Gelas ke cawan ?

Dulu, masa sekolah kawan-kawan suka bandingkan bentuk kuku masing-masing. Kata orang kuku kita bentuk gelas. Orang berkuku gelas, jarinya cantik, meruncing… macam pemain piano…… uwaaaaa…. šŸ˜›

.

.

.

.

.

.

Tapi……… tapi………

.

.

.

.

.

.

.

Errk ! Kenapa jejari kita ni nampak makin kontot sekarang ?? Kuat sangat ketuk keyboard ke ? Adoi laa……..

.

.

Kuku bentuk cawan lebih pendek dan lebar . Macam cawan laa………

Err……. siapa kuku gelas ? Siapa kuku cawan ? Sila beritahu , ya. Kita nak buat survey, ekekeke……

32 Comments (+add yours?)

  1. DrSinga
    Apr 12, 2010 @ 08:43:05

    kuku kita cawan latte…. šŸ™‚
    sangat kontot…

    Reply

  2. kutaksempurna
    Apr 12, 2010 @ 09:11:37

    angie nya bentuk mabngkuk…

    .
    .

    ekekeke

    pernah ada org kata, klu kuku bntk cawan org tu terer bab masak memasak ni… errr mama nye kuku bntk gelas, tp terer gak bab masak memasak ni kaaaannn… maknanya tak betul kt org tu… fuuuhhh… lega… hihihi

    Reply

    • Tie
      Apr 12, 2010 @ 10:42:44

      Mangkuk ? Macam mana boleh gitu ? Adoi laa….
      .
      .
      .
      Mama taklah pandai sangat masak. Bolehlah nak bagi makan anak-anak dan ayah mereka tu, hehehe….

      Reply

  3. juliet
    Apr 12, 2010 @ 09:53:40

    saya campuran cawan dan gelas, errr..buleh ke? šŸ˜›

    Reply

  4. ~mrs azmi~
    Apr 12, 2010 @ 10:10:36

    saya kuku cawan tapi hubby kuku gelas! harap2 baby esok ikut abah dia.. hikhik

    Reply

  5. nahmy
    Apr 12, 2010 @ 10:26:36

    saya kuku bentuk lesung…camna tuuu?

    Reply

  6. maza
    Apr 12, 2010 @ 10:34:12

    hehehe…

    bercakap ttg kuku ini, teringatlah pulak pasal alam syurga..

    sesungguhnya tinggalan syurga ke atas kita setelah datuk kita dibuang dari syurga ialah kuku..

    kuku itulah rupa bentuk tubuh kita di sana, di alam syurga..
    cantik, bersih, telus gitew.. lagi cantik dari rupa mat saleh atau minah saleh.. huhuhu

    jadi kesimpulannya, buanglah kuku bila ia panjang..
    heheheh

    Reply

    • Tie
      Apr 12, 2010 @ 14:37:12

      Eh… kita tak pernah bela kuku panjang. Tak pandai pun.

      Lagipun susah nak buat kerja. Nak makan pun susah (makan begitu penting, ekekeke..), rasa macam jari antu lak bila dah mula panjang, hihi…

      Reply

  7. xiiinam
    Apr 12, 2010 @ 12:41:41

    Ada ada je Tie ni…he..he..

    ckLah punya kuku panjang…bentuk gelas lah ya!

    Reply

  8. cpj
    Apr 12, 2010 @ 12:46:17

    cpj pernah diberitahu bahawa sekiranya kita(kaum lelaki)ditunjukkan sebahagian jari dan kuku bidadari di syurga, kita akan jadi gila disebabkan tidak tahan melihat betapa cantiknya jari dan kuku bidadari tersebut….kalau kaum perempuan nak tunjuk apa erk? hehe…

    Reply

    • Tie
      Apr 12, 2010 @ 14:53:05

      Haa… baru tunjuk kuku pun dah jadi gila, ekk ? Hi hi…..
      .
      .
      Kaum perempuan, hmm… masa dulu bila dapat tengok wajah Nabi Yusof A.S. terus terpotong jari… belum lihat yang dalam syurga lagi… šŸ˜›

      Reply

    • maza
      Apr 12, 2010 @ 15:00:02

      ahaks! soalan cepu emas, yg sukar maza nak jawab juga… heheheh

      Tie kena jawab dari sudut hati seorang mokcik cute katanya.. hehehehhe

      Reply

  9. ima
    Apr 12, 2010 @ 15:18:37

    salam kak tie..ima punya bentuk cawan…tak cantik uwwaaaa….

    Reply

    • Tie
      Apr 12, 2010 @ 15:29:27

      Cawan pun cantik tau!

      lagipun , kuku bentuk cawan tu la yang rajin buat kek !!
      .
      .
      .
      Err… nanti jangan lupa pos sebijik ke Ganu , ekk! šŸ˜†

      Reply

  10. ROSE PURPLE
    Apr 12, 2010 @ 16:29:58

    I sensitif sangat dengan mereka yang berkuku panjang especially belah kiri..I dok imagine yang kurang elok..bayang kan kita pegang macam-macam pastu kuku plak panjang..kotoran melekat kat kuku, pastu kita pakai tangan untuk pegang makanan..ishhh geli..basuh tu memang lah tapi tiap kali basuh berus kuku x?

    Lagi satu Rose tak suke orang yang kuku kaki panjang..kaki yang kita pakai untuk kemana2 saje..ada plak peluang untuk kotoran melekat kat kuku. I kalau kuar jalan, balik mesti cepat2 basuh kaki walau pun berkasut.

    Jeles tengok tangan Tie montot-montot xde urat timbul lansung..

    Reply

    • Tie
      Apr 13, 2010 @ 07:57:31

      Tie memang tak boleh simpan kuku panjang walaupun lebih 1mm, sebab kita ni selalu bersilat di dapur. Lagipun susah nak bayangkan aktiviti mencebok selepas melabur, hihi.. Tak ke luka atau calar punggung nanti, ekekekeke………….

      Tangan montot ? Itu sebenarnya menunjukkan yang Tie ni tak biasa buat kerja-kerja berat. Paling teruk pun basuh cadar tika mesin basuh mogok, atau cuci pinggan masa kenduri . Walaupun Tie suka berkebun, biasa guna cangkul paling comel (yang kecik tu). šŸ˜† Abang selalu bandingkan kita dengan ayam bandor, banyak isi(dan lemak) tapi lembik !!

      Reply

  11. tunbegia
    Apr 13, 2010 @ 15:49:35

    makcik muka macam cina, tangan pun gebu putih macam amoiii, ;-D

    salamm,

    Reply

  12. kuina
    Apr 13, 2010 @ 15:54:43

    nama ku KU….. hehehe…

    org kata sapa yg jari jari montot pandai memasak… ehh betul ker..
    (sambil tengok jari sendri)

    Reply

    • Tie
      Apr 13, 2010 @ 16:05:24

      Uwaaa………

      Jari Kuina montot juga ke ?? Waakakaka……..

      Nanti boleh masuk kelab jari montot, ya!
      .
      .
      ~ kak tie tak boleh nak komen la di blog kuina tu…

      Reply

  13. zareda
    Apr 13, 2010 @ 16:16:57

    zar bentuk cawan tapi cik hubby dan cik Ika bentuk gelas, cantik runcing aje.. jeles I tau

    Reply

  14. fatin
    Apr 14, 2010 @ 01:15:30

    sy kuku cawan..xcantik pun..kontot semacm…tpi xpela..sy bersyukur still ada kuku yg sihat

    Reply

  15. maza
    Apr 15, 2010 @ 17:34:50

    maza baru dapat tahu, kalau kuku kita berubah warna kehitaman atau kebiruan, doktor kata kita mungkin mengalami masalah jantung!

    biasanya pesakit jantung punyai kuku kebiru2an dan kehitam2an..
    huhuhu

    syukur Tie masih punyai jantung yg sihat gitew..
    maza punya lak? aderkkkk….

    Reply

  16. Tieka
    May 03, 2012 @ 18:58:37

    semekom…oden baru lagi nih..tengok kome2 berkomen..tertarik gitu….

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: