Home > kehidupan > Black and White

Black and White

Satu malam, kami (mama dan wanie)  belek-belek gambar-gambar mama dan ayahnya . Tetiba budak tu bersuara, ” Mama, memang gitu ke orang kahwin ? …… putih dan hitam ? “

Err….. mama tak tahu nak jawab apa. Hanya senyum je, hihi…………

Kalian faham tak soalan dia tu ? Aaaaa………..?  Tak faham…?

Dia perhatikan ramai orang-orang di sekelilingnya punya pasangan yang agak ketara  perbezaan warna kulit. Malah tok-tok  dia pun gitu, sorang putih, sorang gelap (nak kata itam kang ada pulak yang kecik ati). Mama dan ayahnya lebih kurang pun… (mama cerah sebab duduk sebelah ayah yang sedikit dark). Jadi, nampaklah  contrast ! Kalau tak, mama ni kelabu asap je, hihihi…

.

.

.

.

.

Ni gambor mak dan ayah Tie…. Mak memang putih, macam chinese.

.

.

Kalian macam mana ? Macam Tie ke ? 😆

.

.

~ Err….. Jangan pulak ada yang tersinggung pasal warna kulit ni. Kang  Tie pulas telinga tu!!:mrgreen:

  1. DrSinga
    April 21, 2010 at 9:39 am

    lighting tak sekata tuu…🙂

    • Tie
      April 21, 2010 at 11:09 am

      Ooo…. gitu pulak, ekk !:mrgreen:

  2. April 21, 2010 at 9:49 am

    huhu..Ezan pun same mcm k’tie..Ezan gelap hubby putih
    black n white😛

    • Tie
      April 21, 2010 at 11:10 am

      Betul ke ni ?

      Kaktie tengok sama comel je, hihihi.. jangan tipu laa…😆

  3. April 21, 2010 at 10:21 am

    mak ngan ayah saya sama gelap😛 secocok.

    • Tie
      April 21, 2010 at 11:10 am

      Alhamdulillah… syukur!!

  4. April 21, 2010 at 10:22 am

    kaktie,komen diatas tu milik saya, bukan kts tau,ehehehehe.

    • Tie
      April 21, 2010 at 11:11 am

      Errk ! Kamu dua orang ni selalu buat kak tie keliru ! Adoi laa….

  5. kaktiny
    April 21, 2010 at 10:23 am

    kita serupaaaa… kita serupaaa… (mcm lagu headwind plaks.. hihihi)..

    masa ambil gambar kat studio (6 tawon duluuu..), cina kedai tu ckp, “I touch up skit itu gambar ur husband, bagi sama warna” – hikhikhikhik..

    pastu skrg bila tgk gambar kawen yg tergantung kat dinding.. anak tanya “ibu, naper abah dh tak putih macam ni (sambil tunjuk gambar..)”.. kehkehkehkeh..

    warghkahkahkah..

    Opsss…
    (balik nanti kena mintak ampun kat hubby, sbbb baieeekk punya gelakkan dia kat sini.. hahaha(..

    • Tie
      April 21, 2010 at 11:13 am

      Laa… sampai gitu sekali tokey tu buat ? Dasatnya…
      .
      .
      Tapi, kelakor lak bila anak Tiny tanya gitu, ekk.. Mesti dia confuse betul! Hihi…
      .
      .
      Amboi.. ketawa benor.. kang jangan lupa bagi upah lebih sikit, uwaaaa……

  6. April 21, 2010 at 11:58 am

    hehehe, soalan yg jujur, dan jawapannya adalah, different and yet, the same

    • Tie
      April 21, 2010 at 4:40 pm

      Ada ke gitu ?:mrgreen:

  7. April 21, 2010 at 2:30 pm

    comeynya kak tie gambar mak ayah tu,nmpk moden

    • Tie
      April 21, 2010 at 4:41 pm

      Itu stail orang dulu-dulu.. hehe…

  8. April 21, 2010 at 3:17 pm

    salam kak tie.
    kalau ummi dengan ayah, lebih kurang je, sawo matang tapi kalau kakchik dgn cik abe mmg ketara hehe. Allah buat tu sudah cantik, saling melengkapi.

    p/s: kak tie, ada award untuk kak tie

    • Tie
      April 21, 2010 at 4:42 pm

      Alhamdulillah… memang itu jodoh kita, kan..🙂

      Nanti kak tie kutip award tu. Mekasih kakchik!

  9. April 21, 2010 at 4:31 pm

    kaktie,
    terasa.. i itam yu!!

    • Tie
      April 21, 2010 at 4:43 pm

      Uwaaaaa……. terkejut kak tie !!
      .
      .
      Err… kalau kak tie upah kopok nak tak ? Tapi kena pulas telinga dulu, ekekeke……

  10. April 21, 2010 at 5:14 pm

    ayah byk campur dgn arab la, belanda la, x sure apa lg. adik beradik lelaki masa lahir semua mcm mat saleh-sgt putih & rambut pun blonde (skang dah kurang sket). arwah mak kulit cerah melayu & ada campur gak sbb mak nenek mmg ori dr China (x ingat sgt). anaknya ni: saya la tu, gelap je kak tie (masa kecik dulu adik2 slalu kutuk ckp sy anak angkat org India sbb paling gelap~ huhu). tp biasa le-gangster tak mudah terasa, kasi sepak je. haha.

    • Tie
      April 29, 2010 at 7:13 am

      Waaakakaa……… seronok gak sesekali jadi gangster !
      .
      .
      .
      Teringin nak sepak orang juga!!

  11. ROSE PURPLE
    April 21, 2010 at 6:15 pm

    hehehe…kita pun sama..sorang gelap sorang cerah sket. Masa baru-baru kawin dulu bila kami jalan berdua, kawan2 yang terserempak siap komen-aku ingat tadi couple india dengan cina. Maklum dulu hubby kurus tinggi tapi gelap sket..(ceh nak cakap hitam takut member terasa plak, Rose plak cerah sket – iye la kalau jalan dengan yang gelap mesti kita nampak putih..sebenarnya takde la sangat putih cam cinanye..mata jer sepet.

    • Tie
      April 29, 2010 at 7:18 am

      Haha… Tie pun sama. Bila berada sebelah abang, barulah nampak terang sikit. Kalau tak, biasa je, hehehe….

  12. April 21, 2010 at 8:18 pm

    k tie… hehehe… bak kata orang… biarlah rahsia haha

    gambar itam putih.. nostalgia dan berharga kan kan… tak caya cuba tengok.. k tie simpan lagi smpi skrang…

    • Tie
      April 29, 2010 at 7:18 am

      Amboi… nak rahsia pulak , mokcik nih!! Ekekeke………

  13. April 21, 2010 at 8:27 pm

    Salam Kak Tie….

    Huhuhuhu, pasal gambar kawen org dolu2 ye.
    Biarpun hitam putih warna kulit mcm “101 dalmatians”……yg penting bahagia ke akhir hayat. AMIN.
    🙂

    • Tie
      April 29, 2010 at 7:19 am

      Hihi… kebahagian tu terletak pada persefahaman dalam perhubungan. Bab itam putih tu bagaikan rencah dan penambah perisa..haha….

  14. April 21, 2010 at 8:41 pm

    Suami ckLah selalu kata dia lebih putih dari ckLah….
    Tapi…tang tapak tangan je lah…ha..ha…

    • Tie
      April 29, 2010 at 7:20 am

      Hehe… abang kita pun ada kata gitu. Dia pun putih gak, tang tapak kaki dan gigi !!

  15. April 21, 2010 at 10:20 pm

    xprnh terfikir lak pasal ni.. tp sy kuning langsat mcm mek🙂

    • Tie
      April 29, 2010 at 7:21 am

      Ooo… biasa anak lelaki ikut ibu….

  16. April 22, 2010 at 8:46 am

    dh jodoh..nk wat camno..

    tapi kita itam..huhu..

    • Tie
      April 29, 2010 at 7:22 am

      Alaahai….. itulah yang paling comel!!!😛

  17. April 22, 2010 at 10:01 am

    cuba mama letak gmbr kawin mama plak

    .
    .

    errr.. nak bandingkan dgn gmbr atuk tu

    .
    .

    hihihi

    pssstttt…. pulas telinga juliet tu… pepandai je guna nama angie utk komen mama😀

    • Tie
      April 29, 2010 at 7:24 am

      Err…. nak tengok gambor kawin mama ?
      .
      .
      .
      Malu laa… nanti semua orang ketawakan…. uwaaaa………
      .
      .
      .
      Mama memang nak pulas telinga… dia dan Angie sekali !!

  18. ima
    April 22, 2010 at 10:25 am

    samalah kak tie…ima pun sorang cerah sorang gelap…tapi rasanya ima ni taklah seputih kak tie tu…hehehe

    • Tie
      April 29, 2010 at 7:25 am

      Eh..eh… kak tie tak putih laa..
      .
      .
      Nanti kalau Ima jumpa kak tie mesti terkejut, sebab banyak corak bunga-bunga !! Waakakaa………….

  19. April 22, 2010 at 12:43 pm

    kelakar jgak soalan anak-2 ni ye

    • Tie
      April 29, 2010 at 7:25 am

      Budak-budak tu suka menyoal.😛

  20. April 22, 2010 at 11:07 pm

    Tie…nekcun ingatkan nekcun ngan atok ajer yang ‘black & white’ rupanya ada geng jugak yek!… sampaikan dulu anak sulong nekcun yang pompuan tu selalu marah-marah kat ayah dia – “ini mesti sebab ayahlah, along jadi black sweet nih!..” hehehe… nasib baik ‘black sweet’ itulah yang cepat dapat jodoh (belum habis graduate dah kahwin) dan cepat beri cucu (dah 5 tahun) pada nekcun & atok tuh!… hehehe… Nekcun suka pada “black is beautiful”… atau pun “tall, dark & handsome”…

    • Tie
      April 29, 2010 at 7:28 am

      Haha….

      Anak Tie pun sama la, selalu merungut sebab ikut warna kulit ayahnya. Tapi ayahnya lagi suka menyakat. Katanya, kan putih tu… putih macam songkok! Lagi marah budak tu dibuatnya… hehe…
      .
      .
      Tie dulu minat nak dapat kekasih tall, dark and handsome.. Cuma dapat yang dark je.. kira bertuah juga la, kan……. ekekeke……….

  21. April 23, 2010 at 11:20 am

    hitam-hitam si tampuk manggis…
    sungguh pun hitam ku pandang manis…

    chak pung chak pung..
    alahai don-dang lah sayang..

    chak pung, chak pung..

    hehehhee

    • Tie
      April 29, 2010 at 7:29 am

      Err…….
      .
      .
      .
      Teringin nak makan manggis la pulak!! Uwaaaa………..

  22. April 23, 2010 at 3:24 pm

    Kak Tie..
    Pernah ader seseorang yg spesel yang bebetol kontra..
    Huhu..
    Biar kulit beza.
    yang penting itu hati..

    hehehe..

    • Tie
      April 29, 2010 at 7:30 am

      Yes ! Memang yang paling penting ialah hati !

  23. sya
    April 23, 2010 at 5:51 pm

    kak tie.. i’m back!
    huwaaa.. rindunya….

    nak cite, masa baru kawin, terdengar adik2 bersembang,
    “kak ngah dengan abg yassir macam ibu dengan walidlah, tapi terbalik.. ibu dengan walid, walid hitam, ibu putih.. kak ngah dengan abg yassir, kak ngah hitam, abg yassir putih..” huwaaaa! sabar je laaa…
    tapi, apa2 pun, saya berjaya menghitamkan suami saya sekarang…😛

    • Tie
      April 29, 2010 at 7:32 am

      Sya, I’m back too………😆
      .
      .
      Err…. sya buat macam mana pulak boleh hitam kan suami Sya tu ? (ayat pun jadi tak betul sekarang ni.. dah lama tak menulis)

  24. April 25, 2010 at 7:54 pm

    salam…

    aikk.. terkedu juga nak menjawab soalan si kecil kan???
    🙂

    • Tie
      April 29, 2010 at 7:33 am

      Salam…

      Napa tak bunyikan horn tu ??

  25. April 26, 2010 at 3:39 pm

    warna dah kitam tu kan warna kehidupan…

    • Tie
      April 29, 2010 at 7:35 am

      Hitam, putih, kuning dan lain-lain…. itulah yang buatkan kehidupan lebih menarik.

  26. ijan
    April 27, 2010 at 3:38 am

    Salam Kak Tie..
    Black and white? hehehe… kami duaorang dua dua kelabu. kihkihkih… waaa..hebatnye mak ayah kak tie kawin. siap pakai gaun ala2 dalam cerita pahlawan do remi tue… mana gambar tuan tanah nye pulak? hehhee

    • Tie
      April 29, 2010 at 7:37 am

      Uwaaa…….. sama warna, ekk ? Kalau gitu susahlah mikael nak teka mana satu tangan mama dan daddy dia.. (abang kak tie dulu suka belitkan tangan dgn kak tie, pastu suruh anak teka yang mana satu tangan dia, ekekeke………
      .
      .
      Gambor kita ? hihi… masih nak jadi misteri….:mrgreen:

  27. April 27, 2010 at 3:12 pm

    salam tie,
    lama k.zue x masuk umah tie…moga hari ni tie sihat hendaknya.

    warna kulit ni k.zue suami isteri brkulit sawo matang tapi cerah sikit dari suami.
    klu anak dara k.zue dah jadi itam manis pulak…lebih2 lagi sek ada kawad dah rentung jadinya.

    • Tie
      April 29, 2010 at 7:41 am

      Ooo… ye laa.. anak-anak kak tie pun gitu. Semua dah hangus.

      Kak tie sihat, modem pun dah sihat, hihi..

      .
      .
      Lama tak dengar perkataan sawo matang tu, Sawo tu apa, ekk ?

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: