Home > kehidupan > Simpul Biawak

Simpul Biawak

Aderk !!

Sekarang ni dah menjadi-jadi. Hampir setiap malam kita kena simpul biawak (tapi abang kata mengkarung ) . Biasa kalau kena pun time pregnant je. Err…… takutlah pulak! Umur dah masuk klasik ni takkan ada isi, ekk ? Kot-kot terlebih makan taugeh, tetiba jadi subur semacam, ekekeke………

Atau, tanda-tanda nak meno    tak ?  Uhuk! Uhuk!!

Simpul biawak disebabkan kekurangan kalsium dalam darah. Ia boleh diatasi dengan memakan pisang, nasi dari beras basmathi dan minum lebih susu. Ada orang sarankan minum air 100 plus tu. Betul ke ?

Kebetulan ada jiran beri sesisir pisang. Pisang sebatu. Pernah tengok tak ? Kalau di Johor pisang yang rupanya begini dipanggil pisang nipah, biasa goreng je. Tapi tak tahu lak ada batu… hehe…….

.

Entah la kenapa kulit pisang sebatu ni kurang comel . Tapi itu tak penting. Sila tengok isinya, yek!

.

.

Haaa…….. suka sangat nih! Batunya tak banyak pun , waaakakaa……… Senanglah nak makan. Err…. petang ni nak goreng laa….. Hi hi hi…

Alhamdulillah, bertuah gak dapat jiran yang murah hati ni. :lol:  Harap-harap lepas ni tak de laa kena simpul biawak lagi.

  1. March 31, 2010 at 12:26 pm

    maksu pun dah setat dah krem sana krem sini… kurang kalsium kot… huhuhu

    • Tie
      March 31, 2010 at 12:40 pm

      Errr….. ada isi tak ???😆

  2. March 31, 2010 at 12:35 pm

    Kalau pregnant pun apa salahnya. Emak Adam lagi senior dari Tie masa mengandungkan Adam. Alhamdulillah tak apa2. Dapatlah kami main dgn baby sebelum terima cucu agagaga

    • Tie
      March 31, 2010 at 12:42 pm

      Errk !

      Kita tak sanggup keluar masuk klinik. Dah tua-tua ni tak larat nak bawak perut!

  3. March 31, 2010 at 1:56 pm

    wahh tie.. hehehhe.. tak sangka Tie masih sukakan makan pisang lagi.. wink! wink! hehehe

    elok tu, tapi jgn banyak sangat.. karang kembung perut….
    kalau ada kencing manis pun tak elok amalkan makan banyak sangat pisang ni…huhuhu

    dulu2 maza pun kerap juga kena simpul biawak..hampir2 membawa kepada simpul buaya gak ler..

    tapi biasanya ia terjadi bila kaki terdedah & sejuk, terutama ketika tidur di malam hari..
    jadi kena selimut selalu dan breath well. amalkan kawalan nafas dgn baik (erk kena berlatih tai chi lah pulak) hehehhe

    • Tie
      March 31, 2010 at 2:09 pm

      Amboi, suka benor bila sebut pisang, ekk!! Waaakakaa………

      Apa kenyit-kenyit ! Kang lebam mata baru tau, ekekeke……….

      Kita tak ada diabetes, jadi boleh makan banyak, hehe.. jangan jeles!

      Err… Maza pun kena simpul biawak ? Dah berapa bulan ? Ada buat ultrasound tak ? Mana tahu dapat girl lak kali ni, hihi…

      Kaki sejuk, ekk ? Ooo… yelah agaknya. Sebab Tie tak suka pakai selimut. Rasa rimas laa.. Kalau sejuk pun control kipas je. (kita tak ada air-con)

      Kawal nafas ? Hmm…. sekarang ni bukan setakat nak kawal nafas, nak nafas pun susah !! Uwaaaaa…………

      • March 31, 2010 at 7:11 pm

        lebam mataku weiii..

        wakakakkaka

        Tie, dah kena start berlatih pakai selipar dlm rumah dan berstokin mcm org pantang gitw.. hehehehhe

        kaedah itu juga dapat mengurangkan serangan simpul biawak, selain drpd menyah toksid ringan… seperti cacing kerawit dan gelang!

        wakakakak
        (teori tak munasabah dari maza)

        • March 31, 2010 at 9:14 pm

          Kanda Maza….

          Apa keno-mengeno la simpul biawak dgn cacing kerawit & gelang tu? Adehhhh, ponat den cari dlm kamus dewan bahasa mahupun enseklopedia…tak jumpa pun!!!

          To Akak Tie….

          Kalau pregnant masa usia klasik cenggini pun apa salahnya…..dapat main dgn baby sebelum timang cucu (seperti kata YB….).

          Ahakkksss….

          take care ye…
          🙂

        • Tie
          March 31, 2010 at 9:28 pm

          Layanlah pokcik tu, Zyma… dia dah tertelan cacing kerawit kot!

          Zyma, kak tie sebenarnya dah letih jaga anak ni. Yang besar ni pun selalu buat kak tie sakit kepala. Kalau ada yang kecik lagi lah haru. Rasa nak rehat sekarang ni, tapi kena tunggu sampai semuanya habis sekolah.

  4. ROSE PURPLE
    March 31, 2010 at 2:00 pm

    Tie, kite suke sangat pisang ni..buat sira atau rebus gitu jer, goreng pun sodap tapi dah tua-tua ni tak berapa makan kuih goreng jaga badan & jaga kesihatan he he he..kalu kat kelate kite panggil Pisang Kebatu species sama cam Pisang Awak kat KL cume Kebatu ni isi dia penuh tak macam Pisang Awak leper jer.

    • Tie
      March 31, 2010 at 2:11 pm

      Pisang rebus pernah makan… masa baru kawin dulu, abang bawak Tie gi rumah siapa entah, diangkatnya pisang rebus, panas-panas lagi. Memang sedap!

      Kebatu ? Err… napa pulak abang panggil sebatu, hihi.. agaknya mek dia ajar gitu, hehe….

      Pisang awak ni Tie tak berapa kenal. Tapi Tie suka pisang nangka. Sedap digoreng dan wangi baunya. Susah nak cari pisang nangka ni. Nanti nak suruh abang cari anak pisang nak tanam di belakang rumah atap biru tu…

      • ROSE PURPLE
        March 31, 2010 at 4:24 pm

        Pisang rebus panas2 bestnyer..dalam hujan2 begini. Fyi kat area ofis Rose ni tengah hujan lebat. kalau lah dapat pisang rebus atau ubi kayu rebus lembik panas2 lagi cicah dengan kelapa muda..perghhhh!! Tapi tak boleh minum kopi O,-gastrik, takde pilihan teh aje.
        Simpul biawak tu Abang Tie tak ckp ker kite sebut “Nyetok ka’rong.

        • Tie
          March 31, 2010 at 9:30 pm

          Hah! Ada…. sebut karong tu, hihi… inilah untungnya dapat pasangan bukan senegeri. Pengetahun pun bertambah.😛

  5. March 31, 2010 at 2:12 pm

    anta sini sikit kak tie! hihi

    • March 31, 2010 at 7:09 pm

      mrs azmi tak nak ke kejang2 kaki dan tersimpul kaki mcm tie tu? heheh

      kot2 mana tau, penangan pisang awak ke, pisang sebatu ke, kebatu ke.. tetiba dapat baby baru.. hehehe..

      best woo main dgn baby.. cute aje lorr..
      ahaks!

      wakakakka

      • Tie
        March 31, 2010 at 9:33 pm

        @ Maza,

        Kalau nak dapat baby, cuba makan banyak taugeh.. ia membantu kesuburan, lelaki dan pompuan tau!!

    • Tie
      March 31, 2010 at 9:31 pm

      @ mrs azmi, kak tie dah habiskan semua, hihi…

  6. March 31, 2010 at 2:15 pm

    naaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkk… nak pisang goreng… simpan sikit tau… petang nanti angie balik!! mama jgn lupa simpan😀

    .
    .

    hihihi… pisang goreng tu feveret angie selain donat. harap maklum😀

    dedulu selalu gak krem kat kaki.. esp. bila time ujan… sejuk… sakit wooooo…

    • Tie
      March 31, 2010 at 9:34 pm

      Ooopps !!

      Mama terlupa ada anak sorang lagi!

      Pisang dah abislah Angie ooii!! Donut pun tak ada.

      Aaa..?? Selalu krem kaki ? Kena banyak minum susu, macam cheese pun bagus. Mama suka cheese, hehe…

  7. March 31, 2010 at 3:30 pm

    pisang ni buat pengat pun sedap, meleleh pulak air liur ni😛

    • Tie
      March 31, 2010 at 9:36 pm

      Pengat ?

      Teringat dulu, masa kecik-kecik. Tiap petang mak selalu buat pengat. Pengat pisang, pengat keledek, pengat labu…. hehe…

  8. March 31, 2010 at 3:37 pm

    lama x makan pisang rebus!

    • Tie
      March 31, 2010 at 9:36 pm

      Kak tie pun sama!

  9. March 31, 2010 at 5:24 pm

    Ooo…saya rasa ikut kepahaman saya kene ular2..
    urat mcm tegangkan..mmg masa mengandung selalu kene sbb angin masuk dlm badan melalui bulu roma yg terbuka..

    mmg sakit tu Allah je yg tau..kene g berurutlah kak tie kasi buang itu angin..kasi kentut byk2 ahahaha…

    • Tie
      March 31, 2010 at 9:37 pm

      Aaa…? Kentut ?

      Waaakakaka…. Nantilah… kak tie akan usahakan, ekekeke……..

  10. sebaliktabir
    March 31, 2010 at 5:50 pm

    ada gak erk simpul biawak,mengkarung…ingat simpul pengakap jer…🙂

    • March 31, 2010 at 7:12 pm

      ceh! itu simpul belikat atau simpul manok!

      wakakkka

      • Tie
        March 31, 2010 at 9:39 pm

        @ Maza , dulu masuk pengakap, ekk?

        Tie dulu ada gak tengok kengkawan masuk brownies, tengok je.. kita tak mampu nak beli uniform tu.

    • Tie
      March 31, 2010 at 9:38 pm

      @ Sebaliktabir,

      Simpul pengakap tu macam mana rupanya ?

  11. March 31, 2010 at 9:54 pm

    Laaa… ingatkan apa ke bendanya simpul biawak tuh?… bila baca barulah tahu rupanya kaki “cramp” masa tidur yer?… nekcun pun selalu gak kena masa mengandung dulu… dah tu laalaa ni… pun kekadang kena gak… sebab kurang calciumlah tuh!… makan pisang dah bersisir-sisir tapi dok kena gak simpul biawak tu… jadi kesimpulannya…. mungkin macam tie katalah kot…. dah dekat nak meno… hehehehe…

    • Tie
      April 1, 2010 at 4:26 pm

      Ha ha….

      Kita ni orang pompuan terlalu sensitif, ek. Kurang kalsium sikit terus dapat cramp. Sabor je laa….

  12. ima
    March 31, 2010 at 10:10 pm

    salam kak tie…mula2 tengok tajuk simpul biawak tu terkejut jugak…ingatkan apa ke bendanya…rupanya macam krem ye…masa ima mengandung anak kelima pernah alaminya…memang menyakitkan…tapi bila dah selalu urut tu benda tu dah tak dtg lagi…

    • Tie
      April 1, 2010 at 4:27 pm

      Orang Klate panggil nyetok karong…. hehe…

      Kak tie takut kena urut. Tak tahan sakit.

  13. March 31, 2010 at 10:42 pm

    k tie – k tie, simpul biawak tu apa… nape zan tak penah dengar… simpul kerawit tu da besa nampak…. kat belakang rumah. kenapa cramp dipanggil simpul biawak.. pisang sebatu tu macam pisang abu rupanya….

    • Tie
      April 1, 2010 at 4:28 pm

      Ish.. Izan ni, simpul biawak pun tak tahu ?

      Simpul kerawit tu benda alah apa pulak ? Macam-macam, ekk!

  14. nahmy
    March 31, 2010 at 11:34 pm

    apapun kaedah penyelesaian pada simpul mengkarung tu…’lebih makan’ tak termasuk dalam senarai yekk…hehehe…nanti obesiti plak yg dtg

    • Tie
      April 1, 2010 at 4:30 pm

      Ehehehe……..

      Makan pisang banyak sangat pun tak bagus. Dapat penyakit lain lak!

  15. April 1, 2010 at 7:18 am

    wahh!! pisang ni rasa lain ke?
    slalu sy bedal je pisang jenis apa pun hehehe

    yg sy tau, yg gemuk2 kecik2 pendek2 tu pisang emas
    yg besar2 tu masam2 sket tu pisang nangka
    yg saiz ala2 medium tu pisang.. err pisang ape ek? aiseh dah lupa nama hihihihi

    • April 1, 2010 at 3:42 pm

      wah! rugi betul lah si adila.

      setiap pisang punya rasa yg berlainan tau. khasiatnya juga berbeza.. hehehhe
      tak caya tanya si Tie. Tie banyak pengalaman tu weii. (wink! wink!)

      • Tie
        April 1, 2010 at 4:32 pm

        @ Maza,

        Ye laa… kita ni dah tua, sebab tu pengalaman pun banyak!! Uwaaaa….

    • Tie
      April 1, 2010 at 4:31 pm

      @ Adila,

      Nampaknya pokcik sebelah rumah ni laju betul jawab komen ni.

      Maknanya dia rindu benar tu, hihi… Lama tak bergurau senda !!

      ~ Kak tie sendiri tak berapa kenal jenis-jenis pisang ni.

  16. DrSinga
    April 1, 2010 at 12:37 pm

    pisang awak ada??
    kita tak de pisang….

    • Tie
      April 1, 2010 at 4:33 pm

      Kita tak ada pisang awak.😆

  17. April 1, 2010 at 8:19 pm

    ckLah pun sering alami sejak dua tiga bulan ni…kadang2 tengah berdiri lama dalam kelas…hujung jari tak boleh gerak…

    Tanda-tanda penuaan ni…..

    • Tie
      April 2, 2010 at 12:13 pm

      Err….. makan pisang bebanyak, ya… hehe..

  18. May 8, 2010 at 12:12 pm

    aku jantan nih. tak preknen pon. umur pon dah nak masuk klasik. masalahnya pagi tadi kena simpol biawak. kaki kanan. skang sakit bila nak jalan. itu yang aku google nih. ikut penglaman korang, brapa lama boleh hilang sakit tu ha?

    • Tie
      May 8, 2010 at 12:23 pm

      Errk ! Terkejut bila baca ‘jantan’, hihihi…

      Kurang kalsium tu. Banyakkan minum susu, makan pisang, atau mungkin ambil supplement kot. Seeloknya jumpalah doktor.

      Biasa sakitnya taklah lama sangat…paling lama, sejam agaknya. Cubalah sapu minyak panas, dan pakai stokin sebelum tidor di waktu malam..

  19. chue
    July 1, 2010 at 1:08 am

    aku pon selalu kene.
    pagi tadi kene lagi. sampai sekrang rase sakit lagi. x pepasal keje masok setengah hari. isk..

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: