Home > tumbuhan > Jalan ke Gerdong

Jalan ke Gerdong

Abang kita dah balik, hehe…. Beberapa hari yang lepas kami ke rumah kenalan abang. Dia  ingin memberi kami anak pokok belimbing buluh. Rasa seronok melihat pokok-pokok di keliling rumahnya. Beliau suami isteri sememangnya minat bercucuk tanam ni…

Antara yang dapat Tie snap foto-fotonya…….

.
.

Lada besar sedang meriah berbuah
.
.
.

Bunga Telang, pewarna asli (biru) untuk nasi kerabu.
.
.
.

Pokok Roselle, nanti Tie akan tunjukkan cara nak buat jus dan jemnya, ok…..

.

.

Lada Solok, dibiarkan masak untuk mendapatkan biji benih supaya dapat disemai…
.
.
.

Okaylah… nanti kita sambung lagi. :mrgreen:

  1. ima
    April 29, 2010 at 7:56 am

    salam kak tie…pagi2 dah dtg umah kak tie…lama gak tak nampak kaktie,rupanya gi jalan2 dgn abe ye…wahhh bestnya kak tie dpt tengok tanaman2 tu…dah lama betul ima tak tengok pokok2 cili tu…cantik dan subur.

    • Tie
      April 29, 2010 at 11:25 am

      Kak tie bertapa kejap, hihi… sambil makan angin!

      Ima, senang je tanam cili tu, guna biji dari lada kering. Dulu kak tie pernah tanam, dalam pasu, ekekeke…..

  2. April 29, 2010 at 7:59 am

    Salam Akak Tie…..

    Akak sihat ke??

    Ooooo, patutlah lama m`hilangkan diri. Ghupernya Akak pegi skodeng kebun org ye…
    Meh sini nak cubit pipi gebu Akak Tie nihhhh……

    Byk pokok yg kenalan suami Akak tanam……bagus2. Dapat m`jana pendapatan secara tak langsung.

    🙂

    • Tie
      April 29, 2010 at 11:26 am

      Adoi.. sakit..sakit..!!

      Ooo.. memang penuh keliling rumahnya ditanam, dalam polybag je. Kak tie nak tiru dia, tak payah penat mencangkul. Lagipun senang nak jaga, hehe…

  3. April 29, 2010 at 8:05 am

    Morning Tie..wahhh dh lepas rindu ngan cik abang yaa..
    heee..tengukkan gambar pokok-pokok ni..teringat kat kebun comel i…

    • Tie
      April 29, 2010 at 11:27 am

      Sally, dah meriah berbuah ke pokok-pokok di kebun comel tu ? Tepeklah gambor kat blog tu ? Kita nak tengok gak!

  4. April 29, 2010 at 9:47 am

    k tie,

    geramnye tengok pokok2 yg meriah berbuah……. belimbing buluh..sedapnya dibuat gulai ngan ikan kembung….nyum nyum..

    • Tie
      April 29, 2010 at 11:28 am

      Anak pokok tu belum disemai lagi. Sekarang ni tak de siapa nak tolong tengokkan.. mintak tolong adik ipar siramkan je.. di kampung tu.

  5. April 29, 2010 at 10:02 am

    lada solok ngan lada biasa berbeza ke? selalu beli solok kat pasar malam dorang guna cili hijau biasa je.

    • Tie
      April 29, 2010 at 11:31 am

      Oh, memang ada bezanya. Kulit lada solok lebih nipis, rangup ketika mentah dan liat sikit bila dah masak, kepedasannya taham extreme (kalau pedas), dan jika nasib baik, dapat yang tak pedas langsung… macam lada bangala lak. Warnanya hijau muda dan gemuk sikit, hehe…

      Kalau buat solok lada guna cili biasa, tak best laa.. tapi kalau dah tak de, nak buat camna, ekk.

  6. DrSinga
    April 29, 2010 at 12:11 pm

    lada besar tu je kita pernah nampak…
    tenkiu ajar yang lain2 tu..🙂

    • Tie
      April 29, 2010 at 4:24 pm

      Ehehehe…… Tie tepek gambor di sini buat kenangan je. Esok-esok boleh imbau semula…

  7. April 29, 2010 at 3:27 pm

    aiseh, tiba-tiba rasa nak makan nasi dagang (faberet Jue nih! ahaks~). Nak rasa yang Kak Tie masak le, ada peluang?😀

    **Ayah saya tangan sejuk-tanam apa pun menjadi aje. Anaknya tangan panas, hati panas, suka air panas. Huhu~ panas, panas.. ngeh3x

    • Tie
      April 29, 2010 at 4:26 pm

      Kak tie tak berapa pandai buat nasi dagang ni. Lama tak buat. Tapi, nasi dagang ganu memang best. Kuah gulainya, hmmm… yum yum!
      .
      .
      Kak tie pulak, bolehlah nak cucuk tanam tu. Kekadang timbul, kekadang tak muncul-muncul pucuknya, hihi…

  8. April 29, 2010 at 4:07 pm

    Tie….yang bunga talang tu, serius, ckLah baru tau…..Rasa macam selalu nampak, tapi tak tau biru nasi kerabu tu dari situ. Lain kali bolehlah buat…t kasih!

    • Tie
      April 29, 2010 at 4:28 pm

      Bunga telang tu memang dibuat food coloring. Dalam kuih atau apa-apa makanan. Kalau nak tengok jelas, google je.. Ada orang keringkannya, pastu simpan.

  9. April 29, 2010 at 5:33 pm

    As salam kak tie

    bunga telang OH bunga telang….sedap sgt buh lam nasi kerabu kan…terkenang masa kecik duk ramas2 bunga ni..

    kak tie..sonok tgk tanaman ni,saya punya tamanan di bekukan sebab nk pindah umh.

    nanti saya cuba upload koleksi mknan mcm kak tie minta tuh

    • Tie
      April 30, 2010 at 7:12 am

      Tu la… seronok bercucuk tanam ni. Kak tie dah dapat benihnya, nanti nak semai di tepi pagar .
      .
      .
      Haaa…. kak tie suka tengok gambar2 makanan ni.. hihi…

  10. April 29, 2010 at 10:20 pm

    Salam Tie…
    Bestnya dapat bercucuk tanam macam ni.
    Rancangan bumi hijau yang berwarna-warni dengan sayur-sayuran.

    • Tie
      April 30, 2010 at 7:13 am

      Salam kak long… bercucuk tanam ni boleh dijadikan satu terapi gak!

  11. syayassir
    April 29, 2010 at 11:21 pm

    oooooooooooooooo…
    baru lah saya tahu rupa bunga untuk buat nasi kerabu tu….
    biasa tengok, tapi tak tahu itu bunga telang… hehehe

    kak tie, nak nasi kerabu…😛

    • Tie
      April 30, 2010 at 7:14 am

      Amboi… kak tie sendiri dah terliur sebab tengok orang masak nasi kerabu di TV tadi. Tapi, biasanya orang di bandar guna pewarna biru je.. mana nak cari bunga telang tu. Kalau yang berniaga lagilah berbotol-botol pewarna digunakan, hihii…

  12. May 3, 2010 at 11:49 am

    nice pictures tie.. great and very clear ones.. hehehhe

    maza suka gambar ladak solok tu..
    rasanya maung sikit.. ah! maza pun dah lupa mcm rasanya sebenarnya. hehhehe

    • Tie
      May 3, 2010 at 12:36 pm

      Cuaca tersangatlah panas, tika tu. Nak bukak mata pun susah.
      .
      .
      Lada solok tu boleh gak dibuat jeruk. Tie ni sejak dapat kekasih dari kelate baru kenal lada solok. Kat Johor mana ada, hehehe…

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: