Home > Pengetahuan > Gerhana bulan yang terlepas

Gerhana bulan yang terlepas

Sedar pukul 3 pagi tadi, bingkas turun dan capai camera. Jam menunjukkan pukul 3.04 minit. Beranikan diri keluar di belakang rumah dan mendongak ke atas. Bukan takut hantu, tapi belakang rumah tu selalu je kerbau pendek terbabas masuk pagar.

.

.

Oh Bulan !

.

.

ha ha ha…. bulan ini hilang ‘kebulatan’ setelah disnap kali kedua.

.

Ini yang Tie nampak. Kita di Malaysia dijangkakan dapat melihat gerhana bulan separa pada 1 Jan 2010 . Iaitu seharusnya boleh nampak dengan jelas pada jam 3.24 pagi. Malangnya mokcik ni sibuk menggoogle mencari maklumat hingga terlepas masa itu. Bila keluar sekali lagi dah tak nampak apa pun… sedih sungguh.

.

.

Yang Tie nampak hanyalah bayangan umbra sebelum berlakunya gerhana, hu hu hu…

.

.

.

Err…. camera cikai ni menunjukkan bulan dalam bentuk ‘love’ pulak , waakakaka…..

.

http://www.falak-online.net/portalfalak/

Categories: Pengetahuan Tags: ,
  1. zareda
    January 1, 2010 at 5:12 am

    ala terlepas jugak wpun berjaga sepanjang malam menyiang ayam itik.. huhuhu

    • Tie
      January 2, 2010 at 7:03 pm

      Amboi….. siang ayam itik ? Ni mesti untuk makan-makan dengan family …. bestnya.

  2. January 1, 2010 at 7:37 am

    waa..rajinnye kaktie..
    saya awal lagi dah hanyuutt..sedar2 6lbeh..hihi..

    • Tie
      January 2, 2010 at 7:04 pm

      Kak Tie memang rajin, uwaaaa…….πŸ˜†

  3. ain
    January 1, 2010 at 8:06 am

    sy pun terlepas gak…kol 1 pg tu tersedar…tak tau cam ne boleh hanyut terus pas tu!!!rugi…rugiiiii!!!!

    • Tie
      January 2, 2010 at 7:05 pm

      Kak Tie tetiba je tersedar… memang jarang tidor nyenyak. Bila teringatkan gerhana tu, terus laju je turun bawah.

  4. January 1, 2010 at 8:14 am

    Salam,

    Lama saya tak ke sini.. kak tie juga jarang ke blog saya sekarang. Apapun, nice picture.. gerhana kerap berlaku ya sekarang, perasan tak?

    • Tie
      January 2, 2010 at 7:06 pm

      Salam dek.

      Kak tie ada gak ke blog Farid, cuma jadi silent reader je.

      • January 6, 2010 at 7:44 pm

        Awat jadi silent reader.. jadilah macam duluπŸ™‚

  5. January 1, 2010 at 8:22 am

    Salam Akak Tie…..

    Happy New Year 2010.

    Sy tak sempat nak tgk Gerhana Bulan tu…..
    πŸ˜‰

    • Tie
      January 2, 2010 at 7:06 pm

      Tak sempat ?

      Sibuk buat apa tu ? Hi hi….

  6. January 1, 2010 at 9:25 am

    Kekekeke!!! Bulan pun boleh berbentuk Love erk! Nice nice…Happy New Year kakTie!πŸ˜‰

    • Tie
      January 2, 2010 at 7:07 pm

      Ha ha…. memang terkejut bila tengok dalam camera tu. Macam magic pulak!

  7. January 1, 2010 at 10:53 am

    hepi new year kak tie.. okla tu ade gak snap2 walaupun kamera cikai… saye ni kul seploh dah hanyut!! lagi haru!!

    • Tie
      January 2, 2010 at 7:08 pm

      Kak tie memang biasa tidor pukul 10. Tu yang terjaga tengah malam… hehe..

  8. January 1, 2010 at 11:19 am

    tahniah kaktie. sekurang2nye walau terlepas ada inisiatif..

    • Tie
      January 2, 2010 at 7:08 pm

      Oooo…. mekasih !

      Memang teruja bab-bab alam ni….πŸ˜›

  9. January 1, 2010 at 11:40 am

    ini menunjukkan k tie menyengkang mata sehingga ke pagi…. sah2 pagi ni k tie kesiangan….. huhuhu… k tie.. ooooowww k tie… dah sarapan pagi bolom….. ini menunjukkan k tie dah kepenatan so… kita sambung semula esok hari… wakakakaka….

    >>>> saya tak nampak gerhana malam tadi… sebab mata dah tak boleh buka selepas 1.00 pagi…

    • Tie
      January 2, 2010 at 7:10 pm

      Eh……

      Kak tie tidor gak. Cuma tersedar dengan sendiri je. Tapi memang mengantuk lepas tu.

  10. January 1, 2010 at 11:57 am

    Selamat tahun baru 2010 Tie

    moga lebih dirahmati

    tak pa…tiap bulan akan berkunjung si bulan tu

    • Tie
      January 2, 2010 at 7:11 pm

      He he… memang setiap bulan sentiasa menunggu… tunggu elaun !:mrgreen:

  11. DrSinga
    January 1, 2010 at 1:02 pm

    gerhana kat Ganu bentuk Love ya??!!πŸ™‚

    • Tie
      January 2, 2010 at 7:12 pm

      Ha ha…..

      Khas untuk mokcik tingtong je…..πŸ˜›

  12. January 1, 2010 at 1:09 pm

    Pukul 3 pun kita bangun pi toilet lepas tu tidur balik. Tengah khayal sebab demam. Makan ubat selsema. he he he.

    • Tie
      January 2, 2010 at 7:12 pm

      Demam ?

      Alaaaa…..ciannya..!

      Tak mintak cik abang tolong picit, ke ?πŸ˜†

  13. January 1, 2010 at 2:37 pm

    bentuk love tu bukan senang nak dapat. kira hebatlah kamera tie.

    • Tie
      January 2, 2010 at 7:13 pm

      Ooo… ye laa…. baru perasan, he he he…

  14. norizan omar
    January 1, 2010 at 6:12 pm

    kak tik…rajinnye banngun….selamat tahun baru kak..semoga thn ni rezeki kita bertambah dan dikurniakan kesihatan yang baik..!

    • Tie
      January 2, 2010 at 7:14 pm

      Thanks Izan,

      Izan pun sama laa…. sentiasa dilindungiNya.πŸ˜›

  15. January 1, 2010 at 10:38 pm

    tika bulan hilang purnama, saya gerhana dalam mimpiπŸ™‚

    Selamat melangkah ke hari pertama di tahun 2010!

    • Tie
      January 2, 2010 at 7:15 pm

      Uwaaa…..gerhana dalam mimpi ? Macam mana tu, ekk?

      Mekasih kerana meraikan hari pertama tahun 2010 di sini, hehe..

  16. January 1, 2010 at 11:33 pm

    sy pun ambik gambaq bulan guna hp aje smlm huhuhu…mana ada camera canggih mcm si iza tu kan

    • Tie
      January 2, 2010 at 7:16 pm

      He he… jom kita bodek Iza ! Untung-untung dapat gak pinjam semalam dua…

  17. January 2, 2010 at 2:56 am

    maza ada hati juga menantikan.. sambil2 tu rasa takut dan bersalah sbb tak ada wudhuk utk solat gerhana..

    lagipun tok imam sebelah masjid sana ada sama sambil berzikir2..
    kami pula hanya memandang kosong, tak tahu hendak buat apa..
    hendak solat gerhana pun tak tahu mcm mana.. aderkkk

    kitab lak tertinggal kat rumah.. hendak bertanya pada imam..imam tengah hanyut bersama bacaan yasin..

    penyudahnya, sedar2 jam 6.30 pagi,, terus melompat atas katil..
    bila kenangkan kembali, rupa2nya maza dah pun lelap jam 2.00 pagi di rumah! aduhaiii..

    • Tie
      January 2, 2010 at 7:18 pm

      Maza ni mengigau ke ? Tetiba je jumpa katil..!!

      Amboi… siap makan-makan lagi malam tahun baru. Tie sibuk sangat, tak sempat nak tinggalkan jejak bertulis. Nanti senang Tie pergi tengok lagi. Sekarang ni letihlah pulak.

  18. ima
    January 2, 2010 at 8:12 am

    oummm……mengantuknya nak mengendap bulan pukul 3 pagi.

    • Tie
      January 2, 2010 at 7:24 pm

      Tak pe laa… kak tie dah tepek gambor tu, hehe..

  19. January 2, 2010 at 4:13 pm

    Saya nampak.. saya nampak… CANTIK… tapi tak dapat ambik gambar sebab masih dalam lena….πŸ™‚

    • Tie
      January 2, 2010 at 7:25 pm

      Amboi….

      Samalah dengan cik abang kita. Kalau dah jumpa bantal tu, terus belayar je. Mengigau pun tak sedar..πŸ˜›

  20. cpj
    January 2, 2010 at 11:50 pm

    bulan gerhana, matahari gerhana, tentu bumi pun gerhana…yang penting kita manusia jangan selalu gerhana…

    • Tie
      January 3, 2010 at 11:55 am

      Manusia gerhana macam mana pulak ? Tak pernah tengok pun….πŸ˜›

  21. January 3, 2010 at 10:00 am

    waaahhhhhh … semangat betol kak tie bangn nak tengok gerhana bulan nieπŸ˜‰ orang tido awal new year tempoh hari..

    ps not bad camera kak tie leh zoon dekat image tuπŸ™‚

    • Tie
      January 3, 2010 at 11:58 am

      He he….

      Kak tie jadi teruja bila terlalu meminati sesuatu.

      Kamera tu ikut mood jugak, hi hi..

  22. January 3, 2010 at 8:44 pm

    Rajinnye kak tie bangun tangkap gambar.. mujur tak tersilap tertangkap gambar kerbau.hehehe

    • Tie
      January 4, 2010 at 7:17 am

      He he….. Bukan sebarangan kerbau tau.. Kerbau yang hidung kemek tu. Kalau dah terbabas masuk terus menyondol je, hu hu..

  23. sya
    January 3, 2010 at 11:16 pm

    ingat nak tunggu juga..
    tapi, last-last tertidur sebab dah ngantuk sangat… huhu..

    • Tie
      January 4, 2010 at 7:18 am

      Kak tie tidur dulu. Selalu terjaga sebelum subuh.. dah jadi habit.πŸ˜›

  24. January 6, 2010 at 5:53 am

    bentuk love? hehehe
    bkn calang2 org leh dpt bentuk tu
    unik laπŸ˜€

    • Tie
      January 6, 2010 at 8:09 am

      Ha ha…. kak tie sendiri terkejut tengok !πŸ˜›

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: