April 12, 2011 at 9:38 pm

    berapa bulan tak menjengok dapur ni… hehe

    • Tie
      April 12, 2011 at 10:19 pm

      Eh… kita masuk dapor hari-hari tau, cuma malas nak layan cik sengkung tu, haha…

  5. April 13, 2011 at 5:32 am

    Hi Tie, Holy Smoke! I thought a grass snake da masuk your bilek!
    First time I see this…..
    Hey, I love poh pia. Bila you buat, send me telegram…..I think 8 pieces depends on size should be no problem with me, ha ha ha.
    Ada iced coffee?
    Have fun….and let that plant grow…..tengok mana dia jalan.
    Lee.

    • Tie
      April 14, 2011 at 6:17 am

      Ha ha…. macam snake, kan uncle ?

      Tie memang suka buat popiah. Buat banyak-banyak dan simpan dalam freezer. Bila nak makan, goreng jer…

  6. April 13, 2011 at 8:38 am

    hahaha, tak senonoh!

    • Tie
      April 14, 2011 at 6:17 am

      Err….. (tutup muka dengan saji!)

  7. April 13, 2011 at 11:15 am

    hahahaaa…adoyai kay sampai tumbuh sengkuang tu! so jangan bazir. gi tanam le nanti boleh makan sengkaung segar tanam sendiri pulak…

    • Tie
      April 14, 2011 at 6:18 am

      Tengok ler, kita dah malas nak menanam kat quarters ni. Nak menggali pun payah.

  8. DrSinga
    April 13, 2011 at 1:11 pm

    kahkahkahkahhhhhh!!
    sakit perut den!!!

    dah macam siput punya ‘sesungut’ dah!!

    • Tie
      April 14, 2011 at 6:18 am

      Oh… ?

      Ye laa…

      Siput sengkuang gergasi!!😛

  9. April 13, 2011 at 4:34 pm

    bagus kalau tanam tu. nnt senkuang tu membiak dgn pesatnya

    • Tie
      April 14, 2011 at 6:19 am

      Nanti bila dah biak kita meniaga sengkuang pulak, ekk.

  10. April 13, 2011 at 4:52 pm

    tak perlu siram dan baja😛

    • Tie
      April 14, 2011 at 6:19 am

      Betul betul betul !!!

  11. April 13, 2011 at 9:46 pm

    Tie

    I dah alami kes yang sama, hehe.. Niat murni nak buat popiah tapi ….

    • Tie
      April 14, 2011 at 6:20 am

      Som, biasanya keledek je yang tumbuh sesungut, ni sengkuang… first time, hehehe…

  12. April 13, 2011 at 11:39 pm

    isshh.. mcm kaki baby alien je.. seghiau rasa kalau tengok sorang2..

    • Tie
      April 14, 2011 at 6:21 am

      Itulah, mula2 terkejut, sebab ada benda dok usik kaki kita…. aderk!

  13. April 14, 2011 at 2:50 am

    agaknya kan Kak Tie, kalau ayam lah yang duduk dalam tu.. mesti beranak pinak dia kan tunggu Kak Tie ambik dia untuk sembelih heheee..😀

    • Tie
      April 14, 2011 at 6:23 am

      Kah kah kah..!

      Memang kalau ayam, entah berapa kali bertelur, ekk.. Jenuh menunggu kak tie kot, hihi….:mrgreen:

  14. April 14, 2011 at 3:31 pm

    kak tie,memula nampak menda lain…hahahahha..kedua bru nmpk menda baru.,.hahahha….

    mesti tak leh mkn ni,terus tanamla.mcm ubi kentang kt sana,kejp je dh berakar.

    • Tie
      April 14, 2011 at 7:09 pm

      Itulah, mula-mula nampak, kak tie takut gak. Lepas tu baru perasan cik sengkuang punya kerja.

  15. CNN
    April 14, 2011 at 3:35 pm

    mintak nyawaaaaaa…minta nyawaaa…!!hahaha kesian diyerrrr..

    • Tie
      April 14, 2011 at 7:25 pm

      Waakakakaaa……😆

  16. April 15, 2011 at 9:38 pm

    sonang le nak beli sengkuan ni kan? Dalam kabinet pun boleh hidup… Cuba try dalam freezer lak, boleh survive ke dia?

    • Tie
      April 15, 2011 at 9:58 pm

      Sengkuang tahan lama… Tu yang terlupa sampai hidup dalam kabinet, hehe..

      Kalau dalam freezer, tak boleh nak bernyawa la En Ismail….:mrgreen:

  17. April 17, 2011 at 11:46 am

    hahaaa.. puas ku telek ku renung. macam sulur keladi.. tapi nape hijau cantik je. suka baca dulu dari tengok gambar.. rupanya sengkuang tumbuh batang hahaaa

    • Tie
      April 17, 2011 at 1:18 pm

      Aida, TIe tak tahu nak buat apa dengan sengkuang ni. Nak tanam tak boleh, tak larat nak menyangkul tanah keras kat sini…

  18. aza
    April 26, 2011 at 8:08 pm

    kah kah…ade harapan jadi petani berjaya ni,tanam tanpa tanah..jangan diapakan,biar je,tengok mane dia nak pergi he he

    • Tie
      April 26, 2011 at 10:25 pm

      Dah selamat dalam cik tong sam pah…. Tak sanggup tengok benda tu menjulur… selalu tersangkut kat kaki. Silap2 kita tertiarap kat dapur tu, hihihi…

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: