Home > Makan > Ikan bakar

Ikan bakar

February 16, 2011 Leave a comment Go to comments

Haha……….. kita dah jumpa sos ikan bakar jenama Aqila !

Tekak kita memang berkenan benor dengan sos ikan bakar Aqila.ย  Bila malas, kita make-up je ikan atau udang atau pari.. kemudian bungkus dalam aluminium foil dan bakar. Kalau suka kering , garing dan hangus sikit bakarlah lebih lama……

Tapi budak-budak tu suka ada kuah, jadi kita bakar sampai masak je. Boleh bakar atas dapur gas tapi pastikan dibungkus kemas, kalau tak melelehlah kuahnya, jenuh pulak nak membersih dapur tu.

Limau kasturi pun tak de, jadi kita guna limau nipis jer….

 

Sayangnya kita dah kehabisan daun kunyit. Kalau ada sedap gak hirisan tu ditabur atas ikan sebelum membakarnya. Dan sebelum makan, jangan lupa perah limau kasturi !!

Sos ikan bakar Aqila ni biasa terdapat di Terengganu jer…. Kat Kelantan tak jumpa lak. Jadi, kalau sesiapa ke sini, jangan lupa cari di kedai-kedai runcit biasa, atau minimarket. Kat pasaraya besar tak nampak pun.

~ Err……… Jemput makan semua๐Ÿ˜†

Cara menyediakannya di Kayteeze’s Kitchen

 

 

  1. February 16, 2011 at 12:59 pm

    ADUHAIII.. meleleh lah fulaks air liur niii.. huhuhu

    nyum, nyum, nyum.
    melantun2 jiwa mau merasa tu.. aduhaiii sayang weiiii

    • Tie
      February 16, 2011 at 9:30 pm

      Haha… ye la tu…

      Cubalah sos ikan bakar Adabi pulak. Mesti ada dijual sebab syarikat besar. Kita nak try nanti.

  2. February 16, 2011 at 1:37 pm

    Nampak sedap. Tie.. jadi ejen. Kitorang oder ..

    • Tie
      February 16, 2011 at 9:31 pm

      Ejen ? Ehehehe…. Nanti Tie cuba cari lokasinya.

      Kat penarik, jauh dari tempat tinggal Tie.

  3. February 16, 2011 at 3:21 pm

    mana nak dapat perencah ni Tie
    kite tak pernah jumpa pun…

    • Tie
      February 16, 2011 at 9:45 pm

      Setakat ni Tie cuma nampak di Ganu je. Tak pasti pula negeri lain. Tapi dengar cerita kat utara tu ada sos ikan bakar dalam botol tu . Kita tak pernah cuba.

  4. February 16, 2011 at 3:48 pm

    alahai kak tie ni….. saje je tau..

    kita buat cencaru bakar kemarin tapi cicah dengan kicap+cilipadi+bawang aje…. huwaaaaaaaaaaa…

    • Tie
      February 16, 2011 at 9:46 pm

      Eh… cencaru bakar cicah dengan lada kicap tu pun best tau! Kita biasa makan masa kecik-kecik dulu. Isshh… dah terliur lak!

  5. February 16, 2011 at 4:24 pm

    keluaran syarikat terengganu?

    • Tie
      February 16, 2011 at 9:47 pm

      Produk IKS di Penarik, Terengganu.๐Ÿ™‚

  6. February 16, 2011 at 4:41 pm

    ohh tidak…!! ikan bakar…!!! lazat nya kak tie..

    • Tie
      February 16, 2011 at 9:47 pm

      Haha… memang sedap!๐Ÿ˜›

  7. February 16, 2011 at 5:38 pm

    sambalnya mcm kita2 selalu beli kat bazar ramadhan ke..pedas/manis.

    • Tie
      February 16, 2011 at 9:48 pm

      Pedas sikit, tapi tak manis…

  8. Ctnik
    February 16, 2011 at 6:43 pm

    Almk ikan bkrrrr,sedap oo .best perench tu?leh beli satu nanti.pergh telan air liur je ni

    • Tie
      February 16, 2011 at 9:49 pm

      Ct, nanti balik boleh shopping kat sini, ekk!

  9. February 16, 2011 at 8:13 pm

    Insha Allah hujung bulan 4 nie saya gi Ganu. Jalan2 nak ambik gambar. Nanti nak beli la๐Ÿ˜€ hehe

    • Tie
      February 16, 2011 at 9:50 pm

      Ooo… ye ke ?

      Bolehlah borong banyak-banyak.:mrgreen:

  10. zareda
    February 16, 2011 at 10:11 pm

    kak tie

    tak disangka sangka rupanya zar ada beli sos ikan bakar aqila ni masa pi KT last week.. hehheheh nak buat minggu ni dengan ikan siakap… mesti meletopss

    • Tie
      February 17, 2011 at 8:39 am

      Haa…. cubalah buat, tapi tak pasti kalau sesuai dengan selera Zar.. Jangan lupa beli limau kasturi, rasanya berbeza bila kita guna limau nipis.

  11. February 16, 2011 at 10:32 pm

    Alahai ikan bakar pulak… teringat kat UMBAI melaka he he…
    sos tu boleh apply jadi pengedar tunggal di KK tak kak?

    • Tie
      February 17, 2011 at 8:40 am

      Hehe… Kak tie ni nak ke kedai pun kena guna drebar. Jadi pengedar kat adik-adik dan mak je yang boleh.๐Ÿ˜›

  12. February 17, 2011 at 12:15 am

    moleleh air liur den tengok gambar hehe

    • Tie
      February 17, 2011 at 8:41 am

      Err…. jangan lupa lap tau!!

  13. February 17, 2011 at 12:27 am

    Tie
    Kalau sedap, nanti kita borong secara besar2an bila ke T’ganu in March nanti. Insyaallah..

    • Tie
      February 17, 2011 at 8:43 am

      Tie tak tahulah nak kata sedap, kena ikut tekak masing-masing. Yang ini pedasnya sederhana. Cubalah beli 2-3 bekas. Kalau beli satu, kang kalau sedap, rugi pulak. Tapi adik Tie yang tinggal di Kelang tu kata lebih sedap dari sos yang dari Sykt besar tu.

  14. February 18, 2011 at 8:33 am

    walaaah sedapnyaa meleleh dah ni air liur ..kat Kl takda ke ni ..mau cari gak laa suka makan iklan bakar less kolestrol hehe๐Ÿ™‚

    • Tie
      February 18, 2011 at 4:50 pm

      Kat KL tak ada kot. Tapi sekarang dah ada sos ikan bakar Adabi….๐Ÿ˜›

  15. April 24, 2013 at 10:56 am

    Untuk dapatkan perencah ikan bakar AQILA area Putrajaya/Bangi boleh sms saya Ain, 019-9791593..Tq

  16. enazlina
    June 29, 2014 at 11:11 pm

    Kalu kat lembah kelang, saya tukang supply….

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: