Home > Adat dan budaya, Berita, kehidupan > Majlis berendul ( sambung dari entri lepas)

Majlis berendul ( sambung dari entri lepas)

Persembahan berendul ni diadakan pada malam penutup Fiesta Mengemping. Err… gambar tak jelas, kamera Tie ni phobia waktu malam.

Masa ni majlis belum bermula. Malu nak snap gambar la. Orang ramai. Memang tak boleh jadi mamarazzi, huhu…

Persembahan berendul ni bertujuan untuk menidurkan anak kecil dengan lagu-lagu bersyair berselangkan selawat. Senikatanya mengisahkan harapan seorang ibu.

Antara kisah yang dapat Tie catat (konon-konon reporter la tu…) adalah seperti di bawah.

Bilalah dikau sudahlah ada                                                                                                                                                                                               Siang malam ibu berjaga                                                                                                                                                                                                     Malam tak tidur barang seketika                                                                                                                                                                                      Makan dan minum tiada berapa.

Bilalah anak sudahlah besar                                                                                                                                                                                            Pesanan ibu hendaklah didengar                                                                                                                                                                              Suruhan yang baik janganlah ingkar                                                                                                                                                                                 Itu menjadi kota dan pagar.

Bilalah anak meningkat dewasa                                                                                                                                                                                       Ajaran ibu agama kita                                                                                                                                                                                                     Jikalau kita tak ada masa                                                                                                                                                                                               Serahkan pada pendeta.

Bilalah anak sudah besar                                                                                                                                                                                                  Belajar AlQuran janganlah ingkar                                                                                                                                                                             Kepada guru anak dihantar                                                                                                                                                                                      Membaca alquran elok dan lancar                                                                                                                                                                            Tenang hatinya tiada risau                                                                                                                                                                                                Allah kan kasih nabi pun sayang.

Ibu dan bapa dengarlah tuan                                                                                                                                                                                    Peliharalah anak serta pelajaran                                                                                                                                                                                Jikalau ini kita abaikan                                                                                                                                                                                                          Kita didakwa di hari kemudian.

Mungkin ada silap sana sini. Maklumlah tangan ni terketar-ketar menulis, ekekeke……..

Itupun Tie sempat catat sebahagian je. Sebab separuh jalan, abang datang ajak pergi makan. Kita dijemput makan bersama- sama dengan isteri siapa entah. Adoi laa…….. lupa namanya…………:mrgreen:

.

.

Oh.. sekarang ni musim petai. Abang dah beberapa kali bawa balik petai. Kekadang ada juga petai tu datang sendiri  (orang datang beri laa.. hehe..)

.

.

.

Sambal tumis petai ? Ada, dah buat dan tepek gambornya di Kayteeze’s Kitchen, hihi…..

  1. July 16, 2010 at 9:06 am

    Salam Kak Tie…..

    Akak makan petai ye?? Sedap tak?
    S`umur hidup sy tak makan petai………….huhuhuhuhu.
    Baunya…..huhhhhhh, bisa sengat hidung hingga ke saraf otak.

    Tapi org cakap, makan petai bagus utk k`sihatan. Betul ekk?
    (sy kan jakun…………beli petai pun tak pernah, inikan pula makan.)

    Huhuhuhuhu………
    🙂

    • Tie
      July 16, 2010 at 1:39 pm

      Dulu tak makan petai ni, sebab mak tak suka. Tapi bila dah kahwin dengan husband, dia minat, jadi kak tie pun makan laa… Baunya memang tak boleh tahan, yang jeruk lagi teruk. Sesetengah petai kurang sikit baunya, macam yang kak tie makan ni. Kak tie pun tak tahu apa bezanya.

  2. July 16, 2010 at 11:08 am

    kat KL hari2 boleh jumpa petai.. entah mana datangnya petai itu, maza tak tahulah pula..

    setahu maza, petai ini bermusim, dan bukan berbuah sepanjang tahun..hmm entahlah ..

    yg pasti sambal petai itu marvelous.. hehehehe

    • Tie
      July 16, 2010 at 1:40 pm

      Memang petai ni bermusim. Selalunya Tie perhatikan macam sepakat dengan durian je… hehe…

  3. zareda
    July 16, 2010 at 3:48 pm

    zar suka petai dan pernah buat projek kajian tentang petai ni. Sekarang ni petai bukan tumbuh meliar macam dulu.. ditanam sebab reganya macam emas.. petai ditanam tak bau sangat dan lebih rangup. Petai juga anti oksida dan boleh mencegah kanser. rugi sapa tak makan petai.. ehhehe

    • Tie
      July 16, 2010 at 4:31 pm

      Wah… begitu ke ? Ingat jering je ada khasiat.

      Anti oksida, ya… baguslah makan lebih sikit, kulit jadi lebih muda, hihihi… Bertuah kita kan…..

  4. BCP
    July 16, 2010 at 11:14 pm

    OH PETAIIIIIIIIIIIIIIIII sedappp weiii kak tie mkn dgn tompoyak..yum..yum…kak tie,sini petai madei in thai,dulu taksuka,sjk dtg sini suka lak.mcm2.

    • Tie
      July 17, 2010 at 1:42 pm

      Ada beza ke petai thailand ?

  5. July 17, 2010 at 6:44 am

    Salam Kak tie…
    rinduuu nye kat kak tie… baru sempat jenguk kak tie ni..harap2 akak sihat2 ye…
    Beremping..berendoi semua kita tak pernah tengok. berendoi tu yg best tu siap ada majlis lagi. hehe…
    Lagu tu pun best.. bila dah ada anak ni kan, baca senikata lagu tu pun dah rasa sayu🙂

    • Tie
      July 17, 2010 at 1:43 pm

      Hehe… Ijan nyanyi ikut nada sendiri, ekk ? Mesti mikael suka😛

  6. July 17, 2010 at 7:13 am

    kalau makan petai pastikan baunya tak tinggal dalam bilik air.

    • Tie
      July 17, 2010 at 1:43 pm

      Betul tu. Takut pitam nanti !

  7. July 17, 2010 at 7:35 am

    tgk petai tu je pun dah terbayang sambal udang petai
    alahai~

    dah terliur ni….

    • Tie
      July 17, 2010 at 1:44 pm

      Sedap.. sedap😆

  8. July 17, 2010 at 1:07 pm

    kamera angie pun fobia waktu malam…

    .
    .

    camane nak ubatinya eh?

    hihihihi

    petai?? ibu suka laaa.. anaknya?? errr… takleh tahan bau dia laaa😛

    • Tie
      July 17, 2010 at 1:45 pm

      Dulu masa muda macam Angie ni mama tak suka juga. Tapi bila dah season ni kena makan untuk kulit comel gak.😛

  9. DrSinga
    July 17, 2010 at 1:31 pm

    copppppp!!!!
    pindah balik rumah ni ek?
    sampai bila..??
    penat tau kita gi sana sini….

    • Tie
      July 17, 2010 at 1:45 pm

      Kekal di sini laa… Yang tu tak boleh guna. Ada something wrong somewhere, ekekeke……….

  10. July 17, 2010 at 4:35 pm

    Malam tadi pun ada jemputan majlis aqiqah dan berendoi…Di Perak di sebut ‘naik buai’. Tapi ckLah tk dapat hadir….kurang sihat.

    • Tie
      July 17, 2010 at 8:43 pm

      Tak pe laa.. tuan rumah mesti faham. Semoga cepat sembuh, ya ckLah….

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: