Home > Makan, Rezeki > Telur untuk abang

Telur untuk abang

Suatu pagi, kedengaran pintu di rumah diketuk-ketuk. Tie ni penakut. Kalau orang tak beri salam, memang tak berani nak buka, sebab tak dapat nak pastikan suara siapa. Tapi setelah beberapa lama, Tie pun bukalah pintu dan intai.

Rupa-rupanya anak buah abang (dia dah nak start motor )…. datang bawa sesuatu. Dia berleter sekejap. Katanya, ayam-ayamnya suka bertelur setempat ramai-ramai.. pastu bila terbang habis telur-telur jatuh dan pecah. Dia dah tak larat nak ajar ayam-ayamnya supaya mengeram dengan sopan, hihi…

So, dia bawalah beberapa butir ni , untuk kami……….πŸ˜›

.

.

.

.

Abang kita ni, kalau ada telur ayam kampung, mesti nak madu ! Hehe… nanti adik carikan laaa.. ada tersorok di dapur tu. Hmm.. simpan dalam fridge dulu, untuk abang. Balik dari kursus nanti adik bagi makan, ekekeke………

Rasanya semua orang tahu khasiat telur ayam kampung ni. Tak perlulah nak cerita panjang lebar, ya.. hihi…

.

.

~ Err…….. ada orang cari makcik seksi dalam blog ni. Adoi laa…. makcik seksi tak ada la dek ooii…. kalauΒ  makcik seksa tu ada laa…. waaakakakaa…………..:mrgreen:

Categories: Makan, Rezeki Tags:
  1. April 19, 2010 at 11:56 am

    …bukan saja berkhasiat, tapi memang sodap!

    Terbayang saat menghirupnya jika dibuat separuh masak!

    • Tie
      April 20, 2010 at 10:03 pm

      Tie suka makan dengan kicap dan pepper..πŸ˜›

  2. April 19, 2010 at 12:09 pm

    bagusnya, kita pun elok makan, utk kesihatan… tapi eden malehπŸ™‚

    • Tie
      April 20, 2010 at 10:04 pm

      Mak su, kena rajin kalau nak jadi sihat dan kuat !πŸ˜†

  3. aza itm
    April 19, 2010 at 12:56 pm

    hai tie,dah lama tak enter blog.enter jer keluar telur.tengok telur ingat tak kat kantin itm dulu.tak laku kan..mungkin bukan telur ayem kampung kot.nanti chef tie,buatlah masakan dari telur ye..

    • Tie
      April 20, 2010 at 10:04 pm

      Aza, Tie dah update gambar terbaru di blog satu lagi..

      Pergilah tengok cepat !!

  4. April 19, 2010 at 2:12 pm

    perkh! Power Ranger lepas ni.. hehehhe

    • Tie
      April 20, 2010 at 10:05 pm

      Uwaaaaa………….πŸ˜†

  5. April 19, 2010 at 4:02 pm

    saya tak tahu khasiat dia kak.

    saya inesen!!

    • Tie
      April 20, 2010 at 10:05 pm

      Errk ! Kak tie pun inesen gak!!

  6. April 19, 2010 at 5:10 pm

    telur ni klu dipicit sakit tak??

    opocot!!

    hihihihi…

    telur kampung dgn madu berkhasiat utk apa ehπŸ˜›

    pssttt… kesian org yg cari makcik seksi tu, mesti kuciwa.. hihihi

    • Tie
      April 21, 2010 at 6:40 am

      Amboi !

      Meh mama pulas-pulas telinga tu!

      Dah pandai picit-picit pulak budak ni, ya…. ekekeke….
      .
      .
      Khasiat apa ? Hmm… nanti mama tanya papa, hehehe….

  7. April 19, 2010 at 6:16 pm

    Bolehlah dia supply telur ayam kampung utk pakciknya lepas ni.

    tumpang lalu:
    kts tu pantang nampak telur semua nak dipicitnya. hehehe

    • Tie
      April 21, 2010 at 6:41 am

      Cukup untuk makan sendiri je, hehehe……
      .
      .
      kts tu memang gitu.. nanti Tie cubit dia sekali!

  8. April 19, 2010 at 8:17 pm

    telur ayam kg je ke? ayam bandar tak bleh ek?
    **budak baru belajo~ hehe

    • Tie
      April 21, 2010 at 6:42 am

      Telur ayam kampung lebih berkhasiat, sebab ia makan segala benda yang ia jumpa, hihi….

  9. April 19, 2010 at 8:26 pm

    Salam Kak Tie…..

    Boleh buat bisnes telur ayam nihhhhh……
    Musim raya nanti, mesti jualan meletoppp sbb makcik2 kat rumah tu nak buat biskut dan kek raya. Hihihihihi…..

    Kak Tie tak nak supply telur ayam ke? Hihihihii….
    πŸ™‚

    • Tie
      April 21, 2010 at 6:43 am

      Laa…. ni pun dapat tak cukup sedozen. Nak makan sendiri je. Tapi tengoklah, kalau dok kat kampung nanti nak gak bela ayam banyak-banyak.. boleh dapat income lebih, kan..πŸ˜›

  10. April 19, 2010 at 10:11 pm

    telur ayam kampung manyak kolesterol weh.. tapi sodap.

    • Tie
      April 21, 2010 at 6:43 am

      Betul tu betul !!!

  11. ima
    April 19, 2010 at 10:13 pm

    salam kak tie…emmm telur ayam kampung,memang banyak khasiatnya…kak tie pun makan sama ke…hehe

    • Tie
      April 21, 2010 at 6:44 am

      Kak tie tak makan lagi, nak tunggu abang balik, nak makan sama, hihihi…

  12. DrSinga
    April 19, 2010 at 10:47 pm

    ayam kampung bunyi…kok kok kok kokkkkk….
    kenapa ayam omputeh bunyi ‘cockledoodledooo’ ek….???

    • Tie
      April 21, 2010 at 6:45 am

      Err……

      .
      .
      Kot-kot tok ayam tu ajar gitu agaknya, hihi..

  13. April 19, 2010 at 11:21 pm

    hi kak tie..rindu pulak dah lama tak jengah sini.
    sejak abg ada je depan mata ni..nak ngadap komputer mmg susah ler hehe..

    • Tie
      April 21, 2010 at 6:46 am

      Ye laa……

      Mentang-mentanglah sibuk layan abang tu, dah lupa kat kita, ya…. hehe… suka la tu!!:mrgreen:

  14. nahmy
    April 19, 2010 at 11:48 pm

    aduuusss…berderau baca title entry kak…dahlah telur, utk suami plak…adusss..

    • Tie
      April 21, 2010 at 6:47 am

      Eh.. napa pulak ?

      Pelik ke tajuk tu ?

      Kita innocent ni… hihi……πŸ˜†

  15. April 20, 2010 at 6:28 am

    okaylah kak tie…at least telur utk abang…bukan madu utk abang…hehehe…

    • Tie
      April 21, 2010 at 6:48 am

      Uwaaaa……..

      Tak terkata kak tie !!

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: