Home > ikan, Rezeki > Rezeki lagi

Rezeki lagi

November 15, 2010 Leave a comment Go to comments

Cuba kalian bayangkan dapat ikan sebesar ini sebanyak 3-4 ekor. Kalau dibedung dan dikendong sebesar baby la jugak! Macam nak  pitam makcik ni  menyiang!

Kalau tak silap, ini ikan kaci……… orang pulau gelar ikan mandi abu. Lupa lak nak menimbangnya. Tapi memanglah penat  membersihkannya. Sampai luka-luka jari jemari adek!

 

 

 

Alhamdulillah, dah lama kita mengidam nak makan ikan segar (walaupun dah 3 hari dalam peti, mereka export melalui feri) . Dapat juga merasa. Duk hulu ni susah nak dapatkan ikan segar. Mujurlah ada teman-teman yang bermurah hati di Pulau Redang tu. Mudah-mudahan rezeki mereka juga bertambah.

~ Kita kelabukan bahagian tu sebab gelang kita sampai ke siku, ekekeke………. Takut ada pulak yang tak tidur malam ni nak ajak abang masing-masing ke Habib Jewels. Eh! Percaya ke ? Jangan laa………. kita gurau je.  😛

# Salam Aidil Adha buat semua. Selamat menunaikan ibadah korban kepada yang berpeluang dan hati-hatilah di jalan raya. Tie akan balik Klate pada petang raya (abe kita ada kerja lak!) . Mohon maaf zahir dan batin.

Categories: ikan, Rezeki Tags: ,
  1. November 15, 2010 at 10:30 am

    huhuhu…

    nilah untungnya kalau berbaik dgn kengkawan dan jiran tetangga.. rezeki yang tidak disangka2.. maza pun dah lama benar tak makan ikan jaws sebesar yg tie pikul itew..

    psst: kalau baik hati, meh ler barang sekepala atau seekor ikan kaci itew.. hehehhe

    • Tie
      November 15, 2010 at 5:14 pm

      Alhamdlillah…..
      Memang rasa beruntung.
      .
      .
      .
      .
      Err…. Maza nak sisik tak ? Kalau nak nanti Tie pos, ekk! Waakakakaa……

  2. November 15, 2010 at 10:32 am

    err.. jgn tanya nama ikan ini, sbb maza pun kelabu asap…

    yg maza tahu ikan sardin dlm tin, ikan tongkol (black jacket), kembong dan tenggiri.. yg lain boleh kirim salam.. hahahha

    • Tie
      November 15, 2010 at 5:14 pm

      Ooo…….
      Ingat Maza kenal.
      Bukan Maza ni kaki pancing ??

  3. November 15, 2010 at 12:31 pm

    me raya kat obersi jerr.. volleee
    salam aidiladha akak tie ittewww..

    • Tie
      November 15, 2010 at 5:15 pm

      Tak pe en_me, raya kat mana-mana pun boleh.
      Salam aidiladha buat en_me juga😛

  4. November 15, 2010 at 2:43 pm

    Salam Aidil Adha kakak Tie..
    Makan ikan tu, ingat2 le kami … he he😀

    • Tie
      November 15, 2010 at 5:16 pm

      Salam Aidil Adha, buat Ismail sekeluarga.
      Insyaallah, bila makan kita akan sebut semua nama-nama kalian, ekekeke…..

  5. November 15, 2010 at 3:36 pm

    besaunyer… maafler tie, maksu takut nak uruskan ikan cenggitu, tie teruskan ler.. ahaks, gelang jaga lek lok ek😉

    • Tie
      November 15, 2010 at 5:17 pm

      Maksu, dah terpaksa…. nak makan, hehe..

      Gelang ? Haha… ada seurat dua jer.

  6. November 15, 2010 at 4:17 pm

    Salam Kak Tie,

    tak pernah makan ikan besar macam tu..Paling besar ikan goman jer..Tenggiri.

    *Dah termimpi-mimpi gelang pulak ni kak…. ehehe..

    • Tie
      November 15, 2010 at 5:18 pm

      Salam Azrina,

      Sedap tau.. isi lembut.
      .
      .
      Mimpi gelang ? Hihi… sabor aje laa…😛

  7. November 15, 2010 at 6:33 pm

    kalau sy kak Tie.. sure duduk termenung pikir camne nak menyiang ikan camtu besar.. last2 masuk peti ais la jawabnya haha… dgn lengan sy pn dah 5 kali besarnya..

  8. November 16, 2010 at 8:28 am

    wow besaunyer..sy kalau ikn besau,mmg jarang mkan..makan ikan kecik2 aje..hehe

  9. November 16, 2010 at 11:54 am

    Wah Tie!… syioknya dapat ikan-ikan fresh camtu… kalau bakar dan cecah air asam ajer pun sedap!… hei… dah terlior nekcun dibuatnya!… hehehe…

  10. November 18, 2010 at 10:22 pm

    Alhamdulillah, rezeki di hari korban.

    SAlam Aidiladha juga.🙂

  11. November 23, 2010 at 5:13 pm

    salam singgah..

    wacchhaaa… besor betol ikan tu..

  12. sya
    November 26, 2010 at 1:53 pm

    lama dah tak singgah blog kak tie..
    busy sangat kebelakangan ni…
    macam terliur pulak tengok ikan tu walau belum di masak…
    ikan besar2 ni, rasanya macam mana ye?

  13. zareda
    November 28, 2010 at 5:13 am

    besnyer ikan segar.. buat steam limau atau sweet sour sangatlah menggiurkan.. heheh

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: