Home > kehidupan > My Dad

My Dad

When I came home last holidays, dad seems different from usual. He kept much to himself, rarely makes joke (which one of his favourite pass time) or making conversation with his grandchildren.

Only once he talked to me, asking about the Tabligh Group. There’s one group at the mosque nearby and this person asked my dad lots of questions. He felt a bit unsecured but I assured him the Tabligh is just spreading dakwah,  untuk ingat-mengingati.

That person also asked my dad how long it takes him to khatam Quran. Dia  (the tabligh person) mengaku hanya ambil masa 6 bulan. So my dad showed his Quran, full of signatures (imam signed), including the dates dia khatam.

Masa mula-mula ayah ambil masa 6 bulan. Then a few years later, he took only 3 months. But the last dates, made the Tabligh man stop asking. Satu juzuk satu hari……..

No wonder Dad does’nt talk much. And he does’nt eat much either. Mungkin dia tak rasa lapar.  Even during his fasting days. Dan penyakit darah tinggi, kencing manis dan ulser perutnya hilang begitu sahaja. Doktor pun hairan. Mukjizat Al-Quran, kan……..

Before we left, dad told me about his dream. Dalam mimpi tu dia berjalan di padang pasir. He saw a mosque… bercahaya tersangatlah cantik, sampai dia tak tahu nak gambarkan.

He went inside and noticed the wall , made of solid marble…. lutsinar pulak tu. Macam cermin tapi tentulah lebih indah. Ada permata-permata berbagai warna.. nilam, zambrud, sebesar pintu!

Under the floor there was running water.. like a stream. He prayed there dan sebaik sahaja selesai, dia terkejut sebab tiang-tiang masjid tu dah berubah kedudukan. Kemudian secara tiba-tiba dia ternampak seorang perempuan sedang solat… jauh di sudut masjid. Bila ayah pergi dekat, rupa-rupanya perempuan itu ialah mak!

Ayah nampak sebak. And I ….. could’nt say a word. But deep inside my heart, how I wish I could be like my mum. Always by my hubby’s side, even in his dream.

.

.

Sorry sebab bahasa jadi rojak. Begitulah berserabutnya fikiran kita sekarang ni. Err… tak perlu komen sebab kita malas nak jawab…. not feeling friendly right now.

Categories: kehidupan Tags: , ,
  1. June 24, 2010 at 12:36 pm

    huhuhu.. sudah terlepas satu komen dari maza. huhuhu

    bagi ahli nujum yg belum berapa nak pass exam ini, barangkali itulah nikmat dan hikmat dari mukjizat al quran, dan amalan2 soleh…

    maza ucapkan tahniah pada ayah tie..
    semoga yang baik-baik adalah untuk anda..
    dan yg terbaik adalah datang dari-Nya…

    ameennnn….

  2. June 24, 2010 at 1:21 pm

    mmg kita tak tahu dan tak jangka mukjizat al-quran… i believe in miracle

    maksu baca postings di bawah tu, sabar dan doa sentiasa, kekadang terasa macam kita ada masalah serupa pula….😦

    take care ya tie

  3. June 24, 2010 at 4:38 pm

    kak tie..rasa sayu sangat..seronoknya dapat mimpi macam tuh…tak dapt bayangkan betapa indahnya…itu anugerah Allah…
    semoga rahmat Allah selalu bersama kita….

    • June 24, 2010 at 8:38 pm

      Subhanallah, bukan senang nak capai 1 juz sehari, ayah Kak Tie berjaya lakukan dan sembuh..wahhh.
      Mimpi tu memang syahdu.

  4. June 25, 2010 at 1:56 pm

    Petanda baik, KakTie…Setiap kita ada mula & akhir kita. Bersedia saja. Moga kita semua meneladani (sesiapa jua) yg baik dari contoh yg depan mata. Melainkan kita memang sudah lebih baik daripada datang menasihat atau mengilhamkannya. InsyaAllah.

  5. June 25, 2010 at 9:04 pm

    k tie,

    amalkan selalu… jiwa kan tenang… ada surah2 tertentu untuk setiap penyakit… yang pasti sentiasa kosongkan selalu minda kita yang negetif dan terbitkan iron-iron positif… kita pasti temui jawabannya…. hanya kita dan Dia yang tahu pencarian kita sebenar…

  6. nahmy
    June 26, 2010 at 10:11 am

    well…he’s ain’t heavy, he’s your father

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: