Ketam

December 12, 2009 Leave a comment Go to comments

Mengapa ketam tidak boleh berjalan lurus ?

Kerana Tuhan telah menjadikan mereka begitu……..huaaaaaa…… πŸ˜†

Sebenarnya sendi-sendi kakinya hanya membolehkan ketam-ketam bergerak ke kiri dan ke kanan (ada juga boleh berundur ke belakang). Seperti lutut kita la. Hanya boleh bergerak ke depan dan belakang.

.

(ketam batu ni tak boleh dimakan…. pahit!   err… macam pernah rasa je, hehe…)

.

Pergerakan ketam amat terbatas. Ini disebabkan oleh kulitnya yang keras. Dan fungsi kulit keras tu pula adalah untuk perlindungan dirinya sendiri. Jadi, ketam tak bolehlah bersungut, ya…… kesian………..

Semua ketam mempunyai 10 kaki. Dua darinya merupakan sepit untuk memegang makanan dan berlawan. Mujur manusia tak ada sepit ! Kalau sepit tu tertanggal, ia boleh tumbuh semula ketika  ‘moulting’ (bersalin kulit) . Tapi sepit baru tu lebih kecil……

.

.

.

.

.

He he… ini lauk ketam Tie masak. Ternampak ketam di pasar, jadi abang beli la sebab lama tak makan.  Kali ini Tie makan tak terasa gatal pulak. Biasa  tergaru-garu dan bibir jadi seksi (membengkak laa…. ).  Hujung minggu ni, boleh la masak ketam ya. Tie dah bagi idea ni !

.

.

Categories: kehidupan, Makan, Pengetahuan Tags:
  1. December 12, 2009 at 11:54 am

    Abang long tidak boleh makan ketam, nanti dia pening. Hehehe ….

    • Tie
      December 12, 2009 at 10:11 pm

      Dia pening ? Ni siapa ? Isteri abang long ke ?

  2. December 12, 2009 at 12:03 pm

    hehe..ketam..teringat kat seseorang syd panggil ketam..

    ermm..lama tul x makan ketamm…nak masak sendiri xtau lak cara nak masak..kekeke~

    • Tie
      December 12, 2009 at 10:12 pm

      Tak tahu masak ketam ? Alaa….. senang je. Nanti belajar dari mak sayyid laa…

  3. December 12, 2009 at 12:09 pm

    nice info kaktie..cayala.. =)

    • Tie
      December 12, 2009 at 10:13 pm

      Oo…. mekasih dek !

  4. December 12, 2009 at 12:19 pm

    Tie…sy pun allergic jugak bila mkn udang n ketam, perut terasa senak (bukan ngulang toilet ye) , takde pulak gatal2

    • Tie
      December 12, 2009 at 10:14 pm

      Senak ? Tak seronok la gitu, kan…

      Tie cuma gatal sikit2, pastu bibir jadi tebal pulak, hihi….

  5. December 12, 2009 at 2:16 pm

    salam…suka makan ketam tapi lepas makan jer terus ting tong…

    • Tie
      December 12, 2009 at 10:15 pm

      Salam….

      Aaiik ?

      Macam mana pulak jadi ting tong ? Bahaya tu, he he….

  6. ima
    December 12, 2009 at 3:29 pm

    salam kak tie…ima boleh aje makan ketam ni…tapi ada satu penyakit lain nak makan ketam ni…nak tahu ye,oklah..malas nak kopek…nnt kalau makan kotor habis satu badan…uwaaa!!!sebab bahagian anak2 pun ibu dia yang kena kerjakan…

    • Tie
      December 12, 2009 at 10:16 pm

      Salam Ima.

      Kak tie suka makan badannya je. banyak isi sikit. Sepit2nya kak tie serah pada abang, hehe… Anak2 dulu, abang yang layan. Kak tie makan dengan khusyuk, jadi tak boleh diganggu, ekekeke………..

  7. December 12, 2009 at 3:56 pm

    k tie,

    kih kih kih….. sebelum makan kena tau info oke….πŸ˜€

    amboiii masak lemak lagi tu…. sedapnya… dapat pulak kunyah kuah2 yang ada kat dalam kaki kecik si ketam tu…

    wiiiii…. kegemaran izan dengan anak2 tu…. yumie-yumie sedapnya kalau dapat buat masak lemak dengan pucuk paku…. bak cikit k tie…

    • Tie
      December 12, 2009 at 10:18 pm

      Errk !

      Terkejut gak bila baca bab kunyah kaki tu, hihi… ooo… hisap2 ke ? Kak tie suka juga hisap2 tu. Anak kak tie siap ceduk kuah bubuh dalam sepit tu… kemudian mulakan operasi sedut dan makanπŸ˜›

      ~ tak pernah makan ketam dengan pucuk paku tu…

      Ketam dah abis laa.. kulit je yang tinggal, hehe..

  8. December 12, 2009 at 7:25 pm

    Ketam sekarang ni boleh ternak kat umah..
    Tapi kureng ngan ketam ni..

  9. December 12, 2009 at 9:51 pm

    Salam Kak Tie,
    Cedappnye ketam dalam pinggan tuh… patut la dok citer sal ketam kat atas tue.hehe.. kami ni dah lama tak merasa ketam. Ketam batu takde,ketam tak batu pun takde.πŸ˜€

    • Tie
      December 12, 2009 at 10:19 pm

      Kat Finland tak ada ketam ke Ijan ? Atau susah nak dapat ?

      Tak pe laa… nanti senang jenjalan la kat pantai bawak Mikael cari ketam … hehe..

  10. dyg
    December 13, 2009 at 7:28 am

    wahh nampak sedap! nak secubit boleh?

    • Tie
      December 13, 2009 at 3:36 pm

      Tak boleh ! Nanti kak tie cubit !! Waakkakakaa…….

  11. December 13, 2009 at 11:25 am

    salam kak tie..
    kebetulan pulak..hari nie saya plak bercadang nak masak lemak ketam..
    akekkekee..
    ketam mmg sedap..tapi nak makan tu..kena bersabar..kalau tak ada yang terluka jari time mengopek ketam tuh…

    • Tie
      December 13, 2009 at 3:37 pm

      Betul tu.. nak masak apa pun kena hati-hati. Kak tie selalu je luka-luka kecil terutama bila sisik atau sirip ikan terlalu keras.

      Err… dah masak ke ketam tu ?

  12. December 13, 2009 at 3:53 pm

    tiap kali makan seafood mmg akan ada kesan tak elok gak..tapi kadang2 buat2 tak duli je…telan juga

    sakit belakang kira…hehehe

    • Tie
      December 13, 2009 at 4:09 pm

      Boleh sakit belakang ke ? Laa.. tak perasan pulak. Nanti nak cuba makan ketam lagi.. (nak testing ada sakit belakang tak, he he)

  13. December 13, 2009 at 6:04 pm

    Yah, ada banyak manusia yang “maju” ke “belakang”, karena mereka orang “aspal”, “asli tapi palsu”. Terimakasih, bercanda sedikit…..
    Salam kenal.

    • Tie
      December 13, 2009 at 6:16 pm

      Salam kenal.

      Betul tu. Kita seharusnya ke depan, dan melihat belakang sebagai satu pengajaran.

  14. December 14, 2009 at 1:07 am

    wau! menyelerakan…lawo pinggan tu kan. heheheh

    • Tie
      December 14, 2009 at 5:03 pm

      Maza ooii…

      Minat pinggan pulak ???

  15. December 15, 2009 at 8:40 pm

    ya allah… terliurnya.. lama giler tak makan ketam kowwwttt.😦

    • Tie
      December 15, 2009 at 9:52 pm

      Haa…. nanti boleh gi cari ketam, ya…..πŸ˜›

  16. December 26, 2009 at 6:43 pm

    abgdin mmg suka makan ketam… sb kecik2 susah dpt mkn ketam ne….

    • Tie
      December 26, 2009 at 10:24 pm

      Tie pun suka, tapi leceh la nak makan.. tau nak senang je, hehe..

  17. June 3, 2014 at 5:53 pm

    This is great Article
    Thanks for the recipe

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: