Home > buah, Pengetahuan, tumbuhan > Roselle

Roselle

Dulu Tie ada beritahu nak tunjukkan bagaimana nak proses buah roselle ni, kan…. Okaylah, mula-mula kena dapatkan buah roselle dulu.

.

.

Inilah buah roselle pemberian seorang kenalan. Warna merahnya cantik, err….. boleh lah tenyeh di bibir kalau kehabisan lipstick!!

.

.

.

Kita ambil kelopaknya sahaja dan rebus dengan air dan gula……

.

.

.

Isi buah rosselle ni dibuang.

.

.

.

Setelah syrup roselle tu memekat, sejukkanlah dan tapis untuk mendapatkan cordial roselle seperti di bawah…

.

.

.

Hmm……. Bubuh air batu, dan minumlah ketika cuaca panas ni. Memang menyejukkan badan !!

Rasanya ? Macam blackcurrant je…… (sebenarnya ejaan roselle tu salah, hanya ada 1 ‘s’ je..)

.

.

.

.

Hampas dari (kelopak roselle yang tertinggal dalam penapis tu) di kisar halus dan jadilah…

.

.

.

.

.

Jeng…jeng….jeng……

.

.

.

.

Jem Rosselle mokcik Tie, ekekeke………… Sungguh berkhasiat dan tiada bahan pengawet !!! Muuaaaaahhhh…… !!! Err…… jari ni gatai nak ketuk ‘s’ 2 kali laa… hihi….

.

.

~ Oh ya… abang beritahu, yang minuman Roselle sekarang dah jadi minuman rasmi Negeri Terengganu. Uwaaa… bagus tu!! Dan, Roselle mengandungi agen anti-penuaan. Lepas ni kulit mokcik akan lebih tegang dan comel ! Jangan jeles……hihihihi………..😆

Perhatian : Kedua-dua jenis produk ini Kayteeze Rosselle Juice dan Kayteeze Jem Rosselle belum lagi ada di pasaran, waaakakaa………..

  1. May 4, 2010 at 11:34 am

    wah..pandainya kak tie..nak sikit..hahaha

    • Tie
      May 4, 2010 at 11:44 am

      Hihi…. suka bila orang puji, ekekeke………..😛
      .
      .
      .
      Sebenarnya inilah first time kak tie buat jus dan jem… biasa rembat dari supermarket je, hihi…

  2. May 4, 2010 at 11:41 am

    buat sendiri? wow!!! boleh jadik usahawan ni!!!!

    • Tie
      May 4, 2010 at 11:45 am

      Alaa… mak su, senang je. Pejam mata pun jadik!

  3. May 4, 2010 at 12:08 pm

    perkhh.. baru aje nak order huhuhu….erk tapi boleh dapatkan sampel kan? hehehhe

    terasa nak mencuba lah pulak..

    • Tie
      May 4, 2010 at 6:09 pm

      Sampel ? hehe.. Tie buat sikit je, sebab buahnya orang beri.

  4. ima
    May 4, 2010 at 3:20 pm

    wahhhh kak tie…pandainya proses jem dan cordial…bila akan berada dipasaran ni…nak lah gak agar kulit ima makin menegang…macam kak tie tu…hahaha

    • Tie
      May 4, 2010 at 6:10 pm

      Ima, dulu kak tie ada nampak orang tanam pokok ni di selising.. tapi sekarang dah tak de lagi laa… sayang lak. Kak tie nak start tanam keliling rumah atap biru tu. Cuma kena semai dulu, sekarang ni pulak musim kemarau.

  5. May 4, 2010 at 3:27 pm

    anti penuaan?? err.. awet muda??

    k… nak order Kayteeze Rosselle Juice 5 dozen dan Kayteeze Jem Rosselle 12 dozen

    .
    .

    esok angie ambik eh..😀

    errr… belum ada di pasaran ke?? alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa😛😛😛

    pertama kali tgk rupa roselle ni… jelita gak😀

    • Tie
      May 4, 2010 at 6:12 pm

      Amboi… tamaknya:mrgreen:
      .
      .
      Err… Angie dah tua ke ni ? waaakakaa……..
      .
      .
      Jangan marah, kang mama lastik dengan buah roselle baru tahu, ekekeke…..😆

  6. May 4, 2010 at 3:40 pm

    salam tie..masa muda2 dulu ada kawan beri benih roselle ni , senag tumbuh,sedap dibuat minuman n jem…tie tanamlah bila dah banyak bolehlah diberi paada makcik diKK ni..hehw

    • Tie
      May 4, 2010 at 6:13 pm

      Memang nak tanam, benih tu dah beri kat MIL untuk disemai. Nanti bila dah berbuah bolehlah kita beraya dengan roselle, hihi..

  7. May 4, 2010 at 4:05 pm

    ingatkan rebus dengan isinya sekali, rupanya hanya kelopak digunakan.

    • Tie
      May 4, 2010 at 6:13 pm

      Haa… dulu pun kak tie ingat gitu. Rupanya isinya tak diguna langsung.

  8. May 4, 2010 at 4:06 pm

    ingatkan isinya tu berguna utk buat jus jugak.

    • Tie
      May 4, 2010 at 6:14 pm

      Isinya dilempar je, ekekeke……..

  9. May 4, 2010 at 4:09 pm

    salam kak tie…
    dulu kawan saya pun suka buat jus rosalle..sbb keliling umah dia banyak pokok rosalle…sedap..mmg sedap…asli lagik..tu yg lagi ummmmphhh!!

    • Tie
      May 4, 2010 at 6:14 pm

      Betul betul !

      Pokok ni senang nak idup. Kak tie dah tak sabor-sabor nak tunggu ia membesar😛

  10. May 4, 2010 at 5:10 pm

    nak order jus 10 botol.. and jem 2 katon.. hahaha…
    usahawanita baru akan muncul.. yee haaaa…
    go kak tie go!!… hihihi….

    • Tie
      May 4, 2010 at 6:15 pm

      Aderk !

      Sekarang ni pucuk roselle pun tak nampak, hihi… Tunggulah Tiny ooii..!!

  11. May 4, 2010 at 5:55 pm

    Kak Tie,
    warna merah yang menarik perhatian..

    sedap je rosselle tue. (double ‘s’ nampak anggun dan bergaya)
    hahaha..

    • Tie
      May 4, 2010 at 6:16 pm

      Warnanya cantik, Pearls…. Masa buat sirapnya pun dah merah-merah tangan kak tie, hehe…

  12. DrSinga
    May 4, 2010 at 6:58 pm

    meh..
    pos sikit ke jalan klang lama ni…
    kita nak awet muda gak..🙂

    • Tie
      May 4, 2010 at 9:46 pm

      Eh…. mana boleh.

      Kita nak awet muda sorang je, ekekeke……..

      ~ Gurau je Dr…. hihi…😛

  13. May 4, 2010 at 9:16 pm

    la,ingt dh ada di pasaran..baru nk beli satu..kekekeke…sedap sungguh nmpknya…geram tgk,berkilat merah..roselle tu tanam ya kak tie?

    • Tie
      May 4, 2010 at 9:49 pm

      Dah lama ada dijual… cuma jenama lain laa… haha…

      Pokoknya macam pokok bunga raya, kira kaum kerabat dia jugak. Dulu ada ditanam di selising ni, kak tie tengok macam ladang. Tapi sekarang ni macam dah kurang je… agaknya tak pandai nak pasarkan. Kak tie ni baru je nak semai benihnya. Nanti bila dah membiak, boleh gak kak tie niaga kecil-kecilan, hehe….

  14. May 4, 2010 at 10:15 pm

    Salam Akak Tie…..

    Uwaaaaaaaa…..rosselle gitu !!!

    Akak ni saje je tau……..tayang kat Mama Aqif yg tgh bawa adik Aqif ni.
    Kempunan nanti…….

    Takpe……Babah Aqif nak belanja minum ABC spesel besok petang. Dah byk hari dok minta ABC Spesel……..

    🙂

    • Tie
      May 5, 2010 at 8:01 am

      Salam Zyma,

      ABC ?

      Uwaaa…….. kak tie nak gak!

      Tapi nak kena tunggu hilang sakit gigi ni… huhu…

      • May 7, 2010 at 12:39 pm

        uiks.. gigi palsu pun boleh sakit juga ke?

        kuikuikui….

        • Tie
          June 16, 2010 at 11:55 am

          OOiiitt !

          Kita pulas telinga tu baru tau !!

  15. May 4, 2010 at 10:20 pm

    ada bakat terpendam menjadi usahawan berjaya ni. Patutle bibir orang Ganu merah-merah sekarang ni ye…

    • Tie
      May 5, 2010 at 8:02 am

      Hihihi…. sekarang ni bolehlah dapat rasa minum air Roselle kalau hadir dalam majlis rasmi anjuran Negeri Terengganu.

  16. May 4, 2010 at 10:43 pm

    wow.. ini sudah teramat bagus. Tapoi nak kena cari roselle lah pulak.

    • Tie
      May 5, 2010 at 8:03 am

      Kat hypermarket pun ada kot, tapi yang dah siap jadi jus dan jem laa…😛

  17. May 4, 2010 at 10:43 pm

    eh.. apa plak tapoi. Tapi….

    • Tie
      May 5, 2010 at 8:03 am

      Laa… Tie ingat tapoi tu bahasa baru, ekekeke…….

  18. May 4, 2010 at 10:57 pm

    k tiee…tank kayuuu manyak2 dongg..
    nekpp pon berjinak2 gan miss roselle nihh..ahaks
    sampai ler dah layuu mokcikk oiii..huwaaaaa
    x tau mcm maner nak uruskan si roselle nih..kahkahkahh
    cayangggggggggggggg mokcikk!!

    errr pos ler jem tuh!! uhuh :)~~~~

    • Tie
      May 5, 2010 at 8:04 am

      Ni mesti gara-gara layan citer korean sampai lupa nak siram si roselle tu, hihihi…
      .
      .
      .
      Nak pos macam mana ? Kita nak habiskan… nak cepat muda !:mrgreen:

  19. May 4, 2010 at 11:32 pm

    kononnya ayaq roselle boleh balance kan tekanan darah🙂 baguih tu Kak Tie hehe

    • Tie
      May 5, 2010 at 8:05 am

      Haa… kak tie minum setiap hari ni.😆

  20. May 4, 2010 at 11:46 pm

    Bagus bagus. Buat syrap merah sendiri. Kat rumah pun nenek buat syrup merah guna roselle and buah naga.. sbb yang beli kat luar tu (syrup biasa) tak baik untuk buah pinggang..

    ps. hello kak tie😀

    • Tie
      May 5, 2010 at 8:07 am

      Nono… kak tie ingat nono dah pergi nyorok kat mana entah, baru nampak batang idung (gambor tu laa…). Ooo… rajin nenek Nono, ekk…. buah naga kat sini mahal laa.. Kalau nak tanam pun leceh sikit sebab nanti time musim hujan ia jadi kembang lak, hihi…

      • May 6, 2010 at 2:16 pm

        Hehe. Dia buat macam tu sbb nak kitorang sihat dan kuat!

        ps. Kak Tie org tak tau nak menulis apa.. Tu la menyepi tu -.-

  21. May 4, 2010 at 11:50 pm

    ooo isi dia mmg xleh buat apa2 ke?
    first time tgk.. kagum hehe

    • Tie
      May 5, 2010 at 8:08 am

      Ambil kelopak je. Isinya tak guna langsung, hihi..

  22. May 5, 2010 at 10:19 am

    Salam.

    Tie. Ada FB ?
    Apa emel Tie ?

    Emel Abang long – safmi_80@yahoo.com

    TERIMA KASIH

  23. May 5, 2010 at 10:35 am

    Wow, nice color!!! Mana leh dpt roselle nih kak?? tak pernah jumpa pun kat hyper/supermarkets..:)

    • Tie
      May 5, 2010 at 10:39 am

      Biasa dijual dalam bentuk cordial atau juice… Tapi tak banyak. Cuba google, mana tahu ada dijual online.

  24. zareda
    May 5, 2010 at 12:18 pm

    dulu zar ada tanam roselle ni kat rumah, buah dia besar besar penumbuk cik ika.. bes merah menyala tapi tak pernah amik pun, org lalu lalang mesti berhenti tengok buah roselle yang meranum tu.. heheh

    • Tie
      May 5, 2010 at 2:42 pm

      Ish.. sayangnya Zar. Kalau buat jus pun okay.. simpan dalam peti ais, balik kerja terus minum!

  25. May 5, 2010 at 12:28 pm

    percubaan yg baguslah tie.

    zue selalu beli kat HPA je…

    • Tie
      May 5, 2010 at 3:03 pm

      Oh ye ke ? Mahal, kan…?

  26. May 5, 2010 at 12:33 pm

    sungguh rajin,

    salamm,

    • Tie
      May 5, 2010 at 3:04 pm

      Dah minat…

  27. May 5, 2010 at 1:02 pm

    Tie… hoi sedap betul nampaknya juice dan juga jem tuh!… kalau buat business mesti laku nih!… nak order sepuluh botol boleh tak?… Nekcun pun nak amalkan minum juice roselle tuh… nak tegangkan mana-mana kulit yang dah kendur!… hehehe…

    • Tie
      May 5, 2010 at 3:05 pm

      Nekcun, carilah kat booth-booth barangan tempatan… ada kot.

  28. May 5, 2010 at 1:59 pm

    rajin kak tie….logo pun menarik.
    boleh niaga online…mesti laris.

    • Tie
      May 5, 2010 at 3:05 pm

      Kak tie memang suka rasanya, sebab tu bersemangat buat sendiri, hihi..

  29. May 5, 2010 at 9:14 pm

    Dalam peti ais ckLah masih ada stok jus rosselle, jem rosselle dan jeruk rosselle. Orang pergi Canmeron sibuk beli produk strawberry….kami borong rosselle…anak2 tak gemar stroberi.
    🙂

    • Tie
      May 6, 2010 at 6:41 pm

      Ooo.. bagus tu. Tak lama lagi anak-anak murid ckLah mesti dapat rasakan keremajaan ckLah , hihihi….

  30. May 5, 2010 at 10:12 pm

    kak tie dh pos da…hope akan smpi dlm masa 10 ari,nanti ckp tau

    • Tie
      May 6, 2010 at 6:42 pm

      Okay ct ! Nanti bila sampai kak tie pukul gendang satu dunia, ekekeke……

  31. May 6, 2010 at 12:01 am

    syabas kak tie! nanti bleh sponsor jem roselle tu utk buat pie roselle!
    ehem, kak tie nak ju buat pie muka apa lak? hehe~

    **dah try buat pakai tudung-oh, sgt tak cantek ;p

    • Tie
      May 6, 2010 at 6:45 pm

      Pie roselle ?

      Hmm… mesti sedap! Tunggu pokok roselle kak tie berbuah dulu, ekk!

      Muka pie ? Cuba buat rupa iron man lak , hehehe….

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: