Home > Jenjalan > Apa ni ?

Apa ni ?

February 18, 2011 Leave a comment Go to comments

Kalian pernah tengok tak benda ni ?

.

.

.

Ia diperbuat dari buluh. Pertama kali kita jumpa benda ini semasa menziarah seorang sahabat dekat Telemong.

.

.

.

Cara menggunakannya ialah dengan memacakkan buluh ni ke dalam tanah, atau memacak sebatang kayu dahulu dan muatkan batang buluh ini ke dalamnya.

Apakah kegunaan benda ini ? ย :mrgreen:

 

 

Categories: Jenjalan Tags: ,
  1. February 18, 2011 at 3:01 pm

    Errr apa tu?
    Sarang burung ke? atau untuk jolok buah asam.

    • Tie
      February 18, 2011 at 3:05 pm

      Haha….

      Boleh ke jolok buah asam guna benda ni ? Tak ke berat nak pegang ?๐Ÿ˜›

  2. February 18, 2011 at 3:08 pm

    ni soalan duga akal ke? err… buat tangkap ikan? atau sambut buah durian, hahaha, nampak sangat ngarutnya

    • Tie
      February 18, 2011 at 4:48 pm

      Sambut durian ?

      Kah kah kah…!!

  3. February 18, 2011 at 3:14 pm

    buat tangkap ayam atau utk mengurung itik.. hehehe

    nak serkap kak tie pun volleh … ahaks..*lariikkkkk

    • Tie
      February 18, 2011 at 4:49 pm

      Amboi…

      Nanti kita bagi darling supaya senang nak serkup abangnya yang kuat keluar minum teh malam-malam… hihihi…

  4. February 18, 2011 at 3:39 pm

    Tie…. letaK sabut, kendian ayam bertelur dalam tu

    • Tie
      February 19, 2011 at 4:05 pm

      Haha….. betul tu Jie.๐Ÿ˜›

  5. February 18, 2011 at 3:44 pm

    jawapan sama ngan kakjie, untuk ayam bertelur sebab penah tgk di kg mana dulu ada benda ni. Namanya sangkak ayam ke? kalo salah hrp dibetulkan๐Ÿ˜€

    • Tie
      February 19, 2011 at 4:06 pm

      Memang betul. Pandai pun Juliet !!

  6. February 18, 2011 at 4:24 pm

    pernah nampak tapi tak tau utk apa… oohh utk tangkap ayam itik ke..

    • Tie
      February 19, 2011 at 4:08 pm

      Benda ni, sangkak ayam (orang klate panggil sakok). Macam apartmen untk ayam bertelur…. Bubuh jerami kering, daun pisang , sabut supaya ibu ayam selesa bertelur di situ.

  7. February 18, 2011 at 4:32 pm

    buat tangkap ikan ke mama?

    .
    .

    klu syelek elok2 ni boleh buat deco dlm rumah. klu rasa2 nak gaduh suami isteri, boleh ambik sorang satu. lawan

    hihihi

    • Tie
      February 19, 2011 at 4:09 pm

      Waaakakakaa……. Papa ketawa bila mama beritahu saranan Angie !!!๐Ÿ˜†

      Jawapannya ada pada Juliet.

  8. February 18, 2011 at 9:23 pm

    errr.. apa ye? sah2 la tak pernah nampak.. agak jakun la juga.. hehe

    • Tie
      February 19, 2011 at 4:10 pm

      Sangkak ayam, lain orang lain nama panggilannya. Tempat ayam bertelur.. lapik dengan jerami padi.

  9. February 18, 2011 at 9:44 pm

    kayteeze..akak pun tak tau ye apa tu..macam nak tangkap ikan dibendang je..

    • Tie
      February 19, 2011 at 4:11 pm

      Mula-mula kita pun ingat untuk tangkap ikan…. Jawapannya ada di komen2 di atas.

  10. February 18, 2011 at 10:37 pm

    haaaa… zan tau …

    untuk main “netball”…

    • Tie
      February 19, 2011 at 4:11 pm

      Haha…. Boleh jugak !๐Ÿ˜†

  11. ima
    February 18, 2011 at 10:48 pm

    ima tahu ..tempat ayam bertelur atau sakok ayam..=))

    • Tie
      February 19, 2011 at 4:12 pm

      Ima mesti tahu. Kak tie pun dah agak.๐Ÿ˜›

  12. February 19, 2011 at 5:11 am

    Salam Kak Tie,
    Ni utk tangkap ikan kan kan kan?๐Ÿ˜€

    • Tie
      February 19, 2011 at 4:13 pm

      Salam Ijan,

      Haha… ye la tu. Ikan ada bulu dan sayap dan boleh bertelur !

      Sebenarnya ia adalah sakok ayam… tempat ayam bertelur.

      • February 21, 2011 at 4:56 am

        Hah??? sakok ayam??? tidakkkk!!! kesian kat ayam cinonet je sakok nye. hahahaha

        • Tie
          February 21, 2011 at 7:53 am

          Orang kelantan panggil sakok ayam. Kak tie orang johor lagilah tak pernah dengar atau kenal, hihihi…..

  13. February 19, 2011 at 12:13 pm

    Tie

    Alat tu untuk menggoda ketam kot? Ahahah.. apalah I guna word cam tu, hehe.

    • Tie
      February 19, 2011 at 4:15 pm

      Hihi…. Dah lama tak makan ketam.

      Sangkak ayam la som. Orang johor ni tak pernah jumpa kot.. rata-rata semuanya tak tahu termasuk kita laa…

      Tempat ayam bertelur.. macam apartment la tu. Ayam kampung….

  14. February 19, 2011 at 3:56 pm

    surrender kak tie.

    apa tu ek ?

    • Tie
      February 19, 2011 at 4:15 pm

      Jawapannya kat atas ni.
      Aderk. letih lak repeat jawapan, ekekekeke………..

  15. maspri
    April 28, 2014 at 2:47 pm

    tuh buat tempat ikan gurame bertelur, yang betul tuh

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: