Home > kehidupan, Telur > Sharing is caring (versi makcik)

Sharing is caring (versi makcik)

.

.

1 untuk engkau, 3 untuk aku.

1 untuk engkau, 3 untuk aku.

.

.

.

.

~ Telur penyu tu adalah kiriman dari orang pulau.:mrgreen:

Categories: kehidupan, Telur Tags: ,
  1. August 2, 2010 at 6:21 pm

    hehehe

    • Tie
      August 2, 2010 at 8:55 pm

      Hi hi hi……..

  2. August 2, 2010 at 7:09 pm

    Salam Akak tie….

    Sedap ke telur penyu tu, Akak??
    Mcm telur itik ye………
    πŸ™‚

    • Tie
      August 2, 2010 at 8:56 pm

      Salam Zyma,

      Dulu suka makan, tapi sekarang ni kurang lak.

      Isi putihnya tak keras macam telur ayam bila direbus. Kuningnya rasa berbiji-biji…..

  3. August 2, 2010 at 7:24 pm

    Kuranglah 8 ekor anak penyu huhuhu

    • Tie
      August 2, 2010 at 8:57 pm

      Banyak lagi yang kurang. Entah berapa ekor je yang dapat membesar.

  4. August 2, 2010 at 7:25 pm

    Lupa nak tanya: Siapa yg dapat 1 dan siapa pula yg dapat 3 tu?

    • Tie
      August 2, 2010 at 8:57 pm

      Hanya kiasan je…πŸ˜›

  5. August 2, 2010 at 7:53 pm

    tak pernah makan telur penyu…. tak dapat bayangkan rasanya

    • Tie
      August 2, 2010 at 8:58 pm

      Tak mungkin Jie suka, rasanya berbiji….. texture macam air ciku kot.

  6. August 2, 2010 at 8:49 pm

    Tie
    2 telur sebelah kanan, siapa punya??

    Dah berdekad2 tak merasa telur penyu. Masa kecik2 dulu memang terlebih excited bila dpt telur penyu.. buat lubang kecik kat kulit telur pastu slurp..slurp..slurp.. Bila terkena kat kuningnya, nyummm.. TAPI sekarang, mintak mahap sebab otak nih dah pikir macam2 dan bukan2, hehe.

    • Tie
      August 2, 2010 at 9:00 pm

      Kiasan aje Som….

      Hanya yang pernah laluinya akan faham.

  7. August 2, 2010 at 9:30 pm

    tak pernah neeza makan telur penyu kak.. rasa geli sebab dia lembik hehee… tapi mak ayah neeza suka makan…

    • Tie
      August 3, 2010 at 6:40 am

      Mak dan ayah kak tie pun suka makan….πŸ˜›

  8. syayassir
    August 2, 2010 at 9:59 pm

    tengok rupa, dah tau telur penyu.. tapi, tak pernah merasa pun… sedap ke kak tie? ish, mesti mahal kan? nanti letak masakan telur penyu kak tie ni ye….πŸ˜€

    • Tie
      August 3, 2010 at 6:41 am

      Sedap ?

      Hmm…. rasa gitu-gitu laa…:mrgreen:

  9. August 2, 2010 at 11:04 pm

    kak tie..jgn tak tau ya…kita nih jakun tak penah tgk live telur penyu…kakakakakakakakaka..tapi mmg nak sgt tgk penyu bertelur….mesti bestπŸ˜‰

    • Tie
      August 3, 2010 at 6:41 am

      Haha…..

      Nak tengok penyu bertelur ? Kak tie tak pernah lagi, kecuali kat tvπŸ˜›

  10. August 3, 2010 at 1:02 am

    kata worang telur penyu banyak khasiat.. terutama org yg perlukan ‘ketahanan’ gitew…

    tapi kalau org yg dah terlebih kuat fulaks camner lak ubatnya ek?
    wink! wink!

    • Tie
      August 3, 2010 at 6:42 am

      Err……

      Terlebih kuat ?

      Hmm…….

      Tak tahulah pokcik ! Kita kan innocent lagi, waaakakaka…………..πŸ˜†

  11. August 3, 2010 at 7:31 am

    ingatkan sharing n caring apa hehehehe…

    sy dah lupa camne rasa telur penyu sbb dah lama tak mkn.

    • Tie
      August 3, 2010 at 4:53 pm

      Kak tie ni dah kurang sikit makan benda gini. Tapi, mentua kak tie memang suka.

  12. August 3, 2010 at 8:05 am

    dah lama xmkn telur penyu!!!
    tak ingat pun rs telur penyu mcm mana hihih~
    …ke sy xpnah makan?
    aik~ terkonpius sendri ehe~

    • Tie
      August 3, 2010 at 4:54 pm

      Hehe… konpius apa pulak ni…?

      Mesti happy sangat-sangat sebab grad dengan cemerlang.. kak tie pulak yang lebih-lebih, ekk…

  13. DrSinga
    August 3, 2010 at 9:15 am

    macam bola ping pong kannn….

    • Tie
      August 3, 2010 at 4:54 pm

      Betul, dulu masa kecik memang selalu buat main.

  14. August 3, 2010 at 9:40 am

    reganya mahalkan.

    • Tie
      August 3, 2010 at 4:55 pm

      Dulu 25 sen sebiji, sekarang RM2.50 sebiji…

      Err……. agak-agak harga telur ayam macam mana pulak 10 akan datang, ekk ?

  15. August 3, 2010 at 3:15 pm

    Mata pakcik nie dah kabur sikit… betul ke tu telur penyu atau bola ping pong kemek??

    • Tie
      August 3, 2010 at 4:56 pm

      Eloklah start kunyah carrot banyak-banyak….

      Kang jalan-jalan langgar tiang pulak, ekekeke……………..

  16. August 3, 2010 at 4:37 pm

    saya dah lama tak makan telur piung ni. dulu-dulu masa kecil memang faveret dan telur piung ni memang satu delicacy.

    • Tie
      August 3, 2010 at 4:57 pm

      Sebenarnya benda ni tak digalakkan makan… takut kepupusan penyu.

      Telur ni orang beri, jadi kita ambil je laa…πŸ˜›

  17. ROSE PURPLE
    August 3, 2010 at 5:05 pm

    masa budak2 dulu suka makan sebab nenek selalu bawak balik..tahun lepas abang bawak balik dari sarawak..ntah macam mana tak boleh nak telan pulak..berlendir jer..sib baik dah ramai tak suka..kalau tidak lg cepat pupus lah piung ni..

    • Tie
      August 4, 2010 at 11:21 am

      Memang dah pupus pun. Kaktie dah lama stop beli benda ni. Tapi orang pulau tu tiap tahun beri. Kaktie pun dah jadi kurang gemar….

  18. August 3, 2010 at 6:46 pm

    vah vah vah.. watermarks akak dah ader lipstick ghitewww..

    • Tie
      August 4, 2010 at 11:22 am

      Err…..

      Comel tak ??

  19. nahmy
    August 3, 2010 at 9:56 pm

    salam, saya memang tak pernah & tak reti mkn telur penyu ni…bila nak mkn je teringat muka penyu tu….susah-susah dia bertelur, setahun sekali je pulak tu…berenang beribu batu utk bertelur…itu yg tersanggup tu

    • Tie
      August 4, 2010 at 11:23 am

      Baguslah tak makan telur penyu ni. Mudah-mudahan ianya semakin membiak. Tapi… kalau banyak sangat penyu kat laut tu, ada masalah juga.

  20. August 3, 2010 at 10:36 pm

    k tie,

    nape versi makcik… 1 untuk engkau 3 untuk aku… ini tidak adil…. sepatutnya..
    1 untuk engkau semua untuk aku.. hehehe… zan tak pernah langsung makan telur penyu…. pernah ms sklh ada rakan bwk utk tunjuk pada zan… tp mgkin smpi ni x terbuka hati tuk merasanya..

    • Tie
      August 4, 2010 at 11:24 am

      Zan,

      Tiada istilah adil dalam hidup kak tie.

  21. August 4, 2010 at 3:12 am

    dah lama xmakan telur penyu..last skali masa kat padang dulu..banyak dorang jual kat tepi pantai padang tu..teringin nak makan lg..

    • Tie
      August 4, 2010 at 11:24 am

      Kak tie tak pastilah, tapi dengar kata telur penyu ni tak berapa baik untuk kesihatan… entahlah. Tak payah makan la Sayyid…

  22. August 4, 2010 at 7:24 am

    ingat buah pimpong

    • Tie
      August 4, 2010 at 11:25 am

      Hampir serupa la kakpah.

  23. kin
    August 4, 2010 at 10:58 am

    aaaah! telur penyu, sampai sekrg, saya tak berani nak merasa telur penyu nih!

    • Tie
      August 4, 2010 at 11:25 am

      Eloklah tu. Banyak benda lain boleh dimakan.πŸ˜›

  24. August 4, 2010 at 5:40 pm

    kak tie… tiny satu family suka sungguh telur penyu..
    nak kirim.. hahaha..

    • Tie
      August 5, 2010 at 2:48 pm

      Ooo.. ye ke ?

      Kalau dekat boleh gak ambil kat rumah ni. Kak tie ni nak ke Post ofis pun tak boleh, tak boleh drive…

  25. deliahsdeli
    August 6, 2010 at 6:28 pm

    kat tnjung pinang hr tu bnyk telur penyu tp kite x beli sbb x pnh mkn..sedap ke rasenya?

  26. August 14, 2010 at 4:32 pm

    salam..
    telur penyu..
    sedapnya..

  27. August 14, 2010 at 9:39 pm

    Teringat masa matric UIA dulu roomate saya orang terengganu and kelantan.. yang terengganu tu saya siap mintak kirim telur penyu (saya makan tau!).. and yang kelantan tu saya kirim satu dozen budu..! bawak balik miri lagi tu.. pastu nek usu saya yang kat pekan pahang membebel kat saya sbb takut budu tu meletup dalam flight! ekekekek… tapi telur penyu saya tak berani bawak.. mati kena denda nanti.. wwuuwuww.. kak tie asin kan ke?

    • Tie
      August 15, 2010 at 7:12 am

      Kat Ganu ni memang kebanyakan dijual dalam bentuk telur masin. Kak tie dah lama tak beli telur penyu ni. Biasa orang yang beri, orang pulau ……

      Suka budu ? Waaakakaa….. Dengar kata ada orang sabah @ sarawak siap cicah dengan roti lagi, hihihi….

  28. joe
    September 25, 2010 at 1:26 pm

    akak…saya da jual telur penyu… akak nak tak… 4biji 10 ringgit.

    • Tie
      September 25, 2010 at 3:11 pm

      Thanks, Joe,

      Kak tie dah tak makan telur penyu…. tekak dah tak boleh terima. Dah tua kot.

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: