Hari ni kita jadi ranger hutan… 😆
Pernah dengar atau lihat pokok kayu kapur (kapur barus)? Tie tak pernah pun, tapi abang ada bawa balik buah @ bijinya dalam sesi ‘show and tell’.
Pokok kayu kapur agak besar terdiri dari pelbagai species, diguna untuk membuat perabut, tiang rusuk serta papan bangunan perumahan dan lain-lain. Malah minyaknya juga digunakan dalam perubatan tradisional. Kita ada sebotol.
.
.
.
Err…… shuttlecock asli, kan ? Hihihi……
.
.
.
.
.
Dan ini kuih cara berlauk baru je kita buat untuk juadah berbuka petang ni. Comot sikit ! 😆
bcp
Aug 18, 2010 @ 17:47:31
yeay…commentar pertama..ada hadiah kapur barus tak?cantiknya kapur tu…kuih cara pun cantik.nk catu…………………………
Tie
Aug 18, 2010 @ 17:51:15
Hahaha….. dah siap buat kuih ke ct ?
ain
Aug 18, 2010 @ 18:05:26
salam kak tie. lamanya tak jengah sini. sibuk sikit la. rasanya tak le lewat sgt to wish kak tie ramadhan al-mubarak. Mintak sikit talam berlauk. fav hubby sy tu!
Tie
Aug 19, 2010 @ 07:43:37
Salam Ain, memasing memang sibuk sekarang ni. Selamat berpuasa juga buat Ain sekeluarga. Kuih ni senang je buat, Ain.. boleh cubalah.
lee lin
Aug 18, 2010 @ 18:30:03
kuih cara sungguh mengecewakan! (pasal dapat tengok gambar je)
Tie
Aug 19, 2010 @ 07:43:57
Kita bagi idea je… hehe..
Azrina3.7
Aug 18, 2010 @ 18:30:26
alahai..
yg kita tau kapur barus dipakai masa nak kapankan jenazah aje..
*banyak yg kita tak tau. tenkiu-tenkiu.
* cara berlauk kita suka tapi xpernah buat. xdak mould ! hehe
Tie
Aug 19, 2010 @ 07:44:40
Mould tu Tie beli kat Pasar Payang, Ganu ni. Dah banyak kali buat.
Kujie
Aug 18, 2010 @ 19:03:11
rajinnya tie……… hari ni sy tak buat kuih pun..semlm buat puding sedulang kecik tak habis
tak dak sapa nk mknya
Tie
Aug 19, 2010 @ 07:45:50
Tak de la rajin, sebab kuih ni mudah je. Lagipun kelmarin abg beli tapi tak puas hati. Anak yang nak makan sangat. Tie buat sepiring tu je… Nasib baik boleh habis 😛
sherry
Aug 18, 2010 @ 20:37:33
salam Tie…apa kabar?
Tie
Aug 19, 2010 @ 07:46:14
Salam Kak Sherry, Tie baik-baik jer….
Zymazara
Aug 18, 2010 @ 20:53:52
Salam Akak Tie…..
Amvoiiiii…..kuih cara b`lauk gitu. Byk tuuuuu…….habis ke??
Takde comotnya jika dah masuk peyut…….kenyang ada la.
Hihihihihihi……
🙂
Tie
Aug 19, 2010 @ 07:47:13
Salam Zyma,
Tak de la banyak, ada sepiring tu je.
Kuihnya kecik-kecik, sekali telan, hehe..
zareda
Aug 18, 2010 @ 23:12:07
pokok kapur selalu jumpa tapi ni pertama kali tengok bunganya.. hehhehe
sedpanya cara berlauk tu
Tie
Aug 19, 2010 @ 07:47:54
Tie tak pernah tengok lagi pokok kapur tu, abang yang bawa balik benihnya tu… 🙂
bcp
Aug 19, 2010 @ 00:09:58
buat kuih ke menda kak tie..pg td tu masa shout..sahur pun terlepas
Tie
Aug 19, 2010 @ 07:48:19
Hahaha…. macam manalah boleh terlepas ?? Kesian, hihihi…
Kak Long Mawar Merah
Aug 19, 2010 @ 05:35:21
Salam Tie,
Masa kecik2 dulu, pernah juga gunakan shuttlecock asli tu.
Wah, cara berlauk tu sungguh menyelerakan. Pandainya buat..
Kak Long cuma pernah buat kat kedai je kuih tu, hehehe…
Tie
Aug 19, 2010 @ 07:49:37
Salam Kak Long, oooo…. ye ke ? pernah main benda tu ? Tie baru first time tengok 😛
Kak Long, kalau ada acuannya, senang je. Resepi boleh google….
Passionate Blogger
Aug 19, 2010 @ 08:10:23
Mcm pernah lihat buah nie masa kecik2 dulu dan selalu kuar masuk hutan. Mungkin sbb buah tu tak hensem dan tak boleh digunakan sebagai shuttlecock pun , maka kitaorg buat tak peduli je.Tumpuan lebih pada kepada buah ceri, cermai, rambutan (harap2 taukey2 tanah tu semua halalkan le…budak2 nie)… 😀
Mcm sedap lak di bwh makanan tu. Rasa mahu pi cari je dikedai. Apa boleh buat baru pukul 8.10 am. Hmmmmm…..
Tie
Aug 19, 2010 @ 13:16:12
Uwaaa…… memang sah Ismail ni satu kapal dengan Maza, suka teroka dan panjat pokok sambil kunyah rambutan , jambu orang, hahaha…
pB
Aug 19, 2010 @ 09:06:11
Salam
tok tuo ado bui bekah buat akok berlauk nie @ kuih chara.
Tapi sapa ko hari ni , tok guno guno lagi …
pB dok teringin nok minum air sirap bubuh lo’chong …
Sini tak dok larrrrrr
Tie
Aug 19, 2010 @ 13:23:35
Oooo….. kalau ada, senanglah. Kalau nak cuba, buat kuih cara yang simple dulu. Boh je gula hujung sudu, bila makan keluarlah jus manisnya, hihihi…
Lo’chong ? Macam pernah dengar….. abg ada sebut dulu….. Mungkin ada kat Ganu. Nanti kita tanya abg….
somuffins
Aug 19, 2010 @ 12:09:47
Tieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee….
kueh cara berlauk tuuuu, ishhhh…
Hari tu nak beli kat bazar tapi tetiba hujan turun, teruslah tak beli langsong. Rupa dia sibijik cam Tie punya.
Susah ke nak buat kueh tu? Adunan tepung tu sama rupa cam nak buat rotijala ke??
Tie
Aug 19, 2010 @ 13:27:21
Susah ?
Adoi…. kalau Tie boleh buat, rasanya semua orang boleh buat.
Siapa pandai buat lempeng, roti jala, jemput-jemput, memang dah ada kepakaran la tu.
Cuma bahannya guna telur(sebiji cukup), santan , gandum dan sedikit garam. Kecairannya , kena agak-agak. Kalau tak pasti, google je.
ahbond
Aug 19, 2010 @ 16:40:24
Bestnyer cara berlauk nie….nak sikit boleh pos ke?…Indonesia nie…kat sini takder…Buka makan gorengan aje bersama sup buah..hahahaa. Selamat berpose Kak Tie sekeluarga.
Nota Kaki :
Tadi tersalah ruangan..ehehe Ampun Bu Tie yehh…Permisi dulu deh…
Tie
Aug 25, 2010 @ 10:52:40
haha…. biasalah, silap-silap gini tak de hal… 😛
Yunus Badawi
Aug 20, 2010 @ 18:46:09
Bentuk buah kayu kapur dan kuih cara tu lebih kurang pulak hehehe
Tie
Aug 25, 2010 @ 10:52:57
Ish.. ada ke sama ??
DrSinga
Aug 25, 2010 @ 07:56:00
sama ke dgn yang buat ‘mandi’ tu??
dah gugel.. tapi tak dapat jawapan…
Tie
Aug 25, 2010 @ 10:54:19
Yang buat mandi ?
Setau Tie yang buat mandi tu serai wangi….. Daunnya direbus dan airnya dibuat mandi terutama bagi orang yang baru bersalin atau orang demam….
Mak Su
Aug 25, 2010 @ 09:50:10
oohh… gitu rupanya? thanks untuk memperkenalkan 🙂
Tie
Aug 25, 2010 @ 10:54:39
Begitulah…. 😛
maza
Aug 25, 2010 @ 10:11:02
setahu maza kapur barus utk digunakan atas mayat jerk.. mcm sabun2 gak gitew… rupanya boleh buat makan sekali…huhuhu
thanks kak Tie gitew..
Tie
Aug 25, 2010 @ 10:56:11
Aaa…? Buat makan ?
Suka hati maza laa….. hihihi…..
Nono
Aug 26, 2010 @ 17:32:00
Kapur barus yang diguna untuk mandikan mayat ke kak tie?
kuih tu buat org lapoooo.. wuwuw
Tie
Aug 26, 2010 @ 23:21:43
Kak tie rasa ye laa.. sebab baunya sama je.
Kuih tu dah tak de …. abis !! 😛