Home > Makan > Ehemm……….

Ehemm……….

Err…… dalam sehari dua ni rasa macam nak terbang. Turun tangga melayang-layang. Nak kata ringan tu tak ada laa.. tapi  macam laju je mengelongsor ke bawah, hihi..

Dah beberapa hari tak makan nasi. Kononnya nak kecutkan badan. Sebab baju kesayangan Tie dah tak muat, terharu sungguh. Sebenarnya Tie sakit tekak, badan  dah mula rasa suam-suam, gitu. Dan sengal sendi pulak tu. Oh… lama tak demam, alhamdulillah. Baru teringat nikmatnya sihat.

Walaupun tekak  sakit dan tangan terketar-ketar, hati pulak berkobar-kobar. Nak makan macam-macam. Jadi, godek-godek peti sejuk tu lalu jumpa bahan-bahan untuk bersilat di dapur.

.

.

.

.

.

.

Biasa orang panggil Lai Chi Kang. Tapi Tie panggil air pedara, mak selalu buat time bulan puasa. Dah 2-3 mangkuk Tie hirup, air batu tu buat perhiasan je. Alasan untuk mengubati tekak yang pahit, ekekekeke…………….

.

.

~ Resepi ada di Kayteeze’s Kitchen.

Categories: Makan Tags:
  1. July 19, 2010 at 7:51 am

    Salam Tie, apa kabar?

    Tu air femes dalam bulan puasa aje tu. Selalunya I hanya guna buah mata kucing kering aje; bahan2 lain cam *berbisik* malas aje nak bubuh, hehe.

    Hope you are in the pink of health (soon); makan ubat kalau rasa suam bertukar panas.

    • Tie
      July 19, 2010 at 8:41 am

      Salam Som…

      Kabar baik sikit.😛

      Tie dah lama beli masa balik Johor dulu. Suami suka minum (mak buat masa kami datang bulan puasa).

      Ooo…. Tie mesti jaga kesihatan diri, kalau tak huru haralah rumah ni.. mekasih la ya….

  2. ima
    July 19, 2010 at 8:08 am

    alahai kak tie tak sihat ke,moga cepat sembuh ye…jangan lak nak diet sampai tak makan nasi…bahaya tau!!!hehehe,

    apa2 pun air tu memang kegemaran ima…

    • Tie
      July 19, 2010 at 8:41 am

      Hehe… tak de la diet sangat. Selagi berselera ni kak tie makan je, hihi….

  3. July 19, 2010 at 8:27 am

    Salam Kak Tie…..

    Semoga cepat sembuh ye, Akak Tie.
    Jaga makan minum tu. Jgn minum yg b`ais ketul. Sejuk tu.
    🙂

    • Tie
      July 19, 2010 at 8:42 am

      Salam Zyma,

      Alaaaa………. kak tie minum sikit je.. (2-3 mangkuk tu kira sikit laa.. haha..)

      Lagipun bukannya selalu, uwaaaa………

  4. July 19, 2010 at 10:40 am

    bagi sini sikit hehe…

    tq kak beri pandangan…sayapun tak taulah nak komen ape hehe..cuma berharap kesabaran sentiasa ada dlm diri saya..dah malas dah nak pk apa yg org lain pk..

    • Tie
      July 19, 2010 at 2:57 pm

      Ooo…. Nrina…

      Jaga anak-anak dan suami je.. tak payah nak peningkan kepala hal-hal lain. Budak-budak tu bila dah start sekolah menengah nanti, baru lagi pening Nrina ooii…

  5. July 19, 2010 at 11:15 am

    elok tu Tie pekena Lai chee kang tatkala badan suam2 kuku itew..

    banyakan makan kismis dan kebanyakan ramuan lai chee kang adalah penyejuk badan…

    dolu2, org cina bikin ubat air itew.. hehehehe

    • Tie
      July 19, 2010 at 2:58 pm

      Hmm…. dah nak sihat la ni.

      Anak-anak dan suami asyik ugut kita bawak pergi cucuk laa… (klinik)

      • July 23, 2010 at 12:53 am

        wakakak..

        jarum kecik jer tu.. heheheh.. pun ngeri.. alahai.. wink! wink! wink!…

        • Tie
          July 23, 2010 at 8:30 am

          Kecik pun sakit jugak!!

  6. July 19, 2010 at 11:16 am

    yuhuuuuuu….assalamualaikum macik….kihkhihhh…singgah minom ni..panas betol cuaca sekarang…ngehehheh
    salam rindu untuk kak tie…

    • Tie
      July 19, 2010 at 3:01 pm

      Opocot !!

      Waalaikummussallam………… terkejot Kak Tie !

      Cikwan ooii… manalah menghilang ?

      Puas kak tie dok intai tingkap rumah tu, napa lama sangat gantung periuk ?

      Mogok ke ?

      Err… nak singgah minum ? Minum laa… asal jangan tertelan mangkuk tu sudah… ekekeke…………… huk! huk!.. batuk lak!

  7. cpj
    July 19, 2010 at 2:02 pm

    kecut atau kembang tu penting jugak kak tie, tetapi yang lebih penting ialah kesihatan, jangan sebab nak kecut sampai tak makan dengan cukup lalu menggadai kesihatan yang sangat berharga…semoga cepat sembuh.

    • Tie
      July 19, 2010 at 3:04 pm

      Ehehehe…..

      Jangan bimbang. Kak tie ni kejap je sakitnya. Tak lama lagi sihat laa.. hehe…

  8. July 19, 2010 at 2:57 pm

    baru pes tem dengar air pedara. agak2 kalo oder kat kedai dorang tau tak?😛

    • Tie
      July 19, 2010 at 3:05 pm

      Ooo… Juliet.

      Rasa-rasanya orang lama macam mak kak tie je kenal air pedara ni.. orang johor.😆

  9. sya
    July 19, 2010 at 3:15 pm

    adoi, sedapnya laicikang..
    dulu tak pernah minum.
    sekali rasa kat satu kedai tu, sedap.. haa, mula lah asyik teringin je..
    tapi, nak yang kaktie punya, boleh? nanti kita singgah… hehehe

    • Tie
      July 19, 2010 at 3:24 pm

      Hihi…. kak tie punya taklah sedap. Bahan-bahan asas je. Kak tie tak suka banyak sangat ramuan, sebab kak tie hanya suka airnya sahaja. Tapi kalau nak singgah, mai laa… bawak jajan sekali tau , ekekeke……….😆

  10. July 20, 2010 at 5:02 am

    Kak Tie…. demam2 jangan minum ais tauu!!! cubit karang! hehehe🙂

    Jangan la hilang selera makan pulak.. nanti lagi letih badan tu. Harap2 Kak TIe cepat sihat ye… makan ubat jangan lupe.. take care Kak Tie.. mmuahh!

    • Tie
      July 21, 2010 at 11:58 am

      Hihihi….

      Adoi…. jangan cubit Ijan ooii… sakit tau !

      Ekekeke…. kak tie minum sikit je.. terliur tengoi ais tu, hihi..

  11. July 20, 2010 at 8:03 am

    nak lai chi kang!!!
    slalu sy klo bulan2 puasa, pemes air kelapa hehe~

    • Tie
      July 21, 2010 at 11:59 am

      Air kelapa ?

      Alamak! Kak Tie dah lama tak minum ni. Nanti nak suruh abang cari kan….hehe..

      Adila ada abang tak ?? Waaakakaa…….

  12. July 20, 2010 at 2:14 pm

    Aiseh, gambar aje ke Kak? Resepinya mana? Saya selalu buat lai Chi Kang ni dikedai…😀

    • Tie
      July 21, 2010 at 11:59 am

      Resepi ada, ditulis di link tu…. kat blog satu lagi.😛

  13. DrSinga
    July 20, 2010 at 2:23 pm

    rindu tak nak minum air katira???

    • Tie
      July 21, 2010 at 12:00 pm

      Air katira ?

      Adoi laa…… tetiba tekak dah mengidam air katira.

      Kat ganu ni tak jumpa lagi tiap kali bulan puasa. Nak kena balik johor jugak!!

  14. July 21, 2010 at 10:49 am

    ehem ehem

    .
    .
    .

    .
    .

    mama!!!

    nape entri mama ni tak naik kat bloglist??
    cuba tgk kat tmpt angie…. nama mama bawah sekali kat dlm blog list…. one year ago tau… terperanjat betul!!

    ooo.. angie tgk, kat tmpt juliet pun sama…

    • Tie
      July 21, 2010 at 12:02 pm

      Opocot !!

      Mama nampak ! Mama tahu !!

      Hari tu mama update sikit entri tu, bubuh tag supaya orang senang nak cari info pasal danga bay…. tapi tetiba ia muncul dalam bloglist pulak, ekekeke…………

      Nanti laa.. mama post entri baru.

  15. July 21, 2010 at 10:51 am

    lepas minum air pedara, minum jamu mak dara plak

    hihihi

    .
    .

    jg kesihatan.. get well soon…🙂

    • Tie
      July 21, 2010 at 12:03 pm

      Uhuk ! uhuk ! uhuk!!!

      Mama dah batuk !

      Nak gi lompat blog pun susah…

      Asyik batuk je….😦

  16. July 21, 2010 at 1:24 pm

    cepat sembuh Kak Tie…hari ni saya pulak rasa seram sejuk…mcm nak demam:)

    • Tie
      July 21, 2010 at 5:24 pm

      Sekarang ni musim la Shais….😛

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: