Home > Pengetahuan > Cochineal Red

Cochineal Red

February 21, 2010 Leave a comment Go to comments

Pernah tengok tak pewarna makanan ni ? Cuba check kat dapur tu. Mesti ada kan ? Kalau tak ada memang sah malas masak !! Uwaaa………..

Tie ni jenis curious. Apakah benda Cochineal tu ? Jadi, masa rajin terus godek2 dan google……

Rupa-rupanya Cochineal tu sejenis serangga… lebih kurang macam semut tapi lain sikit. Serangga ni tinggal di Amerika selatan dan Mexico dan hidup pada kaktus. Cochineal  betina mengeluarkan asid carminic yang bila dicampurkan dengan garam kalsium menghasilkan  carmin dye (cochineal red) atau crimson yang kini diguna sebagai pewarna makanan dan kosmetik.

Jangan bimbang, pewarna makanan yang kita biasa guna tu tiruan…..kalau termakan yang asli tu tak tahu la, ya.

~ Saja nak kongsi maklumat di sini…

  1. February 21, 2010 at 5:00 pm

    serangga ??? eeeuwwwwww…

  2. February 21, 2010 at 9:11 pm

    kalau taruk bunga lipstik tu segabai pewarna agak2 boleh ke tie..

    • Tie
      February 21, 2010 at 9:22 pm

      Err… tak tahu laa.. nanti nak tanya mek, hehe..

  3. February 22, 2010 at 3:47 am

    Ohoho..kena pegi check kat botol pewarna kat dapur ni.😀

  4. CS
    February 22, 2010 at 9:24 am

    Salam Tie, thanks share info tu. Mmg tak tau hal serangga tapi dari kecik memang dah diexposed dgn ‘kochenel’ sebab Mak selalu buat sirap guna esen tu.

  5. February 22, 2010 at 11:57 am

    maza dari dulu tak berapa suka makan kuih!

    kalau suka pun, maza suka makan kuih kuchi, tak pun lepat.. hehehehhe

  6. February 22, 2010 at 12:20 pm

    baru tahu ni. berdiri bulu roma,ishhhhh.

  7. February 22, 2010 at 2:37 pm

    serangga??

    sib baik dalam golongan ‘malas masak’ hikhik

    sebab kat dapo saye tade😀

  8. February 22, 2010 at 3:50 pm

    errrrr… jap jap

    .
    .
    .

    sambil berlari2 ke dapur.
    .
    .

    dapur pun dah tak jumpa…

    lama benar tak masuk ke dapur..

    lama tak ke dapur tak bermakna malas masak…😛

    hihihi

    .
    .

    halal ke serangga tu??

    errr…

  9. February 22, 2010 at 4:05 pm

    makan serangga… oopss!

    uhuk uhuk (tersedak)

  10. February 22, 2010 at 4:15 pm

    kalau pakai cockroach pun sodap juga kot?
    he he… kata2 dari sorang yg malas masak…. waaaa….

  11. ain
    February 22, 2010 at 5:17 pm

    since sy tak de benda ni kat dapur, maka sah2 la sy malas masak. huwaaaaa!!!!

    psst…good info ni!!!

  12. ima
    February 22, 2010 at 7:18 pm

    oooo…nasib baik yang tiruan je,kalau betul2 tak tahulah…tp kita tak guna yang jenis ni…tq.

  13. February 22, 2010 at 11:20 pm

    k tie,

    selalunya kita pakai pewarna tu tuk buat apa ye.. contoh… sebab zan x pernah buat guna pewarna tu yang tak tahu… tapi satu yg org selalu buat kuih sagu tu.. guna sirap je kan..

    • Tie
      February 23, 2010 at 12:30 pm

      Kak tie guna untuk warna agar2, pudding, kek dan kuih.. kekadang untuk buat sirap

  14. February 23, 2010 at 10:38 am

    thanks for the info….
    errrrkkk saya cari kat dapur tak ada…. sbb saya tak pernah gunakannya…

  15. February 23, 2010 at 10:50 am

    untung kaktie suka godek-godek…dapat juga info cam gini kalau tak sampai sudah memang tak tahu…tq sis…

  16. February 23, 2010 at 12:27 pm

    fuuh..nice info.. =)
    seb bek tiruan..hik3..

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: