Home > Uncategorized > Gundiknya 3000 orang ?

Gundiknya 3000 orang ?

Siapa tu ?

Siapa tu ?

Mesti kalian tertanya-tanya, kan ? Hahaha………

Kita dah addicted pada cerita China, pukul 6 petang tiap hari Isnin-Jumaat yang bertajuk  The tale of the royal seamstress di TV2.

 

Image credit to  Walawala.net

 

Salah satu yang menarik kita kepada cerita zaman dinasti Cina ini adalah kekuasaan Maharaja mereka. Walaupun sudah mempunyai permaisuri, raja bebas melayani beratus-ratus orang gundik (mungkin juga beribu) dan permaisuri tidak berhak untuk melarang.

Maka timbullah perasaan hasad dengki serta cubaan menjatuhkan sesama sendiri dalam misi untuk mendapatkan tempat istimewa di hati raja. Sesiapa yang menjadi kesayangan raja akan beroleh lebih kuasa terhadap penghuni istana yang terdiri dari pengawal, penenun serta dayang-dayang.

Perasaan dengki , cemburu dan fitnah telah lama wujud . Dan ia masih lagi berterusan hingga sekarang, dalam keluarga atau di tempat kerja.

~ Kekadang hati tertanya-tanya, seronok sangat ke menabur fitnah dan melayan sifat dengki hingga  membawa kepada kemusnahan kerjaya atau kehidupan  orang lain?

 

  1. February 3, 2011 at 9:44 am

    maza suka jadi maharaja…
    tak dapat maharaja jadi Datuk Bendahara pun wokey.. ahaks…

    errr… ada sesiapa nak jadi Dayang kat sini?

    Opps… Dayang Nurfaizah jangan marah aaa… hehehe😀

    • Tie
      February 3, 2011 at 3:04 pm

      Amboi….. berangan nak jadi maharaja konon…. hehehe..

      Hmmm….

      Tapi, kan….

      Kalau tengok rupa Maza tu,

      Memang ada tokok jadi Maharaja, ekekeke……….

  2. DrSinga
    February 3, 2011 at 10:03 am

    Ada Tongkat Ali kah di negeri China?

    • Tie
      February 3, 2011 at 3:05 pm

      Mungkin juga ada, kot!!😆

  3. February 3, 2011 at 11:32 am

    sy pun suka tgk siri cerita dinasti china klasik zaman maharaja, pakaian yg cantik, istana yg besaarrrrr, taman2 yg indah….tapi tak nak mula terjebak, nanti addicted mcm Tie :p

    • Tie
      February 3, 2011 at 3:06 pm

      Ye ye… pakaian mewah, labuh betul….

      Kalau kita pakai sure rebah terguling-guling, ekekeke…………..

  4. February 3, 2011 at 12:26 pm

    Cerita ala-ala Sejarah ni, elok ditengok. Selain tahu jalan cerita, latar ceritanya , kostum, dan budayanya pun menarik

    • Tie
      February 3, 2011 at 3:07 pm

      ckLah, kita ni terpegun tengok cara dan gaya orang berkuasa ni.

  5. February 3, 2011 at 7:39 pm

    wow!! 3000 tu…kak tie,hati orang,lain orang,lain imannya…betapa lemahnya iman bila hati sentiasa iri hati,jgn mrh pulak kalau rezeki asyik tersekat je.pasal hati sibuk intai org

    • Tie
      February 7, 2011 at 7:26 am

      Ehehehe…..

      Cakap senang kan.. tapi soal hati tu hanya yang empunya diri je yang tahu.

  6. February 3, 2011 at 7:46 pm

    kayteezee..akak letih betul bila tengok cerita2 yang dengki khianat..dan yang sewaktu dengan nya ni..kadang2 bila tang teruk sangat tu..alih dulu..dah aman..tengok balik..he he..dah tua2 ni penat nengok nya..

    • Tie
      February 7, 2011 at 7:27 am

      Kita dah tua-tua gini banyak fikir tentang anak dan amal je, kan….😛

  7. ima
    February 4, 2011 at 12:00 am

    dulu ima pernah gak layan citer macam ni…tapi sekarang ni dah kurang…memang kalau tengok leh jadi cam kak tie gak…huhu

    • Tie
      February 7, 2011 at 7:28 am

      Ima, kak tie jarang tengok, tapi bila dah tak de kerja, layan je la cerita gini, hehe….

  8. February 4, 2011 at 11:34 pm

    Amboi banyaknya gundik maharaja.. tak kena AIDS ke? he he

    • Tie
      February 7, 2011 at 7:29 am

      Kah kah! Entahlah…. zaman dulu, kalau mati kerana aids pun tak siapa yang tahu.

  9. June 25, 2013 at 4:25 pm

    I intended to post you one little bit of word
    in order to say thanks a lot the moment again on the amazing tactics you’ve featured on this website. It is seriously open-handed with you giving openly what a number of us might have marketed for an e-book to end up making some profit for their own end, mostly given that you could possibly have done it in the event you wanted. The techniques also worked like the great way to be sure that many people have a similar dreams just as mine to learn a great deal more with reference to this matter. I think there are thousands of more fun times up front for people who read your site.

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: