Home > kehidupan > Sakit tumit

Sakit tumit

Sakit apa………?

Sakit tumit.

Macam mana boleh sakit ? (macam perli je bunyinya… pastu Dr ni ketawa pulak!)

Err…. tak tahu .  Dulu sakit tika bangun dari tidur je. Tapi sekarang sepanjang hari.

Sakit bahagian mana tu ?

Sini. Bila tekan (bahagian kiri dan kanan tumit) pun sakit. (sambil tunjuk tempatnya)

Biasanya orang yang sakit begini kuat berjalan , kerjanya  seperti pembancuh kopi atau menoreh.

Tapi kita tak kerja. Kebun getah pun tak ada (Dr senyum  sambil mencatatkan sesuatu…..)

Boleh baik ke sakit ni ?

Boleh. Tapi  ia ambil masa lama sikit . Kena selalu demoh . Asal mana ?

Johor.

Faham tak demoh tu ?

Tuam…………

Kena demoh hari-hari. Dan kurangkan berjalan.. (aderk!, shopping tak pe ke ?) Tumit tu sakit sebab geseran antara tulang (keradangan lapisan lemak tumit) , ……atau terdapat spur ( tulang kecil) pada tumit yang menekan tisu lembut disekelilingnya   ……

Berlakunya geseran adalah kerana cecair antara tulang tu mengeras bila kita tidur, jadi bila berjalan rasa sakit. Bila dah banyak kali tulang bergeser barulah cecair tu mencair semula dan sakitnya kurang.

Tak boleh pakai selipar macam tu . (memang kita suka pakai selipar)

Tapi selipar ni tak ada tumit pun…

Selipar tu keras. Pakai yang boleh nyut-nyut tu . Faham tak  nyut-nyut tu apa ?

Faham. ( boleh guna insole @ pelapik tapak kaki)

Dalam rumah pun mesti pakai selipar nyut-nyut. (senyum dan ketawa…lagi….)

.

.

Bila keluar  terus ngadu kat abang  akan perangai Dr yang pelik tu. Biasanya cuma senyum jer. Tapi kali ini boleh ketawa pulak. Macam ada something wrong somewhere.

Abang kata dia jumpa Dr tu di luar klinik (abg tunggu luar sebab nak smoking). Dr tu kenalan abg. So, bila dia tanya, abang jawablah wife dia ada kat dalam, sakit tumit……..😛

Aderk! Tak sempat nak sorok dalam saji!! Malunya. Patutlah ………..

.

.

# Demoh(demah) @ Tuam ialah satu perbuatan memanaskan anggota badan dengan menggunakan batu atau pasir  yang telah dipanaskan atas api (kemudian dibungkus dengan kain). Setengah orang panggil tungku.

Kita malas nak demoh, jadi kita rendam je kaki  dalam air panas (….suamlah sikit).

.

.

.

.

 

 

Kebas slipper nyut-nyut comot sibongsu tu. Kita punya dah expired.😆

 

.

 

 

 

Categories: kehidupan Tags: , , ,
  1. March 8, 2011 at 10:04 am

    selipar nyut²? haha. ingat duduk tempat orang takde hal, rupanya cakap bahasa hari² pun boleh pening ye!

    • Tie
      March 8, 2011 at 12:38 pm

      Ehehehe…. Sabor aje laaa….:mrgreen:

  2. March 8, 2011 at 10:17 am

    dapat rendam kaki dengan garam pun sedap juga😀

    • Tie
      March 8, 2011 at 12:39 pm

      Dah tanya Dr pasal air garam tu. Dia kata elok demoh jer. Tak pun rendam kaki dalam air suam, tiap-tiap hari.

  3. March 8, 2011 at 10:18 am

    Tie

    Masa muda dulu, I pernah sakit tumit esp bila bangun tidur. Nak turun tangga seksa jugaklah. Bila dah tau ‘ubatnya’, rajinlah I exercise seminit dua tang tumit tu. Lama2 dia ok just like that.

    3 minggu dulu, tetiba tumit kanan sakit yg amat. Tak boleh berpijak dan terpaksa duduk masa solat (guna tongkat lagi, keh3). I bubuh koyok yg kononnya boleh detox, dengan izinNYA alhamdulillah (kadang2 terasa gak nyut2nya)

    • Tie
      March 8, 2011 at 12:44 pm

      Adoi, Som….

      Tie ni malas nak exercise. Tengah cuba nak slimkan body, tapi susah laa.. selera ni payah nak kawal. (Sambil nguyah laksa johor…)

      Pernah juga guna koyok detox tu. tapi sekali je. Nantilah. Budget dah lari ni sejak Wanie masuk asrama. Belanja dia, mak ooii… takut nak kira semula.

  4. March 8, 2011 at 10:19 am

    hahah.. selipar nyut-nyut..
    sekali baca lain macam jer bunyinya. hahaha… tapi best tol namanya nyut-nyut.. hehehe

    *seharian maza tersenyum panjang, tersengeh-sengeh, tersipu2 mengenangkan perkataan selipar nyut-nyut..

    ahaks.. alahai Tie.. hehehe

    • Tie
      March 8, 2011 at 12:58 pm

      Er….

      Tak sangka lak Maza suka perkataan nyut-nyut tu, haha…

      Maza fikir apa tu ? Kita makcik innocent tau!!!:mrgreen:

  5. zareda
    March 8, 2011 at 10:21 am

    kena pakia kasut mahal.. SCholl.. zar pun sll sakit tumit.. la ni dah kurang dah..

    • Tie
      March 8, 2011 at 1:00 pm

      Kak tie ada terfikir tentang tu, Zar.

      Jenuhlah kita mengorek tabung ni. Nak beli pun kena pergi KT. Malas betul, kena tunggu cik abang free lak.

  6. March 8, 2011 at 1:13 pm

    Assalam tee..akak pun dapat penyakit yang sama..sakit tumit..
    doktor tak tanya banyak pun..cuma bagi ubat tahan sakit dan suruh akak turunkan berat badan..katanya..kaki tak mampu nak tampung berat badan..

    • Tie
      March 8, 2011 at 1:23 pm

      W,salam Kak Erna,

      Dr bagi Tie 3 jenis ubat, tahan sakit, anti inflammatory, dan entah apa lagi, tak ingat lak.

      Dr-Dr kat klinik ni memang peramah.Yang perempuan lagi seronok bersembang. Kekadang siap tanya ngajar kat mana (dia confident yang kita ni cikgu, kah kah..) padahal patients berderet menunggu kat luar. Kita pulak rajin korek info darinya,😛

  7. March 8, 2011 at 3:32 pm

    muger cepat semboh tewww..

    • Tie
      March 8, 2011 at 5:45 pm

      Terima kasih en_me😛

  8. Mya
    March 8, 2011 at 5:33 pm

    Salam kak Tiey,

    Eheh! ingat lg tak dgn Mya?? lame ekceli mya tak apdet belog and tak jalan2 kat rumah kak Tiey ni..ni baru ade kesempatana sikit.. ^_^ rindu dengan belog kak nita..tp ade kak Tiey pon kire pengubat rindu gak la..pas ni Mya akan rajin jalan2 sini..🙂 at least bile bace cerita kak Tiey leh la ilang segala suram Mya..kadang2 bile keje bnyak kite stress and perlukan hiburan ^_^ kan??

    Happy Blogging kak!

    • Tie
      March 8, 2011 at 5:48 pm

      Salam Mya,

      Napa lak suram Mya… ciannya… Stress ni biasalah. Kak tie yang dok rumah seharian pun stress gak. Ni sakit tumit lagi stress, tak leh nak jenjalan. Tapi bila baca komen2 dari kalian rasa terhibur gak!

      Happy blogging gak!😆

  9. March 8, 2011 at 5:53 pm

    hihihkkkkk comelnya sliper bunny.. sy pn selalu sakit tumit kaki.. hr tu berurut kata mak bidan tukang urut tu sbb rahim turun.. lepas urut alhamdulilah kurang sakit tumit tu. tp byk gak punca sakit tumit ni kan.

    • Tie
      March 9, 2011 at 10:04 am

      Memang ada banyak sebab sakit tumit ni ekk!
      Rahim turun ?
      Err…. mungkin gak. Kalaulah dapat urut kaki ni, alangkah bestnya…😛

  10. March 8, 2011 at 7:44 pm

    saya pun penah gak kena sakit tumit ni sb banyak berjalan.pagi2 seksa nak bergerak.pastu ada member introduce pendant drp quantum science…mmg mahal tapi berbaloilah…lepas guna entah bila sakit tu hilang pun tak perasan.sekarang alhamdulillah..no more pain.kalau nak saya ada lg satu yg masih baru..belum guna lg.tapi kena bayarlah..hehe

    • Tie
      March 9, 2011 at 10:06 am

      Hehe….

      Kak tie tengah sesak ni. Tak mampulah eida. Nak beli selipar dan kasut nyut-nyut tu pun dah terpaksa korek tabung.:mrgreen:

  11. March 8, 2011 at 9:35 pm

    patut jari yg sakitkan? he he…
    apa-apa pun semoga cepat sembuh kak. Apa lah dunia blogging ni tanpa Kayteeze?..😀

    • Tie
      March 9, 2011 at 10:08 am

      Jar-jari kita sihat.. kalau jari sakit kita guna ranting, haha… Apa-apa pun tetap nak catat di sini. Hidup kita tak lama pun.😛

  12. March 8, 2011 at 10:56 pm

    klo kurangkan berjalan, boleh post byk2 entri hihi~
    dok diam2 ngadap laptop whoooooooo~

    selipar nyut2? HAHAAHAHAHAHAAH!!!

    • Tie
      March 9, 2011 at 10:10 am

      Adila….. ada tak selipar nyut-nyut tu ?

      Belilah sepasang dua kat sana. Simpan untuk hari tua, hahaha…

      Pasal kena dok diam-diam kat sinilah mata pun dah macam nak rabun. Abg kak tie bising, takut jalan langar tiang lak!

  13. March 9, 2011 at 12:13 am

    Tie,
    lawanya selipar tu..
    Selipar Tie ke selipa anak dara Tie?
    Selamat menjaga kai yang comel tu..

    • Tie
      March 9, 2011 at 10:12 am

      Selipar Isha, sibongsu tu.

      Dia kata, “leperlah selipar Isha !!!”😆
      .
      .
      .
      Kaki dah buruk lah KakLong. Abang kata tak ada ‘shape’….. gemuk setongkol jer.

  14. DrSinga
    March 9, 2011 at 9:22 am

    alamakkkkkkkk…
    kalau Tie jumpa saya..
    mesti Tie pun kata saya laaaagi pelik !!!

    • Tie
      March 9, 2011 at 10:15 am

      Errk !!

      Cer bagi alamat klinik tu ?

      Kita nak test tahap peliknya..:mrgreen:

  15. pB
    March 9, 2011 at 2:51 pm

    SALAM

    pB pun sokmo dok sakit tumit nie.
    Buleh dikatakan hari hari sakit…

    • Tie
      March 9, 2011 at 4:24 pm

      Salam,
      Demoh laa…. tiap-tiap hari. Takut lagi teruk sakitnya. Pastu kena pakai kasut @ Selipar nyut-nyut.. Yang ada pelapik tapak kaki lembut tu.

  16. March 9, 2011 at 2:54 pm

    hahaha… selipar nyut nyut… sgt tomeii.. kehkehkeh…

    • Tie
      March 9, 2011 at 4:24 pm

      Ada tak selipar nyut-nyut tu ?

  17. March 9, 2011 at 2:59 pm

    alamak…. mamam dah kebas selipar nyut nyut bongsu. angie nak kebas selipar nyut nyut sape plak??

    hihihi

    mama,
    masa ibu angie sakit tumit dulu, doktor kata sbb berat badan dah naik… errrr… TAK! angie bukan nak kata berat badan mama dah naik. tapi, cuba mama gi timbang. mana la tau kaaaan

    hihihi😛

    • Tie
      March 9, 2011 at 4:26 pm

      Angie beli sendiri. Kaki Angie tak muat pun, ekekeke…
      .
      .
      .
      .
      Berat badan naik ?
      Dr mana kata ?
      Meh nak pulas telinga Dr tu….
      ….. Tak pun telinga Angie sekali…:mrgreen:

  18. ima
    March 9, 2011 at 5:47 pm

    ooo kak tie sakit tumit…ima pun pernah rasa sakit tumit…tapi sejak rajin berurut setiap kali bakli kg…alhamddulilah sakit tu hilang…ditambah dgn bantuan mesin ogawa…

    • Tie
      March 10, 2011 at 7:41 am

      Susah nak cari orang yang urut tak sakit tu,😛 Kak tie takut kena urut, dulu sampai lebam kita dibuatnya.

  19. March 10, 2011 at 5:07 am

    awat jadi sama feed blog ni?.. ingat ada posting baru tadi..😀

    • Tie
      March 10, 2011 at 7:43 am

      Ehehehe…..

      Kak tie cuba windows live writer semalam. Tapi tak best laa.. Lebih selesa guna yang asal jugak (dashboard wordpress).

  20. ROSE PURPLE
    March 10, 2011 at 10:10 am

    Tie..
    cuba tie dengar btul2 dokter tu cakap..bukan nyut-nyut tapi nyunyut..kalau nyut-nyut tu yg maza suka dengar..

    nyunyut..pijak atau duduk atas something yg ada sponge..

    btul tu angie..kalau berat badan bertambah..mula2 sakit tumit pastu sakit lutut..satu petanda awal..so sila berhati2..

    • Tie
      March 10, 2011 at 10:13 am

      Waaakakaka….

      Err… ada beza ke nyut-nyut dan nyunyut? Ingat sama jer, kah kah..

      Tie dulu lagilah gemuk, sekarang ni adalah shape sikit. Memang cuba nak slim…

      Tapi kan, bila kita jadi tukang masak ni cabarannya lebih hebat. Adoi….

  21. jm
    March 10, 2011 at 10:11 am

    sakit tumit lg ke kak?

    • Tie
      March 10, 2011 at 10:14 am

      Dah kurang sikit. Dulu lagi bisa rasanya.

  22. March 10, 2011 at 5:59 pm

    Tie, kalau umur-umur kita yang dah masuk ‘asar (Tie ‘asar lah tapi nekcun ni dah masuk magrib…hehehe) ni memang gitulah agaknya ya!… Tak apalah… ikutlah petua doktor tu, InsyaAllah sakit tu akan sembuh…

    • Tie
      March 10, 2011 at 9:37 pm

      Itulah, dah mula sakit sana sini. Makan pun tak reti nak pantang. Ikut sedap je,😛

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: