Home > Makan > Jangan Pandai-Pandai

Jangan Pandai-Pandai

Haa, itu lah. Perasan pandai sangat.

Kita cemburu tengok kuih bahulu rose Ima tu. Jadi kita pun print lah resepinya dan gantung di tempat biasa.

.

.

.

.

.

Tapi, masa tengah buat, rasa macam tepung tu banyak sangat. Jadi kita kurangkan  dekat  1/2 cawan, ekekekeke…………… Bukan main confident lagi makcik ni.

Ni, cuba tengok hasilnya!

.

.

.

.

.

Dahlah melekit, bila dah naik cantik, tetiba ia merajuk terus meniarap! Aderk! Menyesal lak kita memandai-mandai. Tak ada rupa bahulu pun.  Rasa nak pulas telinga sendiri, hihihi…………………

Dan adunan selebihnya kita bubuh choc emulco, konon nak kreatif la tu. Bubuh dalam acuan empat segi.

.

.

.

.

Nasib baik ada la rupa kek. Kalau bentat, tentu kita tak tepek gambarnya di sini.

Jadi, anak-anak semua…………….

Apa yang kita belajar hari ini ???

.

.

.

.

.

JANGAN PANDAI-PANDAI !!!:mrgreen:

.

.

~ Sebenarnya ada yang rentung (kita guna acuan kuih bahulu@ cara) Garing macam sekut. Haha…

Categories: Makan Tags:
  1. January 27, 2011 at 6:19 pm

    He he.. kira resepi baru jugak tu kak.😀
    Tu gambar aje.. rasanya amacam? Kalau ok rupa tu tak penting.

    • Tie
      January 28, 2011 at 7:34 am

      Rasa yang bentuk kek tu okay…. cuma kecik-kecik tu melekit sikit, mungkin tak cukup lama dalam oven.😛

  2. January 27, 2011 at 6:22 pm

    Tie.. dalam bantat-bantat tu, jadilah jugak… sekurang-kurangnya boleh gak di makan. Kalau nekcun lagilah terok, tahu makan jer… pasal masak memasak ni… assalamualaikum ajer ler!…

    • Tie
      January 28, 2011 at 7:36 am

      Nekcun, Tie kena pandai buat-buat makan gini, nanti esok-esok tinggal di kampung ada juga benda nak makan waktu petang, jamu abang balik dari kebun.

  3. January 27, 2011 at 6:33 pm

    hahahaha…tie…hantar jer ke rumah chekdee….. sure habis chekde makan…… yummmiiii

    • Tie
      January 28, 2011 at 7:36 am

      Alaaa….. Chekdee…

      Malu kita….😆

  4. January 27, 2011 at 6:45 pm

    comeinya siap gantung resepi… kehkehkeh…

    oklah tu kak.. jangan pandai-pandai pon menjadi jugak ada menu nk makan petang..

    ni, yg jangan dok pandai-pandai cam tiny ni langsung tak penah hayat nk try.. kuikuikui…

    • Tie
      January 28, 2011 at 7:37 am

      Tiny,
      Dapur kak tie kecik (ke.. tuannya yang besor?)
      Jadi banyak benda yang kak tie gantung-gantung kat dapur, termasuk kuali, periuk, dulang… err… kalau Tiny tengok mesti terus pitam!

  5. January 27, 2011 at 8:13 pm

    alahai comeynya tempat gantung resipi…nk satu…..hihihi..kak tie..jgn lupa ek…itu barang..hahaha

    • Tie
      January 28, 2011 at 7:39 am

      Kak tie beli kat kedai alat tulis la CT.. Kak tie suka benda-benda pelik gini, hehe…

      Err…. barang apa CT ? Kak tie tak ingat laa….:mrgreen:

  6. zareda
    January 27, 2011 at 9:16 pm

    kak tie

    janji boleh ngap.. kalau tak boleh ngap, kita ngep.. hahaha

    • Tie
      January 28, 2011 at 7:40 am

      Boleh Zar… boleh telan dengan senang.

      Pastu kita hanyutkan dengan kopi atau teh. Sedaplah jugak, hehehe….

  7. January 27, 2011 at 10:22 pm

    Salam Kak Tie,

    lama bebeno dah rasanye tak menjenguk kak tie, sibuk bangat tambah2 ada si kecik ni. comel sepit tu…nk beritahu kak tie nnti deletelah link blog milla tu ye….sbb blog tu dah takde, awal thn ari tu blog & kedai milla kena serang dgn virus, habis blog tu tak dpt diselamatkan, nasib baik kedai kena sikit je…boleh recover balik.

    • Tie
      January 28, 2011 at 7:43 am

      Salam Milla.

      Itulah…. kak tie ada gak intai kat blog tu, tapi tetiba ada warning, terkejut kak tie, terus sorok dalam saji, ekekeke…………..

      Oh… dah bersalin, ya… prince atau princess ? Dah abis pantang ke ?

      Tak pe laa.. nanti buat blog baru, tepek gambor baby dan anak-anak yang lain (termasuk maknya sekali). Boleh gak kak tie telek-telek bila ada kelapangan…😆

  8. ima
    January 27, 2011 at 11:54 pm

    wahhh kak tie…kira ok lah tu ada rupa…tak delah teruk mana…ima pun ada wat gak kali kedua..tapi pandai2 tambah gandum…tapi oklah rasa cam bahulu yg dijual dikg tu…

    • Tie
      January 28, 2011 at 7:46 am

      Ima, hehehe… kak tie segan laa… hehehe….

      Tak macam bahulu pun, tapi rasanya sama. Mula-mula buat guna acuan bahulu yang kecik tu, tapi tak pandai nak agak bila masak. Bila sedar, dah hangus, garing macam biskut, hihi…

      Pastu buat guna acuan muffin, tapi macam melekat laa… kena bubuh banyak minyak ke ?

  9. jm
    January 28, 2011 at 12:13 am

    takpe kak..usaha tangga kejayaan…coba lagik..caiyok2..ekekek

    • Tie
      January 28, 2011 at 7:46 am

      Nak cuba lagi, kena kurangkan gula.
      Tapi nak bubuh dalam acuan kek je.. lagi senang, hehehe….

  10. January 28, 2011 at 7:39 am

    sy xkisah tak kembung ke kecut je janji sedap
    bila nak jemput sy mkn ni? hihihihihi😛

    p/s klip tu comel!!!!!

    • Tie
      January 28, 2011 at 7:48 am

      Adila, bila-bila masa Adila dijemput datang… Lepas tu basuh pinggan dan segala periuk kuali tu tau, hahaha…..

      Tu klip untuk gantung2 gambar kot… kak tie beli kat stationary shop.

  11. January 28, 2011 at 8:40 am

    rajinnnyerr akak tewwww.. ehehe

    • Tie
      January 28, 2011 at 2:40 pm

      Angin rajin kita sekejap je…

  12. January 28, 2011 at 11:17 am

    kensel tempahan bahulu aritu!!!

    .
    .
    .

    hihihi.

    tapi kan, kalau kita tak memandai2, kita tak dpt belajar sesuatu dan tak dptlah kita mengajar org sesuatu. paham tak? errr.. takpe. gi buat bahulu lagi

    😀 pastu pos kasi angie. tenkiu

    • Tie
      January 28, 2011 at 2:41 pm

      kensel ?

      Tak pe… mama makan sorang.. ngap! ngap!!
      .
      .
      Err.. hari ni mama buat mushroom soup dan garlic bread. tak sempat nak ambik gambor, semua dah lesap!

  13. January 28, 2011 at 11:49 am

    k tie… selalunya org belajar dari kesilapan…
    dan orang yang kreatif adalah orang yang mempunyai akal yang berkembang…
    sebab dalam fikiran dia ada bermacam-macam idea …
    apapun … zan sahkan yang kesemua bahulu dan kek itu sudah habis disapu licin … sebab sedap sangat…. ekeke

    • Tie
      January 28, 2011 at 2:42 pm

      Err…….
      Kak tie rasakan,
      Akal kak tie tak berapa kembang,
      Yang kembang,
      Err…
      Err…
      Pinggang ni..😆

  14. January 28, 2011 at 1:08 pm

    uiks.. tak salah mencuba pun kak tie..

    kalau org tanya kenapa jadi mcm tu.. kak tie cakaplah, ini bukan bahulu, ini kuih $#^&%** (bikin nama sendirik)

    hahahha

    • Tie
      January 28, 2011 at 2:43 pm

      Betul betul betul !!!
      .
      .
      .
      Eh…
      Pokcik ni tak gi solat Jumaat ko ?
      uzur, ekk ??

  15. January 28, 2011 at 1:10 pm

    last2 jadi cantik juge..tahniah2..

    • Tie
      January 28, 2011 at 2:44 pm

      Terima kasih dek !😛

  16. January 28, 2011 at 2:17 pm

    org kata try & error

    tapi hasilnya menarik aper hehe

    • Tie
      January 28, 2011 at 2:46 pm

      Nasib baik la Ezan…
      Kak tie berdebar-debar tengok kuih tu dalam oven.

  17. dyg
    January 28, 2011 at 2:24 pm

    hahaha xpelah kak tie, first time buat ke? tapi klu dyg tgk ni boleh je makan…ade simpan tuk dyg sket x?🙂

    • Tie
      January 28, 2011 at 2:47 pm

      Tinggal 2-3 keping je lah Dyg. Kak tie memang buat cukup-cukup untuk anak-anak. Kalau tak abis, kak tie ugut tak buat lagi, ekekeke…………

  18. January 28, 2011 at 2:28 pm

    ni baru percubaan yg prtama kan..lepas ni kena ikut betul2 resipi tu..

    • Tie
      January 28, 2011 at 2:47 pm

      Insyaallah,

      Ingat nak buat lagi. Adik kat KL tu nampak, siap tempah lagik!

  19. January 28, 2011 at 3:04 pm

    standard saya yang pandai buat kuih ni, Tie punya kira orait lah juga tu…

    • Tie
      January 28, 2011 at 3:26 pm

      Oooo…. rasa kembang kejap!

  20. nahmy
    January 28, 2011 at 3:05 pm

    ok le tu. klu first try terus cantik…boleh bukak bakery. we all learn thru mistake kan? rupa belakang kira janji sedap di mkn…

    • Tie
      January 28, 2011 at 3:26 pm

      Mekasih. Dah berkobar-kobar semangat kita!!😆

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: