Home > buah, Makan, tumbuhan > Buah kayu kapur

Buah kayu kapur

Hari ni kita jadi ranger hutan…๐Ÿ˜†

Pernah dengar atau lihat pokok kayu kapur (kapur barus)? Tie tak pernah pun, tapi abang ada bawa balik buah @ bijinya dalam sesi ‘show and tell’.

Pokok kayu kapur agak besar terdiri dari pelbagai species, diguna untuk membuat perabut, tiang rusuk serta papan bangunan perumahan dan lain-lain. Malah minyaknya juga digunakan dalam perubatan tradisional. Kita ada sebotol.ย :mrgreen:

.

.

.

Err…… shuttlecock asli, kan ? Hihihi……

.

.

.

.

.

Dan ini kuih cara berlauk baru je kita buat untuk juadah berbuka petang ni. Comot sikit !ย ๐Ÿ˜†

  1. bcp
    August 18, 2010 at 5:47 pm

    yeay…commentar pertama..ada hadiah kapur barus tak?cantiknya kapur tu…kuih cara pun cantik.nk catu…………………………

    • Tie
      August 18, 2010 at 5:51 pm

      Hahaha….. dah siap buat kuih ke ct ?

  2. ain
    August 18, 2010 at 6:05 pm

    salam kak tie. lamanya tak jengah sini. sibuk sikit la. rasanya tak le lewat sgt to wish kak tie ramadhan al-mubarak. Mintak sikit talam berlauk. fav hubby sy tu!

    • Tie
      August 19, 2010 at 7:43 am

      Salam Ain, memasing memang sibuk sekarang ni. Selamat berpuasa juga buat Ain sekeluarga. Kuih ni senang je buat, Ain.. boleh cubalah.

  3. August 18, 2010 at 6:30 pm

    kuih cara sungguh mengecewakan! (pasal dapat tengok gambar je)

    • Tie
      August 19, 2010 at 7:43 am

      Kita bagi idea je… hehe..

  4. August 18, 2010 at 6:30 pm

    alahai..
    yg kita tau kapur barus dipakai masa nak kapankan jenazah aje..

    *banyak yg kita tak tau. tenkiu-tenkiu.

    * cara berlauk kita suka tapi xpernah buat. xdak mould ! hehe

    • Tie
      August 19, 2010 at 7:44 am

      Mould tu Tie beli kat Pasar Payang, Ganu ni. Dah banyak kali buat.

  5. August 18, 2010 at 7:03 pm

    rajinnya tie……… hari ni sy tak buat kuih pun..semlm buat puding sedulang kecik tak habis
    tak dak sapa nk mknya

    • Tie
      August 19, 2010 at 7:45 am

      Tak de la rajin, sebab kuih ni mudah je. Lagipun kelmarin abg beli tapi tak puas hati. Anak yang nak makan sangat. Tie buat sepiring tu je… Nasib baik boleh habis๐Ÿ˜›

  6. August 18, 2010 at 8:37 pm

    salam Tie…apa kabar?

    • Tie
      August 19, 2010 at 7:46 am

      Salam Kak Sherry, Tie baik-baik jer….

  7. August 18, 2010 at 8:53 pm

    Salam Akak Tie…..

    Amvoiiiii…..kuih cara b`lauk gitu. Byk tuuuuu…….habis ke??
    Takde comotnya jika dah masuk peyut…….kenyang ada la.

    Hihihihihihi……
    ๐Ÿ™‚

    • Tie
      August 19, 2010 at 7:47 am

      Salam Zyma,

      Tak de la banyak, ada sepiring tu je.
      Kuihnya kecik-kecik, sekali telan, hehe..

  8. zareda
    August 18, 2010 at 11:12 pm

    pokok kapur selalu jumpa tapi ni pertama kali tengok bunganya.. hehhehe

    sedpanya cara berlauk tu

    • Tie
      August 19, 2010 at 7:47 am

      Tie tak pernah tengok lagi pokok kapur tu, abang yang bawa balik benihnya tu…๐Ÿ™‚

  9. bcp
    August 19, 2010 at 12:09 am

    buat kuih ke menda kak tie..pg td tu masa shout..sahur pun terlepas

    • Tie
      August 19, 2010 at 7:48 am

      Hahaha…. macam manalah boleh terlepas ?? Kesian, hihihi…

  10. August 19, 2010 at 5:35 am

    Salam Tie,
    Masa kecik2 dulu, pernah juga gunakan shuttlecock asli tu.

    Wah, cara berlauk tu sungguh menyelerakan. Pandainya buat..
    Kak Long cuma pernah buat kat kedai je kuih tu, hehehe…

    • Tie
      August 19, 2010 at 7:49 am

      Salam Kak Long, oooo…. ye ke ? pernah main benda tu ? Tie baru first time tengok๐Ÿ˜›

      Kak Long, kalau ada acuannya, senang je. Resepi boleh google….

  11. August 19, 2010 at 8:10 am

    Mcm pernah lihat buah nie masa kecik2 dulu dan selalu kuar masuk hutan. Mungkin sbb buah tu tak hensem dan tak boleh digunakan sebagai shuttlecock pun , maka kitaorg buat tak peduli je.Tumpuan lebih pada kepada buah ceri, cermai, rambutan (harap2 taukey2 tanah tu semua halalkan le…budak2 nie)…๐Ÿ˜€
    Mcm sedap lak di bwh makanan tu. Rasa mahu pi cari je dikedai. Apa boleh buat baru pukul 8.10 am. Hmmmmm…..

    • Tie
      August 19, 2010 at 1:16 pm

      Uwaaa…… memang sah Ismail ni satu kapal dengan Maza, suka teroka dan panjat pokok sambil kunyah rambutan , jambu orang, hahaha…

  12. pB
    August 19, 2010 at 9:06 am

    Salam

    tok tuo ado bui bekah buat akok berlauk nie @ kuih chara.
    Tapi sapa ko hari ni , tok guno guno lagi …

    pB dok teringin nok minum air sirap bubuh lo’chong …
    Sini tak dok larrrrrr

    • Tie
      August 19, 2010 at 1:23 pm

      Oooo….. kalau ada, senanglah. Kalau nak cuba, buat kuih cara yang simple dulu. Boh je gula hujung sudu, bila makan keluarlah jus manisnya, hihihi…

      Lo’chong ? Macam pernah dengar….. abg ada sebut dulu….. Mungkin ada kat Ganu. Nanti kita tanya abg….

  13. August 19, 2010 at 12:09 pm

    Tieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee….
    kueh cara berlauk tuuuu, ishhhh…
    Hari tu nak beli kat bazar tapi tetiba hujan turun, teruslah tak beli langsong. Rupa dia sibijik cam Tie punya.

    Susah ke nak buat kueh tu? Adunan tepung tu sama rupa cam nak buat rotijala ke??

    • Tie
      August 19, 2010 at 1:27 pm

      Susah ?

      Adoi…. kalau Tie boleh buat, rasanya semua orang boleh buat.
      Siapa pandai buat lempeng, roti jala, jemput-jemput, memang dah ada kepakaran la tu.
      Cuma bahannya guna telur(sebiji cukup), santan , gandum dan sedikit garam. Kecairannya , kena agak-agak. Kalau tak pasti, google je.

  14. August 19, 2010 at 4:40 pm

    Bestnyer cara berlauk nie….nak sikit boleh pos ke?…Indonesia nie…kat sini takder…Buka makan gorengan aje bersama sup buah..hahahaa. Selamat berpose Kak Tie sekeluarga.

    Nota Kaki :
    Tadi tersalah ruangan..ehehe Ampun Bu Tie yehh…Permisi dulu deh…

    • Tie
      August 25, 2010 at 10:52 am

      haha…. biasalah, silap-silap gini tak de hal…๐Ÿ˜›

  15. August 20, 2010 at 6:46 pm

    Bentuk buah kayu kapur dan kuih cara tu lebih kurang pulak hehehe

    • Tie
      August 25, 2010 at 10:52 am

      Ish.. ada ke sama ??

  16. DrSinga
    August 25, 2010 at 7:56 am

    sama ke dgn yang buat ‘mandi’ tu??
    dah gugel.. tapi tak dapat jawapan…

    • Tie
      August 25, 2010 at 10:54 am

      Yang buat mandi ?

      Setau Tie yang buat mandi tu serai wangi….. Daunnya direbus dan airnya dibuat mandi terutama bagi orang yang baru bersalin atau orang demam….

  17. August 25, 2010 at 9:50 am

    oohh… gitu rupanya? thanks untuk memperkenalkan๐Ÿ™‚

    • Tie
      August 25, 2010 at 10:54 am

      Begitulah….๐Ÿ˜›

  18. August 25, 2010 at 10:11 am

    setahu maza kapur barus utk digunakan atas mayat jerk.. mcm sabun2 gak gitew… rupanya boleh buat makan sekali…huhuhu

    thanks kak Tie gitew..

    • Tie
      August 25, 2010 at 10:56 am

      Aaa…? Buat makan ?

      Suka hati maza laa….. hihihi…..:mrgreen:

  19. Nono
    August 26, 2010 at 5:32 pm

    Kapur barus yang diguna untuk mandikan mayat ke kak tie?

    kuih tu buat org lapoooo.. wuwuw

    • Tie
      August 26, 2010 at 11:21 pm

      Kak tie rasa ye laa.. sebab baunya sama je.

      Kuih tu dah tak de …. abis !!๐Ÿ˜›

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: