Home > buah, Makan > Pisang apa ?

Pisang apa ?

Pernah tengok atau makan pisang ni ? Inilah kali pertama Tie makan pisang  jenis ni. Mak saudara abang yang beri. Dia suruh rebus, tapi Tie makan begitu saja. Rasanya manis dan sedikit masam. Buat jemput-jemput pun sedap, goreng lagilah sedap.

Haa…… cubalah teka. Ini pisang apa ? Siapa betul , Tie tolong makankan untuk dia, waaakakakaa………

Err……. satu badan masih tingtong lagi. Jalan pun terhuyong hayang. Hari ni masak bubur nasi je… mokcik  kantin tak sihat!

.

.

Categories: buah, Makan Tags: , ,
  1. December 6, 2009 at 11:11 am

    gagallah kak tie nak dok teka bab2 pisang nI!!

    i tau makan je yu!!

    • Tie
      December 6, 2009 at 6:48 pm

      Alaa…. awal-awal lagi dah give-up. Tak best laa…. hehe…

  2. December 6, 2009 at 11:17 am

    sekali pandang bentuknya mcm jari2 yg halus runcing. sy hanya kenal pisang emas, rastali, berangan, tanduk, pisang kaki dan pisang montel :p

    • Tie
      December 6, 2009 at 6:48 pm

      Bab jari tu dah dekat dengan namanya….. boleh cuba lagi tu…….

  3. December 6, 2009 at 11:22 am

    tak kenallah kak tie. kakchik ni tau makan je. kalau nak beli kakchik beli pisang yang memang kakchik biasa tengok rupanya dan sedap bila digoreng atau dibuat pengat atau sira.

    • Tie
      December 6, 2009 at 6:49 pm

      Pisang ni jarang didapati. Tapi memang sedap, terutama digoreng….

  4. December 6, 2009 at 1:35 pm

    urrrrrrmmm pisang keling kan? kita suka makan! hehehe.. tapi yang kat sarawak yang kita makan tu dia warna kuning… manis masam2 tapi sedapp🙂

    • Tie
      December 6, 2009 at 6:50 pm

      Bukan pisang keling laa…..

      Tapi rasanya manis2 masam….dan sedap jugak!

      Nono… napa kaktie tak boleh nak komen entry terkini tu ?

      • December 7, 2009 at 2:04 am

        hehehehehhhe.. x silap nenek kita panggil pisang tu pisang keling😛 hehehe

        comment disabled kak tie tu la pasal. baru enablekan balik tadi😛

      • Tie
        December 7, 2009 at 8:04 am

        Ha ha… lain tempat, lain namanya kot.

        Comment dissable ? Ooo… patutlah.. ingatkan kak tie yang rabun tak jumpa butang, hehe.. Nanti senang kak tie rempit ke sana..

  5. December 6, 2009 at 1:47 pm

    bab nama pisang, tak pandai la Tie
    tapi kalau yg dah siap goreng…..mailah sepiring
    yg tu pandailah

    • Tie
      December 6, 2009 at 6:51 pm

      Kalau sepiring pisang goreng tu Tie abiskan dulu, hihi….

  6. December 6, 2009 at 1:56 pm

    hmm,runcing2 jarinye..ops silap..pisangnye..
    saye pun tak tau name pisang ni.. yang saye kenal pisang nangka,emas,tanduk dan montel shj.. mungkin betul kot yg sdr nono ckp; pisang keling..? betul ke kak tie..?

    • Tie
      December 6, 2009 at 6:52 pm

      Memang ‘jari2nya’ runcing.. ada kena mengena dengan namanya.

      Bukan pisang keling.. Kak tie tak tahu la rupa pisang keling macam mana, hehe..

  7. ima
    December 6, 2009 at 3:44 pm

    macam pernah lihat dulu2 tapi tak tahu pulak namanya…yang ima kenal cuma pisang jelar berangan dan pisang nangka je…kategori yang ima suka…hehehe

    • Tie
      December 6, 2009 at 6:53 pm

      Haa….

      Mungkin ima pernah lihat la tu… Pisang ni susah didapati, kecuali ditanam sendiri….

  8. December 6, 2009 at 3:51 pm

    salam….pisang apa tu kak tie??? tak pernah nampak pulak…macam pisang tanduk tapi macam bukan….bentuknya macam jejari kak tie jer opppss!!!

    • Tie
      December 6, 2009 at 6:53 pm

      Hi hi…

      Ada kena mengena dengan jari…… Teka laa…

  9. zareda
    December 6, 2009 at 6:35 pm

    pelik betul pisang tu ropenyer.. tapi asal sedap ok jelah..

    • Tie
      December 6, 2009 at 6:54 pm

      Memang pelik, tapi rasanya memang sedap. Orang dulu2 rebus dulu sebelum makan…

  10. December 6, 2009 at 9:57 pm

    Salam…pisaaannggg! e-na mmg fail bab nama2 pisang ni…nway salam kenal…

    • Tie
      December 7, 2009 at 8:05 am

      Salam pisang… eh…salam kenal😛

  11. December 6, 2009 at 10:01 pm

    Tie,
    Pisang jari runcing…
    atau pisang siruncing jari..???
    (Akak tak pernah jumpa…)

    • Tie
      December 7, 2009 at 8:09 am

      Hi hi… bukan laa…..

      Nanti tie beritahu jawapannya..

  12. sya
    December 6, 2009 at 11:41 pm

    alamak..
    tak pernah jumpa laa..
    atau, sebenarnya pernah jumpa, tapi main sebat je sampai tak tahu nama apa… hehehe

    • Tie
      December 7, 2009 at 8:10 am

      Pisang ni susah nak dapat. Biasanya tak dijual pun. Tapi, dah ada sorang dah beri jawapan yang betul.

  13. December 6, 2009 at 11:42 pm

    pisang yg boleh dimakan hahaha..itulah jawapannya..
    saya ni kalau beli pisang mesti nak bertanya pisang ape pasal mmg tak kenal langsung pun jenis pisang..

    • Tie
      December 7, 2009 at 8:10 am

      Kak tie tahu,

      Nrina ni tahu makan je, waakakakaa…….

  14. cpj
    December 6, 2009 at 11:51 pm

    pisang udang kut.hehe…bak hadiah kerana betul!…ekekekekeee….

    • Tie
      December 7, 2009 at 8:11 am

      Hehe….. ada ke pisang udang ? Waakakakaa…….

  15. December 7, 2009 at 12:51 am

    mudah2an mokcik kantin kembali pulih dgn segera!

    keduanya, maza teka bukan pisang awak!
    takkan mungkin pisang kapas,
    tapi barangkali pisang nangka!

    apa mcm? meh bawak sini hadiah kemenangan maza itew.. hehehe

    • Tie
      December 7, 2009 at 8:12 am

      Hari ni Tie nak masak special, nak celebrate sebab mokcik kantin dah sihat, hihihi….

      Bukan pisang nangka ! Nanti Tie beritahu laa…

  16. Tirana
    December 7, 2009 at 5:32 am

    Pisang jari…Bentuk tirus macam jari aje…hahahaha

    • Tie
      December 7, 2009 at 8:13 am

      Ha ha…. dah separuh jawapannya!

  17. December 7, 2009 at 6:06 am

    Kite pernah makan pisang nie…lupeeee lak nama die…hohoho…ape yer…. gerammmnye tak dapat ingat…. kak tie kol mak kite lah tanya.hahahhahaa😀

    • Tie
      December 7, 2009 at 8:13 am

      Oooiitt!!

      Mana boleh…

      Talian hayat tak dibenarkan!!

  18. December 7, 2009 at 6:20 am

    salam kak tie, sihat? lama tak ziarah kwn2…packing brg…tinggal lg 2 hari….

    sy pun kurang sikit pasal pisang…pisang nangka ke?

    taip kat google pisang jari…keluar pisang jari buaya….tu ke pisangnya kak tie?

    • Tie
      December 7, 2009 at 8:15 am

      Kak tie dah kembali sihat…

      Kak tie tau Suzi mesti sibuk packing. Kalau dekat2 tentu kak tie datang tolong, hehe…

      Aaa…? Google ? Ooo…ngelat tu…. Tak pe.. nanti kak tie beritahu jawapannya..

  19. March 8, 2011 at 10:06 am

    pisang tanduk

    • Tie
      March 8, 2011 at 10:09 am

      Pisang jari buaya la dek!😛

  1. No trackbacks yet.

Tak perlu tinggalkan komen....... tapi kita menghargainya jika ada yang sudi.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: