Home > sahabat > Sekeras kerak nasi

Sekeras kerak nasi

Pernah seseorang berkata pada Tie, lebih 20 tahun yang lalu.

” Perempuan ni ibarat kerak nasi. Keras macam mana pun , ia akan jadi lembut bila direndam air. Tapi you ni lain.” Katanya dengan nada yang kecewa.

.

.

.

.

Kepada seseorang yang baru Tie kenal, terima kasih kerana tak putus asa datang dan memberi salam. Tie dah tak marah lagi.

Tak sangka you pandai pujuk I………….. uwaaaaaa………πŸ˜›

.

.

~ Eh ! Kita kawan aje tau !

Categories: sahabat Tags: ,
  1. April 10, 2010 at 7:51 am

    tie, kerak nasik sedap tie. Kalau kenduri kendara kat kampung masa kecik2 dulu, bila masak nasik kawah, kerak tu lah yang kitorang kejar. Sedap makan… rangup macam keropok.

    • Tie
      April 10, 2010 at 8:20 am

      Kakpah, betul laa…

      Dulu,mak selalu jemur kerak nasi minyak, pastu goreng, jadi macam keropok. Sedap ngunyah sambil tengok tv!!

  2. April 10, 2010 at 8:59 am

    tak sampai hati..πŸ™‚

    • Tie
      April 10, 2010 at 5:47 pm

      Dah tua ni ….πŸ˜†

  3. DrSinga
    April 10, 2010 at 9:46 am

    rendam lama2 baru senang nak sental periuk!!!

    • Tie
      April 10, 2010 at 5:48 pm

      Betul betul betul !!

  4. ima
    April 10, 2010 at 10:29 am

    salam kak tie…betul tu kak tie, perempuan ni ibarat kerak nasi..huhu

    kena sgt dgn batang hidung sendiri..hehe

    • Tie
      April 10, 2010 at 5:48 pm

      Hehe…. ada pengalaman, ekk ?

  5. syayassir
    April 10, 2010 at 4:51 pm

    hehe.. siapakah gerangannya tu kak tie..πŸ˜€

    kalau nak cepat, guna berus dawai boleh?πŸ˜›

    • Tie
      April 10, 2010 at 5:49 pm

      Shh…. malu aah !

      Berus dawai ? Boleh jugak !

  6. zino
    April 10, 2010 at 8:29 pm

    kawan je jangan lelebih hehe

    • Tie
      April 10, 2010 at 8:37 pm

      Faham !! Hi hi hi……….πŸ˜›

  7. April 10, 2010 at 10:45 pm

    Sekarang ini dah macam apa pula kak tie?

    • Tie
      April 11, 2010 at 9:25 am

      Hehe….. entahlah dek !!

  8. April 11, 2010 at 8:24 am

    jgn duk lama2 dlm air wahai kerak nasi…. nanti bukan saja lembik… malahan akan kembangπŸ˜›

    • Tie
      April 11, 2010 at 9:27 am

      Angie ooii !!!

      Buat apa laa pergi tutup kotak komen segala entri tu ? Puas mama klik sana , klik sini.. hampa je.
      .
      .
      Internet slow pun tak pe… mama boleh usaha.. jampi puh puh!!

      .
      .
      Tu lagu siapa nyanyi ? Tetiba rasa macam Angie pulak nyanyi … sedap pulak lagunya, ekekeke…………
      .
      .
      .
      Oooiitt ! Jangan sebut kembang !! Mama sensitip tau!!

  9. April 11, 2010 at 8:39 am

    salam..

    Wahh bagusnya ‘seseorang’ yg dimaksudkan itu.
    Dia yakin & percaya ‘Usaha Tangga Kejayaan’.

    *tapi naik tangga lambat & penat, org skrg suka naik lif. hehe

    • Tie
      April 11, 2010 at 9:30 am

      Salam dek !

      Nama pun serupa dengan anak bujang kak tie.. Harap-harap dia pun berjaya macam adek…hu hu..

      .
      .
      Seseorang tu …. hmm… hanya dia je yang faham kot! Kak tie respect dia sebab dia tak jemu-jemu datang sini dan komen.. walaupun semuanya komen dia masuk dlm kotak spam! lama-lama kak tie sejuk gak.. dan approve !! Waaakakaa……

  10. April 11, 2010 at 2:25 pm

    wahh.. worang itu adalah maza ler…heheheh

    terima Tie.. kerana membuat pendedahan esklusif kat sini.. malu lak I.. hehehheeh

    • Tie
      April 11, 2010 at 9:11 pm

      Pokcik ooii..!!

      Janganlah perasan !! Waaakakaka……πŸ˜›

  11. April 11, 2010 at 2:37 pm

    wahhh..komen maza dah kena delete!

    uwakkkkkk!1!1

    jahat! jahat! jahatttt!.. hhuhuhuhu

    nak kabor kat mak… huhuhu

    • Tie
      April 11, 2010 at 9:12 pm

      Wei…!!

      Mana ada delete !!

      Dah masuk kotak spam tadi… ekekeke……….

      .
      .
      Kaborlah kat mak tu.. silap-silap kena pulas telinga sebab nak ngorat mokcik comel!!

  12. April 11, 2010 at 9:26 pm

    ai kaktie, sape dia tu, xmarah ke cik abang? suspicious nnti. bahaye.

    • Tie
      April 11, 2010 at 9:36 pm

      Shh…. hi hi…

      Tak de laa…. teman blogger biasa je. Macam Hafiz jugak! Semua orang tau yang kak tie ni hanyalah seorang makcik klasik.
      .
      .
      Err… kalau Hafiz, macam mana ?

  13. cpj
    April 11, 2010 at 10:22 pm

    Perumpamaan tu dah tak boleh pakai kut…kerak nasi memang boleh kembang bila kena air, tapi perempuan kalau direndam jadi sebaliknya,tentu dia kecut(lelaki pun macam tu) silap-silap boleh lemas lak…kihkihkih…

    • Tie
      April 12, 2010 at 8:26 am

      Err… kecut ekk ? Hi hi hi……..

  14. April 12, 2010 at 12:28 am

    sape kawan kak tie yg 20tahun tu hehe..

    pasal suami dapat tukar ke sini tu..mmg suke ni..suke sgt ni hehe…

    • Tie
      April 12, 2010 at 8:26 am

      Kawan zaman gelap !πŸ˜†

  15. April 12, 2010 at 1:47 am

    kenapa kerak nasi ye kak tie?
    kenapa bukan kerak kek ke kerak benda2 lain…

    adoii…siapalah air yang boleh melembutkan kerak bernama sha nieh ye:P

    • Tie
      April 12, 2010 at 8:27 am

      Tak tahu la Zya… kerak kek pun sedap gak!
      .
      .
      Ada tu.. mesti ada yang boleh lembutkan ShaπŸ˜›

  16. ROSE PURPLE
    April 12, 2010 at 4:20 pm

    Zaman sekarang masak nasi mane ada kerak..kat kenduri pun orang pakai rice cooker giant tu..orang dah tak pakai kawah, leceh..so perumpamaan tu dah xleh pakai..lagi pun kerak nasi ni selalu tuju kat pompuan..mana boleh macam tu..pompuan sekarang xleh jadi kerak nasi kena rendam lagi..

    Komen nak gelak jer Tie..bukan nak provoke.

    • Tie
      April 13, 2010 at 7:51 am

      Tu laa… masa dulu orang selalu kaitkan perempuan dengan kerak nasi. Tapi sekarang dah tak dengar lagi, hehe….

      Perempuan sekarang dah makin keras hatinya, mungkin kerana hidup ini semakin sukar dan beban pun macam tak tertanggung. Kalau lembik-lembik tak mungkin dapat teruskan kehidupan, kan… tak gitu, Rose ?

  17. April 14, 2010 at 11:06 pm

    Ehem.. Mind to share me the whole and real story kak tie ku?πŸ˜›

    • Tie
      April 15, 2010 at 7:33 am

      Haha… tak bolehlah sayang……..πŸ˜†

      Ia akan menjatuhkan maruah seseorang pulak. Tak baik tu…

  18. April 22, 2010 at 2:01 am

    saya mari sokmo jugok kan? kaktie? assalamu3alaikum.. jemput la ke rumah, ibu kite nak kenal makcik blogger termasyhur koberang. huhuhu

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: