Home > Makan > Nasi Ambang

Nasi Ambang

February 23, 2011 Leave a comment Go to comments

 

Kita teringin nak makan nasi ambang. Tengok blog siapa entah (rasanya blog kucing oren tu), dah sampai termimpi-mimpi lak.

Biasa kalau kita balik Kota Tinggi, dapat juga numpang nasi ambang yang ayah bawa balik dari masjid. Kat sana selalu juga orang masjid tu buat makan-makan.

Kalau kita nak buat sendiri pun boleh tapi tak seronok laa (boleh ke gitu?). Lebih sedap kalau ada orang bawa balik untuk kita, hehehe….

Then satu hari abang kita tunjuk gambar sesuatu kat hp dia. Mula-mula kita tak cam. Bila dia kata nasi ambang, kita tak tahan nak ketawa…. (sorrylah pada mereka yang sediakan nasi ambang tu).

Kita tanya abang, sedap ke ? Dia diam je.

 

 

 

 

 

Inilah rupa nasi ambang yang disediakan oleh orang sini. Itu bee hoon bukannya soo hoon. Sabor aje laaa, kah kah kah..! Abang cakap jangan bising-bising. Nanti ada pulak yang marah.

Tapi kan, kalau tak tahu, kenalah belajar. Boleh google sendiri.ย  Dan kena bersedia untuk terima teguran orang. Betul tak kawan-kawan ??

 

~ Kan dah kata,ย  blog kucing oren sedang buat entri nasi ambang lagi, huhuhu…..

 

 

Categories: Makan Tags:
  1. February 23, 2011 at 5:35 pm

    kucing goreng oren pon citer pasal nasi ambang… ni takleh jadi ni.. mana nak cari kat sini.. suka sangat makan tapi tak reti buat.. byk bahan kan..

    • Tie
      February 23, 2011 at 9:53 pm

      Kat ganu tak ada la . Kita kena buat sendiri. Tapi kalau ada orang beri lagi sedap rasanya, hehehe….

  2. February 23, 2011 at 5:53 pm

    hish! sudah keluar lak makanan tradisi den ni ha.. aderkkk..

    saper lak nak tanggungjawab kat den ni ha? sudah meleleh air liur ni.. huhuhu
    rindunya nasi ambangggggg! uhukk…

    • February 23, 2011 at 7:23 pm

      buat le sendiri…
      tak pun suruh darling le.. he he๐Ÿ˜€

      • February 23, 2011 at 8:48 pm

        alahai abg mail, dengki lah tu..

        kita nak bermanja dgn kak tie lah, volleh kan, kak tie kan? ahaks…

        ***psst*** moh kita lari kuat2, cover tempurung kepala, takut kena baling senduk.. hahaha

        • February 23, 2011 at 8:49 pm

          Uiks.. mcm lak aku ada penyokong tegar ni..

          hahahha

        • Tie
          February 23, 2011 at 9:59 pm

          Ooiitt!
          Kalian ni dah berani datang berpasangan, ekk. Tak tengok bola ke ??

          Kita nak tunggu abg mail tu dengan darling dia lak!๐Ÿ˜†

        • Tie
          February 23, 2011 at 9:58 pm

          Aida,
          Kak tie tak larat nak lari, sakit lutut…. skru dah loose.

          Kak tie sorok je laa.. Aida jadi umpan.

          Lari kuat sikit Aida, kah kah !!

        • February 24, 2011 at 9:29 am

          padan le sakit kepala malam tadi.. kena volley rupanya.. Maza, tak aci oo.. pakai body guard.๐Ÿ˜€

          darling kawe sibuk pergi court aje pertahankan org lain. laki sendiri?.. err kesiannya aku.. he he

      • Tie
        February 23, 2011 at 9:56 pm

        Ismail,
        Maza tu saja je, nak ngada-ngada dengan kita. Jejaka mamja gitu, kan darling, hihihi….

    • Tie
      February 23, 2011 at 9:54 pm

      Maza,
      Bukan ke ada di jual kat KL tu… Cuma cari sendiri. Kita kat ganu ni asyik terliur je tengok blog orang.

  3. February 23, 2011 at 6:05 pm

    banyaknyer nasi tu.. camana nak kasi habis ek?

    • Tie
      February 23, 2011 at 10:00 pm

      Tie rasa abg tak abis makan tu…

  4. February 23, 2011 at 7:16 pm

    Kawe tahu nasi goreng dan nasi ayam je..
    Yg canggih-canggih nie.. alahai tak tahu la apa nak kata.๐Ÿ˜€
    Tetapi seperti biasa… nampak SODAP!

    • Tie
      February 23, 2011 at 10:01 pm

      Aiik ?
      macam mana orang muo tak kenal nasi ambang ?

      • February 24, 2011 at 9:32 am

        he he.. tersipu-sipu malu๐Ÿ˜€

  5. February 23, 2011 at 7:43 pm

    Alahai….lauknya kok gitu sih!

    • Tie
      February 23, 2011 at 10:01 pm

      Memang sah orang jawa geleng kepala!!

  6. February 23, 2011 at 8:37 pm

    kat sini ramai orang jual nasi ambeng…satu bungkus rm5.00

    tapi akak tak berapa minat makan nasi ni..tak reti makan campur campur ni…

    • Tie
      February 23, 2011 at 10:03 pm

      Mahalnya kak ezza.
      Kak ezza tak biasa kot.
      Tie ni apa pun makanan , suka kecuali budu,cencalok, jering dan buah kerdas, hehe….

  7. February 23, 2011 at 8:53 pm

    nasi ambang tu bgmana k tie.. zan tak pernah makannya..
    huhu .. tegor menegor ni .. adatlah kan .. kdg saja je nk bg “hevok” ekeke.. sbnrnya bukan ada apa sangat … sj meramaikan je.. betul tak k tie..

    • Tie
      February 23, 2011 at 10:05 pm

      Zan,
      Nasi ambang ni lauknya banyak. Ada mee goreng, sayur campur, ikan kering, sambal kelapa , err.. banyak lagi. Macam nasi campur la, cuma tak berkuah. Biasa masakan sayur campur tu ada tempe ,kacang panjang dan soo hoon. Ada ayam masak kicap juga. Tu yang tak larat nak buat sendiri.

  8. February 23, 2011 at 9:43 pm

    angie tak pernah mkn nasi ambeng

    .
    .

    tengok pun kat dlm blog je. real tak pernah tgk lg.. klu donat, biasa la angie tgk. hiiiiiiiii๐Ÿ˜€

    • Tie
      February 23, 2011 at 10:06 pm

      Tahu la angie suka donut.
      .
      .
      .
      Apa kata Angie cuba buat donut sendiri. senang jer, beli mauripan dulu. Pastu google laa..

      Nanti kalau menjadi boleh tepek kat blog.:mrgreen:

  9. zue
    February 23, 2011 at 9:56 pm

    alahai tie…kesiannya…nasi ambang kat UDA..mmg special sedap..nak2 klu bulan puasa ramai org beli.
    nasi ambang sesuai org bagi/beli baru le kena…susah2 sgt masak buat kenduri..org sana nak ke makan?.

    • Tie
      February 23, 2011 at 10:08 pm

      Kat UDA? Tie kalau balik Johor, dah jarang ke Angsana tu… dulu selalu juga ke sana, pusing2 kat UDA, tempat kita lahirkan sibongsu tu, kat poliklinik Latipah.

      Orang sini kurang makan kot. Nak buat pun tak larat laa…

  10. zareda
    February 23, 2011 at 11:06 pm

    kat depan rumah zar ni ada sorang jpohorain berniaga nasi ambeng.. perghh mantap..s edaplah ada sayur goreng, mee goreng, sambal sayur tu, sambal kelapa, ikan masin, ayam kicap.. memang rasa nak beli hari hari..

    • Tie
      February 24, 2011 at 6:51 am

      Aderk !

      Kita jeles sungguh!!!

  11. February 24, 2011 at 7:48 am

    nasi ambang johor special kak Tie.. penuh satu pinggan dgn lauk. kalo di dulang masa kenduri.. sampai menggunung nasi dan lauk tu. boleh bungkus bwk balik lagi kalo tak habis. sekurang2nya lauk mesti ada ikan kering bulu ayam, serunding kelapa, mee goreng, ayam masak kicap.. sambal goreng.. fuhhh memang byk la kan.

    • Tie
      February 24, 2011 at 6:05 pm

      Uwaaa……

      Aida ni memang saja nak buat kak tie nangis!!!

  12. February 24, 2011 at 10:06 am

    huh sedihnya nasi dalam gambar tu… sebab tu saya tak kuasa buat nasi ambang sendiri, wajib jadi rupa macam tu nanti, haha

    • Tie
      February 24, 2011 at 6:05 pm

      Itu la kalau tinggal di perantauan…:mrgreen:

  13. February 24, 2011 at 10:29 am

    kak tie,

    bukan ‘AMBENG’ ke sebutannya..

    pernah rasa sekali. Sedap ! Tapi kena makan satu2; tak boleh campur.Tak biasa.. hehe..

    • Tie
      February 24, 2011 at 6:06 pm

      Kak tie sebut bahasa baku !

      Waakakaaa……๐Ÿ˜†

      Kak tie suka ratah je lauknya. Nasi makan sikit jer..

  14. February 24, 2011 at 2:47 pm

    first time tiny dapat nasi ambang kat umah bapak sedara tiny.. balik dari masjid, hulur 5 bungkusan.. bahagi sorang satu..

    Masa bukak tu.. bila tgk campur segala bagai, mula2 ingat nak buang.. (konon, ingatkan tersalah bukak bungkusan bekas sisa..)… mujur sempat tengok mak sedara yang tgh bukak satu bungkus lain tu, dia letak dalam pinggan dan asing2kan.. huhuhu…. pastu tanya dia, nape diaorg campur semua tu?.. katanya, mmg style mcm tu.. itu namanya ‘nasi ambeng’.. errrkk… oooo… baru tauuuu… hihihihi.. (mujur tak buang.. hahaha).

    • Tie
      February 24, 2011 at 6:06 pm

      Haha… tak pe.

      Pengalaman tu…๐Ÿ˜›

  15. ROSE PURPLE
    February 24, 2011 at 3:09 pm

    First time makan nasi ambeng and the best pernah rose makan..nasi ambeng mak siti otw ke Kuala Selangor..best sangat..sejak dari tu bila jumpa nasi ambeng jer beli..hubby tak suka nasi campur2 cam tu lagi pun biasanye nasi dia lembik sikit..kita dengan anak jer yang makan.

    • Tie
      February 24, 2011 at 6:08 pm

      Wah !

      Orang Kelantan pun pandai makan nasi ambang!

      Tak tahu lak nasinya lembik. Agaknya memang saja dia masak lembik, hehe…

  16. jm
    February 24, 2011 at 4:14 pm

    sedang kelaparan.. nasik ambang tu dah nmpk cam nasik beriani dah kak..oh lapauu

    • Tie
      February 24, 2011 at 6:08 pm

      Mehlah sini. Kak tie nak masak steamboat malam ni๐Ÿ˜†

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: