Makan lagi

Sejak musim winter ni (nampak tak snow tu ??), Tie asyik lapar je. Tekak pulak selalu mengidam masakan yang biasa mak buat. Sayur keladi, laksa Johor, soto ayam, mee rebus Johor dan banyak lagi.

Tapi ada satu masakan yang dah lama Tie tak rasa. Malah tak pernah buat pun, sejak jadi isteri ni. Lama tu.. dah 17 tahun! Nak telepon mak, seganlah pulak. Jadi Tie google cari resepinya. Nak tahu apa yang Tie idamkan ?

Beef Stew laaa…….. hehehe…..

Mentang-mentanglah musim winter ni, kenalah makan makanan mat salleh, kan… Cuba cari roti perancis, tapi tak de pulak kat hulu ni. Bantai je la  dengan hotdog rolls  ! Nak buat sendiri malas nak uli.. hi hi.. bertuah dapat isteri macam ni, ekk!

.

.

Aaiik  ?  Kenapa daun sop tu  nampak layu ? Tadi okay je… ooo… baru teringat, stew  tu panas, hi hi…..

Inilah beef stew pertama Tie. Senang je cara nak masaknya. Seperti masak sup, cuma tambahkan sedikit tomato puri, lada sulah, peas, celery , cendawan (kalau suka) dan lain-lain. Cicah dengan roti laa…. dan jangan lupa kecek omputeh! Hmm….. delicious!

.

.

.

Err…. tapi Tie kena juga masak nasi. Cik abang tu tak jauh dengan nasi. Kang lembik pulak satu hari kalau makan roti je. Anak-anak pun sama. Tak boleh nak berangan jadi omputeh laa…..

.

.

Haa….. ada ikan caru, masak sambalnya, sumbat dalam ikan dan bakar…. makan dengan nasi panas. Mudah je,  hehehe…..

Abang suka ; anak-anak tak bising; dan mama pun senang hati…. hi hi hi…………….. 😆

.

.

~ Harga segala jenis bawang  di sini naik  berganda. Bawang besar kini RM6 sekilo. Rasa nak semput tetiba !! Hu hu……. Nampak gayanya kena kurangkan bawang dalam masakan. Tapi…. mesti rasa pun jadi kurang….. 😦

.

.

.

.

46 Comments (+add yours?)

  1. fazemy
    Dec 24, 2009 @ 12:23:48

    Waduuuhh kak Tie..adehhh lapar perut.

    Reply

  2. shais
    Dec 24, 2009 @ 13:23:57

    mujur baru lepas makan….

    Reply

  3. Mak Su
    Dec 24, 2009 @ 13:55:33

    saya punyer stew tak laku, budak2 lebih suka sup, tomyam – selera asia… huhuhu, tak merasalah ku main salji

    Reply

    • Tie
      Dec 24, 2009 @ 17:20:34

      Samalah dengan Tie. Budak-budak dan bapak budak tu pandai memilih pulak!

      Kita main salji sama-sama la mak su…

      Reply

  4. nazilyn
    Dec 24, 2009 @ 14:41:21

    salam…kat rumah ni pun sama kalau masak mee kari ker laksa ker atau apa-apa aje yang tiada kaitan dengan nasi…akhirnya kena masak gak lauk dengan nasi maklum ler tekak orang kampung…

    Reply

    • Tie
      Dec 24, 2009 @ 17:21:26

      Kak tie biasa tunggu cik abang tu gi kursus baru masak benda-benda gitu. Kalau tak kena masak nasi jugak. Penat juga ni..

      Reply

  5. juliet
    Dec 24, 2009 @ 15:13:00

    bukan bawang je mahal kaktie,sayur, ikan pon mahal.

    Reply

  6. tedi
    Dec 24, 2009 @ 16:14:26

    kat mlaka bawang rm8 sekilo!!

    kaktie.. apa beza stew dengan sup? rasa? pekat?

    Reply

    • Tie
      Dec 24, 2009 @ 17:24:34

      RM8 sekilo ? Errk ..!!

      Kena fikir resepi tanpa bawang…

      Stew pekat sikit (tambah gandum sebagai pemekat), ada rasa masam jika bubuh tomato puri, bahan2 lain seperti peas, radish, mushroom ditambah jugak.

      Reply

  7. cheryna
    Dec 24, 2009 @ 18:38:56

    kak tie!!! sha menghilang jap sebab nak pindah umah. masuk2 blog kak tie je terus lapar!!! sha pon nak ikan caru macam tuh!

    * singgah jap sementara ada time sikit je nieh. windu kak tie laaa…

    Reply

    • Tie
      Dec 24, 2009 @ 18:45:58

      Sha…. dah pindah ke belum ni ?

      Kak tie tertunggu-tunggu entry baru dari rumah baru, hihi..

      Nanti tepek gambor, ya.

      Reply

  8. Kujie
    Dec 24, 2009 @ 18:47:00

    Tie – semalam g beli bawang ..memang perasa juga bwang dah lebih rm 6 sekilo

    mahal lah..katanya sbb musim hujan….entahlah!

    dpt idea nak masak le ini..tapi malas le …mcm tak de mood

    gatai nak makan kat luar le ni

    Reply

  9. ijan
    Dec 24, 2009 @ 20:36:11

    Salam Kak Tie,
    Amvoii amvoii… makan beef stew die. sangat sesuai time time snow neh kan. roti hot dog pun takpo… perancis jauh sgt nak p beli.hihihi…

    Reply

    • Tie
      Dec 24, 2009 @ 21:04:04

      Salam ijan,

      Eh.. kak tie naik penat ketuk pintu rumah baru Ijan tu.. napa terkunci je…

      Seharian dok berkampung depan pintu..Ijan ooii.. Kak tie tak boleh tengok blog Ijan. Selalu keluar segitiga kuning tu- problem loading… nak buat macam mana ni ?

      Reply

  10. Zymazara
    Dec 24, 2009 @ 21:24:27

    Salam Kak Tie…..

    Amboi….amboi, sedap gituuuu!!!

    Akak Tie peknen ke sbb asyik makan je nihhhhh? Nak tambah yg ke berapa lak nihhh??
    Lalalalala……meh la kita makan bersama2!!! Sy pun asyik makan je nihhh…

    😉

    Reply

  11. sya
    Dec 24, 2009 @ 23:56:46

    wah kak tie..
    omputeh campur lauk kampung.. sodap tuh…
    kak tie, share resepi sup kak tie.. sup saya selalu rasa macam tak berapa sedap je.. huhu

    Reply

    • Tie
      Dec 25, 2009 @ 11:04:17

      Sup ke Stew ?

      Kalau sup tu senang je Sya. Mula-mula tumis dulu bawang merah, bawang putih dan halia yang diketuk. Pastu bubuhlah rempah kasar (cengkih, pelaga, kayu manis & bunga pekak), sikit je. Kalau nak berempah sikit, bubuh sikit perencah sup tu. Daging atau ayam dipotong sederhana. Bila dah nak empuk, tambah kentang dan karrot. Tomato dibubuh akhir sekali. Nak bubuh celery pun boleh.

      Masaklah dengan api sederhana. Kena rasa dulu. cukup garam dan rasa. Biasa kak tie tabur dengan daun sup atau daun ketumbar, serta bawang goreng bila nak hidangkan.

      Sya, kalau nak rasa manis tu, bubuh hirisan kasar bawang besar ketika mereneh. Tapi sekarang bawang mahal, kenalah jimat sikit, hehe…

      ~ Kak tie tak guna sup bunjut tu.. Tak perlu sebenarnya jika kita dah ada rempah2 kasar tu. Buat bazir je….

      Reply

  12. nono
    Dec 25, 2009 @ 00:34:51

    close up makanan yang mengiurkan 😉

    Reply

  13. cpj
    Dec 25, 2009 @ 01:49:24

    segala macam yang jenis sumbat-sumbat tu semua cpj suka…memang suka sungguh!…bertuah kalau dapat ‘ain’ pandai masak macam kak tie…hehe..

    Reply

    • Tie
      Dec 25, 2009 @ 11:07:26

      Cikgu sedang mencari ke ?

      Err… buatlah borang, tepek kat blog. Mesti ramai yang berminat, hehe.. Kak tie boleh tolong temudugakan… bagi komisyen tau !!

      Reply

  14. iza~de~bintang
    Dec 25, 2009 @ 01:58:19

    fuyyyooo sungguh sedap nampak stew tu..meleleh ayaQ liuQ … huhu…
    kombinasi yang menarik tu 😉
    masa kat cameron hari tu apek tu cakap… beli saleli amoi.. saleli (celery) 😀

    Reply

    • Tie
      Dec 25, 2009 @ 11:08:59

      Waakakakaa……

      saleli …… kak tie dah lama tak jumpa dengan chinese yang cakap pelat ni. Kat ganu dan kelantan, chinese fasih berbahasa dialek sini. Kekadang kak tie sendiri tak pasti samada dia tu chinese atau melayu. Bila beli barang siap cakap akad beli lagi!

      Reply

  15. pakcikli00
    Dec 25, 2009 @ 03:37:21

    ini masakan isteri orang makan gaji (orang kaya dan bergaya)
    Pakcik orang kampong cuma makan sayur kangkung.
    melelih air liur Pakcik melihatnya.

    Reply

    • Tie
      Dec 25, 2009 @ 11:11:22

      Orang kaya dan bergaya ?

      Tak de la pakcik. Tie cuma makcik-makcik kat ulu ni je…

      Mak dulu pernah masak beef stew. Masa susah dulu, time raya, budget tak cukup, jadi masak beef stew makan dengan roti ni boleh dihidangkan pada saudara mara yang datang. Sedara ramai. Cukuplah seperiuk.

      Reply

  16. irfat
    Dec 25, 2009 @ 07:31:47

    fuuhh..western habes..cayala kaktie..
    saya ni spageti pun baru skali je makan seumur hidup nih..hui3..

    Reply

  17. izan
    Dec 25, 2009 @ 08:06:04

    k tie

    sesekali jadi omputeh tetap gak nasi yeh…. tak cukup bahan rasanya kalau tak da nasi.. bahan tuk memenuhkan perut. kalau idak kiri aje penuh kanan kosong lagi hihihi… saya teringin nak makan beef steak… tapi selalu keluar order chicken chop aje…. x berani nak cuba..

    Reply

  18. somuffins
    Dec 25, 2009 @ 10:29:32

    Tie, casing kapkek tu cantiknyaaaaaaaaaa!

    Yalah, harga bawang dah naik harga (tapi i tak perasan, hehe). Smlm kakak yg kedai lauknya I selalu singgah, mengadu ..

    Reply

    • Tie
      Dec 25, 2009 @ 11:17:26

      Tu laaa…. memang cantik. Tie nak guna pun sayang.

      Cubalah cari kat kedai barangan kek. Mesti Som jadi rambang mata. Tie nak cari nozzle untuk rose kat sini pun payah..

      Tie rasa harga bawang naik sebab kita ni sibuk buat kenduri kahwin agaknya.. hi hi..

      Reply

  19. maza
    Dec 25, 2009 @ 11:24:53

    semalam maza makan ikan kembung singang di restoran Ikan Singang kota damansara.. hehee

    mengejang2 jugalah kaki ini kesedapan gitew.hehehe

    Reply

  20. DrSinga
    Dec 25, 2009 @ 17:22:53

    hehehe….
    rupa-rupanya kat rumah dia pun winter gak… 🙂
    geram kan…dah masak ala-ala ompteh..ongItaly..omJepun..
    kena gak masak nasik untuk ommelayu-ommelayu kat rumah…

    Reply

    • Tie
      Dec 25, 2009 @ 18:56:25

      Ehehehe…..

      Tu laa… sebab tu kena standby nasi. Abang tu kalau tak dapat nasi seharian jadi tak bermaya je.. maklumlah kat kampung dia, pagi-pagi dah makan nasi berlauk! 😛

      Reply

      • maza
        Dec 25, 2009 @ 22:50:54

        entahnya..

        yg pasti sedap.. di dalamnya ada diletakkan bendi, selain ramuan yg biasa2 gitew..

        rasanya stail kelantan atau siam.. sbb taukey pun cakap ala2 slang kelante jua.. huhuhu

        Reply

        • Tie
          Dec 25, 2009 @ 22:56:01

          Bendi… macam stail ganu je. Semenjak jadi isteri orang klate ni tak pernah pulak tengok mentua bubuh bendi dalam singgang. Tapi ada sorang kawan orang ganu tu memang bubuh bendi dalam singgang ikang dia, hehe…

          Singgang klate dan ganu tak sama tau. Tapi kalau tekak pahit atau rasa nak demam tu, memang elok makan singgang, panas-panas, mesti terus kebah gitu…

  21. Abg Din
    Dec 26, 2009 @ 18:15:12

    sama..abgdin klu tak kena nasik.. mau pengsan…

    Reply

    • Tie
      Dec 26, 2009 @ 18:24:28

      He he….

      Mungkin sebab abg din kerja keras, guna tenaga. Tie ni dok goyang kaki seharian, sebab tu boleh hidup kalau makan roti, je… hehe..

      Reply

Leave a reply to Tie Cancel reply