Buah kayu kapur

Hari ni kita jadi ranger hutan… 😆

Pernah dengar atau lihat pokok kayu kapur (kapur barus)? Tie tak pernah pun, tapi abang ada bawa balik buah @ bijinya dalam sesi ‘show and tell’.

Pokok kayu kapur agak besar terdiri dari pelbagai species, diguna untuk membuat perabut, tiang rusuk serta papan bangunan perumahan dan lain-lain. Malah minyaknya juga digunakan dalam perubatan tradisional. Kita ada sebotol.  :mrgreen:

.

.

.

Err…… shuttlecock asli, kan ? Hihihi……

.

.

.

.

.

Dan ini kuih cara berlauk baru je kita buat untuk juadah berbuka petang ni. Comot sikit !  😆

38 Comments (+add yours?)

  1. bcp
    Aug 18, 2010 @ 17:47:31

    yeay…commentar pertama..ada hadiah kapur barus tak?cantiknya kapur tu…kuih cara pun cantik.nk catu…………………………

    Reply

  2. ain
    Aug 18, 2010 @ 18:05:26

    salam kak tie. lamanya tak jengah sini. sibuk sikit la. rasanya tak le lewat sgt to wish kak tie ramadhan al-mubarak. Mintak sikit talam berlauk. fav hubby sy tu!

    Reply

    • Tie
      Aug 19, 2010 @ 07:43:37

      Salam Ain, memasing memang sibuk sekarang ni. Selamat berpuasa juga buat Ain sekeluarga. Kuih ni senang je buat, Ain.. boleh cubalah.

      Reply

  3. lee lin
    Aug 18, 2010 @ 18:30:03

    kuih cara sungguh mengecewakan! (pasal dapat tengok gambar je)

    Reply

  4. Azrina3.7
    Aug 18, 2010 @ 18:30:26

    alahai..
    yg kita tau kapur barus dipakai masa nak kapankan jenazah aje..

    *banyak yg kita tak tau. tenkiu-tenkiu.

    * cara berlauk kita suka tapi xpernah buat. xdak mould ! hehe

    Reply

  5. Kujie
    Aug 18, 2010 @ 19:03:11

    rajinnya tie……… hari ni sy tak buat kuih pun..semlm buat puding sedulang kecik tak habis
    tak dak sapa nk mknya

    Reply

    • Tie
      Aug 19, 2010 @ 07:45:50

      Tak de la rajin, sebab kuih ni mudah je. Lagipun kelmarin abg beli tapi tak puas hati. Anak yang nak makan sangat. Tie buat sepiring tu je… Nasib baik boleh habis 😛

      Reply

  6. sherry
    Aug 18, 2010 @ 20:37:33

    salam Tie…apa kabar?

    Reply

  7. Zymazara
    Aug 18, 2010 @ 20:53:52

    Salam Akak Tie…..

    Amvoiiiii…..kuih cara b`lauk gitu. Byk tuuuuu…….habis ke??
    Takde comotnya jika dah masuk peyut…….kenyang ada la.

    Hihihihihihi……

    🙂

    Reply

  8. zareda
    Aug 18, 2010 @ 23:12:07

    pokok kapur selalu jumpa tapi ni pertama kali tengok bunganya.. hehhehe

    sedpanya cara berlauk tu

    Reply

  9. bcp
    Aug 19, 2010 @ 00:09:58

    buat kuih ke menda kak tie..pg td tu masa shout..sahur pun terlepas

    Reply

  10. Kak Long Mawar Merah
    Aug 19, 2010 @ 05:35:21

    Salam Tie,
    Masa kecik2 dulu, pernah juga gunakan shuttlecock asli tu.

    Wah, cara berlauk tu sungguh menyelerakan. Pandainya buat..
    Kak Long cuma pernah buat kat kedai je kuih tu, hehehe…

    Reply

    • Tie
      Aug 19, 2010 @ 07:49:37

      Salam Kak Long, oooo…. ye ke ? pernah main benda tu ? Tie baru first time tengok 😛

      Kak Long, kalau ada acuannya, senang je. Resepi boleh google….

      Reply

  11. Passionate Blogger
    Aug 19, 2010 @ 08:10:23

    Mcm pernah lihat buah nie masa kecik2 dulu dan selalu kuar masuk hutan. Mungkin sbb buah tu tak hensem dan tak boleh digunakan sebagai shuttlecock pun , maka kitaorg buat tak peduli je.Tumpuan lebih pada kepada buah ceri, cermai, rambutan (harap2 taukey2 tanah tu semua halalkan le…budak2 nie)… 😀
    Mcm sedap lak di bwh makanan tu. Rasa mahu pi cari je dikedai. Apa boleh buat baru pukul 8.10 am. Hmmmmm…..

    Reply

    • Tie
      Aug 19, 2010 @ 13:16:12

      Uwaaa…… memang sah Ismail ni satu kapal dengan Maza, suka teroka dan panjat pokok sambil kunyah rambutan , jambu orang, hahaha…

      Reply

  12. pB
    Aug 19, 2010 @ 09:06:11

    Salam

    tok tuo ado bui bekah buat akok berlauk nie @ kuih chara.
    Tapi sapa ko hari ni , tok guno guno lagi …

    pB dok teringin nok minum air sirap bubuh lo’chong …
    Sini tak dok larrrrrr

    Reply

    • Tie
      Aug 19, 2010 @ 13:23:35

      Oooo….. kalau ada, senanglah. Kalau nak cuba, buat kuih cara yang simple dulu. Boh je gula hujung sudu, bila makan keluarlah jus manisnya, hihihi…

      Lo’chong ? Macam pernah dengar….. abg ada sebut dulu….. Mungkin ada kat Ganu. Nanti kita tanya abg….

      Reply

  13. somuffins
    Aug 19, 2010 @ 12:09:47

    Tieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee….
    kueh cara berlauk tuuuu, ishhhh…
    Hari tu nak beli kat bazar tapi tetiba hujan turun, teruslah tak beli langsong. Rupa dia sibijik cam Tie punya.

    Susah ke nak buat kueh tu? Adunan tepung tu sama rupa cam nak buat rotijala ke??

    Reply

    • Tie
      Aug 19, 2010 @ 13:27:21

      Susah ?

      Adoi…. kalau Tie boleh buat, rasanya semua orang boleh buat.
      Siapa pandai buat lempeng, roti jala, jemput-jemput, memang dah ada kepakaran la tu.
      Cuma bahannya guna telur(sebiji cukup), santan , gandum dan sedikit garam. Kecairannya , kena agak-agak. Kalau tak pasti, google je.

      Reply

  14. ahbond
    Aug 19, 2010 @ 16:40:24

    Bestnyer cara berlauk nie….nak sikit boleh pos ke?…Indonesia nie…kat sini takder…Buka makan gorengan aje bersama sup buah..hahahaa. Selamat berpose Kak Tie sekeluarga.

    Nota Kaki :
    Tadi tersalah ruangan..ehehe Ampun Bu Tie yehh…Permisi dulu deh…

    Reply

  15. Yunus Badawi
    Aug 20, 2010 @ 18:46:09

    Bentuk buah kayu kapur dan kuih cara tu lebih kurang pulak hehehe

    Reply

  16. DrSinga
    Aug 25, 2010 @ 07:56:00

    sama ke dgn yang buat ‘mandi’ tu??
    dah gugel.. tapi tak dapat jawapan…

    Reply

    • Tie
      Aug 25, 2010 @ 10:54:19

      Yang buat mandi ?

      Setau Tie yang buat mandi tu serai wangi….. Daunnya direbus dan airnya dibuat mandi terutama bagi orang yang baru bersalin atau orang demam….

      Reply

  17. Mak Su
    Aug 25, 2010 @ 09:50:10

    oohh… gitu rupanya? thanks untuk memperkenalkan 🙂

    Reply

  18. maza
    Aug 25, 2010 @ 10:11:02

    setahu maza kapur barus utk digunakan atas mayat jerk.. mcm sabun2 gak gitew… rupanya boleh buat makan sekali…huhuhu

    thanks kak Tie gitew..

    Reply

  19. Nono
    Aug 26, 2010 @ 17:32:00

    Kapur barus yang diguna untuk mandikan mayat ke kak tie?

    kuih tu buat org lapoooo.. wuwuw

    Reply

Leave a reply to Tie Cancel reply