Home > Pengetahuan > Alzheimer's

Alzheimer's

Bila umur  meningkat, daya ingatan kita ada mungkin tidak sehebat ketika remaja dahulu. Namun, kiranya kita terlalu kerap lupa, hingga mengganggu kehidupan seharian, tentunya sudah sampai masa untuk  berjumpa seorang doktor.

.

Alzheimer’s disease is a brain disorder named for German physician Alois Alzheimer, who first described it in 1906.  It’s a progressive and fatal brain disease.

.

Alzheimer’s (ada kaitan dengan usia dan nanyuk ke , Dr ?) merosakkan sel otak, menyebabkan hilang ingatan, masalah dengan pemikiran, dan perilaku hinggakan boleh mempengaruhi kerja, hobi dan kehidupan sosial. Alzheimer akan menjadi semakin buruk dari masa ke semasa, dan ini fatal.

Setakat ini, tiada rawatan yang boleh mengubati Alzheimer ( Err… betul ke Dr Singa ?) . Pesakit Alzheimer amat memerlukan sokongan kuat dari keluarga dalam kehidupan mereka. Penyakit lupa ini amat berbahaya kerana ia boleh menyebabkan kemalangan, kematian, kebakaran dan lain-lain lagi.  Adoi laa………..

.

.

.

.

Iklan kejap !

.

.

.

Ish… budak-budak ni saja nak buat maklong jeles !  Uwaaaa……………..

.

.

Jadinya, sebelum kita terlupa (lepas tengok durian tu….😆 ) , eloklah amalkan pemakanan yang disarankan dalam Islam….

Antaranya makanlah –

  • Kismis hitam dalam bilangan ganjil sambil berselawat.
  • Madu, susu, tempe, kekacang, badam, kurma, ikan , epal dan air zam-zam.

Perkara yang harus dielakkan –

  • Elakkan dari makan kepala ikan, organ dalaman, jeruk , benda2 haram dan kotor serta semut.
  • Elakkan dari mengetuk kepala anak (cubit boleh tak ?)
  • Elakkan dari makan berlebihan dan berselang dengan air
  • Elakkan dari mengeluarkan kata-kata kesat, keji serta menyumpah ketika marah.

Perkara yang harus diamalkan –

  • Amalkan bacaan surah-surah dalam Alquran.
  • Amalkan berzikir setiap waktu yang terluang
  • Sentiasa bersihkan hati dari buruk sangka terhadap sesama manusia.

.

~ Saja untuk mengingatkan diri sendiri…. sebelum terlupa.

.

.

Categories: Pengetahuan Tags:
  1. January 18, 2010 at 8:35 am

    jap, me first kah.. bloghopping jerr akak tiew tewww.. ihiks

    • Tie
      January 18, 2010 at 12:41 pm

      Amboi… kuat melompat pokcik nih !😛

  2. January 18, 2010 at 9:13 am

    tak lakulah kari kepala ikan lepas ni. Tapi org selalu lupa – akan dimakannya jugak hehehe

    • Tie
      January 18, 2010 at 12:42 pm

      Melayu mudah lupa !😆

  3. January 18, 2010 at 9:14 am

    Oh dpt no 2. Jadilah.

    • Tie
      January 18, 2010 at 12:42 pm

      Hehehe… nanti Tie bagi kopok satu!

  4. January 18, 2010 at 9:34 am

    tie,
    akak mmg ada pengalaman dgn makcik yg dah pelupa ni… puas berulang-ulang bertanya… akak memang suka melayan. jawapan yg diberi pun diubah2…
    kita pun akan jadi begitu juga… skrg pun dah lupa2…

    • Tie
      January 18, 2010 at 12:44 pm

      Akak,

      lupa kerana tua dan lupa kerana penyakit Alzheimer tu berbeza kak. Alzheimer tu lagi teruk, perangai pun boleh berubah.

  5. January 18, 2010 at 9:39 am

    tengok durian tuh lupa pulak kaktie citer pasal apa ,ehehhehee.

    • Tie
      January 18, 2010 at 12:44 pm

      Aderk !!

      Meh kak tie pulas telinga tuh!

  6. January 18, 2010 at 10:39 am

    tq tie, mmg penting utk kita ambik berat masa’elah ni….

    • Tie
      January 18, 2010 at 12:45 pm

      Lepas ni makan kismis, ya mak su..😛

  7. January 18, 2010 at 10:48 am

    kekadang yang muda pun tak brapa nak ingat ni

    • Tie
      January 18, 2010 at 12:45 pm

      Mungkin asyik ingat benda lain kot !

  8. January 18, 2010 at 11:20 am

    salah satu kaedah utk mengelakkan penyakit nyanyuk ialah setiasa amalkan surah An-Nas..

    lakukan solat tanpa bertangguh2 dan was2…

    dan selalu membaca dan gunakan akal! huhuhu

    • Tie
      January 18, 2010 at 12:46 pm

      Insyaallah….

      Mekasih, ya Ustat !:mrgreen:

      • January 18, 2010 at 1:28 pm

        ustat pun adakalanya subuh gajah! aduhaii.,..

      • Tie
        January 18, 2010 at 1:41 pm

        @ maza,

        guna alarm kan senang…
        Tie biasa set kul 5.30.. pepagi ni memang busy.. macam-macam kena uruskan.

        Err… harap elaun naik la tahun ni.. harga barang dapur makin naik laa.. hi hi..

        • January 18, 2010 at 1:45 pm

          alarm dah ada.. huhuhu.. terutama anak2 bangkit nak gi sekolah..

          terpekik sana sini atuk dia memanggil.. mcm maza kecik gak dolu2.. huhuhu

        • Tie
          January 18, 2010 at 1:57 pm

          Waakakakaa…..

          Memang sah-sah ikut perangai Maza!! Tentu meriah gak pepagi… hi hi..

  9. DrSinga
    January 18, 2010 at 12:34 pm

    DrSinga kata..
    betul…betul..betul…
    TLC je..
    ommelayu panggil ..nyanyuk…🙂
    bukan nyamuk..

  10. Tie
    January 18, 2010 at 12:48 pm

    Tender Loving Care……. kena banyak sabar laa… orang begini kekadang boleh buat kita rasa stress gak. Kena selalu beri perhatian.

    Nyanyuk, ekk…. okaylah tu.. pandai sikit mokcik ni.

  11. January 18, 2010 at 7:26 pm

    Kena amalkan jugak ni.. takut gak kang nyanyuk sebelum waktu.hehehe

    • Tie
      January 18, 2010 at 9:31 pm

      Kak tie pun sama… selalu terlupa laa…

  12. January 20, 2010 at 5:14 am

    nnt minggu depan de lawatan g alzheimer centre.. kwn wex kata, ada pesakit kat sana, dulu dia doktor.. slalu nya aktiviti kat sana maen bingo.

    • Tie
      January 21, 2010 at 6:41 pm

      Wex, nanti cerita la… kak tie nak gak tahu.

  13. January 23, 2010 at 1:04 am

    Orang ada masalah suka lupa-lupa nie. Rasanya Kak Tie perasan kowt sbb orang ada posted pasal lupa2 barang kat FB😛

    oh.. makan berselang dengan air pun boleh membawa kepada Alzheimer. tapi macam mana bleh ada kaitan yea?

    • Tie
      January 23, 2010 at 9:16 pm

      Nono….

      Sometimes, when there’s so many things in your mind, you became quite forgetful. Kak tie biasa gitu, terutama bila stress.Salah satu cara ialah buat notes. Bila ada tugasan, kak tie buat notes dan double atau triple check. Ia banyak membantu.

      Makan berselang dengan air tu boleh menganggu kesihatan badan. Rasanya nabi kita ada pesan. Dan minum air pun tak boleh terus habiskan satu gelas. Kena minum seteguk-seteguk.

      Nono amalkanlah makan badam, susu dan kurma.. Orang yahudi dah lama amalkan.. sebab tu bangsa mereka cerdik.

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: