Home > haiwan, ikan > Ikan pelik

Ikan pelik

Masa godek-godek petisejuk tu, terjumpa dengan ikan ni. Dah lama jiran beri tapi ingat ikan lampan je. Rupa-rupanya ada seekor ni yang kelihatan aneh lak..

.

Ni ikan lampan. Tak pelik pun, hi hi……. Tapi Tie tak suka sebab banyak tulang. Siksa nak makan… hu hu…

.

.

Haa…… ini yang buat Tie termenung sorang-sorang. Ikan apakah ini ? Tak pernah tengok pun. Atas belakangnya ada sirip tajam tapi pendek-pendek dan kecil. Tajam macam gergaji.

.

.

Kepalanya kecil, mulut pun kecil. Ada gigi, yang halus-halus. Pastu macam ada belalai kecil atas bibirnya.

.

.

Haa……… ni ekornya. Nampak tak corak batik tu ? Err…. terus teringatkan ular, uwaaaa……. Kita tak akan makan ikan ni. Tak berani, takut allergik, lagipun rupanya kurang menawan, mungkin itu kelebihan diaΒ πŸ˜›

~Β  Edit : 7 April 2010

Ikan tersebutlah Ikan Tilan. Sejenis spiny eel dan terdiri dari beberapa species. Terima kasih kepada kakpah….πŸ˜†

  1. April 5, 2010 at 5:01 pm

    Waaa..memang unik ikan ni….kalau ckLah pun…terfikir-fikir pacam Tie juga sebelum mengolahnya…

    • Tie
      April 5, 2010 at 5:11 pm

      Hehe… abang kita tak ingat nama, tapi dia pun tak terliur nak makan.

  2. DrSinga
    April 5, 2010 at 5:10 pm

    scary Tie…jangan lah…πŸ™‚

    • Tie
      April 5, 2010 at 5:11 pm

      Betul..betul !!

  3. zareda
    April 5, 2010 at 5:32 pm

    memang pelik ikan tu. kalau zar pun memang tak makanlah… hehehe

    Ikan lampam tu buat gulai tempoyak yummmiii

    • Tie
      April 5, 2010 at 9:39 pm

      Ikan lampan tu Tie goreng garing-garing. Nak buat gulai tempoyak, tempoyaknya tak ada, hehe…

  4. April 5, 2010 at 7:18 pm

    Tak usah makan lah Tie. kalau saya lebih rela makan ikan sardin dlm tin ngeeee

    • Tie
      April 5, 2010 at 9:39 pm

      Aaa..??

      Sardin..??

      Alamak !! Dah terliur daa……πŸ˜†

  5. April 5, 2010 at 9:06 pm

    macam corak ularlah ekor dia kak!

    • Tie
      April 5, 2010 at 9:40 pm

      Ye laa… tu yang buat kak tie takut!

  6. April 5, 2010 at 9:33 pm

    k tie,

    cantiknya kaler lampam tu… buat ikan pekasam sedap tu… ikan wadi… nyam2.. takut tengok kaler ikan pelik tu batik dia mengingatkan pada sawa… k tie buat apa ngan ikan tu… masak dak.

    • Tie
      April 5, 2010 at 9:41 pm

      Kak tie tak pandai buat pekasam. Makan pun tak pandai, hehe..

      Ikan pelik tu kak tie bagi kat Mr Tong Sam Pah!! Waakakakaa…….

  7. April 5, 2010 at 9:39 pm

    Lampam ke lampan ye Kak Tie? Ekor ikan tu macam ikan belida. kenal? tapi memang tak pernah jumpe la pelik camtu. Mana jiran tu dapat? Dari Kenyir ke?

    • Tie
      April 5, 2010 at 9:42 pm

      Aaaa…?

      Lampam ? Lampan ? Err….. entahlah.. yang mana satu betul ? Ekekeke……….

      Ikan pelik tu ? Dari mana lagi, kenyir laa…. hihi….

  8. April 5, 2010 at 10:06 pm

    ikan yang berbatik-batik tu macam ikan linang. masuk aje dalam periuk dan buat gulai lomak cili api…

    • Tie
      April 6, 2010 at 11:41 am

      Tak berani nak masak, sebab tak pernah makan. Lagipun keluarga abang ni ada allergik pada ikan-ikan tertentu… kang satu badan tumbuh teritip!!

  9. April 5, 2010 at 10:26 pm

    ikan lampam.. memang tertelan. sedap seehhh.. terutama dibuat bakar gitew.. heheheh

    tapi ikan yg satu lagi itew.. aduhaiii… belum sempat dihidangkan lagi maza dah melompat tinggi ke awan, takut!!! huhuhhu

    • Tie
      April 6, 2010 at 11:40 am

      Maza, kat sini tak termakan ikan lampam… Sebarau pun ada, biasa masak stim limau. Abang kita suka makan!!

      Err…. maza takut ke ikan gitu ? Tie tak takut pun!! hihi.. cuma segan je..πŸ™‚

      • April 6, 2010 at 2:40 pm

        wau! ikan sebarau!!!!! sedapnyaaaa..

        manis isinya tu weiii.. huhuhu..
        meleleh air liur niiii.. dah lama betul tak dengar nama ikan itw.. huhuhu

        bak ler barang sekor dua.. huhuhu

  10. ima
    April 5, 2010 at 10:41 pm

    salam kak tie…eee peliknya,ikan ke apa tu…geli betul nengoknya…

    • Tie
      April 6, 2010 at 11:38 am

      Abang kita tak ingat nama, tapi orang kata isinya sedap, cuma kami tak tergamak nak makan, hehe…

  11. April 6, 2010 at 9:10 am

    Macam keturunan belut je ikan tu.

    • Tie
      April 6, 2010 at 11:37 am

      Anak beranak dia la tu, hihi….

  12. DrSinga
    April 6, 2010 at 10:56 am

    coppp…..
    kenapa lampam keluar esboks tapi nampak fresh!!??πŸ™‚

    • Tie
      April 6, 2010 at 11:36 am

      Oooiitt !!

      A..aa..laa…… kita pun heran gak!! Waakakaa……πŸ˜›

  13. April 6, 2010 at 5:39 pm

    ikan aapppaaa tu Tie?

    • Tie
      April 7, 2010 at 7:35 am

      Ikan Tilan…. kakpah di bawah ni baru beritahu, hehe…

  14. April 6, 2010 at 9:33 pm

    tie, tu namanya ikan tilan. Dulu masa kakpah kecik2, selalu ikut abah pergi mancing. Selalu gak dapat ikan ni. memang rupanya pelik. Abah sedap je makan tapi kakpah tak lalu nak makan…

    • Tie
      April 7, 2010 at 7:36 am

      Uwaaa………

      Terima kasih kakpah! Bila Tie google, baru tahu rupanya ia sejenis belut. Ada banyak species… Memang abang Tie kata orang kata sedap, tapi kami tak terliur nak makan, hehe…

  15. April 7, 2010 at 6:33 am

    ..ikan pelik tu kalau kak tie masak sure tak prasan dah ikan tu rupa mcm mana sedap punya pasal hihi

    • Tie
      April 7, 2010 at 7:37 am

      Err…. adila nak makan ke ?

      • April 7, 2010 at 8:03 am

        kalau dah termasak, xde la nmpak rupa ikan tu mcm time xmasak.. rasanya sy telan je kot hihi~

        • Tie
          April 15, 2010 at 7:27 am

          Baguslah Adila ni. Tak cerewet pun. Kak tie suka orang tak cerewet.πŸ˜›

  16. April 14, 2010 at 11:00 pm

    Tapi ekor ikan tu macam keli.

    Kak Tie masak apa ikan tu? Masak lemak ke?

    • Tie
      April 15, 2010 at 7:27 am

      Kak tie buang je, hihi.. geli nak makan !

  17. fuad
    July 3, 2010 at 1:02 pm

    ooo ikan tilan dan lama tak makan dulu memacing selalu dapat ikan nie…ikan nie kalau campak balik dia makan balik kail…kira jenih tak pernah serik…tapi goreng pun sedap…kat mana ada jual ye….lagi satu kalu nak tanggal baju dia guna daun keladi…lurut kat badan dia jadi corak sawa tu ilang laaaa….

  18. August 15, 2011 at 4:36 pm

    Ikan tilan tu sedap. cara masaknya. celur dalam air panas mengelegak. buang kulit buang taik. dapatkan ujung manggar kelapa yg masih idup. belitkan ikan tilan yg telah disiang tadi, kemudian ikatkan dgn dawai, pas tu salai/panggang sampai merah kering berminyak. kemudian masaklah mcm masak ikan-ikan salai yg lain. sodap.

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: