Home > buah, Kampung, tumbuhan > Anak ketitir dan Lipstick Tree lagi

Anak ketitir dan Lipstick Tree lagi

February 15, 2010 Leave a comment Go to comments

.

.

Balik rumah atap biru hari tu…. tengok pokok kesumba ni dah berbuah. Sibongsu ingat rambutan. Hihi….. Buat malu je.

.

.

.

.

Beginilah isi buah lipstick tu. Bijinya bila dipicit mengeluarkan warna, merah jingga. Bolehlah nak jimat duit lipstick, ekk.

.

.

Lepas tu nampak sikenit ni di wakaf. Sedang menunggu ibunya membawa pulang menu tengahari.

.

.

Anak burung ketitir ni asyik dok menung tunggu ibunya pulang. Belum dengar suaranya lagi.  Boleh mula praktis laa…..Hmm…. esok-esok kalau bersuara emas, boleh gak mokcik bawak bertanding. Ha ha….. terbayang-bayang  ratusan ribu RM…waakakaka…..

.

.

Rumah ni masih belum siap lagi. Kami buat sikit demi sikit.  Wakaf tu dulu beratap rumbia. Tapi asyik berlubang je, tu yang kami tukar guna atap Ajiya . Tak mampu nak guna genting. Sebab kena tukar rangka atas pula. Harga kayu mahal sungguh !!

~  Beratnya rasa hati nak tinggalkan rumah ni. Maklumlah, di sini bebas nak keliling rumah dan berkebun.

~ Ini hanyalah sebuah catatan. Tie dah malas nak mengarang.

Categories: buah, Kampung, tumbuhan Tags: ,
  1. DrSinga
    February 15, 2010 at 7:01 pm

    hahaha….
    kita pun ingat rambutan!!!!!

    • Tie
      February 16, 2010 at 5:52 am

      He he…. kita dulu pun gitu gak!

  2. February 15, 2010 at 8:34 pm

    waaahh..jadik org kaya baru ke??hihii…
    kamon2..dun malas2..hehehhe..

    • Tie
      February 16, 2010 at 5:53 am

      Eh !

      Belum lagi. Nanti nak antor sikenit tu ke kelas vocal!😛

  3. February 15, 2010 at 9:56 pm

    salam tie. kakpah tak penah tengok buah lipstik tu. rupanya macam rambutan ek..

    • Tie
      February 16, 2010 at 5:54 am

      Salam kakpah,

      Memang gitulah rupa luarannya.

  4. February 15, 2010 at 10:02 pm

    Tie,

    tanam rumput filipina tu..jangan pakai rumput carpet….laman macam ni kena pakai landscape designer…

    • Tie
      February 16, 2010 at 5:56 am

      Kak Ezza,

      Tie belum tanam apa2 jenis rumput lagi. Selagi tak duduk sana, malas nak tanam. Sebab tak de siapa nak uruskan. Pokok bunga Tie banyak dah mati.

      Landscape designer ? Ooo… jawabnya makan ikan kering la hari-hari. Laman tu luas. Nanti Tie design sendiri, hehe…

  5. February 15, 2010 at 10:47 pm

    Salam Akak Tie….

    Yuhuuuuuuuuuuu, sudah balik ke??

    Berapa kilo sudah naik masa cuti CNY?? Mesti b`tambah comel ekkkkk!!!
    🙂

    • Tie
      February 16, 2010 at 5:59 am

      Berapa kilo ?

      Adoi laa… Jangan ditanya soalan sensitip tu!!

  6. February 16, 2010 at 12:25 am

    Di Johor, kami gunakan perkataan pondok berbandi wakaf!

    wakaf ni kalau di tempat kami dikenali harta yang disedekahkan, atau diamanahkan untuk kegunaan orang ramai!

    akhir kalam kamus hari ini ialah.. wahhh..lamo botul ekau menghilang yo! huhuu

    sekian..

    wakakkakaka

    • Tie
      February 16, 2010 at 6:01 am

      Kat sini orang panggil wakaf. Kalau pondok tu kena buat dinding keliling.

      Menghilang ? Ada… mana boleh hilang. Kita saja nyorok dan ngintai ..hehe..

  7. February 16, 2010 at 12:26 am

    erk! lawa tapak tangan makcik itew!

    hehehhehe

    • Tie
      February 16, 2010 at 6:02 am

      Errk !!

      Kita tahu la tangan kita banyak isi ! Ehehehe…..

      • February 16, 2010 at 8:49 am

        Kanda Maza…..

        Tapak tangan Akak Tie mmg la lawa…
        Meh sini den nak tgk tapak tangan ekau…….mesti montok!!!

        Huhuhuhuhu……..
        🙂

        • February 17, 2010 at 12:51 am

          erk! tak lah montok mana pun.. merekah sana sini..

          kerja pecah batu katakan.. huhuhu

          psst: kalau montok2 lak tangan jantan ni, ada harapan dituduhnya ‘lelaki tiruan’… huhuhuhu

  8. February 16, 2010 at 3:26 am

    Salam Kak Tie,
    Kite nak tanya boleh? nape Kak Tie taknak mengarang dah? Kak Tie sibuk dengan tugasan kat sekolah ke?

    • Tie
      February 16, 2010 at 6:03 am

      Hihi…. kak tie sibuk tengok citer korean..kat youtube. Tu yang malas nak ngarang.

      Bianni….

  9. nahmy
    February 16, 2010 at 7:14 am

    camtu rupanya buah kesumba…selain lipstik tak bole mkn ke? buat cekodok ke?

  10. February 16, 2010 at 9:47 am

    taktau pulak ada pokok nama kesumba..
    Kesumba tu tau laa..
    maksud dia pewarna..
    org dulu-dulu kata kesumba..

  11. ima
    February 16, 2010 at 1:54 pm

    seronoknya dapat balik kg…

    luasnye halaman umah kak tie tu…wah dah makin cantiklah wakaf tu…bestnya kalau dpt makan colek kat atas tu dgn angin sepoi2 bahasa…hehehe

  12. syayassir
    February 16, 2010 at 3:51 pm

    alahai kak tie, saya pun terkena penyakit malas mengarang semenjak dua menjak ni.. huhu..

    eh, memang betul ke buah macam rambutan tu boleh dibuat lipstik?

  13. February 17, 2010 at 1:57 pm

    pernah tengok buah ni tapi tak tahu nama….terima kasih kaktie bagi tau.

  14. February 17, 2010 at 2:09 pm

    maksu pun sebenarnya, tak kenal gaks…hik hik hik

    tie nak kemana tu? tie…. oh tie…..

  15. zareda
    February 17, 2010 at 2:09 pm

    kak tie

    bes rumah kampung ni.. kawasan luas kan.. nak berkebun pun senang

  16. zareda
    February 17, 2010 at 2:10 pm

    kak tie

    bes rumah kampung ni.. kawasan luas kan.. nak berkebun pun senang. Tak payah nak berkebun kat FB lagik..

    • Tie
      February 20, 2010 at 6:25 pm

      Zar, kak tie suka sangat menanam, tapi masa terhad. Nanti bila dah settle di sana, berangan nak tanam sayur. Tak perlu beli lagi.

  17. February 17, 2010 at 8:50 pm

    Nape agaknya buah lipstik tu nampak sodap aje…?

  18. February 17, 2010 at 11:18 pm

    kak tie(berbisik)..

    i mz u (kita men bisik2)…. baru sampai nih.. panas jugak 2 – 3 hari… rzki nk berjln2.. arini mendung hujan… Alhamdulillah sampai juga dirumah.

    impian saya tu nak satu… wat main pondok2.. tapi belum tertunai lagi….

  19. cpj
    February 18, 2010 at 10:19 am

    Salam…agaknya kak tie dah lupakan saya…

  20. ctiy
    September 7, 2011 at 11:02 pm

    Salam,
    Saya nak tanya..kat mana nak dapat pokok kesumba ni? saya nak akar pokok ni nak buat ubat.

    • September 8, 2011 at 6:23 am

      Pokok kesumba tu ada di selising, kelantan. Di tempat lain mungkin ada. Cuba tanya orang2 tua di kampung.

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: