Cochineal Red

Pernah tengok tak pewarna makanan ni ? Cuba check kat dapur tu. Mesti ada kan ? Kalau tak ada memang sah malas masak !! Uwaaa………..

Tie ni jenis curious. Apakah benda Cochineal tu ? Jadi, masa rajin terus godek2 dan google……

Rupa-rupanya Cochineal tu sejenis serangga… lebih kurang macam semut tapi lain sikit. Serangga ni tinggal di Amerika selatan dan Mexico dan hidup pada kaktus. Cochineal  betina mengeluarkan asid carminic yang bila dicampurkan dengan garam kalsium menghasilkan  carmin dye (cochineal red) atau crimson yang kini diguna sebagai pewarna makanan dan kosmetik.

Jangan bimbang, pewarna makanan yang kita biasa guna tu tiruan…..kalau termakan yang asli tu tak tahu la, ya.

~ Saja nak kongsi maklumat di sini…

18 Comments (+add yours?)

  1. Jaja'Z
    Feb 21, 2010 @ 17:00:26

    serangga ??? eeeuwwwwww…

    Reply

  2. kakpah
    Feb 21, 2010 @ 21:11:20

    kalau taruk bunga lipstik tu segabai pewarna agak2 boleh ke tie..

    Reply

  3. blogresipi
    Feb 22, 2010 @ 03:47:30

    Ohoho..kena pegi check kat botol pewarna kat dapur ni. 😀

    Reply

  4. CS
    Feb 22, 2010 @ 09:24:48

    Salam Tie, thanks share info tu. Mmg tak tau hal serangga tapi dari kecik memang dah diexposed dgn ‘kochenel’ sebab Mak selalu buat sirap guna esen tu.

    Reply

  5. maza
    Feb 22, 2010 @ 11:57:52

    maza dari dulu tak berapa suka makan kuih!

    kalau suka pun, maza suka makan kuih kuchi, tak pun lepat.. hehehehhe

    Reply

  6. julietchun
    Feb 22, 2010 @ 12:20:33

    baru tahu ni. berdiri bulu roma,ishhhhh.

    Reply

  7. ~mrs azmi~
    Feb 22, 2010 @ 14:37:14

    serangga??

    sib baik dalam golongan ‘malas masak’ hikhik

    sebab kat dapo saye tade 😀

    Reply

  8. kutaksempurna
    Feb 22, 2010 @ 15:50:35

    errrrr… jap jap

    .
    .
    .

    sambil berlari2 ke dapur.
    .
    .

    dapur pun dah tak jumpa…

    lama benar tak masuk ke dapur..

    lama tak ke dapur tak bermakna malas masak… 😛

    hihihi

    .
    .

    halal ke serangga tu??

    errr…

    Reply

  9. Mak Su
    Feb 22, 2010 @ 16:05:19

    makan serangga… oopss!

    uhuk uhuk (tersedak)

    Reply

  10. Papa-Roq
    Feb 22, 2010 @ 16:15:11

    kalau pakai cockroach pun sodap juga kot?
    he he… kata2 dari sorang yg malas masak…. waaaa….

    Reply

  11. ain
    Feb 22, 2010 @ 17:17:42

    since sy tak de benda ni kat dapur, maka sah2 la sy malas masak. huwaaaaa!!!!

    psst…good info ni!!!

    Reply

  12. ima
    Feb 22, 2010 @ 19:18:27

    oooo…nasib baik yang tiruan je,kalau betul2 tak tahulah…tp kita tak guna yang jenis ni…tq.

    Reply

  13. izan
    Feb 22, 2010 @ 23:20:14

    k tie,

    selalunya kita pakai pewarna tu tuk buat apa ye.. contoh… sebab zan x pernah buat guna pewarna tu yang tak tahu… tapi satu yg org selalu buat kuih sagu tu.. guna sirap je kan..

    Reply

  14. kuina
    Feb 23, 2010 @ 10:38:38

    thanks for the info….
    errrrkkk saya cari kat dapur tak ada…. sbb saya tak pernah gunakannya…

    Reply

  15. shais
    Feb 23, 2010 @ 10:50:03

    untung kaktie suka godek-godek…dapat juga info cam gini kalau tak sampai sudah memang tak tahu…tq sis…

    Reply

  16. irfat
    Feb 23, 2010 @ 12:27:14

    fuuh..nice info.. =)
    seb bek tiruan..hik3..

    Reply

Leave a reply to Jaja'Z Cancel reply