Home > kehidupan > Insaf

Insaf

Sudah beberapa malam Tie sukar untuk tidur. Asyik teringatkan satu peristiwa yang berlaku di hadapan mata sendiri.

Seorang anak menengking ibunya, di depan abang-abangnya , ipar duainya dan tetamu lain. Kesnya kerana ibunya silap faham dan berasa hati dengan kata suaminya lalu berhenti berkunjung ke rumah si anak itu. (selalunya siibu akan ziarah anak cucunya sekurang-kurangnya 2 minggu sekali)

Rasa kesal kerana tidak menegurnya ketika itu. Sepatutnya Tie tengking dia balik ketika dia menjerkah ibunya. Geram pulak kerana Tie ni slow sangat. Bila balik rumah barulah boleh fikir dengan waras. Adoi… kenapalah Tie  selalu lambat sangat nak respond.

Fikiran ni asyik terkenang kisah itu. Kalaulah ibunya tidak mahu ampunkannya atau lupa.. bagaimanakah kesudahannya, ya.. Ya Allah…. Tie benar-benar insaf!!

Kepada anak-anak semua, ingatlah… jangan sesekali kita mengeluarkan kata-kata yang menyakitkan hati ibu dan bapa kita….

.

.

~ Masih terbayang-bayang ibunya mengesat air matanya ketika itu………..

Categories: kehidupan Tags: ,
  1. nur
    July 11, 2010 at 6:26 pm

    salam kak tie
    1st wanna say tin kiu to come over my blog n leave ur lovely comment.. =)

    2nd ly wow… greennnnn… love d colour.

    3rd ly seriously memang aku geram dgn anak derhaka ni. wokey mayb salah faham but pls jgn le tengking mak kau depan anak2nya @ yg lain. bila mak terkecil hati walau sedikit pun maka pintu neraka akan terbuka sedikit demi sedikit… mohon ampun kpd maknya sblm terlambat..

    • Tie
      July 11, 2010 at 7:57 pm

      Ooo…. sudi juga Nur bertandang di sini. Thanks ya.

      Anak derhaka ni dah ramai sekarang. Kebanyakan orang-orang muda dah tak hormat ibubapa mereka. Harap-harap anak-anak kita tak macam tu, kan…

  2. July 11, 2010 at 10:02 pm

    Salam..

    Zaman di mana ibu melahirkan tuan..mungkin abang2nya yang wajib tegur anak itu sebab redha lelaki masih dari ibu walaupun telah berkahwin..

    • Tie
      July 15, 2010 at 8:49 pm

      Entahlah. Tie tak tahu nak cakap lebih. Susah sebab kita ni orang luar.

  3. July 12, 2010 at 4:18 pm

    Sedih sungguh mengenangkan ibunya yang menangis…orang ada ibu dimarah2 dan tak hargai, kita ni dah tak ada ibu, hanya menumpang kasih dgn ibu mertua dan ibu tiri, Alhamdulillah kedua-duanya Allah kurniakan yang saaangat baik dan beriman, syukur….

    • Tie
      July 15, 2010 at 8:49 pm

      Bertuahlah puspa ni, hehe..

  4. July 16, 2010 at 8:05 am

    huhuhuhuhuhuhu…sedih sangat bila k.tie kata terbayang2 mak dia nangis kena marah ngan ank dia…ya Allah..sampai hati!!!!!!!!
    Ya Allah moga2 kita jadi ank yg tak akan merderhaka dgn ibu bapa…Aminnnn….mintak di jauhkan la dr perangai mcm tragedi kat atas tu!!!

  5. BCP
    July 16, 2010 at 11:19 pm

    kak tie,skrg ni kita byk dgr kes mcm ni.sedh pun ada,takutpun ada.letih kita belai anak tu dr baby lgi,alih2 bila besau,dh kaya,cerdik,tengking ibu cam orang buduh.

    sepatutnya kak tie tembak sedas dua,smpi hati dia buat ibu menangis.dia lupakah,rezeki dia nanti tak berkat,hidup tak tenang buat ibu menangis.

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: