Home > buah > Buah Lemak

Buah Lemak

Inilah pertama kali kita makan buah lemak ni. Abang bawa sedikit dari Sabah tempoh hari. Rasanya sedikit lemak manis, sticky pada tekak, ish… susah nak gambarkan . Anak ingatkan kuih (setelah kita potong dan hidangkan). Teksurnya seperti kuning telur yang direbus, ala-ala avocado pun ada jugak.
.
Buah ni dikenali sebagai Tiessa , Canistel or Egg Fruit banyak didapati di Filipina. Kebiasaannya diguna dalam custard, milkshakes, pai, ais kerim dan lain-lain pencuci mulut.
Ada sesiapa pernah atau suka makan buah ni ?
.
Categories: buah Tags: , , ,
  1. ima
    April 5, 2011 at 2:13 pm

    assalam kak tie…dari penceritaan kak tie tu, rasanya ima pernah makan buah ni…tapi dh lupa kat mana…mungkin masa ima dok sabah dulu…

    • Tie
      April 5, 2011 at 2:31 pm

      Salam Ima,

      Mungkin Ima pernah makan la tu. Buah ni tak berapa laku kat rumah. Budak-budak kurang gemar la Ima.

  2. April 5, 2011 at 3:20 pm

    erk….
    tak pernah lak jumpa buah ni kat tempat saya..

    nampak sedaaaaaaaaaaap jek…
    hehehe..

    nak sebijik?

    hahaha

    • Tie
      April 5, 2011 at 5:14 pm

      Dearie dok kat mana ? Heran gak, tak pernah jumpa…

      Rasanya melekat kat tekak. Kak tie kurang gemar.

  3. Mamatz
    April 5, 2011 at 4:35 pm

    best nyer buah lemaks nie .. rasa nak gi gak lah sabah mcm nie .. kena gi survey2 lah laks .. hehe .. hmm .. buah lemak nie leh didapati kt mane tu kak tik? .. pasar filipina kt gaya street tu ke atau merata2 kota kinabalu je leh dpt? ..

    • Tie
      April 5, 2011 at 5:16 pm

      Abang beli kat Kundasan. Tak tahulah kat tempat lain ada jugak. Buah ni lebih sesuai dibuat kuih ke apa… Rasanya tak berapa manis.. Kalau chik nak beli pun elok rasa dulu.

      • April 6, 2011 at 8:10 pm

        Sempat juga naik tepi gunung ye abang tu.. Sejuk dan segar tempat tu..

        • Tie
          April 6, 2011 at 10:31 pm

          Dia ikut je rombongan tu, dah orang ajak…

  4. April 6, 2011 at 8:12 pm

    ALahai.. kawe yg dok sini bertahun-tahun pun tak pernah makan buah tu…😀

    • Tie
      April 6, 2011 at 10:32 pm

      Ye ke ? Mungkin buah ni kurang diminati ramai, sebab tu tak popular…. Kalau nak rasa pun beli sebiji je laaa…

  5. ROSE PURPLE
    April 14, 2011 at 2:29 pm

    Rose pernah rasa masa gi kundasang tapi sorryy tak suka..tekstur n colour dia macam baby punya…yeakkkkk…

    Kat sana ada sejenis jambu..rasanyer masam manis tp lebih kpd rasa masam..suka sangat..kat Kelantan kita panggil jambu kayu/jambu hutan..susah nak dapat skrg..tp sabah masih byk..

    • Tie
      April 14, 2011 at 7:06 pm

      Jambu ? Ooo…. tak pernah lak jumpa jambu kayu/ jambu hutan tu. Nanti kita suruh adik cari. Dia nak ke sabah sehari dua ni..

  6. jos
    September 21, 2011 at 12:14 am

    This is Canistel from South America. In Philippines or Vietnam call egg fruit. very good and healthy fruit. Mix with milk or make ice cream is the best choice.

  7. asz
  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: