Home > Pengetahuan, tumbuhan > Lipstick Tree

Lipstick Tree

Pokok lipstick atau Bixa Orellana, Bixaceae ni ditanam oleh mentua di rumah Tie di Kelantan. Mungkin ramai yang pernah melihatnya di kampung dan di tepi jalan. Pokok ni baru berbunga . Ia  juga dikenali sebagai Kesumba . Buahnya berwarna merah terang (kerana itu digelar lipstick tree)  dan berbulu.

Menurut Mek, akar pokok ini direbus dan airnya diminum untuk melawaskan kencing. Bagaimanapun sesetengah orang mengatakan akarnya beracun. Entah mana satu yang betul, tak tahu laa…. hehe…..

Kalau nak tahu rupa buahnya  boleh google sendiri. Kalau boleh Tie  nak elakkan dari mengguna gambar kepunyaan orang (azam tahun ini, hehehe….)

Nanti bila dah berbuah baru Tie ambil gambar dan tayangkannya di sini.

.

  1. January 4, 2010 at 7:26 pm

    x pernah tgk live lagilah kaktie pokok ni!

    • Tie
      January 5, 2010 at 7:47 am

      Tak pe… nanti kakt tie tunjukkan buahnya.

  2. zareda
    January 4, 2010 at 9:56 pm

    selalu tengok pokok ni.. buahnya lonjong berbulu kan.. ehheh dulu masa kekcik selalu sapu kat bibir..

    • Tie
      January 5, 2010 at 7:47 am

      Betul tu….

      Amboi… kecik-kecik dah pandai bergaya, hi hi….

  3. January 4, 2010 at 10:30 pm

    Salam Kak Tie…..

    Oooo…cenggini ghupernyer pokok kesumba. Almaklum la sy ni jakun dan tak pernah tengok….huhuhuhuhu.
    😉

    • Tie
      January 5, 2010 at 7:48 am

      Mungkin Zyma pernah tengok… tapi terlupa.

  4. January 4, 2010 at 10:52 pm

    k tie,

    mungkin racun bagi sesetengah orang kot… tapi izan kalau dah sebut ada racun tu seboleh mungkin x nak dekat. sesetengah bahan boleh kesan dan mengaktifkan penyakit. tu yang takut. izan tengok macam pokok ribena lar pulak buahnya direbus nanti airnya kemerahan macam ribena tu… nama saintifik zan x tahu. daunnya pun lebar2 gitu. tadi benihnya baru zan ambik dari mak mentua sebab mak zan teringin nak tanam. kat sini sekilo RM18.00.

    • Tie
      January 5, 2010 at 7:48 am

      Err… kak tie minat kat pokok ribena tu. Tapi tak tahu nak cari kat mana. Nanti Zan tayangkan gambarnya, boleh suruh cik abang carikan…

  5. January 4, 2010 at 11:20 pm

    pernah nampak, dan pernah tengok akak pakai bunga dia buat lipstik..

    lepas dia pakai tu, kami pakat ramai2 gelakan akak.. merah padam muka dia..wakakaka

    psst: please note, it was happened masa kecik2 dulu.. hehehhe

    • Tie
      January 5, 2010 at 7:49 am

      Oooiitt !!

      Kecik-kecik lagi dah suka sakat orang, ekk !

      Ingat maza sendiri yang guna untuk lipstick !! Uwaaaa………………….

      • January 5, 2010 at 2:55 pm

        Maza, kenapa gelak? Taruk ke? Kalau cantik, maybe boleh nasihatkan kaum pompuan dari beli lipstik mahal2 di kedai, pakai aje lah buah nie. Maybe yg empunya posting boleh test nanti dan bagi review sekali.

        • Tie
          January 5, 2010 at 3:20 pm

          Uwaaa…….. Tie tak berani cuba. Takut bibirku yang sedia merah bak delima merekah jadi kelabu asap pulak!!! Waakakakaa…..

          Err…. Ismail cuba dulu laa… hi hi..

  6. January 4, 2010 at 11:41 pm

    tak pernah tau pun pokok lipstick ni. ingatkan ambik buahnya gosok2 pd bibir sampai merah…mcm tu ke?

    • Tie
      January 5, 2010 at 7:50 am

      Err… ada gak orang buat gitu. Tapi takut keracunan laa.. tetiba bibir jadi bengkak macam guna botox !

  7. January 5, 2010 at 2:37 am

    Pokok ni kite tak pernah tengok. Ada satu lagi pokok yang ada buah kaler merah gak kak tie, boleh sapu kt kuku.. kite panggil inai cina.hehehe….

    • Tie
      January 5, 2010 at 7:53 am

      Eh… rasa-rasanya sama la tu. Nama je lain… hehe…

  8. kin
    January 5, 2010 at 6:00 am

    tak pernah tahu pun pasal pokok nih…bila2 nak tanya mak la..hehhe..

    • Tie
      January 5, 2010 at 7:54 am

      Ooo.. mesti mak Kin tahu punya…😛

  9. ima
    January 5, 2010 at 8:19 am

    salam kak tie…rasanya tak pernah tengok…cantik juga bunga dia tu,dua warna merah dan pink.

    • Tie
      January 5, 2010 at 12:14 pm

      Salam Ima,

      Eh.. rasa-rasanya kat Johor berderet pokok ni tepi atau tengah2 jalan.. Dulu pernah nampak kat Skudai.

  10. DrSinga
    January 5, 2010 at 9:43 am

    ooohhh…
    dari pokok ini lah terbitnya ungkapan ‘merah kesumba’

    • Tie
      January 5, 2010 at 3:25 pm

      Betul tu….. hi hi… Tie pun baru tahu.

  11. January 5, 2010 at 10:33 am

    pakai kat kuku utk inai pun bulehkan?

    • Tie
      January 5, 2010 at 3:26 pm

      Amboi…..!!

      Tak sabor nak berinai, ya….

      Boleh la tu.😛

  12. January 5, 2010 at 1:17 pm

    apakah mungkin jika disapukan ke bibir, boleh menghasilkan warna merah? boleh jimat duit beli lipstick🙂

    • Tie
      January 5, 2010 at 3:26 pm

      Sudah tentu ! Merah menyala tau maksu !

      Err…. nanti maksu jangan lupa tayangkan bibir merah tu di blog , ya… hihi..

  13. January 5, 2010 at 1:41 pm

    tie’ isteri pakcik tenguk pakcik main blog dia pun nak buat blog dia ingat senang buat intri blog yang menarik akhinya weblog pakcik pengunjungnya kini lebih 2000 sehari dia tak sampai 20. Weblognya mengenai herba, tadi pakcik suruh dia layar weblog tie untuk tenguk intri ini, isteri pakcik minat mendaki gunung itu pasal pakcik belikanya keretanya pacuan empat roda. Kalau tie nak layari blognya alamatnya;

    http://wannura.wordpress.com/

    • Tie
      January 5, 2010 at 3:28 pm

      Tie dah pergi tengok.

      Waaa…. suami isteri berblogging, ya… eloklah tu. Boring-boring boleh komen sesama sendiri, hehe..

      Dia minat daki gunung ? Lasak gak. Tie ni penakut. Takut benda-benda dalam hutan tu..

  14. ain
    January 5, 2010 at 3:01 pm

    ooowwwhhh…ni pokok lipstick tree ekh. baru tau ni. toce kak tie!!!!

    • Tie
      January 5, 2010 at 3:29 pm

      He he… lepas ni tak payah beli lipstick la Ain. Ambil je buahnya dan tenyeh kat bibir tu, hihi..

  15. January 5, 2010 at 3:26 pm

    baru tau ni nama pokok ni. dekat rumah ada bunga macam ni, tapi pokok dia besar. selalu kalau bunga dia lebat sampai jatuh2 iza berangan macam bunga sakura. tapi tak sur lah menda yang sama taua tak n hehe.. terjah jer, hish budak ni😀

    • Tie
      January 5, 2010 at 3:30 pm

      Iza, buahnya lonjong, meruncing di hujungnya dan berbulu macam rambutan.

  16. January 5, 2010 at 4:11 pm

    rasa cam pernah tengok. ingat2 luper…

    • Tie
      January 5, 2010 at 4:19 pm

      Kalau google tengok buahnya tentu terus ingat, hehe..

  17. January 5, 2010 at 4:27 pm

    lipstik ghitewww.. ehehe

    • Tie
      January 5, 2010 at 6:03 pm

      Err… minat ke ?😛

  18. January 5, 2010 at 5:19 pm

    tie suatu masa dulu bunga ini sangat popular banyak dijual di Camaron Highland, tapi pakcik rasa dia banyak spesis, di Camaron biasanya banyak spesis luar negeri seperti Holand.Buat masa ini rumah pakcik dalam hutan herba. Taman rumah pakcik dikenali dengan jolokan “lain sikit ” pengunjung biasanya merasa seram datang berkunjung ke rumah pakcik, tidak jauh dari rumah pakcik ada taman harimau. Pacik sangat teruja bila tie mula menulis mengenai herba dan pakcik berharap tie mengirimkan lebih banyak lagi intri mengenai herba. Buat masa kini pakcik memberi lebih tumpuan kepada angerik liar. Semasa pakcik dan isteri membuat kajian mengenai anggerik diantara rahsia yang kami temui, anggerik yang luar biasa sering di awasi oleh sejenis ular atau katak. Kalau tie ingin berkongsi pengetahuan tentang anggerik atau herba boleh tanya isteri pakcik.

    • Tie
      January 5, 2010 at 6:11 pm

      Dulu masa tinggal di JB, selalu nampak pokok ni di tepi jalan.. skudai. Pernah tanya seseorang, samada buahnya boleh dimakan, sebab kelihatan seperti rambutan kemek. Orang kata beracun. Tak tahu pula ada yang buat lipstick main-main.. he he..

      Suami Tie minat hasil hutan, herba ni.. Selalu dia pulang bawa jenis2 tumbuhan untuk ditanam di rumah kami di Kelantan. Yang terakhir pokok lada pahit. Ada Tie buat entry mengenai kampung. Kalau nak tengok rupanya ada di http://kayteeze.wordpress.com/2009/06/16/kisah-cuti-lagi/

      Tak sangka pakcik teruja tentang herba ni… ingat suka asmara je, hi hi hi…

      Sebenarnya ada beberapa entry sebelum ni mengenai tumbuhan herba, tak ingat pulak.. Suami ada hadiahkan Tie buku herba ubatan negeri terengganu.. nanti Tie akan pamirkan…😛

  19. January 5, 2010 at 8:55 pm

    boleh tak guna as lipstick, kak tie? eheheheh..

    ps. suka azam pasal gmabr tu hehe😉

    • Tie
      January 5, 2010 at 10:04 pm

      Cubalah nono… nanti boleh tepek gambar tu, hi hi…

  20. January 5, 2010 at 9:40 pm

    salam tie. kena tanam pokok ni banyak2 tie. tak payah dah beli lipstik mahal2 wakaka..

    • Tie
      January 5, 2010 at 10:05 pm

      Ye laa.. sekarang ni kena berjimat. Barang semua dah mahal. Kalau dapat jimat duit lipstick pun dah bagus, hi hi….

  21. syayassir
    January 5, 2010 at 11:21 pm

    tak pernah tengok lagi pokok bunga ni… tapi, cantik..😀

    sama la kita kak tie..
    berazam tak nak guna banyak gambar google kononnya..
    sebab tu la entry kebelakangan ni banyak tak bergambar… huhu

    • Tie
      January 6, 2010 at 8:11 am

      Sya… sama-sama kita kuatkan azam tu. Kita guna gambar sendiri, yek ! Pastu bubuh watermark.. barulah ada kelas !!😛

  22. cpj
    January 6, 2010 at 12:42 am

    oho…senanglah nak pakai lipstick, pegi je belakang rumah tak payah beli dah!…hehe…

    • Tie
      January 6, 2010 at 8:12 am

      Hi hi hi…. tak lama lagi kilang lipstick terpaksa bungkus !😛

  23. January 6, 2010 at 5:14 am

    cantik!
    boleh mkn ke tak?
    takkan akar je boleh? ehehe~

    • Tie
      January 6, 2010 at 8:13 am

      Adila ni asyik ingat makan je….. hi hi hi..

      Ada banyak lagi khasiatnya. Kak tie tak tulis sebab nanti entry panjang berjela..🙂

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: