Home > Jenjalan, Terkenang > Pupus

Pupus

February 23, 2010 Leave a comment Go to comments

Dalam perjalanan balik dari Kelantan ke Terengganu, kami singgah di gerai makcik ni, di Lagun Semerak…

.

.

Err... makcik ! Kita tukar tempat boleh tak ? Hehe.... teringin nak main jual-jual.

Ada lokan, kepah dan lala. Makcik ni kata semua ni bukan dari situ tapi nun kat Setiu. Dia beli. Kat lagun semerak ni dah pupus. Yang ada cuma tijah (boleh tengok gambarnya di sini).

Tie cuba snap gambar orang sedang cari tijah kat lagun tu, tapi kabur lak. Hampa…….

.

.

Yang ni kepah. Tie beli 2 kilo. Sekali makan je.. hehe………….ย  Sekilo RM4. Kepah ni okay, tak gatal pun. Rasanya manis sekali…..

.

.

  1. DrSinga
    February 23, 2010 at 1:55 pm

    kita konfius antara lokan dan kupang…
    lalalalalalalala kita tau…
    kepah …jarang j

    • Tie
      February 23, 2010 at 5:46 pm

      Lokan macam kepah, besar sikit. Kupang lak macam tapak kaki, minus jari, hihi…

  2. February 23, 2010 at 2:57 pm

    err.. saye tak reti sangat nak bezakan antara lokan, kepah, lala ni.. reti makan jek!!๐Ÿ˜€

    tapi kerang saye kenal!!

    • Tie
      February 23, 2010 at 5:46 pm

      lokan, kepah dan lala ni rupa sama cuma saiz je yang berlainan.

  3. February 23, 2010 at 3:42 pm

    waduh…sedapnya… kalau rebus dengan serai… mmmm takleh nak imagine lebih-lebih nanti asyik telan air liur je

    • Tie
      February 23, 2010 at 5:49 pm

      Memang sedap. Kak tie dah buat tu….๐Ÿ˜›

  4. ain
    February 23, 2010 at 4:02 pm

    sedapnya kepahhh!!! lama tak mkn.

    • Tie
      February 23, 2010 at 5:50 pm

      Sini ada banyak, Ain… kat tok bali.

  5. February 23, 2010 at 4:53 pm

    lepas makan kepah ni, kompem nak main garu2 mata ;D

    teringin tapi mengenangkan akibatnya, tak sanggup

    • Tie
      February 23, 2010 at 5:47 pm

      Mama makan tak gatal laa… betul !!

  6. February 23, 2010 at 5:03 pm

    tijah pun ada…..?

    • Tie
      February 23, 2010 at 5:47 pm

      Tijah belum dapat lagi. Orang sedang dok cari masa tu…

  7. February 23, 2010 at 6:22 pm

    Isk makcik ni…buat-buat pandang ke lain pulak…he..he..

    Kalau di Jalan Sabak Bernam Tanjung Karang ni…pemandangan begitu orang jual ‘mentaram’. Saya pun tak pernah beli…

    • Tie
      February 23, 2010 at 6:54 pm

      Err…..

      Tie tak pernah makan mentarang. Tak pernah jumpa lak di sini.

  8. February 23, 2010 at 6:23 pm

    Lala tu panggilan manja saya di kalangan adik beradik..ha..ha…

    • Tie
      February 23, 2010 at 6:55 pm

      Lala ? Ooo…. Tie ingat makan je kalau gitu.. hehe..

  9. ima
    February 23, 2010 at 7:56 pm

    alaa kak tie bestnya…ima balik tak berkesempatan pun gi belah sana…selalu gi belah kb je…hehe, patutlah tak jumpa

    • Tie
      February 23, 2010 at 8:34 pm

      Ooo…. tapi kan.. kalau nak balik Johor, ikut ganu, cubalah singgah belah semerak tu.. melalui besut. Nanti boleh beli otak2 yang sedap tu..๐Ÿ™‚

  10. February 23, 2010 at 8:17 pm

    Kalau kupang dan lokan tu, selalulah jumpa kalau dalam perjalanan balik kampung. Kepah tu jarang jumpa pulak.

    • Tie
      February 23, 2010 at 8:35 pm

      Sekarang ni susah nak cari kepah tu.. mungkin persekitaran kurang bersih kot.

  11. February 23, 2010 at 8:42 pm

    Errr… tak berapa nak reti beza kepah, lokan… tapi lala tau lah. Tapi yang pasti semuanya sedap di makan hehehe… satu lagi pepahat, duk nilai ni lah baru Iza kenal๐Ÿ˜€

    • Tie
      February 23, 2010 at 9:08 pm

      Pepahat ? Kak tie tak pernah dengar lak. Nanti nak google, ya.. hehe..

      • February 23, 2010 at 9:31 pm

        Pepahat ni macam empat segi tu kan?

        • Tie
          February 23, 2010 at 9:38 pm

          Nama lain, siput buluh.. panjang-panjang… Cubalah google.

  12. February 23, 2010 at 11:41 pm

    mosak lomak sodap ni..huhu..

    • Tie
      February 24, 2010 at 8:50 am

      Kak tie tak pernah lak masak lomak… irfat ajar laa…

  13. February 24, 2010 at 12:21 am

    Ingatkan tijah lawa yg duduk kat seremban tu hehehe

    Teringat masa saya kecil selalu cari kepah di pantai Morib. Skrg kepah kat sana pun dah hampir pupus huhuhu

    • Tie
      February 24, 2010 at 8:51 am

      Ehehehe….. tak tahu orang lain panggil apa, tijah tu.

  14. February 24, 2010 at 1:05 am

    kite suke spesis2 kulit keras gini kak tie..walaupun cengkerang aje besor, isi cinonet, tp rasa dia best kan…

    • Tie
      February 24, 2010 at 8:52 am

      Ye laa… kalau remis tu.. rasa macam nak makan dengan kulit-kulitnya sekali, hihi..

  15. February 24, 2010 at 4:35 am

    Oh lala….
    Sedap tu…..buat masak manis ke, masak tiga rasa ke…..apa2 je la..mmg sedapppp!!!!

    Masa preggy…sy makan seafood. Tak pulak gatal2 di badan….
    Tapi masa tak preggy…..makan udang kicik pun boleh menggaru-garu k`gatalan.
    ๐Ÿ™‚

    • Tie
      February 24, 2010 at 8:53 am

      Ooo… baby dlm perut suka makan seafood, ekk ? Ada taste gak!

  16. February 24, 2010 at 7:43 am

    memang sedap…

    • Tie
      February 24, 2010 at 8:53 am

      Betul๐Ÿ˜›

  17. February 24, 2010 at 11:01 am

    kepada sesiapa ada gaut… jangan ikut cakap Tie makan kupang! aniaya badan weiii.. karang benjol-bejol kat sendi-sendi itew. huhuhu

    kerangan laut mengandungi asid dan protein yg tinggi….

    • Tie
      February 24, 2010 at 11:14 am

      Uwaaaa……………

      Pokcik dah jeles !!!

      Kita tak ada masalah… hehe… cuma rasanya lemak dah bertambah laa…

      • March 9, 2010 at 12:41 pm

        Psst: elok makan epal hijau, kasik kikis lemak tepu itu.. hehhee

        silap hari bulan, dgn daki-daki sekali dia kikis tau..

        wakakakka

  18. February 24, 2010 at 11:16 am

    kat sini ada sejenis seafood dipanggil Mentarang.. besar sikit & bujur. Sedap gak tp saya tak leh makan banyak.. rasa muak…

    ehh Tie mai jengok BS.. tengok buah pelam.. mungkin namanya lain disana.

    • Tie
      February 24, 2010 at 11:24 am

      Tie pernah tengok mentarang dalam blog siapa entah… Tak pernah makan.

      Pelam ? Nanti, ekk!

  19. February 26, 2010 at 9:56 am

    Salam semua…

    sedapnyer…lokan, kepah, lala, mentarang, tijah tijin heee…. semua sedap. Masak berlado sodap… oyster tu makan mentah sodap kan…. (Tingat Mr. Bean makan oyster)

    • Tie
      February 28, 2010 at 10:45 am

      Salam mama,

      Tie tak pernah lak masak berlada.. nanti boleh la cuba.. hehe..

  20. February 28, 2010 at 3:29 pm

    Kalau bakar pun sodap nie…

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: