Home > Makan > Sambal

Sambal

Dah lama kita baca tentang sambal ketuk ni. Sebenarnya kita terpikat kat sambal hijau Som tu. Tapi kita tak ada lada hijau. Yang ada lada separuh hijau separuh merah, ekekeke……….

Guna je laaa, sebab tak de masa nak ke pasar. Abang kita tu sibuk semacam, mengalahkan menteri, kah kah…!!

Resepi ni boleh lah kalian intai kat blog Som ni, ekk. Kita malas nak copy paste (ada ke orang macam ni ?).

Tapi kan…. lepas makan sambal ni, kita asyik teringatkan bubur nasi je. Kalau makan dengan bubur nasi, memang bermangkuk-mangkuk lah jawabnya kita telan. Terus hancur program slim and trim kita !:mrgreen:

 

~ Walaupun kita asal dari Johor, inilah kali pertama kita makan dan buat sambal ketuk @ sambal hijau (tapi tak hijau).Β  Kalau rasa tak de nafsu nak makan nasi, memang eloklah buat sambal ini. Kita makan laju je…..πŸ˜†

Categories: Makan Tags:
  1. February 9, 2011 at 1:05 pm

    wah..nampak best..eh no 1 lah hehe

    • Tie
      February 9, 2011 at 8:51 pm

      Nrina, trylah buat.

  2. February 9, 2011 at 1:08 pm

    kak tie..agaknye bila dah umur mencecah 40 baru saya ni berubah kot huhu…
    saya suke sambal goreng ikan bilis garing tu je..simpan berhari2 pun masih sodap..

    • Tie
      February 9, 2011 at 8:52 pm

      Kak tie pun suka sambal ikan bilis rangup tu. Tapi lama tak buat. Kat sini susah nak dapatkan ikan bilis yang sesuai. Kebanyakannya jenis liat, sampai naik sengal kita mengunyah, hehe…

  3. February 9, 2011 at 3:08 pm

    hehehe.. maza kira maza pernah buat sambal ketuk ini juga dan telah dipamerkan di blog maza GKKJ yg entah apa2 entah itu.. hahaha…

    tapi apa2 hal, nanti balik rumah mahu minta darling bikin satu juga.. yg sama jenis dan rasa yg Tie buatkan itew… hahahhaa

    • Tie
      February 9, 2011 at 8:53 pm

      Haha, kak tie masih ingat lagi entri Maza tu. Masa tu tak terfikir nak google pon.

      Tak perlulah mintak darling buatkan. Kan Maza pandai buat sendiri, hehe….

  4. February 9, 2011 at 4:04 pm

    sambal ketuk ni mmg favirit oleh jawo..tak gitu maza..

    mkn dgn sayur tumis air/ikan goreng or ikan kering dah cukup…mkn nya waktu tengahari mmg..laju.

    • Tie
      February 9, 2011 at 8:57 pm

      Err… sayur tumis air, ish.. kita dah mula terbayang-bayangπŸ˜›

  5. February 9, 2011 at 4:12 pm

    sambal ketuk ni buat kita terleleh air lio… sedap dimakan dengan nasi panas. tak payah lauk lain lagi dah..

    • Tie
      February 9, 2011 at 8:58 pm

      Betul tu kakpah, kalau hari-hari macam ni , cepatlah kita kaya, ekekeke…..

  6. February 9, 2011 at 4:20 pm

    Banyaknya sambal di dunia.. ambo cuma tahu sambal belacan aje.πŸ˜€

    • Tie
      February 9, 2011 at 8:59 pm

      Hehehe….. sambal belacan pun ada banyak versi tau !:mrgreen:

  7. February 9, 2011 at 5:06 pm

    special ni kak tie.
    tak pernah nampak maka tak pernah cuba lah kann.

    nak jengok ke sana lah nanti.
    nanti majuk pulak kak som.
    lama tak ke sana.

    • Tie
      February 9, 2011 at 9:00 pm

      Eloklah tu Reen. Sesekali nak tukar selera gak.

  8. February 9, 2011 at 5:25 pm

    Sedap tu Tie…mahu menambah dua tiga kali dibuatnya.

    • Tie
      February 9, 2011 at 9:01 pm

      Err… tu yang Tie takut. Terlebih menambah pulak!

  9. February 9, 2011 at 7:14 pm

    Tie

    Sambal tu dpt sambutan tak?

    Menurut MamaFamie, nama sambal hijau tu ialah ‘lonte’.

    • Tie
      February 9, 2011 at 9:02 pm

      Tie dan Wanie je yang makan. Anak yang dua orang tu cerewet, sorang tak suka pedas, sorang lagi makan ikut mood. Abg pulak tak balik hari ni, busy macam selalu.

  10. February 9, 2011 at 9:49 pm

    Sambal looks super yummy kak!πŸ˜‰

    • Tie
      February 10, 2011 at 12:03 pm

      Sedap tapi pedas, hehe…

  11. February 10, 2011 at 5:53 am

    uish!! mkn dgn bubur nasi org penggil jerit2 pun tak dgr punya
    tgk gambar pun leh rasa lapar ni…. ishh~

    • Tie
      February 10, 2011 at 12:04 pm

      Eh, adila ada jerit kat Kak Tie ke ? Tak dengar la pulak! Ehehehe….

  12. February 10, 2011 at 7:07 am

    ayoooo kak tie.. mintak poslaju semangkuk..!!! rasa je kat tekak ni..

    • Tie
      February 10, 2011 at 12:04 pm

      Tak sempat nak pos, dah abisπŸ˜›

  13. February 10, 2011 at 12:13 pm

    Boleh try buat ni… Tak pun, kak tie try buat sekali lagi yg warna hijau pulak, pastu, try hantar kat sini…πŸ˜€

    • Tie
      February 10, 2011 at 12:14 pm

      Haha…. memang nak cuba buat sambal hijau pulak. Esok Jumaat, boleh ke pasar, hehe…

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: