Home > Makan > Acuan kuih cara / bahulu

Acuan kuih cara / bahulu

February 19, 2010 Leave a comment Go to comments

Ini acuan kuih ayah belikan untuk mama. Acuan ni dibeli di Pasar Payang, Terengganu. Rasanya dah lebih 2 tahun yang lepas.

.

.

Harganya lebih kurang RM90. Mahal sebab ianya diperbuat dari tembaga. Tak tahu la harganya 10 tahun akan datang.

Kena hati-hati, takut terhempap kaki.  Esok-esok nanti bila mama dah tak ada, Wanie dan Isha jangan dok berebut pulak. Ada satu ni je. Kalau nak guna, bergilir laa… Tak pun mama bagi yang rajin masak je, hehe…

.

.

Hmm….. ni kuih cara. Mama biasa buat untuk kamu 3 beradik. Mama tahu Arif suka makan. Resepinya carilah sendiri , google ke. Mama buat main agak-agak je. Guna gandum, telur dan santan. Lepas dituang dalam acuan, bubuh gula hujung sudu je. Kang manis tak boleh makan pulak. Nanti kalau rajin mama buat kuih cara berlauk . Wanie mesti suka, kan….

.

.

~ Pelik pulak tengok gambar2 tu, nampak lebar macam diedit.

Categories: Makan Tags:
  1. jijah
    February 19, 2010 at 2:09 pm

    Salam kak tie,tumpang lalu. tengok kak tie punya kuih cara sedapnya. dulu mak saya selalu buat. sekarang alahai…. nak cari acuan pun tak tau kat mana dah

    Tie – kena mai sini la Jijah….. cepat sikit sebelum harga naik berganda2…

  2. February 19, 2010 at 2:14 pm

    pos mai cni ckit bleh??🙂

  3. February 19, 2010 at 5:26 pm

    Aisey…ckLah pun ada acuan macam ni, beli di Pasar Payang masa baru-baru kawin dulu…

    Tapi sejak berpindah rumah sendiri tahun 2000…tak nampak bayangnya….Rasanya tertinggal di rumah sewa….

  4. February 19, 2010 at 6:58 pm

    Tie…mak sy pun ada acuan kuih cara ni, acuan yg bentuk bujur pun ada jugak. dulu2 mak rajin buat kuih cara ni tapi skrg dia diabetes, so dah tak penah buat dah. kalau nk mkn beli je RM1.00

  5. February 19, 2010 at 11:30 pm

    Kak Long tak pernah pun buat kuih ni. Hahaha…tahu makan je.
    Masal juga acuannya tu ya.
    Cam ni nak pergi bongkar stor le, sebab dulu pernah tengok rasanya.

  6. February 20, 2010 at 12:04 am

    nampak nyummy…
    dulu mak saya pernah ada acuan nie..tapi sekarang di mana ya???

  7. February 20, 2010 at 9:04 am

    Kami ada beli juga acuan kuih kat Pasar Payang lama dulu. Hairan saya dgn org perempuan ni: jauh2 pergi ke KT utk cari benda2 mcm tu? hehehe

  8. February 20, 2010 at 10:04 am

    k tie,

    arwah mak mentua zan pun suka buat kuih. klu dulu2 acuan tu sanggup cari yang tradisional punya. berat dan kualiti bagus…. tapi nape ye tak turun kat izan… hehe fail bab kuih..

  9. February 20, 2010 at 10:42 am

    kuih ni memang fevret saya..kalu ke pasar malam, ini item wajib beli..hoho

  10. September 21, 2010 at 11:29 pm

    Kalau kak ingin membeli lagi acuan kuih bahulu tembaga, sila buka blog saya.
    Email saya kalau minat.

  11. September 21, 2010 at 11:30 pm
  12. July 27, 2011 at 11:04 am

    alahai teringat time kecik dulu kak. Tugasan saya adalah untuk pukul telur sampai kaw kaw… Dulu mana ada mesin kan! So berabis ler memukulnya…

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: