Home > Jenjalan > Pusing-pusing bandar

Pusing-pusing bandar

December 28, 2009 Leave a comment Go to comments

Beberapa hari yang lepas kami ke bandar Terengganu. Tujuannya untuk membeli baju sekolah sibongsu tu.

Sambil tu pusing-pusing la sekitar bandar. Setiap Sabtu memang selalu je sesak. Kena banyak bersabar laa…. Hm….. ada satu jenis bas yang hanya terdapat di Malaysia. Nak tengok tak ?

.

.

.

.

.

.

.

Bas bandar ni hanya beroperasi di dalam sekitar Pasar Kepayang. Terpampang tulisan CAS LIGAS di hadapannya. Tahu tak apa ertinya ?  Sila la jawab, hi hi…

Teringin nak naik, tapi mustahil sebab nak parking kereta pun susah tau! Tempat parking selalu penuh. Pulak tu sekarang ni cuti sekolah. Nampak ramai yang borong barang dari Pasar Kepayang tu.

.

.

.

.

.

.

Err…… driver bas tu tengok kami laa… Takut pulak! Yang snap gambar ni Wani, anak kedua. Kalau Tie, memang terus sorok kamera tu, hi hi.. Mokcik kan pemalu!!

.

.

.

Nak teropong sikit !

.

.

.

Opocott !!

Orangnya macam ku kenal !  Misainya familiar sungguh !!  Ada sesiapa boleh beri idea ??

Edit :-  Sesiapa nak lihat pemandangan dalam bas cas ligas, boleh klik kat link di bawah ya…

http://www.casligas.com.my/v1/myGaleri/

.

.

.

.

  1. December 28, 2009 at 9:46 am

    wah..berjalan2 cari baju yek..hihi
    niat lain, tp terskodeng dreba bas pule..hik3..
    muke cam marah jek..kui3..

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:17 pm

      Err… kak tie takut gak !

      Tapi anak-anak ketawa macam nak roboh dalam kereta tu, hihi…

  2. ROSE PURPLE
    December 28, 2009 at 10:02 am

    CAS LIGAS – PANTAS rasanyer

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:17 pm

      Betul !! Pandai pun !!

  3. December 28, 2009 at 10:44 am

    WAH! Abg misai tengah megejas anak Tie tu…
    Tahniah ler.. tak lama lagi bermenantulah Tie weiii…
    hehehhee

    Abg misai bawa bas pun boleh aje kanzzz?!
    wakakakaka

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:18 pm

      Menantu ? Uwaaa…. masak nasi pun nak kena suruh !!

  4. December 28, 2009 at 10:45 am

    erk!.. kali ini terasa mcm singgah ke blog en_me aje.. hehehe

    jalan2 cari baju sekolah gitew.. hehehee

  5. December 28, 2009 at 11:13 am

    jalan-jalan sambil intai abang drebar…uiii misai melintang…takutt.

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:19 pm

      Hi hi hi….. Shais tak cam ke rupanya iras-iras siapa tu ?

  6. December 28, 2009 at 11:36 am

    musim beli kelengkapan skolah anak2… sume tempat penuh sesak

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:20 pm

      Ye laa…. Yang leceh nak cari baju sekolah warna tertentu. Asyik keluar kedai masuk kedai….

  7. December 28, 2009 at 12:11 pm

    cas ligas maknanya tangkas, cepat bertindak,aktif dan sewaktu dgnnya…

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:21 pm

      Betul la tu…. orang ganu ke klate ?

  8. December 28, 2009 at 1:30 pm

    bas apakah???xpenah tgk pun..huhuhuhu…unik gla bas ni…err..pak cik bermisai tu macam garang ja..xkan marah org snap gambar bas unik die~

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:21 pm

      Bas bandar laa…. siapa nak pusing-pusing keliling bandar ganu boleh la naik bas ni…

  9. December 28, 2009 at 1:37 pm

    balik Trg nanti nak try naiklah…hihihi…
    dari dulu lg kalau musim cuti/cuti sekolah selalu sesak kat bandar KT tu kan?…jenug nak cari parking…

    rindunya….

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:23 pm

      Tak lama tu Suzi… nanti balik ganu jangan lak nyesal tersangkut dalam traffic jam tu… Sekarang ni dah ada hypermarket.. Giant dan Mydin.. Senanglah nak shopping barang dapur dan makan-makan…..

  10. Tirana
    December 28, 2009 at 1:39 pm

    hehehe..uniknya bas ni..boleh jadi tarikan pelancong tu…

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:23 pm

      Tie rasa memang dibuat gitu untuk tarikan pelancong….πŸ˜›

  11. December 28, 2009 at 5:02 pm

    macam rumah pulak yer.

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:27 pm

      Hi hi.. supaya rasa selesa… Siap ada air-con ,sistem tiket automatik, GPS, closes circuit television (CCTV) dan LED deestinasi penunjuk arah. Dengar kata laa….

  12. December 28, 2009 at 5:12 pm

    ya!!sy org trg x naik lg bas ni..hehhe
    jom singgah di http:://lalatulips.webs.com utk cr tdg
    sy sekitar trg sj

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:28 pm

      Cubalah naik…

  13. December 28, 2009 at 9:27 pm

    lamanya tak jenjalan jengah blog kengkawan. Selalunya waktu tu amatlah sedikit..nak tido pun tak dapat lena..

    bas tu nampak antiklah..dah lama tak naik bas tapi bila pk bersesak2 sampai kene bau ketiak org lain tu hmm..serik..

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:29 pm

      Bau ketiak ?

      Errk…!! Nak pitam laaa……..

  14. December 28, 2009 at 10:12 pm

    semua bas kat ganu mcm gini ke atau yg sebijik ni aje lain dari yg lain?

  15. December 29, 2009 at 12:26 am

    Salam Kak Tie…..

    Jgn kan sebut bas, tgk bas pun sy tak rela. Byk sgt kes kemalangan yg melibatkan bas di jalanraya dan lebuhraya……

    Ngeriiiii..
    πŸ˜‰

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:32 pm

      Kak tie pun takut dengan bas ni. Dah lama tak naik. Entahlah kenapa sesetengah drebar bas kurang waspada…

  16. faiz
    December 29, 2009 at 5:13 am

    hahahaha.. tak sangka lak namanya cas ligas. hihihihihi.. sakit perut gelak. psst, bukan pasar payang ke? ke dah tukar jadik kepayang pulak?πŸ˜€

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:33 pm

      Waaakakakaa……… Adoi laa…. kak tie tersilap !!

      Bukan pasar kepayang…, yang sebenarnya Pasar Payang, hi hi hi… Pandai-pandai je mokcik nih !!πŸ˜†

  17. December 29, 2009 at 9:50 am

    fuyooo menarik bas tu!!
    bas tu sebiji je ke ada byk?

    nak naik jugak!!!

  18. December 29, 2009 at 3:21 pm

    come nye bas tu tie…
    banyak ke kat ganu bas macam tu.

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:35 pm

      Ada lebih dari satu… Selalu nampak sekitar bandar je…

  19. December 29, 2009 at 4:51 pm

    Kak Tie…
    Klasiknye bas tu. Terutama bhg bumbungnya. Macam bas pelancongan je… Err kat dalamnya camnela gamaknye ye!

  20. DrSinga
    December 29, 2009 at 9:06 pm

    wow ..
    misai!!!!

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:37 pm

      Errk !

      Mujur tak ada janggut !πŸ˜›

  21. December 29, 2009 at 11:38 pm

    Hello Tie, here’s wishing you and all at home the very best of Seasons greetings.
    You keep well, stay young, stay beautiful and keep a song in your heart, have a happy new year, Lee.

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:38 pm

      Thanks a million uncle !

      All the best to you too..πŸ˜›

  22. December 30, 2009 at 8:43 am

    Waaa unik nya bas tu… rasa macam balik ke zaman dolu -doluπŸ™‚

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:42 pm

      he he… biasalah.. Terengganu ni terkenal sebagai Bandar Raya Warisan Pesisir Air. Jadi rupa bas bandar tu disesuaikan dengan ciri-ciri ketimuran laa…hi hi..

  23. kaktiny
    December 30, 2009 at 10:10 am

    uish.. tangkas dan berani la bas tu..
    sebab ada nama yg unik dan ada abang misai yg bawak.. kehkehkeh..

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:43 pm

      Err… abang misai tu menakutkan laa… rasa tak berani nak naik.

  24. December 30, 2009 at 11:53 am

    tie…kamu bikin apa sama ini blog, udah ada tangan2 tunjuk ke atas dan ke bawah gaya john travolta gitu

    keh keh keh :p

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:46 pm

      Waakakakaa…….

      Sebenarnya Tie tension ni. Stress sampai tahap 95 C. Jadi, Tie godek2lah dashboard wordpress ni dan bubuh rating kat komen dan setiap post. Siapa yang rajin bolehlah rate post dan komen kengkawan… saja untuk suka-suka dan lepaskan tension!

  25. December 30, 2009 at 4:08 pm

    Opocot!!
    Misai abg tu!!
    mengingatkan angie pada suami si penyanyi tersohor tu..

    hikhikhik

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:48 pm

      Uwaaa……

      Angie adalah komentar yang paling berani ! Semua orang datang komen ni tak sebut pun pasal orang tu.. Mama cuma nak tengok je siapa yang perasan rupa abang misai tu, hi hi.. Kalau tengok dekat-dekat, memang hampir serupa tau! Mama sendiri terkejut gak!

  26. December 30, 2009 at 4:09 pm

    bas tu sungguh klasik la mama…
    klu nak buat filem purba, sesuai guna bas tu… errr.. citer purba?? zaman purba ada bas ke??

    hikhikhik.. mengarutπŸ˜€

    • Tie
      December 30, 2009 at 4:50 pm

      Eh..!!

      Angie ni macam tau je zaman purba.. Ooo.. baru teringat, Angie memang asalnya dari situ, ekk ! Waakakakaa……

      Nanti mama nak buat filem purba, Angie boleh jadi heroinnya, okay ?

  27. sya
    December 30, 2009 at 10:17 pm

    kak tie,
    unik sungguh bas tu…
    cas ligas tu, maksudnya cepat dan pantas ke? hehehe…
    bahasa apa tu?πŸ˜›

    • Tie
      December 30, 2009 at 10:22 pm

      Bahasa orang kat sini laa…. Ganu, he he…

  28. cpj
    December 30, 2009 at 11:30 pm

    macam muka cpj jer…hehe…tapi cpj lebih hensem sikit…ekekekekeee…

    • Tie
      January 3, 2010 at 11:59 am

      Err…. cikgu ada misai jugak ke ?

  29. January 3, 2010 at 10:02 am

    huisssssshhhh mmg photographer tegar anak kak tie nie hhewhheeheheh ;P

    anyway, unik la bus tu. x diperbuat drp kayu kan? hehehe ;P

    • Tie
      January 3, 2010 at 12:01 pm

      Tak jugak, kak tie yang suruh dia. Kak tie takut dan malu… hehe…

      Oo… tak pernah tengok dekat. Mungkin dari kayu kot.

  30. April 22, 2013 at 11:18 am

    selama duk tganu sy xpenah pun naik bus tu…asik bz je,,,huhu..

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: