Home > Makan > Berita tergempar !

Berita tergempar !

Ooo….. Kita sangat suka!

Kek kita tak bantat pun!

 

 

Tapi….

Tapi….

Sebenarnya Tie ngelat sikit, hihi.. Kek yang Tie buat ni ialah kek chiffon, kek yang pertama Tie buat sejak tingkatan satu dulu, ekekeke…. Kira dah expert pun. Cuma dah lama tak buat.

Dulu , kek ni la antara cara-cara membodek mentua. Tiap kali balik kampung mesti bakar kek ni untuknya. Kekadang tak sempat, jadiTie beli je, tapi mentua ingat Tie buat sendiri, waaakakakaa. Shhhhhh…..

Kek yang Tie tak pandai buat ialah kek yang guna tepung gandum dan minyak. Kalau guna dengan butter, tiada masalah.

Walaubagaimana pun, kek chiffon ni Tie guna SRF yang Tie buat sendiri ( tepung gandum+baking powder+baking soda), sebab SRF yang biasa Tie guna dah habis. Kira first time juga la ni. Lepas ni tak perlu beli SRF yang mahal tu, hihi….

Resepinya akan Tie update di Kayteeze’s Kitchen. Sekarang ni nak masak lak!

Categories: Makan Tags:
  1. November 1, 2010 at 11:44 am

    dosa tau tipu mak mentua! hahaha.

    • Tie
      November 1, 2010 at 11:58 am

      Eh.. kita tak tipu, dia yang kata ” Sedap kek yang Tie buat ni…”, jadi kita tak sampai ati nak beritahu yang tu kek beli, waaakakaa…..

  2. November 1, 2010 at 2:13 pm

    huhu..ngelat yerπŸ™‚
    tapi bagus jugak idea tue hehe.lepas nie bolehlah ‘buat’ kek utk mak mertua jugak

    • Tie
      November 1, 2010 at 5:35 pm

      Hahaha… sebenarnya tak sengaja pun.
      Hari tu sibuk sangat, jadi kak tie beli jer.
      Tapi tak sangka dia ingatkan kak tie buat kek tu, ekekeke….

  3. November 1, 2010 at 2:51 pm

    lagi sedap dari kek secret recipe niπŸ˜›
    mai sepotong.

    • Tie
      November 1, 2010 at 5:36 pm

      Ooo… sudah tentu.
      Gebu macam tuannya, …. opps!!😳

  4. November 1, 2010 at 3:38 pm

    perkhh..kalau disalut dgn krim.. tentu lemak berkrim kan?

    hehehhehe

    • Tie
      November 1, 2010 at 5:37 pm

      Tak perlu tepek krim.
      Tie suka makan plain gini je.
      Err…. mai la rumah. Ada 4-5 keping lagi ni!πŸ˜†

      • November 1, 2010 at 7:39 pm

        cit.. 4-5 keping jer..
        kalau ada45buku worait gak.. huhuhu

        • Tie
          November 2, 2010 at 8:19 am

          Dah habis pon! Haha…

  5. November 1, 2010 at 4:30 pm

    salam ziarah ..tahniah atas kejayaan membuat kek tak bantut !

    • Tie
      November 1, 2010 at 5:37 pm

      Salam,

      Terima kasih..:mrgreen:

  6. November 1, 2010 at 5:00 pm

    naaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkkkkk!!!!

    .
    .

    kek bantat pun angie suka.. apatah lagi kek yg tak bantat

    mama!!! naaaaaaaaaaakkkk

    • Tie
      November 1, 2010 at 5:38 pm

      Angie!
      Kek bantat yang kelmarin dah abis. Budak-budak tu telan juga.
      Kek chiffon ni adalah beberapa keping.
      Mai laa….
      Kalau tak mama abiskan, hihihi….

  7. November 1, 2010 at 7:13 pm

    …mesti lembut kek tu..kirim sini kat tie..dah bosan makan brownies jer…kena kek kak tie…mesti best..hehehe…Nak jual brp tu?..hhaaa

    • Tie
      November 2, 2010 at 7:09 am

      Memang lembut. Macam span.
      Brownies ? Ooo…. kak tie ada buat juga 2 minggu lepas.
      Jual ?
      Err…. kalau dijual mahal la sikit, sebab ada ramuan kasih sayang, ekekeke…..

  8. November 1, 2010 at 10:46 pm

    Hebat.. hebat. Saya jgn nak buat kek. Nama kek pun tahu..πŸ˜€

    • Tie
      November 2, 2010 at 7:10 am

      Hahaha….
      Eh.. orang lelaki pun boleh buat kek!
      Adik kita tu, pandai buat dan pandai makanπŸ˜›

      • November 3, 2010 at 8:14 pm

        sama lah tu… kita pun pandai makan kek..πŸ˜€

  9. Bcp
    November 2, 2010 at 4:51 am

    Wow!!hebat ni…tepung ciptaan sendiri!!!nak satuuu.kek ni agak tricky,silap sikit ranap musnahlh ia.kita kalau buat kek ni berdebar2 psl takut lps msk ranap kecut.huhu.nmpk sedap jahhh.

    • Tie
      November 2, 2010 at 7:12 am

      Kak tie pun berdebar tiap kali buat kek ni.
      Memang kalau silap langkah, kek tu akan jatuh .
      Ada langkah2 tertentu, mungkin Ct dah tahu. Kalau tak, boleh tengok di Kayteeze’s Kitchen.

  10. DrSinga
    November 2, 2010 at 10:40 am

    macam danga Rumbia lah pulak…
    ingatkan salah masuk!πŸ™‚

    ambik lah side profile kek tu!!
    barulah nampak gebunya…πŸ™‚

    • Tie
      November 2, 2010 at 12:48 pm

      Danga Rumbia kena rehat dulu…

      Side profile ?
      Tak sempat nak create background yang sesuai, malas pun ada, hehe…
      Lain kali aje laa…πŸ˜›

  11. November 2, 2010 at 4:11 pm

    salam kak tie,

    dengar trg asyik hujan je dah…syoknya sejuuuuuk.

    antara byk2 jenis kek, kek chiffon yg paling sy suka. sedapnya….

    • Tie
      November 3, 2010 at 11:23 am

      Salam Suzi,
      Memang selalu hujan. Hari ni baru nampak matahari, hehe.. dapatlah basuh cadar budak-budak tu…..

  12. November 3, 2010 at 7:21 am

    rajinnyerrr.. ehehe

    • Tie
      November 3, 2010 at 11:24 am

      Tersangatlah rajin !:mrgreen:

  13. November 7, 2010 at 3:07 am

    tgk kat blog kak ct ada cake
    tgk kat bloh kak tie pun ada jgak

    issskkk~
    esok confirm sy pegi bli cake! hihihihihi

    • Tie
      November 11, 2010 at 7:11 am

      Laa……
      Ingat Adila nak buat kek esok!
      Cubalah… cuba buat brownies, paling mudah.πŸ™‚

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: