Home > Santai > Tulisan

Tulisan

Err…… hari ni mokcik nak jadi spy ! Kita snap gambor dokumen-dokumen penting budak-budak bertiga tu. Shh….. mereka tak tahu. Semuanya ada di sekolah, hihihi…………

.

.

.

Haa…….. ini tulisan si abang. Senget dan halus-halus. Tengok sekejap dah rasa pening ! Kesian kat cikgu dia. Kecik sangat. Mama kena guna kanta kalau nak baca, hu hu….

.

.

.

.

.

Yang ini pulak tulisan si kakak. Bulat-bulat dan sebijik-sebijik!Β  Berbeza dengan tuannya yang sebenar, yang tinggi macam pokok kelapa, ekekeke……..

.

.

.

.

.

.

Dan yang akhir sekali tentulah si bongsu.

Adoi laa…. tulisan dia ni tak ada kemajuan langsung. Macam kena kejar lembu. Bila mamanya suruh baiki tulisannya nak tahu apa dia kata ?

” Mama, memang ginilah tulisan Isha !”

Errk !! Senang betul bagi alasan !!

.

.

Edit :-

~ Ada sesiapa boleh teka perangai tiga beradik ni ke ? Hehe……

Categories: Santai Tags:
  1. April 8, 2010 at 11:48 am

    Orang kata tulisan menggambarkan seseorg…Kakak mesti seorg pengemas orgnya coz tulisan dia kemas je..

    • Tie
      April 8, 2010 at 1:17 pm

      Tak de la pengemas sangat. Cuma tak suka berselerak, hehe….

  2. April 8, 2010 at 1:29 pm

    tulisan maksu style no. 3… hehehe, adakah anak bongsu mmg tulis cenggitu?

    • Tie
      April 8, 2010 at 1:34 pm

      Ooo… ye ke ? Hmmm….. heran gak!

  3. DrSinga
    April 8, 2010 at 1:32 pm

    tulisan kita macam tulisan Isha!!!

    • Tie
      April 8, 2010 at 1:35 pm

      Waaaakakaka……. tak terkata !!

  4. ima
    April 8, 2010 at 2:05 pm

    salam kak tie…Datuk fadilah kamsah pun ada berkata…tulisan mengamabrkan perwatakkan seseorang…

    • Tie
      April 8, 2010 at 2:07 pm

      Salam ima,

      Ya, ya.. kak tie pernah tengok dalam MHI….

  5. kaktiny
    April 8, 2010 at 3:08 pm

    orang yang pandai baca perwatakan melalui tulisan dipanggil “Graphologist”..
    tiny teringin nak jadi Graphologist… skrg tengah buat survey ttg buku2 Graphology + Grapho-Therapeutics.. hehehe.. dh mahir nanti tiny ‘nujumkan’ k.. hahaha…

    • Tie
      April 8, 2010 at 5:46 pm

      Wah..!! Bagus tu !!

      Mesti best , macam cerita dalam movie. Kak tie minat betul kerjaya profiler…. hihi…

  6. ROSE PURPLE
    April 8, 2010 at 3:29 pm

    I google tadi jumpe ni. Nak study la, tengok peribadi I juga. tapi kan tulisan I semakin tua semakin cantik plak..the older the wiser kot! he he he.

    Tulisan
    Tulisan ditekan – Seorang yang cergas, pantas dan agresif.
    Tekanan ringan – Seorang yang tidak begitu sihat dan mudah sakit.
    Tulisan berbentuk bulat – Emosional, prihatin, penyayang, peka dan kreatif.
    Tulisan tajam – Rasional, sistematik, pandai mengurus, banyak guna otak kiri.
    Tulisan condong ke kanan – Ramah, penyayang, berani, pemurah.
    Tulisan condong ke kiri – Suka menyimpan rahsia, pemalu, setia, kurang bercampur dengan orang.
    Tulisan tegak – Sistematik, suka berkawan, suka cari jalan tengah.
    Tulisan bercampur-aduk – Emosi tak tetap.
    Tulisan jarang-jarang – Tak suka campur orang, kurang mesra, boros.
    Tulisan rapat-rapat – suka bergaul, tapi amat bergantung dengan orang lain, sangat berjimat.
    Ekor bagi huruf j, g, y dan z besar – Emosi ditunjukkan dengan jelas, penyayang, pandai tunjukkan kasih sayang, pemurah, rajin.
    Ekor huruf j, g, y dan z kecil dan x lengkap – Tak pandai pamer emosi, kurang rajin.
    Palang t tinggi – Aspirasi tinggi.
    Palang t rendah – Mudah puas hati, tidak bercita-cita tinggi.
    Palang t sederhana – Usaha dan tahap pencapaian yang sederhana.

    • Tie
      April 8, 2010 at 5:51 pm

      Rose, ada yang betul dan ada juga yang opposite.
      Yang bab ekor huruf besar tu memang jelas benar perangai dia, tak pandai simpan perasaan marah atau terlalu suka.
      Thanks sebab tepek info di siniπŸ˜›

  7. April 8, 2010 at 3:44 pm

    tulisan saya pun tak cantik, mungkin sebab dah lama tak menulis, asek tekan keyboard jeπŸ˜›

    • Tie
      April 8, 2010 at 5:52 pm

      Ha ha… samalah dengan kak tie, tulis pun terketar-ketar…πŸ˜†

  8. April 8, 2010 at 4:58 pm

    Ya, tulisan boleh memberi gambaran kepada penulisnya.
    Tapi tulisan doktor ngan engineer tak penah lawa pun..

    • Tie
      April 8, 2010 at 5:53 pm

      Hmm…… mungkin juga, kerana kerjaya begitu selalu menghambat mereka. Tak ada masa nak lenggang kangkung!

  9. April 8, 2010 at 6:00 pm

    cantik dan kemas tulisan kakak..

    tulisan acik tedi ni macam tulisan doktor!

    • Tie
      April 9, 2010 at 4:35 pm

      Tulisan kakak tu ikut mood gak, kekadang cantik kekadang macam cakar ayam.

  10. April 8, 2010 at 6:28 pm

    Tie…..
    Dari pandangan seorang cikgukan…
    Tulisan anak-anak Tie ni masih dalam kategori yang cantik, kemas dan mudah dibaca….

    Ada banyak jenis tulisan lagi yang kadang-kadang membuat kami rasa nak menangis memahaminya..

    Termasuklah anak2 ckLah yg 4 orang tu…tulisan…ya ampunnnnn!!!
    Selalu sangat ditegur cikgu mereka….lebih dari cakar segala ayam…

    • Tie
      April 9, 2010 at 4:36 pm

      Hi hi… gitu ke ?

      Tie lebih risaukan yang bongsu tu. Ada masa dia sendiri pun susah nak baca, ekekeke….

  11. April 9, 2010 at 6:32 am

    sungguh sekodeng,

    salamm,

    • Tie
      April 9, 2010 at 4:36 pm

      Memang dah tugas ibuπŸ˜†

  12. April 9, 2010 at 6:47 am

    tulisan sy sejak skolah dok brubah..
    kjp kecik kjp besar haha

    time skolah byk kali kena sound dgn cikgu haha
    time skolah rendah cikgu soh besarkan tulisan
    lps tu.. haaa satu baris mmg penuh tulis sebijik2

    masuk skolah menengah, tulisan jadi normal.. err kot

    skrg? tulisan mcm kat mesin yg tunjuk nadi org tu haha
    sendiri pun kadang2 xtau tulis apa wakakakaka~

    • Tie
      April 9, 2010 at 4:38 pm

      Waaakakakaa…….. kalau gitu lawa la!

      Ada tinggi ada rendah pastu.. rata je, hehe…

  13. April 9, 2010 at 10:51 am

    Dulu su perasan tulisan su lawa (ahaks)… bila dah masuk U dan keje, makin buruk lak. Mana taknya, tulis nak kejar masa+malas jadi macam cacing sudahnya…
    Perangai berdasarkan tulisan… entahlah… tak reti nak nilai. Tunggu tiny jadi pakar baru nak mintak dia nilai tulisan Su.

    • Tie
      April 9, 2010 at 4:39 pm

      Hmm… nak tunggu Tiny tu kot-kot berjanggut nanti kita, hihi..

      Tulisan kak tie pun dah tak lawa. Asyik senget sana sini.

  14. April 9, 2010 at 1:22 pm

    kakpah suka tulisan kakak, bulat-bulat dan senang nak baca..

    • Tie
      April 9, 2010 at 4:41 pm

      Tulisan si kakak tu menunjukkan dia tu lambat. Serba serbi nak kena kerah. Selalu ambil masa yang lama bila nak buat sesuatu. Selalu nak suruh kita sabar je…

  15. April 9, 2010 at 1:30 pm

    Salam Tie… tulisan anak tie yang sulung tu sama macam tulisan anak nekcun yang sulong … janganlah tie risau sangat tulisan camtu kerana itulah tulisan seorang DOKTOR…. hehehe…
    Tulisan yang kedua pula, bulat-bulat dan kemas… itulah tulisan seorang Engineer… kerana anak nekcun yang kedua tu pun tulisan camtu… kemas dan mudah dibaca.
    Tulisan yang ketiga tu… sama macam tulisan atok!… nak cepat ajer… asal boleh baca kira OK lah!… sama jugalah macam tulisan anak bungsu nekcun… apa yang penting bagi mereka adalah nombor kerana mereka adalah Accountant!…

    Jadi… janganlah Tie risau apa-apa kerana semua tulisan itu ada mempunyai kelebihan masing-masing…. Nekcun do’akan semoga semua anak Tie berjaya dengan cemerlang dalam bidang masing-masing…

    • Tie
      April 9, 2010 at 4:44 pm

      Alamak !

      Tie akan betul-betul risau kalau dia pilih kerjaya Doktor ! Memang parah ni!

      Yang kedua tu pulak kurang cekap. Asyik jatuhkan barang je. Macam mana nak jadi engineer ?

      Sibongsu tu lemah dalam maths…. kalau jadi accountant, Tie dulu yang pengsan!

  16. April 9, 2010 at 4:21 pm

    comelnya tulisan kakak tu

    .
    .

    angie dah lama tak menulis…. duk tekan keyboard je… bila kena menulis, mak aihhhh… tulisan mcm tulis ngan kaki… hihihi… sgt ‘lawa’πŸ˜€

    • Tie
      April 9, 2010 at 4:46 pm

      Ekekeke….. kalau dia tahu ada orang puji mesti terus jadi kembang sebesen!!!πŸ˜›
      .
      .
      .
      .
      Oooiitt !! Angie tulis dengan kaki ? Adoi laa……..

  17. April 9, 2010 at 10:35 pm

    tulisan anak-anak memang jika diperhatikan betul-betul memang boleh buat ketawa. apatah lagi cara menulis dan menyusun ayat.

    • Tie
      April 10, 2010 at 6:41 am

      Dulu bolehlah ketawakan bila baca ayat-ayat mereka, tapi sekarang dah terbalik. Ayat-ayat mama mereka makin teruk, tunggang terbalik!

  18. April 9, 2010 at 10:44 pm

    tulisan maza pernah di condemn dek cikgu.. hehehhe

    tapi bila kat U, kena tulis cepat2. kalau tak, nanti dituduh mengikuti kelas pertandingan khat! soalan yg panjang berjengkal2 juga tak dapat jawab!

    kepantasan menulis dan berfikir di U amat penting dan dititik beratkan..

    jadi isha dont worry! keep it up, janji org faham..
    lagipun skrg ni zaman IT, banyak guna keyboard dari pen.. hehehehhe

    (ayat membela diri maza yg sering dituduh tulisan cakar ayam di sewaktu waktu dahulu.. hehehe)

    • Tie
      April 10, 2010 at 6:43 am

      Hmm… dah agak daa.. tulisan Maza macam cakar ayam!! Waaakakaa…..

      Isha tu kalau tulis memang cam gitu. Tapi bila dia ketuk keyboard, hampir sama laju macam Mamanya. Entah sejak bila dia pandai menaip, tak tahu la pulak!

  19. April 9, 2010 at 10:54 pm

    Salam Kak Tie,
    Insyallah nanti bila dah besar lagi sikit, tulisan dan gaya menulis juga akan berubah…Kalau jadi doktor nanti tulisan dia akan mcm takleh bacanyer, klu jadi lawyer pasti tulisan dia cantik….ehehehe

    • Tie
      April 10, 2010 at 6:44 am

      Haha… nampaknya ramai betul minat pada tulisan doktor, ekk!

      Mudah-mudahan semua anak-anak kita berjaya nanti, insyaallah.

      • April 11, 2010 at 2:29 pm

        cis.. cakar ayam pun sodap dimakan tau! huhuhu

        hehehehe

  20. April 11, 2010 at 8:56 am

    Tulisan kakak tu mmg cantik. yg dua lagi perlu peningkatan.

    *Sy masih ingat sewaktu sekolah rendah (1987-1992), cikgu guna buku bergaris tiga utk latihan menulis. Kalau tulisan keluar dari garisan..nnti kami kena denda. Balik kat rumah pula, ayah yg tengok buku tadi. Dgn rotan di tangan..mmg cukup menggerunkan. Tapi rasa syukur dgn didikan yg mcm tu sbb akhirnya skrg sy ‘menjadi orang’.

    • Tie
      April 11, 2010 at 4:28 pm

      Ish… sampai kena rotan ? Garangnya. Syukurlah.. dah jadi orang, hihi..

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: