Home > tumbuhan > Jalan-jalan di Gerdong part2

Jalan-jalan di Gerdong part2

Ni pulak anak pokok belimbing buluh. Sebenarnya banyak lagi Tie rembat dari rumahnya, hihi.. termasuk buah-buah roselle (dia yang nak beri), anak pokok asam gelugor, anak pokok rose carnation, pokok limau purut, dan lain-lain. Lupa nak snap gambar. Kesemuanya kami dah hantar ke rumah atap biru di Kelantan.

.

.

Bolehlah tanam di rumah atap biru tu… senang nak masak gulai, buat sambal dan banyak lagi resepi guna belimbing buluh ni, hehe..

.

.

.

Mini gardennya yang comel😛

.

.

Bunga ni harum betul baunya…. Dia beri sepokok dan beberapa keratan untuk di semai… Suka sangat !!

.

.

White Hibiscus yang menarik.

.

.

.

Dan akhir sekali dia beri beberapa butir biji benih roselle untuk disemai. (teringat cerita Jack and the beanstalk la pulak.) Err….. kalau betul-betul tumbuh beanstalk gergasi tu, larat ke mokcik ni panjat dan bawa lari telur emas tu, ekk ?? Uwaaa……………

.

.

~ Entri akan datang….. tentang kemarau di Selising.

  1. gerau
    April 30, 2010 at 7:44 am

    wah, bestnya dapat tanam pokok-pokok tu….tapi kita suka tengok pokok cili kat bawah tu…dapat makan segar-segar ngan nasi lauk ikan pekasam ke…ada sambal telur lak…adoiii…….

    • Tie
      April 30, 2010 at 7:48 am

      Alamak! Kita dah berair mulut ni , uwaaaaa………….

  2. April 30, 2010 at 7:56 am

    Salam Akak Tie….

    Jarang sekali sy dpt tgk white hibiscus. Cantik la…..besar lak tu kelopak dia.
    🙂

    • Tie
      April 30, 2010 at 10:13 am

      Tu laa… kak tie pun dah lama tak tengok hibiscus putih ni..

  3. April 30, 2010 at 9:38 am

    k tie,

    bestnyer berkebun kan….. waaa seronok lar k tie menghias atap biru. sy tumpang seronok lak rasanya ni… bunga roselle tu memang ramai dah suka tanam… rimbun pokoknya… k tie menaikkan semangat sy ni. x sabar nak intai belakang rumah lak..

    • Tie
      April 30, 2010 at 10:13 am

      Haa… cepat-cepatlah cari cangkul tu. Nanti boleh tepek gambor di blog, ekk.

  4. April 30, 2010 at 10:02 am

    jus roselle mahal skang ni.

    • Tie
      April 30, 2010 at 10:14 am

      Sekarang ni apa-apa pun mahal. Cuba tanam sepokok dua.. senang nak jaga pun. Nanti boleh buat jus sendiri.

  5. ima
    April 30, 2010 at 10:37 am

    salam kak tie…wahhh kak tie kali ni lagi cantik…tang bunga rose tu,pink colour lagi…suka sgt..

    • Tie
      April 30, 2010 at 4:29 pm

      Err…. kak tie cantik ??? Ekekekeke……..:mrgreen:

  6. April 30, 2010 at 11:04 am

    hijaukan bumi ye Tie.. hehehe… bunga raya putih tu elok sgt ditanam..mmg nmpk mcm pupus..dah tak ramai yg tanam

    anak demam je capai daun….ramas2 pupur kt kepala anak..susutkan suhu badan

    • Tie
      April 30, 2010 at 4:31 pm

      Betul tu. Nanti nak cari beberapa species bunga raya yang pelbagai warna . Kat ganu ni ada juga jumpa yang warna oren, peach dan yang jenis kenit kuncup!

  7. DrSinga
    April 30, 2010 at 11:20 am

    wahhhh…
    pokok telor pun ada!!!!🙂

    • Tie
      April 30, 2010 at 4:31 pm

      Waaakakakaa………. itu yang paling payah nak cari !!😛

  8. April 30, 2010 at 11:47 am

    tengok tanah kebun tu subur betul, patut pokok seronok dan serba menjadi. Errr…benih roselle tu boleh pos kat kita sket🙂

    • Tie
      April 30, 2010 at 4:32 pm

      Alamak !

      Benih tu Tie dah bagi mentua untuk semaikan .. (menantu mithali, katakan… :P)

  9. April 30, 2010 at 2:21 pm

    nanti bila akak dh tanam, dh tumbuh pokok dan buahnya, buleh buat jem dan air.. pastu tunjuk la cara membuatnya kat sini.. (uish.. lama laagiii ler tuh nk tunggu.. kehkehkeh)

    • Tie
      April 30, 2010 at 4:33 pm

      Haaa…… kalau nak tunggu macam tu tentu berjanggut Tiny ooii..!!
      .
      .
      .
      Tak per… kak tie ada sediakan entry khas cara nak buat jus dan jem ni.. tunggu…!!

  10. April 30, 2010 at 2:24 pm

    salam tie. Belimbing buluh tu sedap dicampur dengan sambal udang. Kadang2 kakpah campur jugak dengan daging salai masak lemak cili padi. Memang umph..

    • Tie
      April 30, 2010 at 4:34 pm

      Adoi laa…. inilah yang tak tahan bila sebut bab-bab makan ni… ish ish ..!!

  11. April 30, 2010 at 4:57 pm

    alahai tie rajin nya nak tanam mcm2 jenis pokok…mmg seronok klu berhasil nanti.
    tgn zue panas..klu tanam apa2 jenis pokok akhirnya mati juga. ni yg sedihnya..pokok plastik gamaknya.

    • Tie
      May 1, 2010 at 5:59 pm

      Kak Zue, Tie bukannya rajin, tapi suka tengok pokok-pokok ni, terutama bila membesar dengan air tangan sendiri.

  12. May 1, 2010 at 7:00 am

    Salam Kak Tie,
    Kak tie apa khabar?
    Suke nye tengok bunga ros pink tue… cantik sangat kaler dia..🙂
    Kite ada komen kat entri black and white tue..tp tak masuk ek?

    • Tie
      May 1, 2010 at 6:00 pm

      Baunya wangilah Ijan.. kak tie nak tanam, nanti bila berbunga harum semerbaklah laman kak tie nanti, hehe.. dah beranganlah pulak.
      .
      .
      .
      Entri black and white tu kak tie dah jawab pun.. jangan bimbang, kekadang termasuk dlm kotak spam..

  13. May 1, 2010 at 7:52 am

    Selamat meneruskan generasi pokok2 tu….

    • Tie
      May 1, 2010 at 6:01 pm

      Harap-harap berjaya laa… hehe..

  14. May 1, 2010 at 12:47 pm

    kak tie!!! sha nak jugak tuh…bestnye bunga tuh…bestnyeeee!!! (ros ke kak tie? kaler dia cantik betul)

    • Tie
      May 1, 2010 at 6:02 pm

      Memang jenis rose, mungkin kacukan dengan carnation. Cantik dan wangi !

  15. cpj
    May 2, 2010 at 10:35 am

    Berbudi kepada tanah sudah tentu mendapat balasannya.Macam2 balasan baik kita dapat.Menyejukkan mata yang melihat & lembutkan hati, dapat makan buah & petik bunga yang cantik, udara yang bersih dan pemandangan yang indah.Yang penting sekali, seekor ulat yang makan daun atau seekor serangga yang hidup di atasnya saja dapat menyumbang pahala kepada sipenanamnya.Jadi Jom lestarikan alam…

    • Tie
      May 3, 2010 at 12:16 pm

      Ish… kak tie dah tak sabar-sabar nak pindah ke rumah sendiri di kampung. Sekarang ni nak bercucuk tanam pun tak seronok sebab nak harapkan orang lain jaga nanti.. tak suka menyusahkan orang.

  16. May 2, 2010 at 9:13 pm

    salam tie..baru jumpa blog tie ni..cantiklah pokok ros n bunga raya tu..rasa nak juga benih roselle tu..mana dapat ya..

    • Tie
      May 3, 2010 at 12:18 pm

      Salam makcik, Benih roselle tu sahabat yang beri. Itu pun Tie dah beri kat mentua untuk disemaikan di rumah kampung… Cubalah ke nurseri, boleh tanya tentang pokok roselle ni.

  17. sya
    May 2, 2010 at 11:56 pm

    salam kak tie..
    adoi, nape tah. baru tengok anak pokok belimbing buluh je, terus kecur air liur saya ni.. teringat zaman kecik2, suka betul panjat pokok belimbing buluh. saje buat main.. hehe

    • Tie
      May 3, 2010 at 12:19 pm

      Haha.. baru tengok pokok dah kecur, ya, hehehe….

      Panjat pokok belimbing ? Oo… samalah dengan kak tie, dulu suka panjat pokok. Pastu terjerit-jerit kena ketip semut!😛

  18. May 3, 2010 at 11:41 am

    Bunga yg harum tu mawar kan..wahh!! saya pun suke sgt..mengidam nak makan jambu mawar tapi dapat hidu bau mawar pun jadik..

    saya tak nampaklah biji benih tu..nampak tapak tangan kak tie je muahahahahaha!!!!

    • Tie
      May 3, 2010 at 12:19 pm

      Haa…? Tak nampak ? Ni mesti tak mandi pagi !! Waaakakakaa……….

  19. May 3, 2010 at 11:47 am

    perkhhh!!! melihatkan tapak tangan itu, dan menurut firasat falsampah entah apa2 entah maza ini. hehehhehe… umur tuan punya tangan akan panjang.. dan dimurahkan rezeki.. dengan syarat, hantarkan masakan sedap2 kat maza.. hehehhe

    • Tie
      May 3, 2010 at 12:39 pm

      Amboi…. jadi tukang telek pulak pokcik nih! hihi…
      .
      .
      Mehlah sini, hari ni Tie masak dalca, hehe…

  20. May 3, 2010 at 12:36 pm

    Rajin mok cik menyenap gambar tumbuh-tumbuhan ya?🙂

    • Tie
      May 3, 2010 at 12:47 pm

      Dah minat, hehe…

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: