Home > Makan, Santai > Alat apa ?

Alat apa ?

Cuba teka, apakah kegunaan alat ini ??

Pernah tengok tak ?

.

.

.

Hmm……… mesti ramai yang tergaru-garu kepala, kan….

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Inilah cara untuk menggunanya. Biasa kalian minum air nyior di kedai, mesti perasan rupa nyior yang bertali-tali tu. Hari ni kita minum air nyior untuk berbuka, :lol:Β  Alat ni suami yang beli. dia suka benda-benda pelik ni, hehe…

.

.

~ Selamat berpuasa dan berbuka buat semua. Semoga Ramadhan kali ini kita dapat tingkatkan amalan dan sedekah, insyaallah.

~ Nanti, bila ada masa Tie akan cuba kunjung blog teman-teman, ya..πŸ˜›

  1. August 14, 2010 at 6:26 pm

    Salam Tie
    Lama menghilang? Jahit langsir ke??πŸ™‚

    Alat tu kalau dipatentkan, harus dapat pulangan lumayan.
    Selamat berpuasa Tie (lauk2 berbuka penuh meja tak?)

    • Tie
      August 14, 2010 at 6:28 pm

      Salam Som,

      Ada, cuma malas je, hehe…

      Alat tu banyak dijual di pasar malam….

      Tie masak satu lauk je hari ni. (gulai itik!)

  2. bcp
    August 14, 2010 at 8:23 pm

    kaktie..kita tak garu..kita nakkkkkkkkkkk..kekeke..kita punya kejelah ni…masa remaja2 dulu..now dh remajassss dh lama tak buat da…

    • Tie
      August 14, 2010 at 8:25 pm

      Haha…. Ye ke ?

      Kak tie ni baru je beberapa tahun tahu guna benda alah ni, ekekeke…..

  3. August 14, 2010 at 9:37 pm

    Salam Kak Tie ku (;

    Pertama sekali nak ucap selamat menyambut Ramadhan Kareem buat Kak Tie dan keluarga… Dan selamat menjalani ibadah puasa. Lama saya tak jalan2 nie kan.. Hee.

    Anyway, ni first time saya tengok alat tu. Sgt unik!

    • Tie
      August 15, 2010 at 7:05 am

      Salam Nono, terima kasih. Juga selamat berpuasa buat Nono sekeluarga.πŸ˜›

  4. August 14, 2010 at 10:39 pm

    Salam Akak Tie……

    Bende pelik atau perkara pelik biasanya akan m`dpt p`hatian.
    1st time sy dpt m`lihat alat cungkil isi kelapa cenggitu. Something new to me……

    B`buka dgn air kelapa dpt sejukkan badan……bagus utk k`sihatan family.
    πŸ™‚

    • Tie
      August 15, 2010 at 7:06 am

      Salam Zyma,

      Tak pernah tengok, ya ? Benda ni dah berzaman wujud, di Ganu dan Kelantan. Negeri lain tak pasti lak.

  5. RasaHatiku
    August 14, 2010 at 11:07 pm

    Assalamualaikum.
    Tak pernah tengok pula alat tu. Tradisional kot?
    Salam Ramadhan. Selamat posa.
    TQ

    • Tie
      August 15, 2010 at 7:07 am

      Walaikummusalam……..
      Tak pasti samada tradisional. Suami yang perkenalkan.
      Terima kasih kerana sudi singgah di sini .πŸ˜›

  6. August 15, 2010 at 6:33 am

    Salam kenal Tie. Lompat3..sampai kat sini.

    festaim tengok.
    agak2 dikomersialkan tak mendealah tu.
    nak jugak satu.

    • Tie
      August 15, 2010 at 7:09 am

      Salam Azrina, kita pun suka lompat sana siniπŸ˜†

      Benda ni dah lama dijual, di pasar malam. Cuba cari tempat orang jual pisau, parang dan sewaktu dengannyaπŸ˜›

  7. gerau
    August 15, 2010 at 6:49 am

    kita baru nak teka…alat tu…alat menggaru…betullah…tapi bukan garu badan…garu kelapa…ki ki ki tapi kat mana nak dapat uuu

    • Tie
      August 15, 2010 at 7:10 am

      Haha….. memang alat mengaru, hihihi…..

      Minat ke ? Ada pokok kelapa kat rumah ? Benda ni biasa dijual di pasar malam, tempat orang jual pisau, parang, sabit, dan lain-lain…..

  8. August 15, 2010 at 8:00 am

    salam Kak tie, hehehe…1st time tgk benda nie..

    • Tie
      August 15, 2010 at 9:53 am

      Ooo… ye ke ?πŸ˜†

  9. cpj
    August 15, 2010 at 12:24 pm

    selamat berpuasa kak tie, rajin-rajinlah masak dan bangun sahur…siapkan sekali air kelapa beserta isinya yang telah dikokottu…

    • Tie
      August 16, 2010 at 12:42 pm

      Selamat berpuasa cikgu, memang kena masak pun, tukang masak cuma sorang ni aje, ekekeke…………

  10. August 15, 2010 at 1:17 pm

    bukan alat itu yg bikin maza tingtong… tapi cerita pasal air kelapa muda..aderkkk

    dah terasa lak dlm tekak ni.. huhujhuu

    • Tie
      August 16, 2010 at 12:43 pm

      Hmm…. kalau yang dijual digerai/restaurant tu, agak-agak berapa helai nyior yang dapat, ekk ??

  11. cpj
    August 15, 2010 at 4:11 pm

    salam kak tie, dah buat atas tunjuk ajar kak tie, dan dah berjaya buang kotak ulasan lama…tq!, tapi camana pulak nak create tempat klik untuk komen bagi intense debate dan jumlah komen sekali? hehe…bagi betis nak paha lak…

    • Tie
      August 15, 2010 at 5:57 pm

      Ooo…. adakah cikgu dah lama draft post tu ?

      Camni laa.., cuba klik edit post yang terbaru ni (boleh buat pada post2 yang lama cikgu draft tapi belum publish lagi, kemudian nanti), kemudian copy paste satu post, bukak pulak ‘new post’ (open link new tab), paste semula, dan check tarikh tu..

      Tarikh mesti yang terkini. Pastu, publish semula. Sebelum tu, check kat post option bawah tu, pastikan butang (bawah reader comments) ‘don’t allow’ diklik…..

      Intense debate ni ambil sedikit masa…. kalau tak menjadi juga, kak tie tak boleh nak tolong laa.. Dulu kak tie pernah guna masa blogging guna blogspot. Sekarang ni intense debate dah canggih sikit. Cikgku kena cari sifu besar laa.. hehe..

      • cpj
        August 15, 2010 at 11:39 pm

        terima kasih kak tie kerana bersusah payah untuk saya…nanti saya cuba ok?masalahnya cpj tak de banyak masa untuk betulkan itu…nanti cpj cari masanya…

        • Tie
          August 16, 2010 at 12:45 pm

          Kena relax nak buat ni, nanti bila ada banyak masa terluang bolehlah godek-godek.

          Buat sementara waktu, elok cikgu on kan balik butang allow comments tu, kesian orang nak komen nanti. :p

  12. August 15, 2010 at 8:22 pm

    Salam Kak Tie,
    Penggaru nyior ni dulu2 ada juga kat rumah mak. lama2 hilang tah kemana pun taktau. hehe… best nye air kelapa muda buat bukak puasaπŸ˜€

    • Tie
      August 16, 2010 at 12:46 pm

      Hilang ? Ni mesti Ijan buat main dulu, hihihi….

  13. August 15, 2010 at 10:54 pm

    ooo macam tu…ingat apa tadi, selagi tak skroll ke bawah, macam2 andaian ada hahaha. First time tengok ni.

    • Tie
      August 16, 2010 at 12:47 pm

      Benda ni dah lama wujud, Iza…. hehe..

  14. August 16, 2010 at 2:04 am

    uiks… komen den kena tolan ko? huhuhu

    • Tie
      August 16, 2010 at 12:46 pm

      Tu laa…. ada baca bismillah tak ?

  15. August 16, 2010 at 6:52 am

    tie jadi ejen lah. jual kat blog. kakpah orang pertama nak beli ekeke…

    • Tie
      August 16, 2010 at 12:47 pm

      Jadi ejen ? Hehe…… kena tanya cik abang dulu. Dia tu busy semacam.

  16. August 16, 2010 at 9:56 am

    ooo. ingatkan dia org hiris 1-1, hahhaa

    • Tie
      August 16, 2010 at 12:48 pm

      Haha…. kalau hiris 1-1 tentu sampai besok pun tak siap.

  17. DrSinga
    August 16, 2010 at 12:26 pm

    guna betik boleh tak rasa2nya….?πŸ™‚

    • Tie
      August 16, 2010 at 12:48 pm

      Untuk buat kerabu @ somtam ke ?
      Bolehlah agaknya,πŸ˜›

  18. August 16, 2010 at 3:23 pm

    salam kak tie,

    dulu rumah mak sy ada ni… selalu guna utk buah betik.
    tak tahu masih ada ke tak?

    • Tie
      August 16, 2010 at 6:53 pm

      Buah betik ? Buat somtam ke ?πŸ˜†

  19. nekpp
    August 17, 2010 at 12:27 am

    yuhuuyuuuhuuuu..midnite mokcikk..ahakss…
    tiduu sudahh kaa? ahakss..
    tokak nekpp hauss..ayor nyior ada lagi xxxxxxxxx??

    erkk buah betik..tumis lomak ler mokcikk..sodapp!!
    lada basah dihiris2..bawang hiris2..belacan..pas tu santan pekat!! pehhh
    pekena plaks sambal belacan letak BINJAI!! waduhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!

    • Tie
      August 17, 2010 at 6:58 am

      Opocot !!

      Habis dah.. air nyior tu………ekekeke…….

      Betik tumis lomak ? Tak pernah lak kita makan. Biasa masak air je….

      Err… time puasa ni tak leh sebut makan-makan ni. Kang kurus puasa !! Hahaha…

  20. August 20, 2010 at 12:06 pm

    ooh….. gitu ….. sy tahu makan jer

    • Tie
      August 25, 2010 at 10:49 am

      Hehehe……πŸ˜†

  21. ainnasri
    May 21, 2016 at 8:54 pm

    as salam tie.. bleh x sy nk tny alat kukur isi nyiur tu blh dpt di mana ?? sy brminat pla.. area tmpt sy x da.. klu ada blh whatsap sy 0134104487

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: