Home > buah > Binjai

Binjai

Pakcik Rock (melon) beri kami  buah ini. Harganya di sini sebiji 2 rial.

Tapi kita kurang minat (abang kata rasanya masam kelat!) lalu pass kepada seorang anak buah abang (dia suka makan).:mrgreen:

Pernah makan tak ?

Categories: buah Tags:
  1. August 1, 2010 at 8:33 am

    Salam kak tie..

    nama tu tak pernah dengar tp macam kenal buah ni..isi dia putih ke? jenis mangga? huhu ada buah2an yg dlm bahasa saya tp tak tahu nama dlm bhsa melayu..

    • Tie
      August 1, 2010 at 9:48 am

      Memang sejenis mangga, isinya putih la sikit. Di sabah @ sarawak, mungkin nama lain…

  2. August 1, 2010 at 9:39 am

    berjam2 menunggu gambar tak keluar2 pun.. so apo nak komen ni hehe

    • Tie
      August 1, 2010 at 9:49 am

      Ish… kita tengok tanpa log in molek je keluar…

      Tak pe laa.. at least zino ‘bersuara’ di sini😛

  3. cpj
    August 1, 2010 at 11:45 am

    cpj dah biasa dengan buah tu, rasanya masam atau masam manis, mana ada kelat kak tie…
    kalau dah masak, boleh buat sambal belacan…resepinya? kak tie taulah…resepi sambal belacanlah…hehe…kalau manis, boleh makan seperti buah mangga.

    • Tie
      August 1, 2010 at 10:00 pm

      Haha…… Tie ni bila dengar kelat je terus hilang selera.

      Tak biasa dengan buah ni. Kita dulu tak pernah nampak pun. Biasa kalau mangga tu tahu laa.. campur dengan sambal belacan.

  4. August 1, 2010 at 11:55 am

    haa…yg ni penah. Baru hari tu belasah 2 biji hehe..
    Dulu byk biasa buat jeruk mcm letak gule pastu perap lama2 fuhhh sedap tapi sbb sikit jadi belasah masa tu jugak.

    • Tie
      August 1, 2010 at 10:01 pm

      Ooo…. Nrina suka ekk ?

      Mentua ada suruh buat jeruk, tapi, kak tie fikir tak perlulah… sebab anak-anak pun kurang minat.

  5. August 1, 2010 at 5:57 pm

    kawan kat skolah pernah bawa..dari melaka katanye..tapi kita tak makan pun..kurang suka pada baunye..hehehe..

    • August 1, 2010 at 6:38 pm

      buat sambal belacan la tie…sedap!

    • Tie
      August 1, 2010 at 10:02 pm

      Betul tu Izzah. Baunya agak mengganggu laa, hehehe….

    • Tie
      August 1, 2010 at 10:03 pm

      @ Kak Ezzah,
      Tie kurang gemar laa….

  6. August 1, 2010 at 7:12 pm

    Salam Kak Tie,
    Ini buah binjai kite gemor… memang masam sesangat tp kalau dihiris2 di tabur gula dan garam, letak dalam peti ais sejuk2 baru makan..fuh! meleleh dah air liur ni… hehe

    • Tie
      August 1, 2010 at 10:05 pm

      Salam Ijan,

      Ooo… suka, ekk ? Dah masam tabur gula dan garam ? Err…. kak tie dah rasa semacam ni, ekekeke…………..

  7. ima
    August 1, 2010 at 9:12 pm

    salam kak tie…buah binjai ni masa anak dara dulu pernah tengok dan rasa…tapi tak berapa suka dengan rasa dan baunya…dan dah lama tak tengok buah ni…hihi

    • Tie
      August 1, 2010 at 10:06 pm

      Samalah dengan kak tie. Kurang gemar.

      Sekarang ni musim. Baru je beri kat orang, abang bawa balik seplastik. Ada orang lain lak yang bagi. Terpaksa beri kat orang lain pulak. Dia ambil sebiji makan dengan budu, hihi…

  8. August 1, 2010 at 9:54 pm

    penah dgr nama jek buah nih…tp tak penah negok…
    ni 1st time in my life la nih….kkekekekekeekekeke…..

    • Tie
      August 1, 2010 at 10:07 pm

      Oooo….. ye ke ? Haha…. Kita pun first time jugak!

  9. August 1, 2010 at 11:11 pm

    Binjai tu rasa mcm mana ekkk, Akak??

    Sy belum pernah rasa buah Binjai………
    😉

    • Tie
      August 2, 2010 at 8:51 pm

      Kak tie pun tak pernah rasa. Yang ada tu dah beri kat orang. Hubby makan sebiji bubuh dalam budu, hihi..

  10. nahmy
    August 1, 2010 at 11:34 pm

    salam. jgn kata buah binjai…buah bingai pun saya tak pernah makan…

    • Tie
      August 2, 2010 at 8:52 pm

      Salam,

      Buah bingai ?? Aderk !!!:mrgreen:

  11. BCP
    August 2, 2010 at 1:02 am

    pernh mkn,kita mkn binjai jeruk.kak tie,cuba wat jeruk,masam2 masin.best

    • Tie
      August 2, 2010 at 8:53 pm

      Mentua ada suruh, tapi…. kak tie ni kurang minat laa. Cuma suka jeruk kedondong dan pauh je… hehe..

  12. August 2, 2010 at 10:01 am

    baru je tanya kat suami, buah kemang tu sama dengan binjai kan? (sempena berjalan² ke podeksen)

    • Tie
      August 2, 2010 at 8:54 pm

      Samalah kot. Tengok gambor masa google tadi sama je.. Bijinya besor, ekk.

  13. DrSinga
    August 2, 2010 at 11:46 am

    kita ada kawan…
    alamat dia…
    ‘sebelah Balai Polis Binjai’🙂

    • Tie
      August 2, 2010 at 8:54 pm

      Kat sini ada kampung nama Binjai Kertas😛

    • ROSE PURPLE
      August 5, 2010 at 11:32 am

      Kedai Binjai????

  14. August 3, 2010 at 7:26 am

    kak tie, dulu belakang rumah sy ada pokok binjai…sy cuba mkn tapi tak sukalah…dah lama tak jumpa buah ni…

    • Tie
      August 3, 2010 at 4:51 pm

      Ye ke ?

      Kak tie tak kenal la pokok binjai ni.

  15. August 3, 2010 at 7:27 am

    dekat dgn kg sy ada nama kg binjai rendah hehehehe

    • Tie
      August 3, 2010 at 4:52 pm

      Ooo…. memang pernah ke sana. Abang selalu bawa ronda-ronda, hihi

  16. ROSE PURPLE
    August 5, 2010 at 11:30 am

    Buah ni potong nipis2 macam potong belimbing buluh masuk dalam masakan daging salai masak lemak cili api…sedap jugak walau pun rasa semacam..mula2 ambik banyak masuk dalam pinggan ingat daging salai..coz potongan dia sama..masuk dalam mulut rupanye buah binjai…tipah tertipu bang..taknak kecikkan hati tuan rumah terpaksa la kunyah dan telan bagi kurang sket dlm pinggan.

    • Tie
      August 5, 2010 at 2:46 pm

      Ehehehe…. Tie belum pernah lagi rasa,..😛

  17. sahrulsan
    August 16, 2010 at 2:25 pm

    Tie, binjai yg awak dpt dari pakciik tu dari kg mana? kat ner bleh dpt buat binjai ni yer?
    kat pasaraya kat shah alam or kl ni kat ner yg ada yer.. dah lama tak pekena buah binjai ni la.

    • Tie
      August 16, 2010 at 6:03 pm

      Ooo….. ada di kuala berang. Masih ada lagi dijual di sini. Kalau kat SA atau KL tu, tak tahu laa… Kita dah lama tak ke sana. Cubalah cari di pasar tani, tanya orang2 kat sana…

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: