Home > Berita, kehidupan > Sibuk

Sibuk

Sejak akhir-akhir ini, Tie agak sibuk sedikit. Maklumlah persekolahan baru bermula, mana nak jahit badge sekolah, name tag dan banyak perkara lagi. Leceh sikit. Sekolah di sini tak terima tudung yang singkat di bahagian belakang. Dah macam pakaian sekolah agama pulak. Err… tak pe laa… mujur mata ni belum rabun lagi.

Oleh kerana bulan ni belum mula tuition, terpaksalah kita jadi guru tuition sementara. Budak-budak tu asyik menanya. Dan mamanyaΒ  kena buat revision lak. Dah lupa formula-formula matematik tu. Mujur gak ada buku-buku rujukan.

Tuition di sini mula bulan depan. Ketiga-tiganya akan ke kelas tambahan anjuran sekolah masihg-masing dengan bayaran yang amat minima (RM40Β  seorang, 4 subjek semuanya) . Tahun ni kesemuanya akan menghadapi peperiksaan UPSR, PMR dan SPM.

Jadinya insyaallah… malam-malam yang akan datang tinggallah kami berdua suami isteri bersendirian dari 8.00 mlm hingga kul 10.00 mlm…. hmmm.. nak buat apa, ekk ? Ada apa-apa cadangan ???Β  Hi hi hi……….

~ Tie belum berkesempatan untuk berkunjung ke blog-blog kalian. Sekarang ni hanya boleh jadi silent reader je. Insyaallah….. bila ada masa terluang, bolehlah start blogging semula. Mohon maaf, ya…..

Categories: Berita, kehidupan Tags:
  1. sya
    January 23, 2010 at 10:57 pm

    wah kak tie..
    tiga2 sekali tuh…. semoga semuanya berjaya..πŸ˜€
    hah, apa lagi.. malam2 tu la nak beromantika d’amor.. hehehe….

    • Tie
      January 24, 2010 at 6:44 am

      Romantika d’amor ?

      Waaakakakaa……πŸ˜†

  2. January 23, 2010 at 11:36 pm

    wooo! bila berdua, ada yang no.3.. awas! karang kena tangkap basah dgn anak2 lak..

    hehehehhe

    • Tie
      January 24, 2010 at 6:45 am

      Hi hi hi… jangan jealous la Maza…

      Masa ni la peluang untuk bermesra-mesraan….πŸ˜›

  3. January 24, 2010 at 12:27 am

    ekekekeke..

    alahh.. x leh jawab lah kaktie soalan tu. ekekekkeke

    Cabaran berat untuk tahun ni. anak2 ada exam besar!

    • Tie
      January 24, 2010 at 6:47 am

      Erk ! Janganlah malu !!πŸ˜›

      Tahun ni memang stress sikit. Tapi yang penting bagi kak tie semuanya berusaha. Dan mereka gembira menyahut cabaran itu.

  4. January 24, 2010 at 12:45 am

    apa kata awak buat kek pukul 8 -10 nanti. masa buat tu, boleh colek-colek tepung kat muka. Macam syiok jeer kannn. he he he.

    • Tie
      January 24, 2010 at 6:47 am

      Buat kek ?

      Payah sikit kalau cik abang tu ada.

      Asyik panggil je nanti… terus bentat kang kek tu, hi hi….

  5. January 24, 2010 at 12:51 am

    dak pe mokcikti. urus hal keluarga lg penting dr blog ni. huhu.
    bittawfeeq wannajah la buat adik2 kite tu. jadi guru tution sedak la.

    • Tie
      January 24, 2010 at 6:49 am

      Errk !

      Mokcik ni tak berapa gemar bab-bab mengajar.

      Nanti terus tumbuh tanduk dan taring. Mudah sangat nak marah kalau budak2 tu tak faham… hu hu…

      • January 25, 2010 at 9:29 am

        huhu. garang rpenye mokcikti ni. mesti anok2 jaye lake kekgi. sebab mok ye bekeng+berdisiplin mdidik anakΒ²!

        • Tie
          January 25, 2010 at 2:53 pm

          Ish… tak garang laa… cuma tika-tika je… hehe..

  6. January 24, 2010 at 4:44 am

    waaahhhh jadi cikgu kejap la kak tie…

    • Tie
      January 24, 2010 at 6:49 am

      He he… cikgu sementara la Wanie..

  7. January 24, 2010 at 6:34 am

    Salam kak tie,
    tengah sibuk ye… takpe lah.. nanti malam2 kul 8-11 pm tuh boleh rehat rehat.hihihi..hehehe…huhuhuπŸ˜€

  8. Tie
    January 24, 2010 at 6:50 am

    Err…entah-entah kena kerja overtime !!πŸ˜†

  9. nahmy
    January 24, 2010 at 7:29 am

    camtula saya pun….

    • Tie
      January 24, 2010 at 9:55 am

      Tak pe laa.. demi anak-anak kan…πŸ˜›

  10. zareda
    January 24, 2010 at 9:33 am

    kak tie..

    main nyuruk nyuruk.. hahhahaha

    • Tie
      January 24, 2010 at 9:56 am

      Hi hi…. intai kejap pastu lari… hehe..

  11. January 24, 2010 at 9:52 am

    waa… tahun periksa tie. semua nak kena pantau. kita dulu tak payah suruh2, tau je nak stadi sendiri. anak2 kakpah… semua nak kena pukul dengan tukul besi. macam paku lah tu. tak ketuk..tak jalan.

    • Tie
      January 24, 2010 at 9:56 am

      Tukul besi ?

      Memang terus terpaku la kat situ !!:mrgreen:

  12. January 24, 2010 at 10:36 am

    k tie,

    inilah yang sedang zan alami sama….. huhu rasanya x menang tangan dah…. x boleh ada “sweet time” sekarang nih…. huhu sot sot sot set…..

    • Tie
      January 24, 2010 at 10:50 am

      Kak tie agak risau gak. Risau pada sibujang tu je. Yang girls tu okay… cuma kena terjah sekali sekala. Yang sibujang tu tak makan saman… hu hu…

  13. January 24, 2010 at 10:47 am

    Wah tahun periksa utk anak2 Tie. 2 tahun lepas anak2 saya pun mcm tu jugak sampai 3 org. Tahun ni cuma SPM.

    Tuition kat sekolah mmg murah. Kalau kat luar mahu botak jugak kepala kalau dah sampai 3 org.

    2 jam tu bolehlah ringan2 dgn husband dulu. Lepas anak2 balik dan tidur baru yg berat2 wakakaka

    • Tie
      January 24, 2010 at 10:52 am

      Aderk !!

      Ringan-ringan ? Hmm…. ekekeke………..

      Berat-berat ? Uwaaa…………… adoi laa……….πŸ˜†

  14. January 24, 2010 at 11:31 am

    Penat saya tulis komen panjang2 tadi tiba2 tenet pulak kong huhuhu

    Tahun periksa utk anak2 Tie ya. Saya dah alami 2 tahun lalu.

    Tuition kat sekolah murah. Kalau kat luar mahu botak kepala ibubapak. Kalau anak2 kita rajin berusaha insyaAllah akan mendapat kejayaan cemerlang walaupun tusyen kat sekolah aje.

    2 jam tu sempat ringan2 dgn husband. Lepas budak2 tu balik dan dah tidur barulah berat2 pulak wakakaka

    • Tie
      January 24, 2010 at 11:40 am

      Okay la tu.. dua kali komen ni, hi hi hi….

      Ni bagi nasihat mesti dah ada pengalaman , kan…. bab ringan-ringan dan berat-berat tu… waakakaka….

      • January 24, 2010 at 7:06 pm

        Haiippppp…..sembang org2 besar ye.
        Ringan2?? Berat2??
        Owhhhh, sy ini amatlah NAIF lagi SUCI……..

        Muahahahahaha……

        Larikkkkkkkk, nnti Kak Tie kasik senduk panas kat montot…
        πŸ˜‰

        • Tie
          January 25, 2010 at 2:54 pm

          Amboi….

          Buat-buat innocent lak!!πŸ˜†

  15. January 24, 2010 at 12:22 pm

    salam kak tie,

    mesti mama dia lebih berdebar anak2 nak exam besar tahun nie..
    sampai 3 skali plak tuh…

    mlm2 tuh..ajak la romantik2 ngan cik abang tgk tv sama2..
    bila lagi masa terluang kan…

    • Tie
      January 25, 2010 at 2:55 pm

      Masa ni tak la berdebar… Cuma kena pastikan mereka belajar dengan constant.

      Bab-bab romantik tu… kena tengok mood gak.:mrgreen:

  16. January 24, 2010 at 1:07 pm

    sy juga menjadi silent reader aje la ni

    • Tie
      January 25, 2010 at 2:56 pm

      Tak pe laa… dah sibuk, nak buat macam mana, kan..?

  17. January 24, 2010 at 7:09 pm

    Salam Akak Tie…..

    Sy juga jadi silent reader sejak balik bercuti nihhhh. Tinggal komen pd n3 yg simple dan singkat je. N3 panjang2, sy kene cuti keje la baru boleh baca dan tinggal komen yg agak panjang. Huhuhuhuhuhu……

    Selamat jadi cikgu tution…… πŸ˜‰

    • Tie
      January 25, 2010 at 2:58 pm

      Ooo..Zyma,

      Macam mana dengan cencorot tu ? Ada mimpi tak ? hehe….

  18. January 25, 2010 at 6:46 am

    Salam,

    Hurm, kak tak jadi cikgu kat anak-anak ke?πŸ™‚

    • Tie
      January 25, 2010 at 2:58 pm

      Tak minat mengajar sebenarnya kecuali terpaksa…

  19. January 25, 2010 at 8:58 am

    mencabar jugaknye kak tie tahun ni..berdepan dgn anak2 yg tgh stress nak amik peksa besar..

    kalau sayalah…dah tentunya saya lebih cuak berbanding anak2 tu..

    • Tie
      January 25, 2010 at 3:00 pm

      Setakat ni kak tie taklah stress… Lagipun, takut effect kat budak-budak tu.. Tengoklah bila mereka start tuition di sekolah nanti.. Tapi, biasanya cikgu takkan beri homework banyak sebab dah beri tuition…

  20. January 25, 2010 at 12:11 pm

    tie,
    kami masa 2 jam menunggu anak sempat gi makan-makan berdua…
    sesekali jer bawa aisyah….dia pun tak suka keluar sama2 bila kakak2nya takda…..

    • Tie
      January 25, 2010 at 3:02 pm

      Ehehe….

      Ingat nak rehat di rumah je. Tie ni jenis malas nak keluar, kecuali ada urusan. Lagipun sekolah dekat je. Jalan kaki pun sampai, cuma bila malam, terpaksalah hantar, bimbang gak.

  21. January 25, 2010 at 12:43 pm

    anak2 maksu tahun ni ada pmr dan spm, tapi sekolah blum ckp apa2 pasal tusen.

    • Tie
      January 25, 2010 at 3:04 pm

      Kat sini tuition start bulan Feb. Berselang dengan solat hajat (upsr).

  22. January 25, 2010 at 2:29 pm

    hehehe..syibuk ehh Tie..penat kan..tapi tak pe..jadi mak-mak memang gitu ler..berkorban utk anak-anak..

    • Tie
      January 25, 2010 at 3:06 pm

      Penatlah sikit Sally, macam tak cukup tidur lak!

      Tapi, tak kisahlah, asalkan mereka semua rasa bertanggungjawab sebagai pelajar dan anak…

  23. ROSE PURPLE
    January 25, 2010 at 2:38 pm

    Tie, yang saya pernah rasa bila semua anak-anak periksa besar dlm satu tahun ni bukannya masalah romantika diamor, bukannya peluang untuk berdua-duaan dengan hubby tapi pressure yang kita dapat sepanjang tahun ni sampai semuanya habis periksa. Tension wooooo, kat KL tution siang hari, malam ada juga tapi sekolah yang buat but kami tak galakkan takut dia orang dah penat siang gi tution private, malam tution sekolah, so kami concentrate siang jer. penat jadi driver menghantar dan mengambil tambah2 tak sama sesi. Penat tak boleh cerita…yang teramat. But alhamdulillah 2 dah lepas sekolah menengah tinggal sorang jer lagi.

  24. Tie
    January 25, 2010 at 3:11 pm

    Kat sini Rose, Tie tak hantar tuition private sebab sekolah dah cukup. Nanti petang pun ada tuition (free utk yang tak mampu, tapi semua dapat pergi gak) dan malam (berbayar).

    Suami Tie yang hantar budak2 tu. Sibujang dah ada lesen, jadi boleh pergi sendiri dengan motor, sekolah dekat je. Tak perlu ke jalan besar. Sekolah rendah pulak sebelah quarters ni je. Tie kekadang jalan kaki je teman sebongsu balik dari sekolah.

    Tie taklah rasa tension pasal exam tu, asalkan mereka ke kelas, semuanya insyaalah okay. Cuma bimbang kesihatan mereka je. Mereka ni manja sikit. Mudah dapat batuk.

  25. January 25, 2010 at 6:14 pm

    tahun ni tahun yang amat mencabar ya kak tie….semoga anak-anak kak tie berjaya.

    • Tie
      January 28, 2010 at 7:53 am

      Betul tu Shais… kak tie pulak yang rasa letih tengok budak-budak tu…

      Kesian pun ada, tapi dah masa mereka. Kita dulu pun gitu gak, cuma tak susah macam sekarang. Banyak sangat syllabus nak cover.

  26. January 25, 2010 at 6:29 pm

    Tie… nekcun ngan atok dah bertahun berdua-duaan selalu semenjak anak-anak dah mula masuk U dulu… sekarang lagilah, bila Along dah beranak pihak & duduk rumah sendiri, hujung minggu baru datang rumah nekcun bawa cucu kesayangan nekcun tu, si Angah pulak orang bujang yang sedang bertunang, maka ligatlah sikit berdating, manakala Cu Lin pulak, biasalah accountant asyik kerja sampai lewat malam… jadi nekcun ngan atok sajer ler yang dok terkebil-kebil dok tengok kau aku selalu…last-last bila dah letih… boooommm… tidur ajer ler kerjanya… hehehe…

    • Tie
      January 28, 2010 at 7:54 am

      Amboi nekcun..

      Janganlah terkebil-kebil… boleh gak tengok movie. Err… beli dvd pun okay… hehe..

  27. January 26, 2010 at 6:34 am

    Malam-malam waktu budak-budak ke tuisyen bolehlah kak tie ambil masa melipat baju atau semak buku latihan tu.πŸ™‚

    • Tie
      January 28, 2010 at 7:56 am

      Memang kak tie lipat baju, gosok baju sambil-sambil fikir menu utk sarapan esoknya… Hmm… kena manage masa tu, kalau tak susah gak.

  28. nekpp
    January 26, 2010 at 11:19 pm

    nenek comeii mai sini mokcikkk…
    mokcik sibukk..nenek sibukkk
    kalu sume sume sibukkk aper yg terjadik gan blog nih ekh mokcik?! ekeke

    nite2 mokcikkk sweet dreamzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzZZZZZZ

    • Tie
      January 28, 2010 at 7:57 am

      Err… mokcik cuba gak update sekali sekala… hehe…

  29. January 27, 2010 at 12:06 am

    murah jugak ya bayaran tution kat sana.. huishhh UPSR, PMR and SPM tu. Kritikal semua especially yang SPM..πŸ™‚

    Malam2 tengok movie la Kak Tie. Heheheheheh.. Jalan-jalan ke.. Romantik betoi! Heee

    • Tie
      January 28, 2010 at 8:01 am

      Kat ganu ni bab2 pendidikan memang best. Tuition petang percuma… malam berbayar. Anak-anak kak tie beruntung. Guru2 di sini ambil berat, bukan saja tentang pelajaran, tapi makan, dan ibadah.

      Semuanya dipastikan supaya solat tgh dan asar… selalu buat solat hajat, baca yassin. Dan ada ketika semua yang nak ambil exam diberi kismis.. makan di situ juga. Nanti bila dah dekat exam, cikgu2 buat solat hajat, sekali dengan set alat tulis diberi kepada semua pelajar… dan diberi air tu untuk diminum.. macam anak sendiri pulak. Kita ibubapa rasa amat terharu…

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: